Stavba na menším pozemku než vyžaduje zákon

Chci se zeptat, zda nemate nekdo zkusenost zda je mozna stavba na mensim pozemku nez vyzaduje zakon? Nase situace: mame moznost dostat pozemek o vymere 370m2, stavebni zakon v nasi lokalite rika, ze je pozadovana minimalni vymera 400m2 – udeluje se i v tehto pripadech nejaka vyjimka, ma smysl o ni zadat? Nemame moznost odkoupit tech 30m2 od souseda, protoze se jedna o posledni pozemek v rade. Ja pochopitelne vim, ze je potreba vse overit na stavebnim urade, ale i tak si rikam, ze treba nekdo neco podobneho neresil.
Odpovědět
Profilova fotka
@m4000 Náš pozemek je rozhodně menší než 400 m2, možná tak polovina. Domek je starý 8 let a my ho před 4 roky koupili, takže netuším, jestli kvůli tomu byly na počátku stavby nějaké komplikace. Kromě terasy, která spolu s domem (ten je ve tvaru L) tvoří obdélník, nemáme žádný pozemek, zahrádku atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@m4000 pochybuji, ze to rika "stavebni zakon". Je li tato podminka v uzemnim planu ci uzemnim rozhodnuti pro deleni pozemku, vetsinou se s obci a stavebnim uradem da vyjednat vyjimka.
Odpovědět
@jumpmans Mas pravdu, sem v tomto smeru totalni laik..omlouvam se za hloupe zvolenou otazku. Mam pred sebou uzmeni plan, nasla sem si kam "spadame"a tam je napsano: minimalni velikost nove odmereneho pozemku pro stavbu noveho rodineho domu je 800m2, takze ne 400m2, jak sem si naivne myslela, ale 800m2 :-. Zastavitelnost je 40%. Nicmene nevim, zda pojem "nove odmereny pozemek" plati i v nasi situaci, kdy na stavebni parcele o vymere 530 + dum 219, tj.749m2 by polovina pripadla nam, resp.tech 370m2 o kterych pisu. Bohuzel nemuzu v UP najit zadnou zminku o deleni pozemku. Dojde-li k deleni pozemku, bude nas pozemek povazovan za "nove odmereny" ci ne ?
Odpovědět
@m4000 ano pokud budete delit pozemek, bude považován za nove odmereny. A pokud je to v uzemnim planu, tak SU ani rozdělení pozemku nedovolí. Řešili jsme stejnou situaci, obec nesouhlasila s pozemkem menším než 1000 metru, ale nemaji to v UP , takže nám to stavební úřad i přes nesouhlasne stanovisko obce povolil.
Odpovědět
Zajímala jsem se o to, při koupi našeho pozemku. Pokud je pozemek vedený na katastru jako stavební, je to možné, dříve, třeba i v roce 1980 taková omezení nebyla. Dle nových zákonů se takto malé pozemky (podle toho, co určí obec) již ani nedělají. Nemám to odborně napsané, tak dám příklad. Vedle v obci se nesmí stavět na pozemku menším než 800m2. Ale na pozemku již dříve vzniklém a zapsaném na katastru jako stavební, před vydáním vyhlášky, se stavět může-např.proluky mezi RD, nebo někdo měl zahradu, kolem je to již zastavěné, tudíž v zastavitelné oblasti atd.tam by povolení mělo jít. Pokud obec určí 400m2, nově už menší pozemky nevzniknou, neprodaly by se. Ale raději se poptat na katastru, zda je možné ho zastavět. :-)
Odpovědět
@m4000 -teď čtu s tím dělením, to se raději zeptej. Nebo viz.adelkav.
Odpovědět
@adelkav SU nemá co kecat do rozdělení pozemku. To si řešíte na katastru a nebyl by s tím žádný problém, ale jinak máte ve všem (a bohužel pro tazatelku v tom podstatném) úplnou pravdu. Nezbývá než zkusit žádost o výjimku, spoléhat na vstřícnost úřadu, ale zcela bez záruky. Neznám místní poměry, ale být vámi, stejně bych to zvážil. Musíte dodržet 2m od hranice pozemku, 7m od vedlejší stavby a při koef. zastavěnosti 0,4 vám na celou zastavěnou plochu zbývá asi 148 m2.
Odpovědět
@jiri_1477 nam pozemek delil stavebni urad, bez jeho souhlasu by to katastr nerozdelil. K rozdělení se muselo vyjadrit i zivotni prostředí atd. Ale to bylo vloni, teď je možná siruace jiná. Katastr pouze změnu zapsal na základě geometraku potvrzeného stavebním úřadem.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 vyjadreni stavebniho uradu k deleni pozemku je nutna cast bez ktere vam katastr nic nerozdeli
Odpovědět
@geodett Vlastní zkušenost stará pár měsíců. Soused potřeboval kousek mého pozemku, mě se zase líbil jiný kus jeho pozemku, v obou případech šlo asi o několik desítek m2. Oba jsme ty kousky nechali vyměřit, sepsali smlouvu zašli na katastr, oddělené kousky parcel dostaly nová čísla a bylo hotovo. Žádný stavební úřad jsme nepotřebovali a šlo to bez něj docela rychle a hladce.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 zajimave o tom jsem jeste neslysel, ale chapu ze to bez SU slo celkem rychle :)
Odpovědět
@geodett Hmm, jak koukám, tak jsme asi měli štěstí. No, možná platí jiná pravidla pro stavební pozemky, kde se teprve stavba plánuje a jiná pro pozemky, kde už několik desítek let domky stojí a jde jen o změnu vzájemné hranice. Nevím, ale vůbec bych se nedivil, že to chtějí, protože dneska se snad ke všemu vyjadřuje celé stádo úředníků. Ani se neodvažuji domyslet jak tohle bude vypadat za dalších 20-30 let. :-|
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?