Cesta na pozemek - je to vůbec řešitelné?

Profilova fotka
Dobrý den všem, mám dotaz, zda je tato "situace" vůbec řešitelná. vyhlédli jsme si dům s pozemky (na obrázku fialový), sousední pozemky jsou lesů ČR nebo státního fondu ČR. Modře vy vyznačená taková stružka (povodí Ohře), přes stružku vede most, od baráku na most je to cesta k domu... na místě červené čáry je "cesta" až na šedivou silnici. Jsou to jen vyjeté koleje (používané už XX let), je to zpevněné jen místy a jen nějakou sutí. Jsou tam louky a je to tedy dost podmáčené zrovna v těchto místech. Pozemky přes něž cesta vede jsou taktéž lesu, fondu, část obce a jeden maličký kousek nějaké soukromé osoby. V katastru tam žádná cesta není uvedená, na pozemcích ani není věcné břemeno, nic. V okolí domu jiné domy nejsou, jen louky a lesy. Místo je kouzelné, ale tohle mi přijde defacto neřešitelné. Nemáte někdo nějaké rady/zkušenosti? Otázka... je reálné vůbec nějak tuhle cestu "řešit"? co by to obnášelo? Moc děkuji
Odpovědět
Spíš bych se zeptala na stavebním úřadě pod který dům spadá. :-)
Odpovědět
@barulina90 no a co resite? Barak tam stoji. Zajit tedy na lesy CR a zeptat se, zda odprodaji kus pro cestu. To same s povodim a co s mostkem. Pak klidne barak zborte a postavte novy.
Odpovědět
@lysakpav Napad dobry, jen to bude na dlouho. Lesum trva i rok nez se pohnou a daji nejake stanovisko.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin má pravdu, s Lesy ČR je to často na dlouhé lokte. U nás trvalo vyjádření, které dle SÚ (kde jsme se v úvodu 2011 informovali) mělo být zcela bezproblémové, více než rok - 2013. Ve finále si stanovili takové podmínky, že jsme nakonec pozemek po dvou letech příprav, vypracované studii a celkově statisícových nákladech v r. 2014 prodali...bylo to neskutečně otravné se doprošovat, a to tam stála hájenka a pozemek byl u obecní komunikace. Zdánlivě bezproblémová situace....Opravdu zvažte.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen napíši postup, kdy jsme potřebovali potvrdit, že k nově vzniklému pozemku (pozemek vznikl rozdělením většího a následným prodejem novému vlastníkovi) je nějaká cesta. Realita byla, že cesta tam je-zpevněná makadamem, zarostlá travou. Část cesty vede na obecním pozemku, vedeným jako ostatní plocha-ostatní komunikace, a část cesty vede na pozemku pozemkového fondu a je také vedena jako ostatní plocha-ostatní komunikace. Koukněte na katastr, jestli tam není něco takové napsaného. I když ta cesta u nás není nikde přesně na katastru namalovaná, je viditelná na leteckých snímkách a je tam od války-přístup ke stodole. Stavební úřad nás tedy poslal na odbor dopravy , aby ten osvědčil, že tam je tzv. účelová komunikace. Není sice nikde zakreslena, ale ve skutečnosti existuje a spojuje už něco, co tam x let stojí. Na základě tohoto potvrzení, stavební úřad rozhodl, že povolí novou stavbu domu, protože má přístup k cestě. Zkuste možná jít touto cestou. Jednou tam cesta je,zřejmě účelová a tak je možné, že by to vyšlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@morana128 Děkuji, tohle se jeví jako možný postup. Právě jsme kontaktovali obec (která má kousek pozemku) a lesy... ještě je tam tedy půdní fond a jeden soukromník. Akorát tedy dle KN není na žádném pozemku vedeno jako "ostatní komunikace", ale většinou jen TTP nebo ostatní plocha. I tak moc díky za příklad.
Odpovědět
@barulina90 Rodinny dum musi byt pristupny po verejne komunikaci. Myslim, ze ten soukromnik vam to zkomplikuje :( Dala by se od neho cast pozemku odkoupit?
Odpovědět
@barulina90 Popripade to zajistit vecnym bremenem.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin ten soukromník je nějaká paní co má trvalé bydliště v Praze (asi 150Km od místa nemovitosti), má tam kus louky, určitě bychom se s ní chtěli spojit pokud by to stálo jen na ní, ale bude to jen písemně, protože žádný kontakt na paní není, nikdo jí tam nezná. Tak je otázka jestli vůbec bude reagovat a zda bude ochotná se nějak rozumně domluvit.
Odpovědět
Pokud stavajici vlastnik uziva cervenou cestu 20 let, tak k 1.1.2019 tedy 5 let od NOZ, muze vyuzit MIMORADNEHO vydrzovaciho prava i bez pravniho duvodu a pak se cervena cesta se stane jeho cestou :-) az tohle vyresi tak teprve kupovat. Vy to pouzit nemuzete nebot neuzivate 20 let.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?