Domluva s obcí o změně územního plánu (zahrada -> stavební místo)

Ahoj, asi před rokem jsme koupili pozemek (zahradu) na vesnici a chtěli bychom ho proměnit ve stavební parcelu (sousedí i s pozemkem, na kterém už stojí dům a inženýrské sítě jsou tedy nedaleko). Mluvili jsme se starostou a tam nijak velká ochota nám v tomto vyjít vstříc není, ale na druhou stranu to ani doslova nevyloučil. Pravděpodobně by byli přístupnější, kdyby se v rámci takovéto změny územního plánu změnil plán i pro několik okolních pozemků. Nejsme si ale jistí, jak k podání takové žádosti potom prakticky dochází. Musí s tím člověk předstoupit před obecní zastupitelstvo a nějakým způsobem to tam obhajovat? Nebo stačí, když se to podá písemně? Je něco, co by se v tomto dalo doporučit, abychom neudělali nějakou chybu? Co jsem si k tomu hledal na internetu, tak jsem se všude dočetl jen jak probíhá změna územního plánu, ale v tuto chvíli řeším ještě krok, který by tomu předcházel. Díky moc, budu rád za každou radu!
Odpovědět
@janek11122 A potřebujete vůbec změnu územního plánu? To, že je pozemek v katastru veden jako zahrada, ještě neznamená, že bude třeba měnit územní plán.
Odpovědět
@janek11122 jak je psáno mrkněte do mapy územního plánu jestli je to vůbec potřeba měnit neřestem co je na katastru. Pokud bude potřeba tak žádost dát můžete ale není to tak jednoduché.obce většinou mění územní plán jednou za 5-10 let jak se jim chce případně až se jim nashromáždí hodně žádosti. U nás třeba se územní plán neměnil už 16 let ikdyz hodně lidí to chtělo. Proto se starosta netvářil kvůli jedné žádosti se jim to martilijum podstupovat nechce.
Odpovědět
My jsme loni podávali žádost o územně plánovací informaci, abychom právě zjistili jaké jsou možnosti využívání našeho pozemku, a z toho bylo docela jednoznačné, že stavět se tam v současnosti nesmí (bohužel se mi dopis nepodařilo najít, že bych uvedl konkrétní formulaci). A v územním plánu (platný z r. 2012) pozemek není ani v zastavěném, ani v zastavitelném území (třebaže se zastavěným územím přímo sousedí). I z vyjádření starosty v podstatě vyplývalo, že se tam nyní stavět nedá. Takže předpokládám, že by byla změna ÚP nutná.
Odpovědět
@janek11122 takže to se musí změnit. A vidíte naposledy u vás byla změna v roce 2012 a netvářil se že by ji chtěli dělat takže klidně můžete čekat i 10 let na změnu není žádná lhůta že by se to muselo měnit.
Odpovědět
@edison101 Ano, proto by mě právě zajímalo, jak postupovat, když bych chtěl takovou změnu iniciovat já a náklady na úpravy v územním plánu třeba i zaplatit. Jakým způsobem se takový návrh předkládá obci? Dělá se to písemným podáním, nebo se to musí prezentovat obecnímu zastupitelstvu a ten náš záměr před nimi ústně obhajovat?
Odpovědět
@janek11122 Zkuste se zeptat @milanq, ten se v těchto věcech vyzná. Ale musíte na mail, on už tady na fóru nediskutuje.
Odpovědět
@jozkakomosny Děkuji za tip, zeptal bych se ho, jen - jak to tu prosím funguje? Když mu zde napíšu soukromou zprávu, přijde mu to na mail?
Odpovědět
Tak ono si stačí najít územní mapy k ÚP daného území v němž se nachází Váš pozemek a tam najdete využití daného území - pozemku ( bývají dohledatelné na internetu na stránkách obcí - měst ). Jinak lepší varianta než písemná žádost na odbor územního plánování k podání informace je osobní jednání na daném úřadu - odboru. Většinou když slušně požádáte, tak dostanete i slušnou odpověď, nehledě na to, že na to co Vám sdělí můžete reagovat dalším dotazem. Většina úředníků se snaží podat informaci - vyjít vstříc a takhle můžete dostat opravdu rady které Vás nasměrují. Pokud napíšete žádost písemně, tak Vám úřad odpoví na to co se ptáte - tedy třeba jen na jednu otázku a víc se z odpovědi nedozvíte, žádná další rada jak postupovat. Proto je opravdu lepší osobní jednání. Jinak změny ÚP se provádějí v určitých časových obdobích, neboť změna ÚP je dražší záležitost, takže někdy jsou to období třeba pětiletá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?