Jaké čerpadlo do kopané studny?

Ahoj, obracím se s prosbou o radu, jaké vybrat čerpadlo do kopané studny? Hloubka z které bude čerpat vodu je max. 6 m, délka potrubí do domu, kde bude instalována tlaková nádoba bude cca 20 m. Ve fázy hrubé stavby na něj chci napojit hadici, ať máme přísun vody. Potom ho chci přepojit do domu na vodárnu a na hadici na zahradu a před garáž. Bylo mi doporučeno toto (https://www.sigmashop.cz/ponorna-auto...) Ale vůbec nevím, zda je to dobrá značka atp. Na mě jako lajka to působí jak nějaká plastová čína. Díky za info.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj, obracím se s prosbou o radu, jaké vybrat …
@rumcajk jo to je dobre. ja zrovn cekam na konkurenci DAB divetron, uvidime. predtim jsem mel gude 1.2kw, mel jsem stejnou vzdalenost, mensi hloubu, asi 3m, a tlak byl hodne dobry, ale po mesici odesel tlakovy spinac a cerpadlo jelo v kuse. vraceni a radsi sem si priplatil
Odpovědět
Gardena 6000/5
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj, obracím se s prosbou o radu, jaké vybrat …
@rumcajk pokud máte jen hloubku 6 metrů tak můžete mít i čerpadlo v domě a sát že studny. Několik známých má toto https://www.sigmashop.cz/domaci-vodar... nebo podobné čerpadlo s takovou funkci výhoda je že neni potřeba tlaková nádoba a následna kontrola vzduchu dofoukavani pořád atd. Celkem si to hodně chválí jak mi odejde darling doma asi taky půjdu do toho.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@rumcajk pokud máte jen hloubku 6 metrů tak můžet…
@edison101 To jsem si původně říkal taky, ale nevím jak je to hlučné a rád bych rušívé elementy v domě minimalizoval. Tlakovou nádobu mi doporučili v obchodě proto, že do ní čerpadlo ze studny vodu natlakuje a pak nebude spínat při každém spláchnutí záchodu. Dále chci na čerpadlo napojit minimálně dvě hadice na zahradě. Ale nevím zda jde udělat nějakou rozbočku před vstupem do domu a hadice, tak natáhnout přímo od čerpadla a nebo natáhnout jen jednu rouru od čerpadla do technické k tlakové nádobě a z ní pak udělat rozvody na splachování záchodů, k pračkám a právě k hadicím na zahradu. To druhé řešení se mi zdá blbé v tom, že voda půjde možná nesmyslně delší cestou přes tlakovou nádobu v interiéru a pak zase ven...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@edison101 To jsem si původně říkal taky, ale nev…
@rumcajk s hlučnosti si nejsem jistý ve sklepě je to v klidu v technické bych váhal. Navíc pokud chcete dělat někde odbočku bude lepší varianta s ponorkou se zpětnou klapkou u ní. Tam bych určitě nedával čerpadlo na 230v a nějaké plastové mrdky. Radši přidat pár korun a pořídit tohle https://www.sigmashop.cz/cerpadlo-nau... to je nesmrtelné pokud nepojede na 2 fáze ale každý normální daochranu. Tohle vydrží úplně v pohodě 20-30 let já pokud někdy změním názor a dám do studny ponorku tak nautila nic jiného. Dávám je už 15 let a pořád jedou
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@edison101 To jsem si původně říkal taky, ale nev…
@rumcajk vypadá to nelogicky, ale jednoznažně dělejte rozvětvení až za tlakovou nádrží. V jednom baráku máme něco jako toto https://www.sigmashop.cz/domaci-vodar... Na těch Vašich 6m hloubky a 20m vzdálenost je to skoro na hranici. Není to samozřejmě tiché zařízení a do TM bych to nedával. Takže určitě vybírejte nonorné čerpadlo. Ty ponorné plasťáky jsou tak na občasné zalévání na chatu. Osobně taky doporučuji https://www.sigmashop.cz/cerpadlo-nau... Máme ho min 25let a jediné co se občas mění je gumové pouzdro za pár stovek.
Odpovědět
Děkuji všem za cenné rady, půjdu do toho čerpadla od Sigmy. Nejdříve ho po dobu stavby napojím na hadici a později do tlakové nádrže do technické místnosti. Nechápu, že mi prodejce doporučil ten plasťák, když měl stejné informace jako vy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Děkuji všem za cenné rady, půjdu do toho čerpadla…
@rumcajk Pretože cena. Väčšina ľudí nekupuje podľa kvality ale podľa ceny a tou by Vás mohol vystrašiť, že by ste radšej kúpili inde.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@rumcajk Pretože cena. Väčšina ľudí nekupuje podľ…
@roman_ Ani cena nebo značka nemusí být zárukou kvality, viz. vodárna Grundfos Scala2. Člověk si řekne Grundfos, ale přitom má tento produkt konsktruknční chybu a lidi se v zahraničí diví, proč firma tento model nestáhla z trhu o kterém výrobce moc dobře ví, že na lidi čeká v obchodě časovaná bomba. Nešťastný instalační firmy, nešťastný zákazníci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Děkuji všem za cenné rady, půjdu do toho čerpadla…
@rumcajk samozřejmě se většina lidí rozhoduje podle ceny. Ještě bych doplnil, že v případě ponorek jsou dva základní principy. Např. ten plasťák je odstředivé čerpadlo, možná vícestupňové. Případný písek ničí oběžné kolo a v případě poruchy zřejmě musíte koupit nové čerpadlo, protože neseženete náhradní díly. Ta Sigma je spirálové čerpadlo. Pracovní část je nerezová spirála, která se točí v gumovém pouzdru. V případě vyběhání se prakticky mění jen to pouzdro a minimálně 30let se stále prodává a je beze změn. Ve výsledku je téměř jisté, že Sigma je sice dražší, ale za dobu používání vodárny zaplatíte podstatně nižší cenu a budete mít méně starostí. Dále odstředivé čerpadlo sice může mít v parametrech vyšší průtok, ale se zatížením rychle klesá. Spirálové čerpadlo je velice tvrdý zdroj. Pozor na to, pokud dojde k poruše tlakového spínače tak klidně roztrhne hadice.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@rumcajk samozřejmě se většina lidí rozhoduje pod…
@zubr487 to mě neděste 😬 vrtá mi hlavou ještě jedna věc. Je lepší vést hadici ze studny do domu pod zakladovkou domu v délce cca 10 metrů nebo je lepší ji vést pod terasou a pak pod základem ani ne metr? Z důvodu případné výměny hadice právě třeba vlivem roztržení je podle mě asi nereálné ji táhnout takovou délku v chraničce pod základem a vytáhnout v tech. mistnosti ne? Při druhé variantě by byla v chraničce zakopána pod terasou z betonove dlažby a v případě roztržení by se přinejhorším mohla dlažba demontovat a hadice vykopat. Práce také na nic, ale řešitelnejsi ne? Díky za radu
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@zubr487 to mě neděste 😬 vrtá mi hlavou ještě jed…
@rumcajk to se omlouvám, tak jsem to nemyslel. Propojení mezi čerpadlem a TM se dělá PE trubkami. U nich se nemusíte bát poškození. Mě to konkrétně nafouklo normalni hadici na zalévání a plastový rozprašovač
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Vodu určitě v nezámrzu a na vodárnu samozřejmě umístit pojistný ventil, pak nemůže dojít k takovým věcem jako je roztržení trubky. Dále jde použít i trubku PN16, já si jí dal a to už by čerpadlo muselo dávat výtlak přes 160 metrů, aby ohrozilo trubku. I u obyč PN10 by muselo tlačit čerpadlo přes 100 m ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@zubr487 to mě neděste 😬 vrtá mi hlavou ještě jed…
@rumcajk na řad dát i ten pojistný ventil. A prodejce to dělá jednoduše když koupíte ten plastak ví že za pár let jste u něj znovu pro další čerpadlo a on má kšeft. Když vezmete Sigmu tak mu je jasné že o vás jako zákazníka přišel.
Odpovědět
Díky za rady. Jakou byste tedy spíše volili cestu roury ze studny do technické místnosti? 1) v desce 10 m ve chrániččce 2) zakopanou pod budoucí terasou z betonové dlažby a pak jen prostupem přes základy do technické. Při druhé variantě bych si výměnu hadice dokázal představit, i když by to byla hrůza, vytahat betonovou dlažbu ,vykopat a natáhnout druhou. Ale dalo by se. V první variantě si nedovedu opravu/výměnu roury ze studny představit, když jde pod barákem 10 m. Nebo to jde prostě i při takové vzdálenosti protáhnout?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Díky za rady. Jakou byste tedy spíše volili ces…
@rumcajk jak vám to půjde nejlíp. Výměnu nemá smysl řešit trubka tam bude v pohodě ležet i po tom jak vám dům spadne stářím.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@rumcajk jak vám to půjde nejlíp. Výměnu nemá smy…
@edison101 máte pravdu, ty sigmy jsou taková stará škola. My máme v nejbližší rodině tři různé sigmy. Jedna je ještě po dědovi minimálně 40let stará. Další je ponorné čerpadlo z Vašeho odkazu. To má taky minimálně 20 let a jen jsme nedávno měnili pouzdro. Mě tady fascinuje, že na to stále seženete náhradní díly. To se dneska již nevidí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Díky za rady. Jakou byste tedy spíše volili ces…
@rumcajk Na propojení se používají plastové silnostěnné černé PE trubky. Ty ten dům přežijí. Je jedno jakou variantu zvolíte. Jen je samozřejmě důležité dávat ji do nezámrzné hloubky a nahoru naklást třeba cihly a signalizační pásku. To je ochrana, pokud by jste se jednou rozhodli dělat nějaké výkopy. Ta trubka přežije skoro všechno, ale pokud ji chytíte bagrem, tam má smůlu.
Odpovědět
Opět se na Vás obracím s prosbou o pomoc. Instalaci jsem trochu podcenil.. (https://www.youtube.com/watch?v=ib7SK...) Na odkaze, který jste tu dávali jsem objednal čerpadlo od Sigmy na 400 V. Myslel jsem si, že "hodím" čerpadlo do studny, zapojím do zásuvky na 400 V (do staveništního rozvaděče), přípojím hadici (3/4 palce) a budu z vesela "zalévat" beton. No situace je ale trochu složitější než moje představa. Našel jsem návod, který částečně ukazuje instalaci tohoto čerpadla (https://www.youtube.com/watch?v=Wfs1i....) od toho jsem si odvodil tento postup. Prosím o přečtení a radu, zda je to tak správné a mohu takto postupovat. 1) Vystrojit čerpadlo dle návodu na youtube včetně zpětné klapky. 2) Na zpětnou klapku nasadit klasickou vodovodní rouru PE32, v takové délce, aby trčela někam nad studnu 3) Na trčící rouru ze studny namontovat spojku/přechodku z PE32 s vnějším závitem 3/4 palce (https://www.dvorak-karlik.cz/Unidelta...) 4) na spojku poté přišroubovat tuto přechodku s rychlospojkou (https://www.dek.cz/pobocka-prostejov/...) 5) klasicky připojit hadici a pro tuto stavební etapu mít studnu hotovou. Připojení elektřiny: 1) Udělat si prodlužku pětikolíku, který na jedné straně zapojím do stavebního rozvaděčera a na straně studny bude zapojen v nějaké krycí elektrokrabici s čerpadlem dle návodu. - Toto nechám samozřejmě na elektrikáři. Další varianta, časově asi určitě méně náročná koupit nějaké levné čerpadlo na 230v, které bude simple to use, zapojím do něj hadici, natáhnu prodlužku a zalévám. Otázka je zda bude mít sílu vytlačit vodu pět metrů a pak ještě hadicí s dostatečným průtokem a silou... (https://www.lidl.cz/p/parkside-ponorn...) A sigmu nechat v krabici a zapojit ji až na ostro do domu.. Díky za reakci.
Odpovědět
Profilova fotka
Na kropení betonu bude kalovka stačit v pohodě. Důležitý je výškový rozdíl hladiny ve studni a výškou hadice v cíli. Dále se počítá ztráta v hadici 1 výškový metr z výtlaku čerpadla na 10 metrů délky hadice. Takže kalovka cca 8 - 10 m by mohla vyhovět, ale záleží, jaký máš podmínky.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@edison101 máte pravdu, ty sigmy jsou taková star…
@zubr487 no vidis a mne zrovna sigma na tlakovou kanalizaci odesla po 8 letech, sousedovi uplne stejne. u cerpadla za skoro 30 tis jsem to necekal.
Odpovědět
Ok, díky za info. Někdo nějaký tip jakou kalovku nebo tlakové čerpadlo, easy to use, jen zapojit hadici, do zásuvky na 230V a zalévat. Ponořené bude tak v 5 metrech, dále hadicí 3/4 25m. Nestihnu teď kompletovat tu sigmu. Nechám ji až na finále do baráku.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ok, díky za info. Někdo nějaký tip jakou kalovku…
@rumcajk Ta kalovka z lidlu by to asi zvládla ale jen tak tak, tzn. že by voda jen lehce tekla z konce hadice - nešlo by hovořit o nějakém stříkání vody. Tato kalovka je na tom o něco lépe: https://cerpadla.heureka.cz/gude-gs-7... No a toto by mělo být víc než dostačující: https://www.lidl.cz/p/parkside-ponorn...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ok, díky za info. Někdo nějaký tip jakou kalovku…
@rumcajk na zalévání/ kropení betonu bych do kalovek nešel ty levné stojí za houby buď dávají málo vody nebo mají malý tlak je potřeba počítat že když má výtlak 10m tak maximální tlak co dokážou udělat je 1bar co je nic. Osobně bych na to zvolil toto nebo něco takového https://cz.hecht.cz/elektricke-cerpad.... Je to za pár korun množství vody super a tlak taky používám to na zalévání.
Odpovědět
Díky za reakce. Nakonec jsem koupil toho Parkside za 3 tisíce. Uvidíme jak se osvědčí, a když poběží normálně, tak jej pak hodím do retenčky a do studny složím tu sigmu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?