FVE batéria + práčka v jednej miestnosti

Ahoj, aktuálne sme vo fáze dispozičného riešenia novostavby a prišla reč na technickú miestnosť. V technickej miestnosti bude okrem tepelného čerpadla, el. rozvádzača, atp., umiestnená aj práčka so sušičkou. Do budúcna by som chcel mať pripravený dom aj na inštaláciu fotovoltaickej elektrárne s batériou. Máte niekto skúsenosť s umiestnením FVE batérie do technickej miestnosti v ktorej je zároveň aj práčka? Náš architekt nám totiž vravel niečo o tom, že si myslí, že sa baterka nedá umiestniť do technickej miestnosti zároveň s práčkou kvôli akémusi "mokrému provozu", no reálne som sa nikde nedopátral k informáci o tom či je to prekážka. Samozrejme viem že práčka proste môže vytiecť ak sa pokazí, čo môže spôsobiť škodu na baterke ak sa k nej dostane voda, ale tieto prípady by sa teoreticky dali riešiť tak že zamedzím prístupu vody k baterke, napr. umiestnením "do vzduchu" na stenu, etc. Dík!
Odpovědět
Máme baterie asi půl metru od pračky a nikdo nic nenamítal. S tou vodou je to pravda, to nás nenapadlo. Ale kdyby náhodou, tak určitě nevytece takove množství, že by to zatopilo celou technickou.
Odpovědět
@matsem spoustu lidi si umistuje baterky do technicke mistnosti. Z duvodu pracky to nevidim jako zadny problem. Horsi je susicka s teplem a vlhkosti, takze bud bych je dala jinam, nebo zajistila poradne odvetravani. Pokud tam budes mit umyvadlo, tak musis dodrzet zony. Ja spis vidim jiny problem-zalezi jake budes mit baterky, ale oni muzou horet. Ted nove lifepo4 by na tom meli byt lip, ale stejne bych byla opatrna. Pokud bych projektovala uplne novy dum, tak bych chtela mistnost uplne oddelenou od domu s pristupem ne z domu, ale z venku. Hlavne z duvodu, ze vsechny ty baterky neustale uvolnuji nebezpecne latky a ty si to pak pustis do domu. To nemluvim o poruse (zkrat, prebiti, mechanicke poskozeni) - muze vzniknout fluorovodik, ktery te zabije.
Odpovědět
@kekita tak tohle jsem si přečíst zrovna nechtela🙂
Odpovědět
@pettrus1210 me prijde, ze dneska chce kazdy fve a jedine co ho zajima je, kolik to bude stat - na ostatni veci se lidi neptaji 🤷‍♀️
Odpovědět
Profilova fotka
@matsem mam baterky v technicke mistnosti, kde je soucasne 2x mrazak, špajzka, vodárna, bojler, lednice prasknou voda a vytopit barak muze kdekoliv @kekita mit samostatnou mistnost, idealne zakopanou 3 m pod zemi proc ne, urcite to bude z hlediska bezpecnosti lepsi, ale co jsem se tak dival tak statisticky je mnohem vetsi pravdepodobnost ze clovek vyhori od bezne elektroinstalace, kominu, svicky, ... nez od FVE zajimave cteni ohledne umisteni baterek je zde - https://www.solarniasociace.cz/dokume...
Odpovědět
@geodett no, ja si osobne myslim, ze jak bude ted solarni boom a vsichni to budou mit doma, tak to bude cim dal tim castejsi 😕 bohuzel Uz jenom kvuli tomu, ze opravdu maloktera firma to dela tak, jak se ma-o nastavovani menicu nemluve.
Odpovědět
Taky budeme mít malou technickou, kde bude pračka, susicka, kotel, bojler a je tam příprava na budoucí baterii k fve. Jak se píše výše, ne všichni si můžou dovolit velké technické místnosti či je historicky mají už pripravene, nic proti jsem zatím neslyšela, pojištění budeme mit a vyhoret můžeme z různých důvodů. Velmi často chytne susicka protože lidi vůbec nevyprazdnuji filtry.
Odpovědět
Máme FVE v místnosti kde je pračka,sušička, ale jde o velký prostor. Když to tady čtu, tak se divím, že někdo vůbec vyleze ven 😆.
Odpovědět
@mitoma libí se mi jak to všechno zveličujete, ale uvědomte si, že FVE zažívají boom tento rok - takže do 10 let uvidíme jak tento "zázrak" bude "funkční" a kolik lidí vyhoří. PS: viděla jste někdy hořet mobil? přitom tak malinká baterie je v tom mobilu co..?
Odpovědět
@dawin máme ji v rodině 15 let , šlape pořád jako hodinky. Riziko máte dnes všude .
Odpovědět
@mitoma to máte pravdu, ale cílem je minimalizovat možná rizika.. Když ji máte 15 let můžete napsat prosím nějaké zkušenosti? Např.: nezávislost? zaplatila se Vám již investice? jak jsou na tom baterie po 15 letech? Panely? Kontroluje Vám jej elektrikář? Byli z FVE nějaké problémy?
Odpovědět
@dawin kontrola je každý rok a revize jednou za dva roky ,na to je norma,takže tu musí dělat každý kdo má fve . Jinak funguje stále bezproblémů, nebylo potřeba zatím nic měnit. Návratnost byla díky výkupu asi deset let . Víc mohu zjistit od příbuzného. Ve svém domě ji mám od podzimu. Kdy zatím pokryla 80% spotřeby. Máme 9,9kWp .
Odpovědět
Článek se načítá
@mitoma no, ale ty michas jabka s hruskama. Ten tvuj pribuzny ma fve na primy prodej-zadne bateky. On vse co vyrobi proda a navic jeste velmi vyhodne. Tenkrat to bylo za 13kc. Dneska kdyz mas stesti, tak prodas prebytky za 3kc-kdyz ne, tak za 0,30 kc. Druha vec je, ze neverim, ze ti pres zimu fve pokryje 80% spotreby-to proste nejde nikdy fyzicky udelat. Tak bud mate tak malou spotrebu a predimenzovanou elektrarnu, nebo ti nekdo keca.
Odpovědět
@kekita má baterie ,ale malou spotřebu, takže většinu prodá. Už má licenci takže na burze je ten výkup o něčem jiném. Od instalace do dnešního dne nám fve pokryla 80% spotřeby domácnosti. Co je na tom k nepochopení. O všem mám přehled díky aplikaci. Spotřebu ze sítě máme necelých 500kWh .
Odpovědět
@mitoma v tom, ze v mesicich rijen, listopad, prosinec, leden - ti fve da jenom 20% sveho vykonu. Ty pises, ze ji mate teprve od podzimu-to znamena, ze vetsinu casu jste jeli na minimalni vykon. Takze bud to mate spatne navrzene, nebo je nekde v nejakych poctech chyba. Fve ti urcite v zime nepokryje 80% spotreby.
Odpovědět
@kekita chápeš, že těch 80% je za celou dobu provozu? My netopíme elektřinou a přes zimu máme úplně minimální spotřebu. Kolik máte vy % za celou dobu ?
Odpovědět
@mitoma ja to chapu-ale ty to nechapes-vy jste vyhodili minimalne 300 000 z okna. A navratnost fve je u vas v tom pripade tak 50 let (pravdepodobne se ti to nikdy nezaplati), ptz tu elektrarnu mas predimenzovanou. Tebe totiz ted ceka jeste 4 mesice, kdy ta elektrarna vyrabi nejvic. Tim padem cca 60% tvoji vyroby jde distributorovi. Ty si myslis, ze na tom vydelavas, ale prave naopak-ty ho v podstate sponzorujes. Kdyz jsme to pocitali, tak 1 kwh vysla asi na 3,60 kc-musis zapocitat cenu elektrarny+opotrebeni+servis. V tvem pripade to muze byt klidne i vic-treba 4kc. Ted to treba vychazi na jeste vic, ptz ceny baterek a menicu leti o 20-30% nahoru. A distributor tu samou elektrinu co ty vyrobis za 4 kc od tebe milostive vykoupi za 3kc! Chapes? Bud vas v tom pripade natahla realizacni firma, aby od vas vytahla co nejvic a nalakala vas na "uzasne" dotace, nebo mas nekde chybu... Pokud alespon neohrivas vodu na fve, nemas elektroauto, nebo netopis do bazenu, tak je blbost davat na strechu max vykon.
Odpovědět
@kekita smysl fve není vydělávat, ale být soběstačný ,neplatit nesmysl na zálohách nebo pohonných hmotách. Naše návratnost je pár let ,takže my jsme spokojení.
Odpovědět
@mitoma no, praveze podle toho, co jsi napsala o cene fve a spotrebe je tvoje navratnost tak minimalne 8-10 let a to pocitam nadhodnocenou cenu 8kc/kwh - spousta lidi ma zafixovanou jeste nizsi cenu, takze to pak vychazi jinak. Problem je v tom, ze vetsinu ceny elektrarny delaji baterky a ty ti 10 let v zadnem pripade nevydrzi, takze je cela navratnost nekde... Na zalohach za energie mozna nebudes platit nesmysl, ale ty uz sis ho "predplatila".
Odpovědět
Profilova fotka
@kekita 8-10 let vychazi navratnost pri dnesnich cenach elektriny, jeste loni pri "normalnich" cenach vychazela navratnost bezne 15-20 let, ale napr. u mne pri porizeni FVE byla navratnost uplne nezajimavy parametr
Odpovědět
@kekita tohle je hodně starý přežitek o bateriích. Na ty už se dávají delší záruky . Pochybuji, že dá firma záruku na něco co by odešlo po deseti letech. Technologie jsou úplně někde jinde . Fve je pořád nejlepší investice právě kvůli návratnosti. Taková nikde jinde není. Samozřejmě chápu, že 300tis je pro normální rodinu s hypotékou scifi.
Odpovědět
@mitoma ne, litiova baterka je porad jenom litiova baterka (a to teda pokud tam mas lifepo4, tak je to lepsi-pokud ti tam dali napr. NCM, tak je to horsi). Pro priklad napr. baterka v mobilu-kdyz si koupis novy mobil, tak ti baterka vydrzi cely den a jeste mas rezervu cca 40-50%, po roce uz ti to tak vyjde na ten den bez rezervy a po dvou letech uz nabijim i behem dne. Mam stare mobily a ty po peti letech pomalu nejdou ani zapnout. Takze opravdu baterie nevydrzi 6000 cyklu, jak se pise v propagacnich materialech. Plnych cyklu lithiova baterka vydrzi tak 1000. Myslim, ze tady u toho hodne ty vyrobci kecaji-nebo spis si to "prepocitaji" tak, aby to vychazelo. Ale je teda pravda, ze mam baterku na notebooku cca 8 let a kapacita mu klesla jenom tak o 30% a proc? Protoze celych tech 8 let jedu na safe battery-to znamena neprebijim, nevybijim-baterie se udrzuje na 55-65% a parkrat do roka se zkalibruje. Takze mozna timhle zpusobem vyrobci dosli na to, ze ta baterka muze vydrzet, ale v praxi je to absolutne nepouzitelne...
Odpovědět
@geodett jj, vim o jednom, co mu dali 3fazove synchronni stridace a ten chudak mel navratnost asi 100 let 🙈
Odpovědět
@kekita naštěstí je dost uživatelů co mají u fve jiné zkušenosti ,kdy kapacita baterie klesne cca o 5-10% po deseti letech ,což neznamená její konec.
Odpovědět
@mitoma kdo ma tyhle zkusenosti? To nemuze mit nikdo, ptz 10 let tady ani lifepo4 neni. Ano, vyrobci to "umi" nasimulovat, ale porad to jsou idealni podminky, ne realny provoz. Ale oni si sakra hlidaji teplotu, proudy, rychlost vybijeni,... proste vsechno, aby jim to vyslo co nejlip.
Odpovědět
@kekita Bavíme se o bateriích jako o celku ,ne o konkrétních, o těch nic nepíšu. Každopádně nemám už zapotřebí se bavit s někým kdo si jede jen svoje negativa bez osobní zkušenosti. Hezkou neděli přeji ☀️
Odpovědět
Díky všetkým za výživnú diskusiu. Beriem si z toho to, že by baterka v TM nemala byť problém s ostatnými spotrebičmi a že potrebujem dostatočne veľkú TM 🙂 Zároveň určite neplánujeme FVE hneď po výstavbe -- počkáme nejaký čas až zistíme akú spotrebu bude mať dom a podľa toho budeme dimenzovať 🙂
Odpovědět
@matsem pokud jsi teprve ve fázi plánování, tak bych to hlavně probrala s elektrikářem - rozmyslela bych si, co chci za systém (hybrid, nebo úplný ostrov). A pak podle toho natahala elektroinstalaci. Např. samostatné obvody k bojleru, nebo klimatizaci-pak se to hůř dodělává a při výstavbě kousek drátu nepoznáš.
Odpovědět
@kekita Proč samostatné kabely k bojleru? Úplný ostrov tak ten má opravdu málokdo. Důležité je mít natažené chráničky z pod střechy na místo kde bude měnič a od měniče chráničku do rozvaděče. Zrovna tak musíte někde vést uzemňovací drát 10 mm2 od přepěťové ochrany z půdy na uzemňovací bod.
Odpovědět
@wpavel záleží, jak to bude mít navržené - v mém okolí skoro nikdo nemá elektrárnu za +500tis. 3fázově na komplet celý dům, ale mají jen pár panelů a napájí s tím "vybrané" věci. Ale fakt záleží na tom, jaký si vybere systém a kolik do toho bude chtít investovat. Nejsem si 100% jistá, ale myslím, že by to mělo být pospojované 16-tkou - ale nechci kecat. Taky bych si rovnou nechala osadit rozvaděč prodrátovaný na fve (eon má nové požadavky) + bych zapřemýšlela, jestli do domovního rozvaděče nedám rovnou béčkové fíčka.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?