Zastavitelnost vs. realita

Ahoj, dokážete mi prosím někdo vysvětlit, jak je možné, že v obci, v níž je dána max zastavitelnost 20 % stojí na pozemku 600m2 dům 200m2? Počítám já něco špatně? Podotýkám, že se jedná o dům včetně garáže a žádná zastřešená terasa tam není..prostě jen dům. Hned naproti další dům 181m2 na pozemku 573m2. A můžu pokračovat. Oboje novostavby. Současný územní plán je platný již nějakých 10 let. V době, kdy my jsme se informovali na úřadě, jaká je zastavitelnost, nam na úřadě jasně říkali, že žádné výjimky nepovolují. Říkám si, že se zeptám nejprv tady, než bych se obrátila na úřad (přeci jen taky chceme povolit dům na hranici zastavitelnosti) :-D Díky všem
Odpovědět
@moncicak2 Co vse do te zastavene plochy (181 m2, 200 m2) zahrnujete a jak zastavitelnost definuje vas uzemni plan?
Odpovědět
@puhelin brala jsem to podle info z katastru, rozklikla jsem pozemek a dale dum na nem stojici. Uzemni plan rika 20 % dum, 20 % kryte stani, samostatne garaze, terasy atd a 60 % zelen. Ja to pochopila tak,ze pokud je garaz soucasti domu, pak se to pocita do domu. Ale i kdyby to tak nebylo, tak je prece nesmysl, ze u toho 600m2 pozemku je dum realne 120m2 a na tom nalepena garaz 80m2. Ta garaz je obvykla velikost. Mne o nic nejde, jen pochopit tu logiku. Kdyz jdu se psem novostavbama, tak se mi to opravdu kolikrat nezda, zatimco my se museli s barakem presne dopasovat do 20 %.
Odpovědět
A tych 600m2 alebo 573m2 je celkova plocha pozemku, alebo plocha pozemku, ktora ostala po dostavani domu? Totizto kataster po zapise nehnutelnosti plochu pozemku rozdeli.... Ak by tych 600 alebo 573 bolo bez plochy pod domom, tak tie regule priblizne dodrzane su ;)
Odpovědět
Profilova fotka
mnozí úředníci, jsa si vědomi své neodvolatelnosti, rozhodují podle své libosti. Myslím, že ti je zbytečné se s tím trápit. Nebo, jestli se ti uleví, vylij si srdíčko zde, ale na úřad jsi s krásným úsměvem. Já vím, že to, že jiní mají podobné problémy, tvůj problém nevyřeší, ale úředník má svou moc a náležitě si ji užívá. Spíš se zamysli, jaké jsou odstupy sousedních domů od tvého pozemku, příp.od tvého budoucího domu, evtl. jaká je šance třeba koupit od některého souseda pár metrů (třeba s tím, že mu je po dostavbě vrátíte), aby ses do toho vešla, nebo se s některým ze sousedů domluvit a zkusit se (v případě, že nebude jiného zbytí) na ouřadě zeptat, jak by se na to dívali, kdybyste měli třeba kousek pozemku v dlouhodobém pronájmu od sousedů. Také vzdálenost domu od silnice je dost důležitý faktor, např. jestli mezi pozemkem a silnicí je třeba zelený pruh atd. Případně, podle síly tvého zájmu, nech si udělat vizualizaci (to ale něco stojí), jak by to vypadalo, jak by ten tvůj dům zapadl svou velikostí mez ostatní a tím můžeš zkusit argumentovat. Vše ale stojí čas a peníze a záleží také na tom, jak rychle potřebuješ bydlet. My se s úřady dohadovali skoro 6 let, ale svého jsme dosáhli, i když to bylo složité
Odpovědět
@moncicak2 A ta velikost pozemku je cislo odkud? To mate z katastru, nebo od prodejce tech pozemku? V katastru po kolaudaci najdete velikost pozemku stavebniho (plocha pod stavbou) a pozemku okolo stavby (zahrada).
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud berete údaje z katastru, tak ta plocha "domu" je plocha nejen samotného domu, ale všeho, co k tomu je přilepený, tj. garáží, stání, zastřešené terasy aj. A tam máte daný poměr 40:60 a to dům 200:600 splňuje ,ne? 200m jsou zpevněné plochy/dům a 600m je zahrada, takže plán je dodržený. Záleží na tom, jak se s tím papírově popasuje projektant ;-)
Odpovědět
Díky všem, už jsem to asi pochopila :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?