Přístup na pozemek - věcné břemeno, nebo koupě cesty?

Profilova fotka
Ahoj, v naší vyhlédnuté lokalitě se prodává úzký (cca 17 m) a dlouhý (cca 115 m) pozemek, uvažujeme o koupi poloviny. Ten, který bude mít zadní část si bude asi muset koupit část předního pozemku jako příjezdovou cestu, vidíte nějaké další řešení? Věcné břemeno? Co byste volili? Pozemek je velmi drahý, takže kupovat asi 200 m2 cesty bude pálka. Šli byste radši do přední nebo zadní části pozemku a proč? Díky za každou radu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
zíleží na tom, kdo cestu vlastní. my máme něco podobného, bývalý majitel pozemku si udělal slovní domluvu s mětem, že můžeme pás pozemku používat jako příjezdoovu cestu. po všech lítačkách, kdy jsem to chtěla mít černé na bílem nám schválili jen výpujčku. prodej nám zamítli a peonájem by vyšel na nehorázné prachy, takže ta výpujčka byl pro ná sdobrá volba. je to na dobu neurčitou za účelem vybudování příjezdové cesty a užívání příjezdu k domu.
Odpovědět
Osobně bych nešla vůbec do ničeho, co nemá přístupovou cestu obecní. Možná tady bude mít někdo nějaké zkušenosti s tímto a poradí, ale za mě je to víc starostí než požitku, to nemluvím, že co může fungovat ted, nemusí fungovat do budoucna. Moc jsem asi neporadila, že. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Teď budu možná vařit z vody, ale myslím si, že pokud nevede přes přední část pozemku žádná přístupová cesta až dozadní části, není tam žádné věcné břemeno k užívání cesty a vy byste byli první kupující, tak bych šla do té přední části. Nejsem si ale jistá, jestli by to břemeno přístupové cesty nebylo přiděleno třeba soudně nebo nějakým územním rozhodnutím (pokud byste ovšem dobrovolně nechtěli novému majiteli do zadní části přístup umožnit). Otázkou ale ještě je, jestli je to jeden pozemek s jedním katastrálním číslem, nebo dva pozemky se samostatným číslem, ale sloučené. Jestli je to jeden pozemek, tak bude dost problematické a běh na dlouhou trať, ho rozdělit na samostatná dvě čísla. Za sebe upřímně - do toho bych nešla. Jediné pro mně přijatelné řešení je koupit pozemek celý. Myslím z hlediska praktického. Jiná věc jsou ovšem finance.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za rady :), nevím jestli do toho půjdeme . Majitel to navíc chce prodat najednou, aby s tím neměl starosti. Takže se dva kupující budou muset domluvit spolu, kdo si vezme kterou polovinu a jak se vyřeší přístup na zadní polovinu. To nevidím úplně jednoduše. Navíc jsme zjistili, že vodoměr může být max 25 m od ulice, což je další komplikace. :-|
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?