Ručení pozemkem

Dobrý den, strýc mi nabýdl, že na mě napíše pozemek abych si tam mohla s přítelem postavit domeček, ale má to háček.. Pozemek je zahrada vedle jeho domečku a on domečkem a zahradou ručí, protože si před pár lety vzal hypoteční úvěr na rozšíření domu a celkovou rekonstrukci (1 200 000) 200 000 má už splacených a domeček po celkové opravě má hodnotu už 3 000 000kč. Chtěla bych se zeptat zda by šlo zrušit to ručení pozemkem, když dům už má tak vysokou hodnotu.
Odpovědět
Profilova fotka
Musí s tím souhlasit banka, pokud po rozdělení pozemku bude pro ni zástava dostatečná, neměl by být problém. My takto rušili zástavu na části pozemku, který se převáděl na obci kvůli vybudování obecní cesty a šlo to bez problémů.
Odpovědět
Ahoj, Hurá do banky u které má strýc hypoteční úvěr, tam jim popište situaci a zjistěte podmínky. A Pokud to bude bez problému bude Vás asi čekat toto: 1. Zajistit rozdělení pozemku (dle Vaší domluvy) - pro tento účel je nutné nechat vypracovat geometrický plán (Geodet), tento ověřený geometrický plán bude součástí darovací smlouvy. Doba trvání zaměření geodetem cca 5 dní, ověření geometrického plánu na katastru cca 20 dní (pokud má geodet známé může to být rychlejší... :-)) Cena cca 5 000Kč. 2. S tímto geometrickým plánem si zajdete na stavební úřad pro jejich "souhlas s dělením parcel" (žádost o vydání rozhodnutí o dělení nebo scelování pozemků). Toto budete potřebovat jak pro katastr, tak pro sebe, aby jste měli jistotu že tam budete moci stavět. Souhlas bude také součástí darovací smlouvy. Trvání dle zákona 30 dní (nebo podle rychlosti SÚ). 3. Jakmile to budete mít potvrzeno, můžete zavolat odhadce (který spolupracuje s bankou strýčka) který dle nového geometrického plánu a stavu nemovitosti odhadne cenu. Trvání 14dní. Cena cca 4500kč. 5. Vypracujete darovací smlouvu (ideálně někdo kdo tomu rozumí - třeba právník...) Cena cca 3000Kč 6. Poté to necháte bance schválit (nebo jak se dohodnete v prvním bodě). Možná se bude měnit smlouva HÚ - změnu mívají banky obvykle zpoplatněnou (nebo jak se dohodnete). Cena cca 5000Kč. 7. Pokud to projde schválením banky, tak podepíšete darovací smlouvu (s přílohami geometrickým plánem a souhlasem stavebního úřadu) a podáte návrh na vklad na příslušném katastru. Cena cca 2000Kč. Trvání cca 25dní. Co nevím je to jak se to v takovém případě řeší se zástavním právem - to Vám řeknou v bance.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?