Stavba domu na pozemku zvýšeném navážkou

Zdravím, stojíme před rozhodnutím, zda koupit pozemek, který bude na celé ploše zvýšen navážkou zeminy. Lokalita je pro nás ideální a pozemky se v ní objevují výjimečně. Jaké věci je nutno řešit při stavbě domu na takovém pozemku ve srovnání se stavbou na "přirozeném" terénu? Jaká jsou rizika, co neopomenout při rozhodování o koupi navýšeného pozemku? Jaká výška navážky je ješte relativně bezproblémová a na jak vysoké navážce rozhodně nestavět? Zajímá mne cokoliv kolem tohoto tématu. Díky.
Odpovědět
Projektant by věděl víc než já, ale předpokládám že úplný základ bude oslovit geologa, který podle sond navrhne řešení. Záleží jak vysoká ta navážka bude a jakých vlastností. Pokud bude navážka malá v desítkách cm pak by se základy asi daly vyhloubit na rostlý terén + hloubka základů. Pokud bude větší pak mohou přijít v úvahu piloty do hloubky kterou stanoví právě geolog s projektantem, což se může prodražit. Zrovna nedávno jsem v práci počítala rozpočet, kde bylo třeba pilot a mocnost navážky byla přes 4 m...a byla to cenově raketa!!! Ale bez znalosti mocnosti navážky nemá moc cenu spekulovat.........
Odpovědět
Profilova fotka
@george7 píšeš, že teprve navážka bude, tzn, že pozemek je nyní "v trvalém stavu" ? Na navážce se stavět nedá, při bagrování by se ti bortily pasy a desku by si nedokázal kvalitně zhutnit. Postaví se vyšší základová deska, třeba 5 řad ztraceného bednění a zavážka se provede až po stavbě desky nejlépe po stavbě celého domu. Kolik chtějí navážet ? Nestavěl bych na navážce 20cm a výše....
Odpovědět
Profilova fotka
@george7 a nebo jak píše @patiperra udělat piloty, ale to tě vyjde deska na statisíce....
Odpovědět
Navážka ještě není hotová. Jde o pozemek developerské firmy, která území s dalšímí pozemky navyšuje a bude provádět kompletní zasíťování. Podrobné informace budu mít příští týden, ale jako laik se chci připravit. Rozdělení pozemků je zatím na papíře a případný geologický průzkum by zatím řešil jen podloží pozemku. Pokud jde o složení navážky, tak předpokládám info od developera a potom v rámci převzetí pozemku bych si nechal provést a zaplatit geologický průzkum (zda složení odpovídá projektu/smlouvě). Nevím, zda už je pozemek navyšován nebo proběhla jen skrývka ornice, ale vzhledem k úrovni komunikace, na jejíž úroveň se bude navyšovat, předpokládám, že půjde minimálně o 1 metr navážky. Zájem o pozemky je velký a očekávám, že naše rozhodnutí o rezervaci pozemku bude muset padnout v řádu dnů po schůzce s developerem. V souvislosti s tím, že na pozemku bude navážka, uvažuji o spíše lehčí stavbě, tj. dřevostavbě a založení na vrutech (?). Laicky v tom vidím možnost, jak při založení do větší hloubky udržet rozumné náklady ve srovnání s betonovou základovou deskou (pásy apod.).
Odpovědět
Jen pro ilustraci: pozemky developera sousedí s obecními pozemky, které půjdou do dražby. Obec eviduje cca 15x více zájemců než je počet obecních pozemků k prodeji.
Odpovědět
Profilova fotka
@george7 i když budeš stavět na vruty musíš jít do stávajícího terénu... a co potomn ploty, teras, parkovací stání... vše se bude propadat, metrová navážka je docela dost, pokud tedy nepočkáš se stavbou cca dvě zimy nebo pozemek nepojezdíš válcem ;-)
Odpovědět
To je v pohodě, teď přemýšlíme o stavbě na 3 metrech návážky, je to o kvalitě zhutnění podloží, dále jsou systémy geomříží, geobuněk, v krajním případě podkladní vrstva kameniva zpevněného cementem (trochu drahý špás), každopádně zapomeňte na základové pasy, tohle je ideální pro stavbu na desce, ta může být kolem 30-40cm, takže tam padne hodně betonu+výztuže. Zkrátka se to založení prodraží.
Odpovědět
@petrsv1000 Počítám s tím, že bych stavěl nejdříve za 2 roky. Počkám klidně i další rok navíc, když k tomu bude pádný důvod. Nepálí mne současné celkem dobré bydlo :) Těžko počítat s tím, že by se dal koupit pozemek bez kompromisů. Jde o to, co mi přinese a vezme konkrétní kompromis ve formě pozemku "zatíženého" navážkou.
Odpovědět
@iveta_89 Tzn., že základy nepůjdou až do rostlého terénu pod zavážkou?
Odpovědět
Profilova fotka
@george7 no pak to bude chtít nějakou konzultci s geologem, přeci jenom základy jsou na domě to nejdůležitější....
Odpovědět
@george7 určitě ne, to by se prodražilo, prostě se ta navážka musí hutnit každých cca 30cm na 95ps. Průběžne se dá dělat statická zátěžová zkouška.
Odpovědět
@george7 @iveta_89 Ještě mě tak napadlo, než by to začali zavážet, udělat základy, co tak postavit domek podsklepený, má to řadu výhod. Dnes to není módní, pravda. Pak byste si to asi musel zbytek zavozit za své (a možná by to bylo výhodnější, protože byste stavěl v rostlém, měl byste jistotu). Ale to v současné době asi nelze. Dalo by se ušetřit na zemních pracích a mít spoustu dalšího prostoru v domku. Dělal byste v podstatě na stávajícím rostlém terénu. A že by ten developer navážku hutnili na 95% Proctora standard a někdo tam jezdil pak dělat objemovky kontrolní, tomu tomu fakt nevěřím. Statickou zatěžovací zkoušku také umím pochopitelně, ale nemyslím si, že toto tam bude někdo řešit. Ale třeba se mýlím.
Odpovědět
Článek se načítá
@ondra_cha no já předpokládám pokud to chtěj prodávat jako stavební pozemky s příjezdovou komunikací, že to hutnit budou a případně průběžně i stabilizovat a pod komunikací bez zkoušky nemaj šanci to by byli blázni
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?