Lze napadnout již podepsaný souhlas?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda-li lze právnicky napadnou již podepsaný souhlas sousedů. Plánujeme vodovodní přípojku do jejich soukromé cesty a nechtěli to povolit a kladli si požadavky. Na nějaké kompenzaci jsme se nakonec dohodli a sepsali to na papír a všichni sousedi to prohlášení podepsali a podepsali i papíry pro úřady. Nyní si kladou další požadavky, že jim mám opravit celou komunikaci v délce 100m jinak mi to prý na stavebním úřadě stopnou a přitom výkop bude pouze asi jen 3m. Jsem z toho celkem nesvůj jaké svině sousedy já to mám.
Odpovědět
Já si myslím, že do doby než dojde k odsouhlasení, resp. skončení stavebního řízení, tak to napadnout mohou. Pokud ste již dostali stavební povolení, pak by to už asi nestopli z hlediska stavebního zákona, ale tohle bude dotaz tak na právníka, jedná se o zásah i do věcných práv, ne jen stavební zákon. Podle věcného práva dokud nedošlo k realizaci tak by nárok na odstoupení od smlouvy mít mohli. Tam záleží i jak máte smlouvu mezi sebou sepsanou. Podle mě je to v podstatě věcné břemeno - tedy dle toho bych hledala co a jak
Odpovědět
Asi můžou ten souhlas odvolat. Dokud ta přípojka není hotová, můžou cokoliv. Něco podobného jsem potkal sám. Potřeboval jsem do kanalizace a vody asi 30m jít v cestě, která má víc majitelů, kde oni všichni mají přípojky na řád. Protože chtěli za vodu 200tis a za kanaldu 250tis. za souhlas s vedením v té cestě, s tím, že si to museli platit sami a vodáci to pak od nich odkoupili za směšnou cenu, udělal jsem si raději studnu a ČOVku. A jsem na třetině peněz.
Odpovědět
Obrať se na právníka, pokud v té smlouvě nemáte definované podmínky odstoupení, tak se na to vztahuje ob. zákoník. Tam je uvedeno kdy a proč můžeš odstoupit a za jakých podmínek. Třeba tam hamižnost nebude ;-) .
Odpovědět
Jen bych chtel dodat, ze souhlas sousedu neni uplne nezbytny a da se obejit prezkoumanim prislusnym uradem (v Praze to bude magistrat). Ale cele schvalovani se samozrejme dost protahne. Preju pevne nervy!
Odpovědět
Profilova fotka
Domnívám se, že pokud již je zahájeno stavební řízení (podal jste na SU), pak budou sousedi oficiální cestou jako dotčená strana vyrozuměni, budou mít právo na odvolání. Pokud se však odvolají proti stavu, který odsouhlasili a vy jste neprovedl žádné změny, které by je měly omezovat nebo poškozovat, schopný právník je schopen s touto změnou "názoru" zabojovat, bohužel se Vám značně prodlouží lhůty samotné realizace. Je to obdobné, jako byste postupoval dle názoru nade mnou...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?