Zoraný stavební pozemek, jak máme postupovat dál?

Koupili jsme pozemek urceny pro stavbu RD. Spolecnost, ktera predtim pozemky obstaravala nam pozemek zorala (nema s nama uzavrenou smlouvu o obstaravani pozemku), ikdyz vedela, ze se bude prodavat na stabu RD (v dobe orani jiz byl prodan) Mame nejaky narok na vyporadani (prijezdova cesta - vysypani sterkem a pod)? Chteli jsme letos zacit stavet, ale diky orbe bude problem s prijezdem na pozemek ( nemuzeme tam pustit domichavac) Dekuji za radu
Odpovědět
jedná se teda o pole předpokládám? pak mi není moc jasný, proč nájem nevypověděl prodávající. protože ten se vypovídá dle smlouvy - já mám sice 10 letou výpovědní lhůtu, ale pokud se pozemek změní na stavební parcelu, pak tam je roční výpovědní lhůta. nemůžu to teď dohledat, ale co si pamatuju, tak nejzašší výpovědní termín je někdy do konce října - asi proto, aby sklidili, ale už nezorali. přijde mi to trochu zmatený - někdo ví, že bude prodávat pozemek, a přesto si nepohlídá, aby už nebyl zorán. - tím teda myslím původního majitele pozemku. že jste neměli smlouvu neznamená nic - jako kupující jste povinni pokračovat ve smlouvě uzavřené s předchozím majitelem - jinak by lidi ukončovali takovýhle smlouvy fiktivním prodejem.
Odpovědět
@ivasz je to presne tak, jak pise kolega. Chyba je, ze se druzstvu nedalo echo vcas. Pokud existovala smlouva s puvodnim majitelem, existuje i s Vami. Taky jsem to tak mel. V dobe, kdy jsem jednal o koupi pozemku, jsem jako prvni sel na druzstvo a pobavil se s nimi o podminkach. Byli velmi ochotni. Rikali, ze vypovedni lhuta je rok, ale urcite se domluvime, abych behem toho roku mohl provadět prace na pozemku, které budu potrebovat a oni budou obhospodarovat jen ten zbytek. Vypovedni lhuta mi konci az napodzim.
Odpovědět
@nemec Jedna se o pole. Najemni smlouva skoncila (a puvodni majtel dalsi nepodepsal, zduvodu nadchazejicicho prodeje), ale spolecnost, ktera predim obstaravala pole jaksi zapomnela nato, ze v tom miste jiz nema smlouvu.
Odpovědět
Profilova fotka
@ivasz Předpokládám, že společnost, která vám pozemek zorala, k němu nejspíš měla/má právo nájmu. Takže pokud jí tuto nájemní smlouvu předchozí vlastník nevypověděl (ev. neuplynula výpovědní lhůta), měl/má tento nájemce stále právo na vašem pozemku hospodařit a vy byste tedy nárok na kompenzaci od této společnosti neměli. Taky záleží na tom, jak a co vše máte upravené ve smlouvě kupní (např. vypořádání předchozích závazků, náhrady škod atd..).
Odpovědět
@ivasz pak je situace jina...pak mate narok na uvedeni do puvodniho stavu a nahradu skody...Hodně štěstí!!! Byt Vama, trvam na prvni veci. Aby vzali válce a aspon to uválcovali, aby se po tom dalo jezdit. A fůru kamení do cesty jako odškodné bych viděl jako adekvátní
Odpovědět
@ykram Sama firma priznala, ze jednala s minulym majelem na podzim a ten ji smlouvu nepodepsal. Takze by tam zadna smlouva nemela byt
Odpovědět
@ivasz a jednali jste s ni, jak to miní řešit?
Odpovědět
Profilova fotka
@ivasz A zkoušeli jste se s nimi tedy dohodnout? Zkusila bych jim vysvětlit, že Vám jejich jednáním vznikla škoda, kterou chcete nahradit.
Odpovědět
Ze daj pole do poradku ( upravi a zasejou zpet travou), ale chteli bychom od nich prijezdovku - uvidime zda se snima doluvime.
Odpovědět
Tak jestli tam předtim byla přijezdovka a oni ji rozorali (což pochybuju), tak máte právo na to, aby vám ji tam dodělali. Jinak jestli po nich chcete příjezdovku jen za to, že zorali kus pole, kde předtím stejně nic nebylo (možná ani ta tráva), tak to by jste po nich mohli rovnou chtít i postavit barák, ne?
Odpovědět
@jizvo trava byla :-) no nevim jak Vy by jste byl nasen, kdyz jdete pripravovat pozemek na stavbu a po prijezdu zjistite, ze nekolik mesicu nemuze nic delat (pozemek zorany bez dalsich uprav, ikdyz by si clovek zaplatil traktor, tak stejne nemuze na takovem poli nic delat)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?