Prodali byste přední část pozemku?

Profilova fotka
Dobrý den, vlastníme vyznačený pozemek, součástí stavební parcely je starý dům a stodola, který nechceme rekonstruovat, takže před námi stojí dvě variaty - odstranit dům a postavit na stejném místě nový (je to řadová zástavba, takže je nutné dodržet klasickou podobu domu) a místo předzahrádky vybudovat garáž (garáž je na úrovni ulice, ale k domu vedou schody, takže terénní práce jsou velice drahé - sousedka takto teď staví garáž vedle s celkovým rozpočtem 1 milion) a nebo prodat přední část pozemku, vč. domu (tj. před červenou čarou) a postavit si dům v zadní části pozemku (tam by nám zbylo cca 750m2). Samozřejmě přijdeme o část celkové výměry a o jednu příjezdovou cestu, na druhou stranu pozemek je tam rovinatý a je nejširší a mohli bychom si tam postavit moderní rodinný dům bez omezení designu a mít okna do boku a neřešit imise pohledem a další hygienické a požární normy. Celková výměra je cca 1200m2 a jižní strana je od pohledu "od garáže k domu". Jakou variantu byste volili vy? Děkuji :)
Odpovědět
No a nešlo by nechat si pozemek celý, staré budovy odstranit, ale nový dům postavit u té severní příjezdovky?
Odpovědět
Profilova fotka
@llama nešlo, je to řadová zástavba a město nedovolí mít tam díru...
Odpovědět
Já bych to prodala. Min starostí, peníze navic se vždycky hodí. 750 m je pořád pěkná výměra...
Odpovědět
@rulexnone aha, jasně... a nejde nechat tam třeba jen stěnu, aby to vypadalo? Jinak z nabízených dvou možností bych volila prodat jižní část a postavit barák na zelené louce na severu. I když úplně jednoduchý to tam taky nebude, ten pozemek je takhle od oka celkem úzký, tak vám to tam možná ani na okna do boku nevyjde.
Odpovědět
Profilova fotka
@llama díky za názor, s tou stěnou na oko nevím, jak by se na to město tvářilo a jak by to technicky fungovalo :) jinak severní část má na šířku 15,5m, myslím, že okna do boku by neměly být problém, protože na obě strany jsou zahrady, žádné sousední domy tam nejsou.. jinak abyste viděli, jak to teď vypadá, přidávám "přední" pohled
Odpovědět
Není to tady zmíněno, tak jen pozor na to, jaká je zastavitelnost podle regulativů obce atd. Protože některé obce určují i velikost pozemků (když ho chcete koupit a postavit nový dům). To by mohlo případný prodej stížit.
Odpovědět
Profilova fotka
Prodal bych to celé a koupil bych nějaký tvarově lepší pozemek. U těhle nudlí koukáte z většiny oken do zdi u souseda.
Odpovědět
Profilova fotka
@maroussia děkuji, na to myslíme :) @vladimirsvorba děkuji za názor, nudle to sice je, ale je to centrum města s poměrně solidní výměrou, takže celé to určitě prodávat nebudeme, v našem městě je extrémní nedostatek parcel, je to asi vždycky něco za něco, ale to je život
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych předek prodala a postavila na zadní části. 750m je za mě dostačující velikost pozemku a ještě z toho budete mít nějakou kačku navíc.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych si to nechal cele. Ve predu bych vybudoval garaz s prujezdem do dvora a v zadni casti dum.
Odpovědět
@rulexnone wtf? Tak kdyz vam dovoli stavet vzadu tak stav vzadu a vepredu to nechej a po dokonceni stavby to treba zdemoluj, posudek statika a strhnout to... mest9 tezk9 neco udela s tim, zda proluku zastavite nebo ne :-)
Odpovědět
Přesně jak se píše nade mnou, postavit vzadu a ten předek pak časem strhnout (důvody proč to muselo jít dolů se vždy najdou, aby se úředníkovi zacpala pusa..) i takový pozemek se dá dobře využít, když se projekt domu a zahrady udělá na míru od někoho opravdu schopného.
Odpovědět
Článek se načítá
Tak ono to tak jednoduché nebude postavit dům vzadu a ještě k tomu jakýkoli, s okny do boku atd. Pozemek má šířku 15m, nejblíže můžeš na 2m, ale sousedé by byli hloupí, kdyby nepožadovali 3,5m (kvůli požární vzdálenosti sousedních objektů) . No a máme bratru 8m šířky. Bude to trochu nudle. Žádná sláva...Taky záleží na územním plánu, jak dotčené pozemky řeší.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za vaše názory, sousedé na 3,5m netrvají... obě varianty mají svá pro a proti, proto se snažím touto cestou zjistit více pohledů na věc.
Odpovědět
Já bych to prodala,o starost min a o peněz víc na novou stavbu :-)
Odpovědět
Sousedi mají pěkný toroidal.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@rulexnone Jaké 3,5m? Minimum je 2 a sousedé nemají nárok na 3,5. To je vzdálenost mezi domy a nahoře žádný dům není... Stavěl bych určitě nahoře. Můžete mít všechna okna do zahrady - na jih, což je super. Dům dole bych nechal jako mens cave nebo zázemí pro stavbu. Případně prodal, pokud potřebujete peníze. Rekonstrukce se dnes nevyplatí. Nový dům z toho nikdy nebude.
Odpovědět
@mariacek ano, minimum je 2, ale slušnost je 3,5, aby měli sousedi v budoucnu taky možnost stavět 3,5 metru od hranice. Pokud postavíte na těch dvou metrech, tak oni musí dodržet odstup 7m od vašeho domu, čímž jim u užšího pozemku můžete hodně zkomplikovat život.
Odpovědět
Profilova fotka
@llama To není pravda, odstup mezi domy je 3,5m. Proto každý musí stavět 2m od hranice, aby soused nebyl omezován. Ve výjimečných případech (úzké pozemky) může stavební úřad povolit stavbu blíže než 2m od hranice, ale to vždy jen se souhlasem souseda.
Odpovědět
@mariacek Odstup mezi rodinnymi domy je min. 7 m.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin @llama Ano, máte pravdu. Já nakonec posouval dům dál k silnici a tam mi stačily 2m, tak mě to zmátlo...
Odpovědět
Profilova fotka
Odstup může být méně (až ty 4 m), pokud ani na jedné sousední stěně nejsou okna obytných místností :). Je slušnost nechat co nejvíc, nikdy nevíte, když by pak soused musel jít u takovéhoto pozemku 5m od hranice aby mohl mít okno i na západ/východ nebude Vás nebo Vaše děti mít rád. Ty regulativy mají nějaké důvody, domy nestojí obvykle jen jednu generaci a pokud tazatelka otevře "ulici" i na severní straně pozemku určitě se brzy někdo přidá :). Jinak určitě stavět na severní straně, zda oddělit a prodat je už na finanční situaci. Ale nemovitosti dolů nepůjdou, takže pokud "netrpíte nedostatkem" a dostanete stav. povolení na zadní část jen bych to rozdělila do budoucna (co kdyby to už pak nepovolili), ale neprodávala. @rulexnone
Odpovědět
@tulda27 ty čtyři metry jsou jen ve "zvlášť stísněných podmínkách". Takže úřad to povolit může a nemusí, jak se ouředník zrovna vyspí.
Odpovědět
Profilova fotka
@llama jj rozhodně bych to sousedům nedělala :) zrovna v takovéto dispozici pozemků. My jsme od všech sousedů min. 20m to byl můj kompromis pro manželům požadavek samoty v srdci Evropy ve 21. století :).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?