Pozemek se starší budovou k demolici. Ano či ne?

Profilova fotka
Dobrý den, potřebovali bychom poradit. Máme příležitost koupit pozemek v pěkné lokalitě blízko Plzně (cca. 6 km) za na místní podmínky pěknou cenu. Pozemek je rovinatý, prostorný, v příjezdové cestě všechny sítě. Jenomže má 1 ALE. Na pozemku stojí přes 100 let stará stodola, kterou by bylo nutné zbourat. Samozřejmě je díky tomu cena nízká. Bohužel si neumíme představit, kolik by stála cena demolice a odvoz materiálu. S tím, že většinu věcí bychom si udělali sami, počítáme, ale přesto se bojíme, aby nás pak cena nevyšla stejně, jako koupě pozemku bez stavby. Máte s tím někdo zkušenosti? Šli byste do koupi pozemku se starší budovou? Děkuji za všechny připomínky.
Odpovědět
Zdravím! 1) zjistěte si jaké materiály budete likvidovat, bude-li tam eternit nebo asbest, tak se prohnete... 2) jak daleko je skládka - doprava taky není žádná láce (my měli skládku 1km od zahrady) 3) nevede přes pozemek nějké nezakreslené vedení čehokoli - poptejte se sousedů (může tam být třeba jen odpad povrchové vody souseda; po překopnutí vedení zaprší a máte na zahradě potok...) Víc mě nenapadá
Odpovědět
Z jakého materiálu je stodola, jestli z pálených cihel, tak ty se dají ještě prodat, švagr nedávno boural starý dům, co šlo, vyvezl na sběrný dvůr, cihle a železo prodal, křidlice vyvezl na polní cesty (po domluvě se starostou), kotovice vyvezl na rodinný pozemek, kde se rozpadly na hlínu. Traktor měli od tchána. Nakonec byly v plusu 20000 Korun.
Odpovědět
Profilova fotka
Kamarád boural stodolu, trámy se spálily nebo užily jinak, kameny použili hodně do základů. Bourali mu to 2 chlapi a dal jim myslím 20 tis (tak nějak, už si to přesně nepamatuju). Byla to celkem rychlá akce. Takže kameny a dřevo bych na skládku nevozila. Záleží z čeho stodola je, jak je veliká a jak je daleko případné úložiště. Ale takhle kousek od města jestli je jinak pozemek dobrý bych do toho šla. Objem na odvoz odhadnete - změřte stěny, výšku, ásobte, npřidejte koeficient 1,3 a máte přibližný objem na odvoz. Cenu za jedno auto do deponie si najdete na netu - nebo poptejte nejbližší skládku. I místa skládek se dají najít, stačí hledat (např. http://www.pltep.cz/upload/File/Cenik...)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj! My sme do toho šli a nelitujem. To, co sme dali za likvidaci eternitu (1,6t) nám vrátilo zase železo. Záleží taky, z čeho ta stodola je. Vepřovice se dají rozhrnout po pozemku, cihly někomu udat nebo si je nechat...nebo to všechno nechat odvézt. Firmy, které se tím zabývají na to mají ceníky - kontejner, doprava, uložení...- dá se to spočítat. Tož tak.
Odpovědět
pokud je dobrá lokalita, tak určite do toho jděte. To, že budete bydlet na dobrém místě za to stojí. Já osobne bych klidně obětovala i nějaké peníze navíc, než udělat kompromis v lokalitě.
Odpovědět
Taky jsme takhle bourali a většinu (cihly, suť, beton, škvára) jsme nechali odvozit firmou, která má drtičku a zužitkuje to, dohodli jsme platbu jen za dopravu cca 1000 za jeden kontajner. Dobré cihly se použily, dřevo to samé.Báli jsme se likvidace eternitové střechy, tak jsem hodil mezi sousedy, že jí nechám za odvoz a druhý den si jí přijel jeden člověk demontovat a ještě poděkoval a přinesl flašku.
Odpovědět
Profilova fotka
@aaaa15 polud stoji misto kde pozemek je za to, urcite do toho jdete - neni nad to si neco moci poradne rozmlatit :) pokud budete veskerou sut odvazet, zadarmo to nebude, ale cas od casu potrebuje nekdo neco zavest, nebo se da cast vyuzit na terenni upravy jinak bourat zvladne opravdu kazdy kdo udrzi kladivo v ruce, na to neni potreba zadna kvalifikace - max. pud sebezachovy aby si to clovek nehodil na hlavu - drzim palce ja na demolici vzpominam jen v dobrem
Odpovědět
@marrwin Ahoj, zajímalo by mě, kde jsi sehnal firmu, která si vzala suť jen za odvoz. Já hledala ve Východních Čechách firmy, které se zabývají recyklací, a stejně vždycky chtějí alespoň pá stovek za t.
Odpovědět
@noemi77 Ahoj.Měl jsem na výpomoc partu chlapů a oni to mají s firmou co recykluje nějak dohodlé.Tu suť prý používají na zavezení jam, z nichž vytěžili zeminu, kterou také prodávají.
Odpovědět
@marrwin Aha, jsi bohužel z daleka, tak to bychom museli mít velké štěstí, abychom na něco takového natrefili.... Ještě bych se chtěla zeptat všech znalých, hlavně @geodett, jak zjistím z čeho je dům postaven. Budou to vědět na stavebním úřadě? Rozumějte, o koupi pozemku zatím jen uvažujeme, takže tam nemůžu jen tak naběhnout jít dělat sondu do zdiva :-) a v online výpisu z katastru je u všech položek (včetně zastavěné plochy) uvedeno nezjištěno :-(
Odpovědět
@noemi77 My jsme k domu neměli žádnou dokumentaci (povodně zničily archív stavebního úřadu) a z čeho je dům postaven jsme zjistili až po oklepání omítek.A byla to opravdu přehlídka všech stavebních materiálů od cihel, přes "domácí" tvárnice, šedé klasické tvárnice, kámen atd. V podlahách (kopali jsme 60 cm do hloubky, protože jsme dělali odvětrávanou podlahu systémem iglů) byla hlína, škvára, písek, kameny, suť. Můžete zkusit odhadnout z čeho je ta Vaše budova.Podívejte se z čeho jsou budovy v okolí (většinou se u původních staveb ve vesnici používalo to samé), zjistěte kdy asi byla postavena (v každém období jsou populární určité materiály, viz za socialismu většinou šedé tvárnice, nebo domácí škvárové tvárnice) a nebo se zeptejte sousedů ( jó Pepa, no ten si na ten barák nakradl cihly u kravína-v nadsázce míněno).Ale pokud se Vám ten pozemek líbí a je dost velký určitě bych neváhal, budovu rozeberete a dost se toho použije pro stavbu.
Odpovědět
Hlavně si zjistěte,zda je možné stodolu vůbec zbourat.....Jinak také jsme koupili a bourali aa suť po domluvě s obcí odvozili a zasypavali bažiny. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@marrwin To jo, babička něco tuší :-), ale radši bych to měla něčím podložené - zkusím ještě ten stavební úřad osobně.
Odpovědět
@klaragu A proč by nemělo být možné stavbu zbourat? Ta naše je minimálně 30 let vybydlená. Samozřejmě počítám s tím, že na to bude potřeba povolení od SÚ, ale neočekávám žádné problémy.
Odpovědět
@noemi77 Stavební úřad vám tu informaci dá jen se souhlasem majitele domu. Tak bych si pro jistotu opatřila plnou moc od majitele domu pro možnost nahlédnutí do dokumentace.
Odpovědět
Nebo to nahlašte jako rekonstrukci stávající stavby a zbouráte jí v rámci toho.
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 no z ceho je dum postaven zjistis nejlepe navstevou daneho mista, na stavebnim urade podle mne o starych domech nebudou vedet nic, hlavne to muze byt 5x prestaveno a na to z ceho to skutecne je se prijde vetsinou az pri demolici ale v podstate je to jedno jesti cihla, kamen, hlina, drevo, jediny problem byva s materialy ve kterych je azbest tedy eternit, ale i ten na spouste skladek berou, ona se z toho dela moc velka bublina, jasne ze neni dobry cpat si eternit pod polstar, ale myslet si ze kdyz na to sahnu tak druhy den mne vezou nohama napred je blbost, cely leta to bylo na kazdym druhym rohu, ted je z toho dobrej kseft pro par firem
Odpovědět
@puhelin A to víš na 100%? O plnou moc ho zatím žádat nechci, protože za současnou cenu o ten pozemek zatím zájem nemáme a čekáme, jestli cena půjde dolů. Pokud ale ano, chceme být připraveni.
Odpovědět
@marrwin To asi těžko, když nový dům by stál na úplně jiném místě :-)
Odpovědět
@geodett Tak to se tam asi budeme muset vloupat a provést sondu :-) Škoda, že to nespadlo samo, za těch 30 let už bych to čekala...stavební materiál bude asi kvalitní a to se nám moc nehodí :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 nebo budeme muset v miste najit nejakeho imformatora co vi vsechno, na vesnici je takovych lidi dost :-) ale pak se asi neutaji ze cekate az spadne cena :)
Odpovědět
@noemi77 Tak ten starý objekt zakomponujete do stavebního povolení jako že ho přestavíte na zahradní domek, nebo garáž a pak ho zlikvidujete v rámci stavby. No a pak až bude pryč tak si to s garáží rozmyslíte a nahlásíte změnu na stavebním úřadě.Možností je milion, záleží na tom, jaký je Vám příslušný stavební úřad rejpal.Ale to bych si zjistil v každém případě dopředu.
Odpovědět
@marrwin No jasně, všechno je možné, i když já mám teda radši vše schválené dopředu. Pořád jsi mi ale nevysvětlil, proč myslíš, že by nám to SÚ neměl povolit jako klasickou demolici....
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 duvodu muze byt nekolik, jednim z nich jsou napr. pamatkari, pak to mohou protahovat sousede, zivotni prostredi si take muze klast celou radu podminek ale vetsinou si myslim ze demolice starych polorozborenych objektu jsou bez problemu
Odpovědět
@geodett Tak soused by problémy dělat mohl - je to je ho hobby:-(
Odpovědět
@noemi77 Na našem stavebním úřadě to tak chtějí. Musí k tomu dát souhlas vlastníci domu. Přece jen tím nepřímo nahlédnete do jejich majetku. Kdyby se takto chtěl do cizích staveb dívat někdo, kdo dělá vloupačky, měl by to naservírované na stříbrném podnose.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?