Obecní pozemky

Zdravím vás, Obec prodává pozemky, na budování sítí se má začít pracovat za týden a ve smlouvě o prodeji píšou, že prodávají včetně příslušenství. Tzn., že je prodávají zasíťované, ale v tuto chvíli je to prostě kus louky...je to normální postup?!
Odpovědět
Tak jestli ve smlouvě je, že pozemky budou včetně příslušenství, tak se určitě nestane, že by nakonec sítě nepředali. Než budou sítě hotové, můžete s projektantem ladit projekt. Nechte si ukázat projekt, ať víte, kde budou sítě na vašem pozemku - to aby se nestalo, že koupíte pozemek, na kterém neumístíte dům.
Odpovědět
Profilova fotka
My to tedy řešíme předkupní smlouvou a fyzicku budeme kupovat pozemky od obce až po kolaudaci sítí, na kterou právě čekáme. Navrhl to jak starosta tak náš právník (naštěstí jsme se na tom řešení sešli bez problémů :)).
Odpovědět
Pozor na to. Dle rekodifikace jsou inženýrské sítě samostatnou věcí a nejsou součástí pozemku. Vkastnictví inž. sítí se tedy přímo neodvíjí od vlastnictví pozemků. Pro právní jistotu účastníků musí být IS uvedeny v kupní smlouvě, pokud mají být předmětem převodu vlastnického práva. Navíc majetkový režim sítí a přípojek je různý. Někdy je vlastní vlastník pozemku, někdy zůstávají ve vlastnictví dodavatele (často je tomu tak např. u vodovodu a kanalizace).
Odpovědět
@tulda27 Takový postup bychom taky chtěli, ale obec prodává pozemky už teď, ptže nechtějí brát na budování sítí úvěr a chtějí to financovat z peněz za prodané pozemky... @crv Díky za radu, to si určitě ověříme! @puhelin Projekt budoucích sítí a kudy povede komunikace máme! Nemám strach, že by se na to obec vykašlala, mám strach, že to bude dýl, než slibují...to ve smlouvě jaksi není ošetřený...
Odpovědět
Profilova fotka
@ivana451 jasně už to chápu, u obce se opravdu není třeba bát, že nedostojí závazkům - to jsem si ověřovala u 3 různých právníků :). Ve smlouvě by mělo být tedy přesně specifikovano v jakém stavu budou přípojky - tedy to budoucí připojení -např. je na to dokumentace tak tam dejte vyloženě popis, že budou provedeny podle dokumentace xy a územního rozhodnutí blalba, a pak do kdy to bude provedené a termín (to co obec počítá +3 měsíce) a pak případně pokud by Vám to podepsali i nějaké pokuty? Nebo součinnost při řešení problémů, co z toho můžete mít? Já to nakonec neřešila do detailů, ale prostě ve smlouvě musí být jasně napsané co kupujete a tedy i ty budoucí věci, ale nejsem právník tak nevím jak se to má naformulovat, aby to bylo správně a měli jste pak na jejich provedení právo. A máte tam i sjezd? nebo ten budete teprve řešit? TO bych si nechala také možná rovnou schválit ať nemáte pak zbytečné problémy. U nás to obec jednomu člověku prodala také i bez sítí, jemu to nevadilo je místní a zná to tam. My naopak ne a proto ještě čekáme na podpis kupní smlouvy. Druhý člověk (tomu to patří od začátku, u nás jsou v nové lokalitě pozemky obce i soukromé) dokonce už i 2 měsíce staví ačkoliv přípojky zkolaudované nemá a stavební povolení dostal (nejde to pak jen na ohlášku, ale evidentně začít jde, má základovou desku). Ono je to u liniových a síťových staveb ošemetné, obec se může i snažit a stejně to nestihnou firmy... U nás jsou sítě hotové od 8.7. ale paní co měly vydat kolaudační rozhodnutí tam zajely, řekly ok vypíšem po dovolené a zmizeli na 3 týdny :). Už jsou zpět, ale ještě to nevydaly. U nás to obec chtěla mít 30.6., měla to 8.7. (což je přeci dobré že) ale kolaudaci ani k dnešku furt nemají vydanou. Snad teď v týdnu. Držím palce!
Odpovědět
@tulda27 děkuji za odpověď. Na obec jsme připomínky ke KS (v podobném stylu) zaslali, tak uvidíme, jak se k tomu postaví. Ještě jednou díky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?