Vytažení elektřiny z HDS (hlavní domovní skříň) během stavby RD

Ahoj, chystáme se stavět RD a jako poslední dílek do skládačky, který mi není jasný, tak je to, jak se vypořádat s elektřinou během stavby? Na pozemku je HDS a pořád nevím, jak z HDS vytáhnout nějaký kabel se zásuvkou během stavby? Je mi jasné, že uvnitř HDS nemůže být zásuvka, ale prodávají se takové nástěnné panely se zásuvkami. Pak mi ale není jasné, kde můžou být k němu jističe, když v HDS nic kromě zařízení sloužící k měření odběru být nemůže. Také by mě zajímalo, kdo mi to zvládne zapojit? Distributor nebo oprávněný elektrikář? Jak jste podobnou situaci řešili během stavby vy? Díky za inspiraci.
Odpovědět
HDS má nozovky, většinou na sloupe nebo v tom nějakém pilíři a pokud vím a patří do neměřené části Vy si musíte udělat pilíř pokud tam není na rozvaděč s elektroměrem a hlavním jisticem. Za tím si můžete už zapojovat kolik zasuvek chcete Pokud myslíte elektroměrový rozvaděč že tam je tak bednu máte, musite ale kontaktovat distributora o sazbě, pokud tam není osazen jistič tak budete platit za ampéry, někdo vám to rozplombuje po dohodě a vytáhne kabel a zase zaplombuje A nakonec si pořídíte nástěnný rozvaděč s pár jističi a do toho si vše přivedete
Odpovědět
@vladimir_sacha díky moc za odpověď, je mi to trochu jasnější 🙂 Až budu mít jističe a vytažený kabel z elektroměrového rozvaděče, tak ten by pak měl jít do baráku do domovního rozvaděče, pokud se nepletu, ale během stavby asi nepotřebuju 20 m smotaného u elektroměrového rozvaděče na zemi. Jak se tohle v praxi řeší? Nebo si nechám vytáhnout jen metr na zadní stranu té kapličky (kde je elektroměrový rozvaděč) a až budu kolaudovat, tak si nechám "přepojit" kabel ze zadní strany kapličky s tím kabelem, který povede do baráku?
Odpovědět
Jen takový dotaz ... - ta HDS přináleží k Vašemu pozemku, jakože tam máte připojení pro Váš pozemek s instalovým příkonem od dodavatele elektřiny? Pokud tomu tak je, tak stačí u nějaké odborné firmy ( elektrikáře ) objednat dodávku a zapojení elektroměrového rozvaděče ( můžete mít buď plastový samonosný, nebo si můžete vyzdít a do něj umístit rozvaděč ). Na zadní stranu tohoto rozvaděče se nechá osadit typizovaná krabice jejíž součástí je jištění a např. dvě zásuvky na 230V, jedna zásuvka na 400 V. Tam pak připojujete v průběhu stavby kabely pro spotřebiče dle potřeby. Když Vám firma - nebo nějaký elektrikář elektroměrový sloupek - rozvaděč zapojí, musíte nechat udělat jeho revizi a požádat dodavatele elektřiny o připojení na elektrickou rozvodnou sostavu a domluvit vhodný tarif pro stavbu. Oni pak osadí elektroměr a budete moci odebírat elektřinu. V tom sloupku HDS co popisujete je elektrické vedení ukončeno držáky nožových pojistek na něž se připojí odborně předmětný elektroměrový rozvaděč. To musí provádět osoba s dpovídajícím elekktrotechnickým vzděláním - osoba s vyhl. 50.
Odpovědět
Si nechte namontovat něco takového https://www.dek.cz/produkty/detail/85...
Odpovědět
Profilova fotka
Jeden výrobce prodává elektroměrové rozvaděče už včetně zásuvek a potřebných jističů a nemusí se nic bastlit na sloupek. Jde o DCK Holoubkov HELGA. Využití to pak může mít i po ukončení stavby, jako klasická venkovní zásuvka...
Odpovědět
@franti_p Ano přesně jak píšete, HDS máme na hranici pozemku. Rozumím a děkuji za odpovědi 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?