Vyňať ornú pôdu na stav. pozemok pod dom/na celú parcelu?

Ahojte. Viem , že niečo podobné tu už bolo rozoberané..Potrebujem od vás radu, či je vôbec možné vyňať ornú pôdu na stavebný pozemok na celej parcele, hoci celá zastavaná nebude? Alebo je to možné len pod dom? Počúvam rôzne názory (od pracovníka stavebného úradu, stavebných firiem, či geodeta). My sme chceli vyňať celý pozomok, aby sme ho mohli založiť na úver s vyššou hodnotou, ako keby bola vyňatá len plocha pod domom. Prípadne mi napíšte akékoľvek skúsenosti, ktoré s tým máte. Ďakujem!!!!
Odpovědět
1
2
Nevím jak na Slovensku, ale tady to banky v potaz neberou, jestli je to orná půda nebo něco jiného. prostě pozemek má podle odhadce určitou hodnotu a hotovo.
Odpovědět
Kacko, ...a ten znalecký posudek se teda sakra liší podle toho, jestli jde o ornou půdu (ta se hodnotí jen dle bonity, která je přesně daná tabulkama) nebo jestli jde o stavební parcelu a např. zahradu. No, a ten znalecký posudek, je Violetko, opravdu pro banku směrodatný pro výši úvěru, máš pravdu. Violetko, není dobré do budoucna mít označenou jako stavební parcelu větší plochu, než je ta zastavěná, jsou s tím jen potíže a platíš citelně vyšší daně. Taky není dobré si ten zbytek nechávat zapsaný jako ornou půdu, opět bys s tím do budoucna mohla mít problém spojený s obděláváním orné půdy, což je u nás přesně uzákoněno a jako jedna z mála věcí se i kontroluje. Ideální je, vyjmout celou parcelu z pozemkového půdního fondu (nevím, jak se jmenuje ten úřad u vás), jako stavební parcelu nechat jen zastavěnou plochu a nádvoří (opravdu jen nezbytně nutnou část pro stavbu), a zbytek nechat zapsat jako zahradu nebo ostatní plochu. Pokud byste to do budoucna chtěli prodat, nebudou s tím aspoň problémy a nesníží vám to pak cenu. Je dobré si tohle vyřídit hned na začátku při jednom. ...a znalecký posudek pak bude mnohem vyšší a dostanete větší částku u banky.
Odpovědět
no z naší zkušenosti je důležitější, aby bylo územní rozhodnutí, že se tam může stavět. Asi záleží, kdo ti ten posudek dělá, protože my měli ornou půdu, ale s územním rozhodnutím a pozemek nám ocenily skoro v tržní ceně. A jak už jsem psala několikrát na Praze východ to funguje tak, že na stavební parcelu ti to nepřepíšou, dokud jim nedáš geometrický plán, že už se začalo stavět. A změna zbytku parcely na zahradu se v tom případě přímo dle sdělení z katatastrálního úřadu děla až po zapsání stavby.
Odpovědět
a tabulkama je to daný hlavně v souvislosti s finančním úřadem, jinak pokud odhadce ví, že se na tom bude stavět, tak nacení hodnotu pozemku na takovou, za jakou se prodávají v okolí pozemku určené ke stavbě RD. Ale možná to ve vašem regionu funguje jinak, to nevím.
Odpovědět
Kacko, tak to s tím znaleckým posudkem je absolutní blud. Žádný znalec si nevezme na triko, aby takto navýšil cenu parcely, okamžitě by mu bylo odňato kulaté razítko a byl by vyloučen ze znalecké komory. Od června už budu oficiálně právník přes nemovitosti, z tohoto oboru budu mít právnický titul, i když to bude jen potvrzení toho, co už v praxi několik let dělám. Dělám i odhady nemovitostí a příští rok mě čekají dva semestry přímo v oboru odhadce nemovitostí. Je to prostě můj obor, ve kterém jsem silná v kramflecích. Kacko, co se týká této právní stránky věcí, tak tady na diskuzi píšeš dost nesmysly a lidi tím mateš.
Odpovědět
píšu, jak to funguje tady, tak mi nepiš, že je to blud. v okolí prahy ti firmy, co skoupily pole, často prodávají pozemky jako ornou půdu. a píšu svoje zkušenosti, tak se omlouvám, že někoho matu, ale takhle to u nás fakt funguje. A tady to je o zkušenostech nebo snad ne? Oboje sousedi měli naceněnou taky ornou půdu, na základě toho žádali o úvěr. Takže jestli to udělali blbě, za to já holt nemůžu a byli to tři rozdílní odhadci. Ale hádat se tu nehodlám
Odpovědět
a na katastru jsem to taky vyřizovala přímo já, takže asi i na tom katastru by měli tím pádem všechny vyhodit, jestli to dělaj blbě.
Odpovědět
No jasně, v Praze jste něco extra a nemusíte jednat v souladu se zákony a na vás se nevztahují kontorly ani nic jiného. Jasně, vy Pražáci jste prostě vyjímeční, mimo zákon. ...já teda předpokládám, že je to jinak; že tam je to u vás právnicky nějak řešené způsobem, do kterého Kacko nevidíš, protože tomu nerozumíš. Jinak bys to napsala jinak. Musela bych vidět konkrétní dokumentaci, abych ti mohla říct, o co tam jde. Violetko, vzhledem k tomu, že nepocházíš z Prahy, doporučuju postup, který už jsem psala, nebudeš tak mít do budoucna problém. Pokud si to necháš jako ornou půdu, na problém později narazíš. Minimálně pokud někomu budete trnem v oku a bude vám chtít udělat problémy. Nevím, jak je to podle vašich zákonů, ale u nás je opravdu stanovené přímo zákonem, jak ornou půdu obdělávat. A převádět to celé na stavební parcelu - to je zbytečné, zvednou se vám tím i průběžné náklady.
Odpovědět
Jo, Kacko, a nevidím tu souvislost s katastrem. Tam vlastně jen evidují nemovitosti dle zákonem stanovené dokumentace. Pokud ta dokumentace stanovuje vešeré dané náležitosti, tak ti tam zaevidují ze zákonem daných nemovitostí cokoli, netuším, proč tam by mělo docházet k nějakým problémům. Netuším, proč by ti neměli cokoli zaregistrovat bez problémů na katastru, pokud to splňuje zákonem dané podmínky. To, jaké z toho pak pro tebe vyplývají povinnosti, to za tebe rozhodně katastr řešit nebude, to je tam těm lidem úúúplně jedno.
Odpovědět
protože katastr nám určil, kdy nám zapíše rozestavěnou stavbu a změní pozemek na status "stavební", a podmínku měli, že musím mít geometrický plán, tak proto jsem to zmínila.
Odpovědět
a nevím, proč osočuješ Pražáky, já to prostě udělala podle toho, jak mi kdo řekl, že to mám udělat, takže asi tak. A to že bydlím ve Středočeském kraji, nevím jestli automaticky znamená ,že jsem Pražák. A tady bylo asi důležitější územní rozhodnutí.
Odpovědět
Jo, protože ta podmínka je daná zákonem. O tom jsem psala, že ti to tam zapíší, pokud jim dodáš potřebnou dokumentaci. Katastr je čistě evidenční úřad, nic víc. Neřeší tam za tebe věci, na které se tady ptá Violetka. Pleteš jabka z hruškama. Vůbec nevíš, o čem je tu řeč. Violetka to všechno potřebuje nějakým způsobem vyřídit, to si musí rozhodnout ona, jak to udělá (a o tom tahle diskuze je), no a katastr jí to už jen zapíše (případně si dožádá zákonem dané podklady jako u vás).
Odpovědět
Článek se načítá
Já rozhodně neosočuju Pražáky, to jsi tady o vás psala ty, já jsem hned níže vysvětlila, že si to o pražácích nemyslím, to, co tu píšeš, že si myslím, že do toho nevidíš, proto tu uvádíš takové bludy a svádíš to na to, že je to tak u vás v Praze běžné. Prostě do toho jen nevidíš, to je všechno. Je to ostatně na tvých příspěvcích vidět.
Odpovědět
... konkrétně jsi uvedla Prahu-východ Ani nevíš, co jsi sama napsala? Měla by sis to po sobě číst.
Odpovědět
Violetko, nevím, jak je to s tím vyjmutím půdy ze ZPF (= zemědělský půdní fond) u vás, ale určitě to za vás bude řešit právník. U nás je to složitější. Toto správní řízení začíná podáním Žádosti o vynětí (ta se podává k tomu orgánu, který je k tomu určený dle výměry půdy, kterou chce žadatel vyjmout) a musí obsahovat náležitosti a přílohy dle zákona. Co je velice důležité je to, že než se obrátíš o vynětí půdy ze ZPF, tak musíš získat souhlas příslušného orgánu ochrany ZPF. Je to podmínka k tomu, aby rozhodnutím orgánu, ke kterému jsi podávala žádost o vynětí, mohlo tu půdu z ZPF vyňat. Problém je, že tento souhlas orgánu ochrany ZPF není rozhodnutím, ale pouze závazným stanoviskem, takže pokud ti tento souhlas z jakéhokoli důvodu nedají (nemusí to odůvodňovat, stačí, aby se úředník špatně vyspal), nesplnila jsi hlavní podmínku pro vynětí. Navíc proti tomu neexistují žádné opravné prostředky - nemůžeš se proti neudělení souhlasu odvolat, podávat žalobu, prostě nic. Platí pro to prostě podmínky závazného stanoviska. Je to mezera v zákoně, ale je to tak. Navíc, i pokud souhlas orgánu ochrany ZPF získáš, nemusí příslušný orgán určený k samotnému vynětí toto vynětí učinit. Ale i zamítnutí této žádosti o vynětí už je forma správního rozhodnutí, a proti němu už jsou možné opravné prostředky (odvolání, atd.). Co je dobré, je to, že žadatel o vynětí půdy ze ZPF nemusí být totožný s vlastníkem půdy (ale po vydání rozhodnutí se exekuční titul vztahuje na žadatele - tj. musí zaplatit odvody za vynětí a je možné to po něm vymáhat soudní exekucí). Většinou se takto převádí půda od obcí. Takže já svým klientům v těchto případech doporučuju (je víc možností, uvádím jednu), aby si nejdřív s obcí uzavřeli (pro jejich ochranu) předkupní smlouvu na danou půdu, kde bude jako rozvazovací podmínka uvedený případný nesouhlas příslušného orgánu ochrany ZPF s vynětím dané půdy ze ZPF. Pak aby si zažádali o tento souhlas s vynětím příslušný orgán ochrany ZPF. Pokud ho nedostanou, tak na základě této rozvazovací podmínky předkupní smlouva padá bez jakékoli penalizace klienta. Pokud klienti souhlas dostanou, pak doporučuju uzavřít s prodávajícím řádnou kupní smlouvu opět s rozvazovací podmínkou případného zamítnutí vynětí dané půdy ze ZPF. To znamená, že pokud orgán rozhodne a půdu vyjme, kupní smlouva nabývá účinnosti dnem nabytí účinnosti rozhodnutí o vynětí; a pokud orgán vydá rozhodnutí, že daná půda se ze ZPF nevyjme, kupní smlouva pozbývá platnosti a k dalším krokům nedoje. Je to teda ještě složitější, snažila jsem se to napsat co nejjednodušeji aspoň kvůli těm základním údajům.
Odpovědět
Ahojte! Ďakujem vám obidvom za radu. Ale ste sa rozohnili:-) Máte aj u vás v ČR takú podmienku, že: vyňatie ornej pôdy na stavebný pozemok sa uskutočňuje v extraviláne obce ešte pred začatím stavby - musí byť už projekt a v intreviláne obce sa prevod ornej pôdy na stavebnú robí až po kolaudácii stavby?? Dostala som takúto informáciu..a som zmätená ešte viac :-|
Odpovědět
Violetko, vaše zákony fakt neznám, budu teď dělat státní zkoušku z Pozemkového a Katastrálního práva u nás, takže to jsem teď čerstvě po novelizacích našprtaná a znám to i z praxe. Ale jak je to u vás, to vážně nevím. Neznám ani váš zákon ani jeho výklad. Je spousta stavebních pozemků, které ještě nejsou zastavěné. Zastavění pozemku u nás není podmínkou pro jeho dřívější evidenci jako stavební parcelu. Často se to dělá tak, že se pozemek vyjme z ZPF, a až na vyňaté půdě se vyměří stavba a podle toho se zapíše jako stavební parcela na KÚ a zbytek se nechá jako zahrada, případně ostatní plocha. Ale teda co se týká vynětí pozemku z ZPF, tak to bych teda neriskla udělat až po zastavění. Toto vynětí totiž nemusí příslušný orgán povolit a je nařízeno odstranění stavby. Takto je to u nás. Ale jak je to podle vašich zákonů, to fakt nevím.
Odpovědět
karlo, koukám, že víš, jak to tady je... ano patříme pod Prahu-východ, jenže pod Prahu východ nebo západ spadá velká část Středočeského kraje, jestli o tom nevíš. Neosočuješ Pražáky a co příspěvek v 10:08 (Která pravidla porušuje: | ZrušNo jasně, v Praze jste něco extra a nemusíte jednat v souladu se zákony a na vás se nevztahují kontorly ani nic jiného. Jasně, vy Pražáci jste prostě vyjímeční, mimo zákon.)
Odpovědět
Jo, Kacko, ale v tomhle smyslu jsi to napsala ty. Já jsem právě uvedla, že si tohle nemyslím, že jsi to blbě napsala, protože se v tom vůbec nevyznáš, a že můj názor je, že jsi akorát blbě pochopila, co vlastně vyřizuješ a jakou to nemá spojitost s tímto tématem, to znamená, že v Praze to funguje stejně jako jinde a nemáš z toho dělat nic extra.
Odpovědět
...ale nepřekvapuje mě, že jsi nepochopila ani tohle.
Odpovědět
To znamená, že i v Praze je nutné projít při vynětím půdy ze ZPF stejnou procedurou jako na ostatních místech našeho státu, je to tak uzákoněné a v žádném případě to není vázané na stavbu. To, že je prodejce tak vychytralý, že se dokáže zbavit orné půdy ještě před jejím vynětím ze ZPF, to je čistě jeho plus. A to, že kupující na tohle riziko přistoupí, je čistě jejich věc. Ať už v Praze nebo kdekoli jinde.
Odpovědět
Jo, a katastru nemovitostí je při vynětí půdy ze ZPF úplně jedno nějaká kupní smlouva a já nevím co. Na to absolutně nebere ohled. Katastr zapisuje vynětí z půdního fondu na základě jediného papíru, kterým je výhradně Rozhodnutí příslušného správního orgánu, které vydá po těch "peripetiích, o kterých jsem tu už výše psala.
Odpovědět
:-D to je dobře, že tě nic nepřekvapuje
Odpovědět
Ale no ták, holký.... :-) Ale jinak souhlasím s karlou, dělala jsem před měsícem zkoušku z pozemkovýho práva a je to tak, jak říká.
Odpovědět
Monas, právě pracuju na bakalářce, která se tohoto tématu dotýká a v dubnu dělám zkoušky ( 6.semestru) a včervnu dělám státnice z pozemků i katastru, protože je to můj obor. :-) K tomu mám ještě správní právo a občanské právo (obojí hmotné i procesní). Jenže Kacka na všech tématech ví všechno nejlíp, jenže tuhle právní úpravu mám zrovna teď v malíčku a ona je dost mimo, proto si můžu dovolit být ostřejší a neodkývat jí všechno jako jiné holky na jiných tématech, jen aby od ní měly klid.
Odpovědět
No já jsem v 8. semestru na Pr. fak., tak jsem snad za ty 4 roky taky něco málo pochytila ;-) , tohle mám zrovna docela čerstvý, páč na tom dost bazírovali...Tak hodně štěstí u zkoušek...
Odpovědět
Mimochodem, Monas, máš moc pěknou koupelnu (když odbočím od tématu). Právě tu teď na domku řeším, tak ji všude sleduju.
Odpovědět
Díky Monas, tobě taky hodně štěstí. Já si dělám jen šestisemestrovou právní specializaci (na Masaryčce v Brně)právě pro oblast nemovitostí, abych mohla dál pokračovat další dva semestry ve specializaci odhadů nemovitostí.
Odpovědět
Díky:-) Tak to je dobrej obor... , to schvaluju :-) !
Odpovědět
no každopádně díky, že to vím, že mi holky odkývávají věci, aby měly ode mně klid :-( . už sem teda raději lézt nebudu
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?