Diskusi odebírájí 2 lidé

Chodník přes soukromý pozemek

Zdravím, mám na svém pozemku obecní chodník a ted bych přes ten pozemek potreboval nechat jezdit auta ohledně stavby domu. Předchozí majitel dal svolení k vybudování chodníku ale neinformoval nás o tom a není o tom ani zmínka ve smlouvě. Obec chodník vybudovala a mi nyní potřebujeme vjezd na pozemek. Proto bych se chtěl zeptat jak tuto situaci vyřešit. Děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ondranovas:

Zdravím, mám na svém pozemku obecní chodník a te…
@ondranovas já bych řekl že to pořešit s dotyčnou obci než tady.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@ondranovas já bych řekl že to pořešit s dotyčnou…
@edison101 spise me jde o to kdyby to obec nepovolila jak to řešit
Odpovědět

@edison101 spise me jde o to kdyby to obec nepovo…
@ondranovas no tam půjde o to jak to bylo řešeno jestli o tom má obec smlouvu s bývalým majitel jaké tam jsou podmínky na odstoupení a jestli je to třeba i na katastru vedené jako věcné břemeno. Pokud obec nebyla blbá tak to má takhle ošetřeno tam to bude hlavně na domluvě sní. Iústní dohoda se bere že je závazná ale tam by jste to mohl mít jednodušší.
Odpovědět

@ondranovas Napište nebo zavolejte na obecní úřad, že potřebujete dočasně vjezd kvůli stavbě a požádejte o dočasné snížení obrubníku, nebo o souhlas s dočasným přístupem přes chodník. Můžete dodat, že chodník je na vašem pozemku a nejste proti, jen chcete spolupracovat. Jsme přece lidi.
Odpovědět

@ondranovas Pokud by obec nereagovala nebo nesouhlasila, stále máte právní nárok na přístup ke stavbě. Jen se to nedělá "na hulváta"kvůli zbytečnému konfliktu. Jo a ještě kdyby i obec chtěla něco zakázat, musela by mít chodník v katastri, s břemenem, nebo pozemek odkoupit 😉
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@ondranovas Pokud by obec nereagovala nebo nesouh…
@zdenekk12 Nárok na přístup ke stavbě je dán tím, že stavebníkovi bylo vydáno stavební povolení. To SÚ vydá jen tehdy, existuje-li řádný přístup, ne po chodníku. Pokud by měl být využit chodník, řešilo by se to ve stavebním řízení a obec by musela souhlasit. Co se týká nějakého zákazu, tak ten není třeba, protože nikdo nemá právo poškodit cizí stavbu (v tomto případě chodník). V uvedeném případě je jedinou cestou dohoda s vlastníkem stavby, tedy chodníku. A obec nemá žádnou povinnost pozemek odkupovat. V uvedeném případě se jedná o docela běžnou věc - stavba má jiného vlastníka než je vlastník pozemku.
Odpovědět

@ondranovas Pokud je ten chodník vybudován legálně, tedy bylo na něj vydáno řádné stavební povolení, tak se jedná o stavbu na cizím pozemku (nic neobvyklého) a Vy nemáte žádné právo tuto stavbu poškozovat. Zkuste se domluvit s obcí, zda by Vám ježdění přes chodník dočasně umožnila. Třeba by to byla ochotna umožnit bezúplatně, jen za cenu navrácení stavby (chodníku) do původního stavu. To, že Vás dřívější vlastník o něčem neinformoval, je jen záležitostí mezi vámi dvěma, s tím nemá obec nic společného. Pokud se cítíte jednáním předchozího vlastníka poškozen, můžete se domáhat nějaké satisfakce jen soukromoprávní cestou.
Odpovědět
Děkuji všem za rady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?