Zřídit telefonní přípojku?

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na názor. Právě řešíme projekt nového RD a narazil jsem na otázku, jestli zřizovat telefonní přípojku do domu nebo ne. Chtěli bychom ji využít do budoucna hlavně kvůli internetu. V současnosti je v plánovaném místě připojení téměř nevyužitelné - na mapě pokrytí mi napsali max 2Mb/s, ale chtěli bychom přípojku vybudovat už teď při stavbě domu, kdyby se do budoucna děly nějaké změny, než pak rozkopávat znovu zahradu a barák. Vyjádření o existenci sítí je níže, přípojka by se tahala cca tak, jak je tam dokresleno. V jaké cenové kategorii by se tahle akce mohla pohybovat? Ještě podotknu, že náš dům bude prozatím na konci obce, ale do budoucna budou v jeho okolí další novostavby, tak si říkám, jestli třeba nepočkat, až bude postaveno a jít do připojení hromadně s ostatními..
Odpovědět
Haló, dnes je rok 2019 :-D Blbost. Určitě bude v okolí provider wifi, mobilní signál (LTE), a v budoucnu satelitní internet.
Odpovědět
Pevna linka bylo to prvni co sem z baraku serval, ono to je jeste nekde v dnestni dobe funkcni? :-D
Odpovědět
Hezky dobry den, presne takhle jsem premyslela ja a nedala zakopat kabel. Ani jeden operator nam nebyl schopen poskytnout mobilni pripojeni( pry je v okoli jiz plna kapacita) a mistni internet se u nas chyta( mame na strese takovy maly “ satelit”), ale pripojeni nic moc....Dcera v sousednim baracku se nechyta vubec, takze je pripojena kabelem na nas( pres strechu). Je to docasne reseni, mame byt trpelive.. kdybych to vedela drive, necham zavest opticky kabel a O2....bohuzel jsem v 21 stoleti spolehala na operatory( konkretne muj operator nam rikal, ze neni zadny problem, nabizel nam pak do domecku i tv na net, po premereni jejich technikem signal karastrofa)..
Odpovědět
Máme internet a TV po kabelu ( telefonní přípojka) a funguje skvěle, předtím jsme byli odkázáni na Wi-Fi a katastrofa, stačilo když pršelo nebo bylo víc lidí doma 👎 . Za přípojku jsme nic neplatili, ale hrozně neradi to dělají, kvůli kapacitě. Konečně nám funguje televize a internet jak má.
Odpovědět
@tinabla Podle mě si pleteš datovou zásuvku a R-TV-SAT s telefonní.
Odpovědět
@tinabla To ale funguje jen pokud bydlíte blízko ústředny. Při větších vzdálenostech nestačí datová kapacita na TV a pořádně ani na internet. Je potřeba poptat možné rychlosti v dané lokaci.
Odpovědět
2 Mbit /s je naprosto o ničem. Ale je možné, že Cetin bude u vás v budoucnu budovat předsunutý DSlam a pak dojde k výraznému zvýšení rychlosti a tato přípojka by byla lepší než WiFi a mobilní sítě. Nejlepší je pochopitelně optika, ale pokud Vám nevede poblíž baráku, tak máte smolíka. Dotažení z větší vzdálenosti by stálo obrovský balík.
Odpovědět
@l_sekanina Právě že optika by byla úplně nejlepší. Když bychom si nechali teď zřídit přípojku na telefon a jednou by se v místě dělala optika, stejně by se muselo zas všechno znova hrabat, takže to teď asi necháme být a uvidíme do budoucna
Odpovědět
@majsa739 nechte si mezi připojovacím místem CETIN a Vaším domem položit chráničku 40mm HDPE a zaznačit do katastru. V budoucnu nebudete muset nic kopat budoucí dotažení optiky je otázka zafouknutí jednoho optického kabelu. Chránička je mnohem levnější než jakýkoliv kabel a obsah můžete kdykoliv vyměnit. Jenom to zakončete tak aby se do toho nedostal bordel, na obou koncích, a máte vyřešeno. Zaznačení do katastru je pro případ že by tam v budoucnu chtěli řádit plynaři, vodaři a podobně. Co není v katastru to pro ně neexistuje...
Odpovědět
Záleží kolik bude ve vašem okolí novostaveb. Kvůli pár barákům tam nejspíš optiku nikdo nepotáhne. Ideální jsou pro ně hlavně paneláková sídliště s velkou hustotou obyvatel.
Odpovědět
@majsa739 Prostě neptejte se zde, ale poskytovatele připojení jaké je v dané lokaci připojení. Ta chránička je prkotina, tak si ji pro jistotu natáhněte.
Odpovědět
Polozit chranicku a nebo alespon prostup zaklady k pate domu pro pripadne pripojeni cehokoliv v budoucnu. Bezdraty jsou fajn, ale kabel je stale kabel (metalicky/opticky). WiFi optice nesaha ani po kotniky.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kopca89 @lisakstavitel kabel je kabel, ten ničím nenahradíš... a přípojka se mu doma neztratí... zrušit se dá vždycky, dodělat už pak hůř... @majsa739
Odpovědět
@l_sekanina nemáte zcela pravdu. Pro velkého poskytovatel je sjednocení používané technologie velká motivace a dnes jsou i na vesnicích hojně nahrazovány metalické rozvody optickou kabeláží.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?