Změna orné půdy na stavební pozemek

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o rady, zkušenosti a názory.... Mám na okraji jedné obce v JmK pozemek, který je veden jako orná půda. S manželem bychom tam rádi měli dům, je to krásné místo. Když jsme se e-mailem informovali u starosty co a jak, tak stroze odpověděl "Stavební pozemek to není a nebude". Pár metrů od nás stavební pozemky jsou a stojí tam domy. Je tam i cesta k domům. Osoba, která má pozemek vedle nás, tak těch pozemků vlastní několik a má tam i plot, vysazené túje a u pozemku má antoníčka. Vypadá to, že to má nachystané na dům. Ten člověk bydlí i v obci a se starostou se zná..... Několikrát nás i kontaktoval, že náš pozemek koupí. Zatím nám to připadá, že čekají až to pustíme a mají se starostou nějaký společný zájem.... Nás by ale zajímalo, jak zařídit, aby se tam dalo stavět.... slyšeli jsme od známého, že bude za dva roky nový uzemní plán. Dá se tato informace ověřit jinde než u starosty obce? A jak případně zařídit, aby do nového územního plánu zahrnuli i náš pozemek? Neradi bychom koupili drahý pozemek jinde a pak za několik let litovali, že jsme nepočkali..... Jsme ochotni se i nějak finančně podílet, nabídnout obci "sponzorský dar" nebo cokoliv :D
Odpovědět
Stavebním pozemkem se pozemek stane vydáním územního rozhodnutí na konkrétní stavbu. To jen pro ujasnění pojmů. Plochou pro stavbu objektu k bydlení se stane opravdu jenom tím, že se to změní v územním plánu. Takže je to opravdu jenom o domluvě se starostou/s někým ze zastupitelstva. To nové projednání by měli vědět na odboru územního plánování městského úřadu, pod který spadáte. Jen pokud se návrh změny územního plánu schválí ve váš prospěch, je možné na tom pozemku stavět. Jinou možnost bohužel nemáte. Ale těch cest jak starostu přesvědčit je několik.
Odpovědět
No pokud je starosta obce proti vám tak to není moc dobrý začátek. Každopádně se musíte řídit územním plánem. Co je v územním plánu to platí. Až se bude projektovat nový územní plán, tak koncept bude k nahlédnutí a můžete podávat námitky a připomínky, že chcete aby váš pozemek byl plocha pro bydlení (pokud v tom současném není). Bohužel je to na posouzení všem projektantů, starosty a zastupitelstva jestli vám z toho plochu pro bydlení udělají. A jako třešničku na dortu se to povolení/zamítnutí vašeho návrhu dozvíte až když se oficiálně vydá nový územní plán, nikoliv před vydáním, aby jste se situací mohli patřičně naložit. Jo byrokracie je svině a kdo nemá známé, tak jde těžko proti proudu.... Držím palce!
Odpovědět
Pokud jsem to dobře pochopila tak pokud chci stavět na orné půdě tak se musím domluvit se starostou aby se to přepsalo? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@lucylucaa Ne, na orné půdě staví kde kdo. Důležité je, jestli je to místo v územním plánu vedené jako plocha pro stavbu pro bydlení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?