Podlahové topení - regulace

Profilova fotka
Dobrý den, prosím o radu, regulační ventily neukazuji jak mají. Spis jsou pořad na hodnotě 0, i když jsou na plno. Je možné ze jsou špatně? Jsou tady 3 možnosti regulovaní, tak jsem z toho trosku zoufalý. Na budila na vstupu je skoro 70stupnu a na výstupu je 26 stupňů. Už topime nekolikaty den a pořad je v domě kolem 18 stupňů. Koupili jsme dům a nikdo nám to moc nevysvětlil jak to funguje...
Odpovědět
Řekl bych že tou podlahovkou topná voda vůbec neproudí, jde slyšet že to oranžové cirkulační čerpadlo běží (ucho na něj) ? Asi tam bude i nějaký časový program (na kotli), tak poslouchejte v čase kdy se přepokládá že by mělo běžet. V tom čerpadle může být zablokovaná/zatuhnutá hřídel, správně se má před začátkem topné sezóny ručně protočit.
Odpovědět
Profilova fotka
Termostat mam pusteny na 28 stupňů nepřetržitě, čerpadlo také jede. Všechno pustene na plno. ( už druhy den, podlahy pořad studené a 19st.) Hlavice na výstupu na plno, ty regulační mám také vytocene, ale neukazuji litry, tercik pořad nahoře. Pak je tam ještě jeden ventil nad spinacěm elektriky, kde je hlavice se stupnici 1 až 5, ta nevím k čemu slouží, ale je na 5.
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli není chyba v těchto potvurkach, protože nějaké teplo tam jde. Trubky jsou na omak teple...
Odpovědět
Ano těmi to může být taky (dá se tím otáčet a regulovat průtok), u mě se naplno otevírá PROTI směru hodinových ručiček. A mělo by se otáčet tou oranžovou/červenou krytkou. Taky to může být zastavené těmi bílými ve spodní řadě (neslouží k regulaci ale k zastavení), bývají na nich symboly +- k určení směru otáčení. Tyto je třeba vyzkoušet jako první (otevřít naplno).
Odpovědět
@roman_hasek To je ten horní rozvaděč ohřátý na tak vysokou teplotu? Čím vlastně topíte? Tou el. patronou? Nebo co je připojené dole? Sundejte ten šroub na čerpadle jestli se opravdu točí. Na zkoušku zavřete alespoň polovinu okruhů jestli se ten průtok na těch ostatních nepohne. Dobře udělané topení potřebuje tak 35 st vodu na vstupu a na výstupu bude mít tak 30st. Ono záleží jak jsou jednotlivé okruhy dlouhé. Ideální tak kolem 70m ale to nevíte a průtok 1,5-2L.
Odpovědět
@roman_hasek Pr;tok se reguluje jednak otáčením spodní části průtokoměru a na horním rozdělovači a ventily na dolním rozdělovači. Vpravo nad elektrickým rozdělovačem s černou krytkou je termostatický ventil, kterým se reguluje teplota do topení. Teplota 28C vyhovuje jen v dobře zateplených domech. Nastavte vyšší teplotu. Dolními bílými ventily zavřete všechny okruhy až na jeden. Vyzkoušejte to postupně pro několik okruhů. Pokud se žádný průtokoměr nehne, zřejmě nefunguje čerpadlo. Jak zde již bylo napsané. Vyšroubujte velký stříbrný šroub na čele čerpadla (pozor, může vytéct trochu vody). Pod ním je vidět hřídelka, která se musí točit. Nemáte náhodou prostorový termostat pro vypínání čerpadla ?
Odpovědět
Zkusit pohýbat ventilem, pokud je to ten samý systém, tak povolit ty kloboučky jednotlivých okruhů z nich a tam by měla být tyčinka, která by měla chodit nahoru a dolu ventilem, tam je možnost, že je zarostlá na malém nebo žádném průtoku, takže pokud neudělá nic, tak něčím tvrdým zkusit ty tyčinky z tech ventilu zamačknout a vytáhnout, aby se rozhýbaly, ale vyjet by měly samy. Pak proměřit čerpadlo, zda-li tam vůbec jede elektrika do něho a zapojit čerpadlo napřímo někde ze zásuvky ať se zjistí, pokud vůbec jede a pak zkusit zapnout tu patronu taky napřímo, ale mám pocit, že ta patrona má 3kW, možná 6kW, takže pochybuju, že to dokáže vyhřát, když tam je 7 okruhů.. Nebo to je dodatečně jako přídavné topení nebo jak, proč tam je? Jo a pak v neposlední řadě pohýbat tym černým kolečkem pod čerpadlem u té krabičky, od 1 do 5 a postupně chytat na trubky Pak například uzavřít všechno a nechat akorát jeden okruh, ale tady vypadá, že bude s čerpadlem problém, když si vezmu, tak máme čerpadlo na 12 okruhů asi a stíhá všechny na 2L/ min, takže slabé čerpadlo to není nebo to co by nemělo tam být, spíš nejede, pokud není teda neco zavřené a nebo bez vody?
Odpovědět
Profilova fotka
Včera jsem s tím cele odpoledne laboroval. Výsledek je takový, ze když vypnu všechny větve a nechám jet 1, tak se tyčinka na průtoku pohne na 2,5 l. Prošel jsem jednu po druhé a u všech stejně. Pak jsem pustil 1 patro a pořad dobre. Jak jsem začal pouštět spodní patro ( 4 větve z prava). Tak to začalo padat k nule. Pak jsem zkusil pohnout tou černou hlavici a začala padat teplota na vstupu a trubky jsou horké. Večer bylo na vstupu 60 stupňů a na výstupu 30. Jenže v baráku pořad zima 😄 Takže to nechám ještě dnes jet a uvidíme. Vím, ze to bude trvat dyl než se to prohřeje... Mate zkušenost jak dlouho to asi tak trvá? Vím, ze záleží na typu podlahy... Máme dlažbu a plovoučku... Jinak jak jste se ptal je ta patrona na podle prodejce na normální topení elektrikou. Jinak topime krbovou vložkou, ale bohužel po cele zimě jsou zadehtovane. Moje chyba ze před zimou neproběhla kontrola. Nevěděli jsme při koupi v jakém je stavu. Revize tam proběhla v létě, tak jsem si myslel, ze je to Ok. Možná jsem ještě nezkušený topenář, ale udělalo to až teď po zimě. No nicméně jsem si včera ještě ke všemu zahrál na kominika a vše vyčistil, tak snad tím krbem dosáhnu výsledku tepla v domě. 🙂 Děkuji vše za rady a tipy. Doufám, ze to příští zimu bude bez problému a bude po celou zimu doma teplo.
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimir_sacha pod kterými kloboučky myslíte? Ty bílé dole? Jinak všechno jede, čerpadlo i ta patrona ( 6kw )
Odpovědět
@roman_hasek Z nějakého důvodu tam máte extrémně nízký průtok, proto je také tak obrovský teplotní spád. Ostatně pouštět do podlahovky 70°C je samo o sobě nesmysl, musí se najít příčina tak nízkého průtoku, kompenzovat to vysokou vstupní teplotou nelze. Možná je to čerpadlo vadné, i na nejnižší stupeň by mělo dávat 22 l/min a vám z toho vykape sotva 2,5 l/min. Možná je to někde v oblasti té patrony zarostlé. Ten černý ventil je směšovač, pouští podle nastavení teploty část zpátečky do oběhu teplé vody. V tom určitě problém nebude. Pokud je vše otevřené, tak bych zkusil prstem přezkoušet na plnicích kohoutech vstupu a výstupu, jestli a jaký je tam tlak. Myslím si však, že v oblasti mezi rozdělovači problém nebude. Podíval bych se, jestli na vedení od krbu, resp. od akumulační nádrže, nejsou ještě nějaké zavřené kohouty a nehoní se celý oběh jen přes směšovač. Každopádně jestli se podařilo mít na výstupu 30°C, tak při současných teplotách by to mělo být k vytápění dostatečné, přičemž vstupní teplota 60°C je ale příliš vysoká. Já mám na vstupu 27°C a na výstupu 23°C. Vy jste zahájili topnou sezónu teď, nebo jste celou končící zimu mrzli? Možná by bylo nejjednodušší spojit se s bývalým majitelem a zeptat se ho, jak se má systém provozovat.
Odpovědět
@roman_hasek Ano to sou ventily pod nima a nám třeba zarostly po půl roku, když byly zastavené a musely se na sílu rozhýbat
Odpovědět
Jinak jak dlouho to trvá.. Nám podlaha začíná topit asi po 2 hodinách, dlažba v koupelně, kde je menší okruh a vetsi prutok, tak z pravidla asi za hodinu začínáme cítit, kde vedou trubky a pak za hodinu a půl už je teplá a za 3 hodiny měla podlaha v koupelně až 39C kdysi a tak to držíme na takové teplotě třeba 4 hodiny, aby se to tam vyhřálo a pak to temperuje dalších 5 - 7 hodin z akumulovaného tepla.
Odpovědět
Článek se načítá
@roman_hasek Můžete poslat tel. na kotel@atlas.cz zavolám.
Odpovědět
Profilova fotka
Všem mockrát děkuji za cenné informace a pomoc a hlavně mockrat děkuji za skvěle vysvětlení a pomoc @wpavel. Moc jste mě pomohli všichni. 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?