Domotron vs. Loxone

Zdravím vespolek, řeším stavbu nášho rodinného domu a vím, že tam chci mít inteligentní domácnost. Největsí favority co mám jsou Loxone (AT) a Domotron (SK). Vidím v obou systémech nejaké silné i slabé stránky a chtěl bych se zeptat na zkušenosti? Řešil někdo podobné dilema a podle čeho se rozhodl? Díky!
Odpovědět
Profilova fotka
Asi to nechceš slyšet, ale nejlepší automatizace je taková, o kterou se nemusíš starat, je bezporuchová a v případě potřeby ji kdokoliv přijde opravit.- nejlepší výsledek je žádná, která to vše splňuje. Co chceš řešit ? Žaluzie - udělej projekt tak, aby nebyly potřeba. Topení - u nízkoenergetických domů je lepší akumulace a jen základní regulace např. ekviterm a pod. Zabezpečení - pozor na certifikaci systémů, ale podle mě ani Loxone ani Domotron ji nemají. Světla - lepší je více okruhů v centrální místnosti a eventuálně použít nějaký systém jako je Philips Hue (pro hračičky). Vypínání systémů (elektrika, voda) při odchodu - to zvládne i zabezpečovačka. Zalévání - není lepší samostatný systém ?
Odpovědět
@radim2015 učitě souhlasím s tím, že zabezpečovačka umí hodně a je škoda nevyužít její funkce naplno, než k ní stavět nějaký další systém. Žaluzie, dle vkusu každého soudruha... Někdo je nechce vůbec, někdo ano, pro stínění a třeba místo nepraktických záclon a závěsů. Úplně jsem nepochopil smysl automatizace žaluzií, ale když to někdo chce, proč ne. A u topení zcela souhlasím. Když si postavím neúsporný nový dům a doháním to "levným" zdrojem tepla, tak se automatizace a dobrá regulace asi hodí. Ale u "skoro" pasivu jsem po 2 sezónách válčení a hledání dokonalé regulace zjistil, že stačí ta nejprimitivnější možná a vše funguje mnohem lépe a úsporněji.
Odpovědět
@tomsarocky Pojem "inteligentní domácnost" je dost široký. Přesně jak píše Radim2015 - nejprve si ujasni, co od toho očekáváš. Možná zjistíš, že komplexní systém za nehorázné peníze nepotřebuješ a lze řešit jednotlivé požadavky nezávisle na sobě, i když ti marketingově mohou mazat med kolem huby, jak skvělá a nutná věc to v dnešních domech je. Naopak, ztotožňuji se s názorem Honzika75, že v jednoduchosti je síla/krása, a to nejen v tom topení, kdy u NEDů a pasivů jednou nastavíš a na podzim jen zapneš, na jaře vypneš. Nic dalšího nepotřebuješ.
Odpovědět
Profilova fotka
DOMO co? Neznám. Kdyz jsem se rozhodoval, jestli chci mit v obyvaku 15vypínačů na stene kvuli svetlum, žaluziim, hudbe, kterých jsem chtel HODNE, tak jsem zvolil po nekolika osobne objetých referencich jiných systemu. No rozhoduj se hlavne i podle budgetu. LOXONE zatim nelituju (ostatní zrovna ne uplne správne nefungovali FIBARO apod) - mám to rozdelene do nekolika samostatnych fází, které dodelavam podle financí. Jeste to vidim tak na 5let a bude to komplet - pokud se bude dařit.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den tomsarocky. Pokud byste měl jakékoli dotazy k Loxone nebo jej chtěl vidět v praxi, neváhejte nás kontaktovat: https://www.loxone.com/cscz/lp/konzul... Pokud budete mít zájem, jako výrobci vám pomůžeme připravit zadání pro instalační firmu, abyste vytěžil potenciál systému na maximum. Také najdeme vhodnou firmu pro váš projekt a budeme vám k dispozici i v průběhu realizace. Pěkný den, Ondřej z Loxone.
Odpovědět
Dilema jsem neřešil, protože jsem byl od začátku rozhodnutý pro Loxone z důvodu jednoduchého programování, které zvládne i cvičená opice. Jako IT lama to bylo pro mně to nejdůležitější. Nechtěl jsem aby jsem byl odkázaný na nějakého programátora.
Odpovědět
Díky moc všem za vstupy. Rozumím tomu mít jednoduchý systém, přece v jednoduchosti je krása! Chtěl bych ale docílit toho, že i jednotlivé systémy mezi sebou komunikují, např. zabezpečovačka se světlem, nebo stínění s termostatem a meteostanicí. Každopádně nejde mi o to přesvědčit se jestli inteligentní dům ano/ne, ale spíš o nějaké zkušenosti od lidí, který se pro inteligentní dům rozhodli, koho si vybrali a proč.
Odpovědět
Zabezpečovačku mám, ale ještě budu doplňovat o nekomerční automatizaci. Zabečpečovačka si zrovna neporadí s nějakou logiku a umí zpravidla jen logiku související se zabezpečením a dále funguje jen jako dálkový nebo časový spouštěč. Žaluzie, aby je to umělo na jeden povel stáhnout a naklopit, tedy abys nemusel u nich desítek vteřin stát, je třeba doplnit o modul za cca 1500 Kč nebo to řešit centrálně přes něco jiného. Inteligentní domy je špatné slovo, protože zrovna domy nemají se schopnost učení, jedná se tedy o domy s automatizací. Např. samotný loxone si neporadí také se vším, ale k dokonalosti je třeba ho doplnit ještě nějakým systémem - např. zasílání nějakých notifikací na telefon, ovládání hlasem, ovládání prvků přes nějaké jiné komunikační rozhraní, zapnutí televize a zobrazení streamu při zachycení kamerou před dveřmi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?