Terenní úpravy a opěrná zeď

Dobrý den, Chystáme se stavět na pozemku, který je na míste stavby domu rovninatý, ale na konci toho pozemku kam má být směřovaná zahrada je strmý spád (výškový rozdíl + - 1m). Mám v plánu to vyrovnat zeminou a navážku podpořit opěrnou zdí o výšce 1m, délce 22,5m a na ní postavit plot. Kdybych měl větší pozemek, tak bych to neřešil a těšil bych se dvěmi úrovněmi zahrady, ale se 250m2 zahradou tento spád přináší více škody než užitku. Otázka zni: 1) mohu postavit plot v případě, že bych tu navážku nepodpořil opěrnou zdí? 2) mám tuhle úpravu řešit ješte před zahájením stavby? 3) pozemek končí 2-3m před slabým vodním tokem, který se přeléva do maleho rybničku a je veden v katastru jako vodni koryto. Mohu takovou úpravu vůbec provést nebo se mám zeptat na nějakém úřadě? 4) jak byste tutu situaci řešily na mém místě? 5) vím, že je to zde citlivé téma, ale kolik me bude navážka + opěrná zeď cca. stát? (Cena za metr od firmy) Budu velmi vděčný za vaše odpovědi.
Odpovědět
@karelstavi No, jestli tam vede potůček, tak já bych to tedy nenarovnával. V tom místě, kde jste, z toho můžete udělat ráj i s kopírováním terénu. Zkuste se nad tím zamyslet. Otázkou samozřejmě je, co ten potůček dělá při větších deštích 🙂
Odpovědět
@karelstavi souhlas s @davex ... srovnal bych jen tu hranu, dal pletivový plot k potoku a na tu mez bych podél plotu vysázel ovocný stromy nebo tam dal skleník/záhonky ... P.S. jinak 23m opěrnou zeď (gabion) 1m vysokou a 23m dlouhou s plotem jsem dělal před 2 rokama ... spočítejte si min. cenu gabionových košů, plotu, 20t šutru a vynásobte aspoň dvěma a máte orientační cenu od firmy ... odhaduju, že se do 100tis nevlezeš ...
Odpovědět
Ad 3) je-li tok skutečně vedený jako vodní koryto, tak oplocení musíte minimálně tzv. "umístit" povolením. K tomu potřebujete stanovisko příslušného povodí a odboru životního prostředí. (viz vodní zákon)
Odpovědět
@karelstavi Přesně tak jak píše @janica. Protože byste stavěli v ochranném pásmu vodního toku. A právě proto se dá důvodně předpokládat, že Vám oplocení nebude povoleno. Bohužel.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?