Retenční nádrž. Máte? Vyplatí se?

Máme pozemek 800m2, když odečtu plochu baráčku, cestu a plochy, které nehodlám zalévat, tak bych měl tak 600m2 pozemku s trávou. Nejsme žádný žádní velcí zahrádkáři. Dům je na Mělníku. Stavíme a tak je ideální čas na rozhodnutí, zdali reteční nádrž ano nebo ne. Vyplatí se to? Dává smysl to řešit a nebo se na to máme vykašlat?
Odpovědět
1
2
Přidám svou osobní zkušenost. Měl jsem úplně stejný problém. V plánu byla retenční nádrž 4m3. Stavební dozor mi to rozmluvil, že pokud nechci alespoň 10m3, tak je to zbytečná investice. Proč? 4m3 jsou na zalévání docela málo. Jak často to člověk využije? Málo, léto je krátké a prší málo, tudíž využití opravdu nízké. Tak jsem ji nakonec nedal 😉
Odpovědět
@blooddrunk Díky moc za zpětnou vazbu. Já si taky pořád říkám, jestli bych to vůbec využil a k čemu to je? Trávník bude zelenější? Nebo co se vlastně stane? :o)
Odpovědět
No v podstatě se jedná o dešťovou vodu, která má sloužit k zalévání. Ale jak říkám, pokud to mělo mít smysl, tak to chce alespoň 10m3
Odpovědět
možná úplně hloupý dotaz - ale celý život žiju v bytě a tak to prostě nevím... A když nebudu zalévat trávu, tak co se stane? Když jdu ven do parku, tak je tam tráva zelená a taky roste, i když ji nikdo nezalévá.
Odpovědět
To už pak je na preferencích. Jsou lidé, kteří si na trávníku potrpí. Je potřeba ho pravidelně hnojit, založit aby tam nebyl plevel, zalévat atd. Je to docela věda. Nicméně pokud se o něj starat nebudete, tak samozřejmě taky poroste, ale nebude pěkný, plný plevele, muže uschnout, napadnout ho parazit atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok nestane se vubec nic, jen to nebude anglicky golfac 🙂
Odpovědět
@robertpok spíš je otázkou jak chcete s dešťovou vodou nakládat. Podle zákona musíte mít buď deštovku anebo vsak. Vsak vyjde většinou podobně jako ta jímka, proto většina volí jímku ,protože pak se dá aspon voda něco použít. My máme 5 m3 a zatím to docela stačí. Máme cca 60 m2 zahrádky a 200m2 trávy a zaléváme pravidleně oboje.
Odpovědět
@robertpok Pokud u vás prší tak nic... Tady zapršelo u nás po 3 týdnech a napadlo 30mm což je nevídaná hodnota, ale trávník už byl žlutý, sláma z něho a místy hlína holá, bodláky taky už přestávaly růst z toho sucha. Takže se maximálně toto....
Odpovědět
Presne tak jak se pise v predeslem prispevku, s destovou vodou musite na pozemku nejak nalozit, nelze ji svest do kanalizace. Nechte si tedy nacenit i variantu vsaku a uvidite, ze ten rozdil je minimalni, jestli vubec nejaky. My meli od projektanta spocitanou velikost 6kubiku a nakonec jsme se rozhodli pro 9kubiku a jsme radi. Prsi jednou za cas a tak mame vodu i v obdobich sucha. Travnik nezalevame, ale staci zalevat par rajcat a truhliku na oknech a voda mizi pred ocima. Brat na zalevani vodu z vodovodu bude cim dal drazsi a problemy s vodou budou asi cim dal vice. Mozna o trochu vyssi investice nyni se muze v budoucnu dost vyplatit.
Odpovědět
Profilova fotka
Retenčku jednoznačně ano. A i 4 m3 jsou lepší než nic. Lidi zachytávají dešťovku i do mnohem menších nádob např. 100 l sudy, případně kubíkové IBC a taky z toho zalévají. Tady fakt není o čem.
Odpovědět
@robertpok Proto mame na zahrade jetel, pampelisky, mech atd. a ne jen travnik. Nezalevame a presto je vse prijemne na chuzi a zelene. Nadhera.
Odpovědět
Retenční nádrž máme 6m3 a rozhodně se vyplatí, hodila by se i o hodně větší. Máme i jímku z ČOV 12m3 . Z té zaléváme trávník a z retenční nádrže okrasnou zahrádku a zeleninu. A voda ani nestačí. Ze studně teda vodu neberu. Připadne mi to škoda když máme vodu z jiných zdrojů. Jižní Morava, v úterý napršelo 40mm a včera 20mm. Na nás je to hodně. U nás to dělá na plochu střechy 8,5m3. Moc u nás neprší.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@robertpok To stoprocentně a ne jen na zalévání, v dnešní době co se děje tohle bude brzy nutnost. Máme 12m3 teď jsem z toho napouštěl bazén 5,5m3 voda nádherně čistá vydezinfikováno savem. Za další voda se hodí na stavbě je zdarma. ale o to tak ani nejde ale až se zabydlíte tak na kropení trávníku, na mytí aut, klidně na splachování wc . Za mě ano.
Odpovědět
Máme 10m3 a jsme rádi, že nás k tomu přesvědčili. Napustili jsme bazén. Využíváme na zalévání a můžeme ji využít i na WC. V dnešní době bych určitě nepřemýšlela, že ji nedáme.
Odpovědět
Profilova fotka
@candat Přesně tak 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok Rozhodně si jí dejte, čím větší, tím lepší. Voda je dražší a dražší.
Odpovědět
No stavební povolení jsem vyrizoval vloni a retencni nadrz byla povinná, takze nevim jak letos, ale myslím, že ta povinnost platí stále. Já mám 8m3.
Odpovědět
Mám malý pozemek, k zalévání cca 300m2 trávníku, dle projektu jsem měl mít 3m3, dal jsem 9m3 a v současnosti bych dal určitě větší, alespoň 12m3. Takže, vůbec nepřemýšlej, a jdi do toho. Na tvůj pozemek minimálně 12m3, neztratí se to.
Odpovědět
@guteman retenční nádrž není povinná, pouze je zakázané odvádět dešťovou vodu do splaškové kanalizace. Takže buď dešťová kanalizace nebo zasáknutí na vlastním pozemku.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud budete chtít slušný trávník tak týdne budete potřebovat na 600m2 trávního porostu 18-22m3, to znamená určitě na tom nešetřit, později to předělávat se nikomu nebude chtít......
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 Opravdu je možnost si vybrat ? Mi řekli, že vsak musí být v každém případě a nádrž před ním je volitelná.
Odpovědět
Díky všem za tipy a názory. Tak retenčku tedy pořídím, zdá se to jako dobrá investice, i když z bytu je to pro mě těžké reálně posoudit :o) Zatím to vidím na 12m3. Teď už jen vyřešit, kde ji koupit... @jarin1 @candat @happy_barbucha @cbr600rr @lazlo Poradíte, kde jste koupili a co to stálo? V jiné diskuzi jsem četl, že se to vyplatí kupovat z Polska, kde to i s dopravou vyjde pořád o cca 30-50% levněji než z ČR. Ale sám nemám žádnou zkušenost...
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok Nejdříve si vyber druh - plastová/betonová. Já jsem bral betonovou a nelituji. Pokud se nepletu, tak dotace na dešťovku u nového domu je pouze se současným splachováním WC.
Odpovědět
@robertpok toto neporadím. Nám to dělala firma v rámci stavby. Ale máme betonovou a určitě z Polska. Bydlíme pár km od Polska a stavělo nám i pár polských fa, co měl náš "stavitel" nasmlouváno.
Odpovědět
@robertpok 12m3 přes místního bagristu vyšla komplet s vyhrabáním a zahrabáním na necelých 50kKč (2 roky zpět). Bere to od slováků a ty možná od poláků a na autě se slovenskou značkou měli napsáno betonovazumpa.cz
Odpovědět
Profilova fotka
tak třeba ti pomuze, pokud se pdivas na cenu vodneho a stocneho. A neznamena, ze ted nejses zahradkar a pestitel, ze se to v prubehu nemuze zmenit. A ano, muzes ji samozrejmne dat pozdeji. Takze jak se pise výše, minimum je 10m3, mám 2x10m3 a kdybych tušil, kolik toho chceme po 4letech pestovat, dám víc......
Odpovědět
Profilova fotka
Budeme mít 10m3 nádrž, betonová, z ČR. Budeme ji kromě zalévání využívat na splachování wc, praní a do myčky nádobí. Nemáme na to dotace, děláme to čistě z ekologických důvodů.
Odpovědět
Ještě je potřeba zvážit, že velikost nádrže se taky odvíjí od plochy střechy. Ale jsem taky pro nádrž spíš než jenom vsak, protože nakonec každý něco na zahradě zasadí.
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok Kupováno od Poláků ibetonove-jimky.cz komunikace bezproblémová jak po e-mailu tak i telefonicky. Přijely usadili a odjely fakt rychlovka. Cena tuším 34 tisíc i s dopravou za 12 m3. Realizace srpen 2021
Odpovědět
skutečně budete dešťovou vodou ze střechy mýt nádobí?@maty56
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?