Inženýrské sítě na pozemku

Profilova fotka
Zdravím, chtěla bych se zeptat, když chce někdo stavět dům na pozemku, kde už stojí jeden další RD, jak je to s inženýrskými sítěmi. Jsem v tomhle oboru nová a neznala, takže se omlouvám, prosím, nepište mi, jaká jsem hloupá husa a do ničeho se radši nepouštím. 😄 Stačí to všechno nějak protáhnout nebo jak? Když už na tom pozemku jeden dům stojí a je obyvatelný a obývaný, tak není potřeba sítě znovu natahovat a platit tu šílenou částku, jako když stavíte na koupeném "čistém" pozemku?
Odpovědět
Dobrý večer, asi bych začal v první řadě tím, že bych si na místně příslušném odboru územního plánování zjistil, zda je vůbec možné na pozemku, na kterém již stojí jeden RD postavit druhý ( většinou toto možné není - pozemky se musí rozdělit ). Pokud by to možné nebylo a pozemek je dostatečně velký, bylo by možné se souhlasem obce ten pozemek rozdělit na dva samostatné. Při jednání na ÚP by to chtělo ( pokud by nebyla možná ta první verze ), zjistit zda by byla možná tato druhá verze. Pokud by bylo možné provést tu druhou variantu - zjistíte si, co Vám tam dovolí postavit, u provozovatelů sítí ( kanalizace, voda, elektro, plyn ) si zjistíte za jakých možností je možné se připojit. Ono to, že na tom pozemku sítě jsou je plus, ale dodavatelé Vám sdělí své podmínky za jakých je případné připojení dalšího objektu - pozemku možné. Jde o to, zda jsou sítě v daném místě dostatečně dimenzovány - tlak vody v místě, dostatečný dimenzovaný příkon v případě elektřiny a pod. ... Ono to není jen o tom, že se napojíte na přívodech sítí toho prvního domu, tak jednoduché to není. Co se týče případného vedení sítí po pozemku toho prvního domu, tak je třeba zvážit věcné břemeno vedení sítí ..., předpokládám že pozemek je ve vlastnictví rodiny? Ale víte jak to bude za pár let?
Odpovědět
Profilova fotka
@franti_p No, to jste mě moc nepotěšil. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc se mi chce spáchat sebevraždu 😄 ne samozřejmě, pozemek zas tak velký rozhodně není, ale nenapadlo mě, že by se tím někdo takhle zaobíral. Děkuju za odpověď, rozhodně se pozeptam u nás v obci.
Odpovědět
Dobrý den, to je mi líto že jsem Vás nepotěšil, ale třeba Vás potěší na obci - respektive odboru územního plánování, někde - většinou je to tak, že na jednom pozemku dva RD nepovolí, ale někde to lze ..., tak uvidíte jak to dopadne u Vás. Ale i kdyby to tak bylo a pozemek byl dostatečně velký na rozdělení, tak rozdělíte ( obec s tím musí souhlasit ) - není to zas tak složité a budete mít dvě parc. č. - tudíž nebude problém. I tady na foru se to nedávno řešilo - pohledejte a pročtěte. No a po jednání na odboru ÚP ( obci ) budete vědět více. Přeji ať Vám to dobře dopadne.
Odpovědět
@radka_starkova Zeptejte se na stavebnim urade. Na obci bohuzel ve stavebnim zakone moc zbehli nebyvaji.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Nakonec se k tomu taky dostanu 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?