Co teď, máme se pozemku zbavit?

Před rokem jsme si koupili pozemek a zadali nákres našeho vysněného domu panu arch. Po roce jsme pořád na tom samém ale s nervy nadranc. Ze začátku se vše zdálo o.k... krásný pozemek, arch. s dlouholetými zkušenostmi. V čem je tedy problém? Pan architekt vidí problém ve všem hl. ve spodní vodě která je 1,25 pod povrchem v nejvyšším bodě. Přemlouvá nás abychom se pozemku zbavili. Cokoli navrhneme tak se s námi hádá. Za rok od něj nemáme jediný náčrt a už nám vážně dochází síla. Dokonce jsme přemýšleli že to prodáme a půjdeme do bytu. Na pozemku není kanalizace...takže problém je i s odvodem dešťové vody. Sousedovi pod námi (jsme v mírném svahu) vyplavala jímka....plastová. Máme se pozemku zbavit, nebo si prostě najít jiného architekta??? Děkuji za názory...
Odpovědět
Profilova fotka
@cervenymotyl jednoznačně jste se měli už dáááávno najít jiného projektanta. Dešťovka se vsakuje na pozemku, nebo se ZABETONUJE plastová jímka, nebo se koipí betonová, kanalizaci k tomu netřeba, jedna se tam ani dešťovka pouštět nesmí. Jinak za rok jsme měli vyřízené papíry i s postaveným domem ;-) Pokud se vám pozemek líbí a chcete do domu tak bych si šel za svým cílem, ale s jiným projektantem ;-) Jinak teď si dám kafe :-D Chce to trochu lepší nadpis....
Odpovědět
@cervenymotyl pokud to není v záplavové oblasti, tak bych si našel jiného projektanta... architekta nepotřebujete (když víte co chcete). Spodní voda není žádný problém a dá se to řešit různě... Například založit dům na zemních vrutech/pilotech nebo prostě dobře udělat hydroizolaci. Stejně tak dešťová voda se nechá jímat, nebo trochu naddimenzovat vsak. Jinak to že sousedům vyplavala jímka svědčí jen o tom, že ji někdo špatně usadil.
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli se máte pozemku zbavit takhle od stolu/z postele/z gauče těžko rozhodneme - určitě bych se zeptala jiného projektanta. Nemusíte mu rovnou zadávat (a platit) za studii nebo udělání projektu, ale aby posoudil situaci. Určitě bych nedala jen na jeden hlas, byť člověka s praxí. Zkuste se také zeptat nějakého stavaře, stavební firmy, vidí to kolikrát úplně jinak, než architekti - a často z té praktičtější stránky. Třeba se opravdu dozvíte, že by vám dům plaval, nejpravděpodobněji to, že spodní voda je problém, který lze řešit různými opatřeními, a ta stavbu domu (možná výrazně) prodraží. Pak teprve bych zvažovala, zda pozemek "nevyměnit". (My třeba počítali s výstavbou sklepa nebo alespoň sklípka, místní stavař rovnou řekl, ať na to zapomeneme, že v téhle oblasti je spodní voda vysoko a dělá problémy, všichni, co mají sklepy, je maj každou chvíli zatopený - jak starý, tak nejnovější domy. Tak budeme holt bez sklepa, to jsme vyhodnotili jako snesitelné ;-) )
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě bych hledala někoho jiného, zrovna hledáme architekty na náš domeček a ne u jednoho s lepšími referencemi jsme se setkali s názorem, bude to po mém, nebo jinak nechoďte. Hlavu vzhůru, určitě to dopadne dobře ;)
Odpovědět
....můj manžel je stavař...takže jejich jednání vždy vypadá jak dva kohouti na jednom smetišti...teď už víme že by nám stačil jen projektant...ale potřebovali jsme někoho kdo nám vyřídí stavební ohlášku a bude dělat dozor na stavbě a to tento arch. dělá ...dokonce navrhl i slušnou částku za projekt i dozor ale jednat se s ním vážně nedá...nejdřív nám chtěl obrátit celý barák což k světovým stranám nedávalo podle manžela smysl, pak mu vadilo že nemáme na náčrtech zádveří pak i dokonce to kde by stáli popelnice.Pak přišel s tou sousedovic jímkou....to jsme mu ale vysvětlili, že to víme a že budeme mít jímku betonovou on na to jen řekl, že beton taky plave. Můj manžel už z něho roste....jenže nevíme jestli vyměnit nebo nevyměnit . Co když má pravdu a je lepší si počkat na to jak to navrhne přece jenom má zkušenosti než to zadat nějakému dalšímu projektantovi a pak nám začne praskat barák kvůli tomu podlaží. Nejhorší je že už svým chováním otrávil několik lidí např. starostu vesnice....kvůli tomu nám starosta řekl že nechce abychom si dělali rovnou střechu....má starosta vůbec právo říkat co stavět a co ne....když nám řekli na stavebním úřadě že tam můžeme mít rovnou střechu....Fakt bych se nejraději na něho . :-p ...a našla někoho jiného ale my žijeme v zahraničí a je těžší hledat jen po internetu
Odpovědět
@cervenymotyl když Vám nebyl schopen udělat ani jediný nákres za rok, tak bych odešla a hledala jiného, protože pokud by jste se nějakým způsobem domluvili tak si myslím že by to neklapalo ani v rámci stavebního dozoru..když jsou komplikace na začátku tak budou asi stále, a lepší vyměnit ted než během stavby. Hledejte dál.
Odpovědět
@cervenymotyl No zase to, že chce mít vyřešeno i umístění popelnic a že by rád viděl zádveří, není špatné. Ale je pravda, že za tu dobu už by alespon nějakou malůvku pustit měl. Takže by možná bylo dobře se s ním dohodnout na nějakém pevném termínu, dokdy musí dodat alespon návrh, jinak že budete muset ukončit spolupráci, a hotovo.
Odpovědět
Čí peníze architekt chce? Vaše...Tak jak může Vaši představu z principu rozporovat, pokud v její realizaci nebrání nějaká regulativa? Rada je jasná...vyměnit jej. Všechno ostatní se dá technicky řešit. Jímka se dá betonová certifikovaná, voda se dá stáhnout...
Odpovědět
@alisek Děkuji za názor. On ale pořád tvrdí že to nemohl načrtnout protože vždy našel nějaký problém....pořád něčím argumentuje a když ho manžel zatlačil aby dal datum kdy to bude hotové tak byl arogantní že to hrozné místo jsme si vybrali my on nás tam nenutí stavět ....takže to bude hotové až všechno pořádně vyřeší....nechce prý abychom mu potom nadávali že na to nemyslel nebo že něco odflákl.....tak já už nevím nejraději bych ho vyměnila, ale bojím se toho že pozemek je vážně problematický a že pouhý projektant ....jen něco navrhne a pak budeme litovat:-(
Odpovědět
Pánovi poděkovat a najít si někoho jiného. Byla jsem na tom podobně - skoro rok jsme plánovali s projektantem, který nebyl schopen za tu dobu nic vyplodit (i když jeho výmluvy byly ve stylu "nefunguje mi počítač"). Už mi došla trpělivost, našla jsem přes poptávkový server jiného, který je sice o polovinu dražší, ale odpovídá do hodiny a za týden jsme se posunuli dál, než za poslední rok... Jako totální paranoik bych řekla, že váš pan architekt čeká, až nabídnete pozemek k prodeji a pak si ho koupí :D Nebo prostě opravdu máte složitější pozemek, pán ví, že ho to bude stát víc práce, než třeba počítal v době vydání cenové nabídky, nebo to prostě nezvládá, a není schopen to říct upřímně... i to se stává :)
Odpovědět
@cervenymotyl ale pokud si nejste jistí tak už dávno jste měli požádat (ikdyby placený) názor od dalšího architekta nebo projektanta. hele to je stejné jako když nesouhlasím s názorem jednoho lékaře, nebo si jen nejsem jistá jeho diagnozou tak jdu za jiným, bud mi to vyvrátí a neb potvrdí názor předešlého..všude je to stejné. Je to na vás, já kdybych čekala na nákres rok tak dál už čekat nebudu a hledam jiného, není přece jediný.
Odpovědět
Profilova fotka
Prodáte pozemek, protože se to jednomu architektovi nelíbí? Obdivuji, že jste to s ním tak dlouho vydrželi, po třech měsících bych s ním skoncila. Zeptejte se jiného, co si o tom myslí. Ten váš může být úplně mimo...
Odpovědět
Článek se načítá
děkuji moc za vaš čas...určitě ještě tento týden kontaktuji jiného arch. nebo proj. Jen mi je trochu líto že se s tím páře už celý rok a já mu nedám ani korunu a ještě ho pošlu k šípku....ale asi mate pravdu že nečekal že s tím bude mít tolik práce protože nám už i změnil cenu a dokonce tvrdil že jsme se ještě o ceně nebavili a že prý nám neříkal ani to že nám vyřídí stavební povolení ....takže jsme museli jít s cenou nahoru...pak byl chvilku ok a po pár týdnech to zase začalo ...myslím ty výmluvy proč se to táhne.....Dokonce při jednom problému manželovy zavolal řekl mu že když to chce jinak ať si to tedy namaluje sám a zavěsil telefon....který pak nezvedal.....taky se divím že jsme se s ním nerozloučili už dávno:-)
Odpovědět
@cervenymotyl Dobrý den, pakliže víte, jaký domek byste chtěli, nepotřeba architekta, to už je na projektanta. Jinak spodní voda se dá z pod stavby odvést, stavbu bude jistě nutno založit jinak než klasicky (na to už bych se možná obrátil i na geologa znalého místních poměrů). Postavit se taková stavba dá, prodraží se její založení, to je fakt. Zase na druhou stranu je třeba dodat, že pokud máte tak vysoko hladinu spodní vody (ta může být pochopitelně kolísavá), tu vodu můžete s výhodou použít (mimo jiné) k energetickým účelům, tady se to přímo vybízí k takovému řešení. Mohlo by Vám to výrazně snížit provozní náklady toho domku.
Odpovědět
@cervenymotyl Já taky projektuju ze zahraničí. Pracujeme s tojako.cz a je to super, nenapadá mě co vytknout. Po 3 měsících emailů a Skypů máme projekt na stavebním úřadě a čekáme na povolení. A jediné co jsem dělal je připomínkoval návrhy, verze a předal plnou moc na oběhnutí úřadů.
Odpovědět
Sbohem a šáteček
Odpovědět
@cervenymotyl Skutečně se obratte na někoho jiného. V současné době není ani to zahraničí problém, každý snad má internet.
Odpovědět
:-)
Odpovědět
No problém delikátní, ale vše se dá řešit. Co se týče architekta, tak k vyřízení ohlášky je k ničemu, to samé jsem zvládl během 3-4 měsíců, co se týče dozorování, zaplatili jsme šíleně drahý dozor (známý) a stejně stál za h.... !!! ... nebo ještě stojí... Spodní voda, tak tam musí betonová jímka stačit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?