Bungalov 4+kk - posouzení návrhu

Dobrý den, plánujeme výstavbu RD, a po první neúspěšné studii, kdy nám pan architekt navrhoval drahá nebo nechtěná řešení, jsem se rozhodl zkusit si navrhnout půdorys sám. Prosím tedy o jakoukoliv cenou radu, nápad, návrh, kritiku, cokoliv... Nemám v tomto oboru vůbec žádné zkušenosti, spojil jsem pár inspirací z internetu v jeden celek. Pozici domu vzhledem ke světovým stranám nejsme schopni ovlivnit, kvůli šířce parcely a příjezdové cestě. Díky moc.
Odpovědět
Dobrý de, já jsem tedy taky laik, my se ke konečné studii domu dostali po třech výměnách architektů a 8 návrzích, takže neházejte flintu do žita. K Vašemu návrhu ... - vstup z jihu - tak cennou světovou stranu bych určitě nezaplácala vstupem do domu - špajz na jihu - bude v ní horko a to smyslem špajzu není - dětské pokoje a ložnice na východu, bude tam zima, málo slunce, zejména děti, které tráví většinu času v pokoji si zaslouží lepší orientaci vůči světovým stranám - vadilo by mi, že sotva vlezu do domu, hned mohu jít do dětských pokojů. My máme zcela oddělenou soukromou, spací zónu od té uživatelské (kuchyně, jídelna, obývák) - - WC se sprchovým koutem nemá okno - to bych nikdy nedopustila, máme tak nyní na bytě a je to katastrofa - Proč máte v domě dva srchové kouty a ještě vanu? Kolik vás tam žije a kolik se vás sprchuje najednou? Jen pro uvědomění, nás jeden sprchový kout stal i s kvalitnějšími bateriemi, sklem (nemáme nějaký sprostý Ravak) cca 40 000 Kč. Dle mého je to naprostá rozmařilost, mít dva sprcháče. - podle vaší vizualizace se vám bude dost obtížně chodit prostředním francouzkým oknem na terasu (kvůli sedačce) Asi bych upustila od snah nakreslit si dům sám a svěřila se do rukou odborníka.
Odpovědět
@nikive Mockrát děkuji za komentář. Je pravdou, že světové strany nejsou optimální. Lepší oddělení spací zóny ještě zvažujeme, např. vybudováním příčky v chodbě/zvětšením zádveří. Co se týče druhého sprchového koutu, tak uznávám, je to zbytečné, to odstraníme. V obývacím prostoru je okno pouze "ilustrativní", tam bychom chtěli nějaký dvoukřídlý portál. Ještě jednou díky.
Odpovědět
Nerada komentuji zaslané půdorysy, noboť každý máme jiné potřeby a každému vyhovuje něco jiného. Ale nedá mi to. Světové strany jsou dané, ale zkuste ještě popřemýšlet. Co se mi opravdu nelíbí je TM s pračkou a sušičkou přes celý barák od koupelny a ložnice. To se naběháte. Dále spíž na jih a ještě s ledničkou. která bude hřát. Zkuste popřemýšlet nad umístěním jednoho dětského pokoje místo TM, koupelnu nacpat mezi ložnici a DP a TM dát místo koupelny. Dále prohození prostoru kuchně a OP. Vždyť na terasu můžete jít z kuchyně a dle mého to je i lepší pro obsluhu, než nosit vše přes celý OP. Potom můžete mít velké okno v OP na jih.
Odpovědět
Bolo by dobre poznat aj umiestnenie domu na pozemku, pretoze okno na juh nemusi byt ziadna vyhra (okolite stavby, cesta, atp.). Inak navrh podla mna nie je uplne zly. Otazne je, co dokaze vykuzlit projektant vzhladom k svetovym stranam a pozemku...
Odpovědět
@jejeku Mockrát děkujeme za doporučení, ještě popřemýšlíme. To umístění spíže je zřejmě nešťastné, ještě v kombinaci s ledničkou. Pračku v technické bychom asi zvládli, ale variabilně by se asi našlo místo i v šatně 2 🙂
Odpovědět
@deto_oesya Zdravím, níže jsem se pokusil naznačit umístění domu na pozemku. Tmavou zelenou jsou označeny hranice parcely.
Odpovědět
@mbemi Nejake velke okna by som dopredu ani na boky nedaval - bude absentovat sukromie. J-Z orientacia je peklo, takze orientovat loznicu/detske na tuto stranu by som nerobil. Trosku mi v navrhu nesedi ta Satna2 a WC. A asi by som zrusil priecku do Satne1 nech je zadverie vzdusbejsie, inak mi to pride fakt dobre... Vedel by som si predstavit v takomto dome zit 😀
Odpovědět
Profilova fotka
Máme stejně orientovaný pozemek, dům do L, jen zrcadlově, a i když je to podle většiny špatně, jsme max spokojeni. Pokoje máme orientova na JV, dopoledne tam krásně svítí slunce a odpoledne je stín, což je hlavně v létě fajn. Terasu máme na SV a jsme za ni vděčni. Snídaně při ranním sluníčku a oběd ve stínu - v minulém domě jsme měli terasu na JZ a nevyužívali ji, protože to bylo peklo... Bohužel nevidím rozměry místností, takže těžko hodnotit a je pravda, že by se s tím chtělo ještě pohrát. Určitě nestavíte dům, aby ste měli jídelní stůl šouplý v rohu. A za mě, určitě doporučuji při kreslení domu rovnou kreslit nábytek, můžete tak rovnou upravit délku stěny a nebudete se tlouct do hlavy, že vám někde chybí 20 cm a někde naopak máte zbytečný prostor... My jsme si náš dům také nakreslili sami, člověk nejlíp ví, co mu vyhovuje, co chce - a i když nám ho hodně kritizovali, my jsme v něm moc spokojení a nic bychom neměnili ;-)
Odpovědět
@deto_oesya Šatna a WC je prostor, který nám tam tak nějak "zůstal", nechtěl jsem ten prostor nechat zbytečně nevyužitý. Zádveří plánuji rozšířit nepatrným zmenšením TM. Moc díky za reakci 😉
Odpovědět
@qeszi Zrcadlově by to bylo super, ale to bychom měli výhled bohužel do jiné terasy 😞 Jinak nejsme úplně příznivci přímého slunečního světla, takže nám to asi takto bude vyhovovat. Umím si představit tu terasu na JZ, o které píšete, že to může být při delším pobytu pro některé nekomfortní. Rozměry místností jsou uvedeny vždy pod popisem. S nábytkem taky tak nějak pracujeme, to co je v rohu místnosti u stolu je avšak lavice, tak aby se tam vlezlo více lidí.
Odpovědět
Profilova fotka
@mbemi Chápu, každému vyhovuje něco, každý má jiné potřeby, tak i když Vám to někdo kritizuje, neznamená to, že je to špatně... ale je dobré si rady vyslechnout a zvážit je... rozměry bohužel nepřečtu, obrázek je malý a nejde mi rozkliknout, možná, kdyby byll vložený samostatně ;-)
Odpovědět
Pozor na tu ENG severku, podle obrázku je ta orientace RD špatná. Na nejlepší jih je orientovaná pouze kuchyň, šatna, zádveří a TM. Nenechte se "napálit" typovým projektem. Oblek je taky nejlepší na míru a dům je přece jenom ještě trochu dražší než oblek...
Odpovědět
Článek se načítá
Vůbec se mi to nelíbí. Špatná orientace je světovým stranám. Chápu, ze mate příjezd z jihu, to přece však neznamená, ze tam musíte mít i vstup. Tlačítek hodně na cenu? Docela by mě zajímal ten navrh od architekta pro porovnání. Každopádně není to jediný architekt a když se vám nelíbí jeho řešení, najdete si jiného. Ta částka za kvalitní studii se ve finále rovna treba 3% ceny domu a přitom jeho hodnota je stěžejní.
Odpovědět
Profilova fotka
@luckavra co si budeme povídat. architekt si vezme víc jak 3% z ceny domu a projektanti jsou jedna banda.....nakreslí cokoli....bohužel😞 takže chápu, že někdo si nakreslí dům dle sebe a pak jen ladí s projektantem. Smutné je, že i ti projektanti dělají chyby (a to dělám ve stavebnictví, takže vím, že je to normální, jen zakroutí hlavou a řeknou, to se vyřeší při realizaci). My máme hodně specifickou parcelu a taky jsem si nemohli úplně vymýšlet. Každý má ty hodnoty jinde🙂
Odpovědět
@petusha87 nekoukala jsem vám na profil, tak nevím jaky architektonicky navrh vás vyšel na kolik. Ale dejme tomu, ze dům se postaví nejméně za 3mil, tak 3% jsou 90tis a arch navrh za tuto cenu určitě seženete a troufám si říci, ze i za polovinu. Plus tedy projekt, ale ten nikoho nemine, ať si to nakresli sám nebo mu to navrhne profik. Já napr mám navrh od kamaradky architektky, takže cena je zavádějící, ale za promyšlenou studii se zapracovanim konkrétních souvislosti- sousedi, výhled, světové strany, požadavky rodiny-se vyplatí investovat. A pokud už na začátku nemá stavitel finance, tak bych pockala se stavbou, až se ekonomicka situace investora zlepší.
Odpovědět
@mbemi mně se váš projekt líbí, jen bych v ložnici a dětských pokojích zvětšila okna a okno v kuchyni zvětšila na velikost okna v technické místnosti - pokud bych měla trochu změnit půdorys, tak bych zvětšila dům dole o ten zub, tím by se zvětšilo malé zádveří, šatna a technická (tím by se zrušila šatna 2), wc bych dala místo šatny 2, místo wc spíž, která by už nebyla na jih... pak kuchyň místo tv a pohovky ve tvaru I I - jídelna by zůstala tam, kde je a tím i vstup na terasu... no a obývák by vznikl místo kuchyně a spíže (tv na stěně směr šatna) a tím byste mohli mít i francouzské okno na jih, pokud stojíte o více slunce 😉 ... snad jde moje myšlenka alespoň trochu pochopit 😄 jinak se mi váš projekt fakt líbí 😊👌 PS dala bych okno do šatny 3
Odpovědět
Ta šatna 2 by měla mít využití pro koho hlavně? Nebo to bude spíš takový sklad? Jinak jako dítě bych nechtěl spát vedle ložnice. A až budou děcka velký, tak bych jako rodič taky nechtěl spát vedle nich 😄 Jak zaznělo výše, zkuste prohodit koupelnu s ložnicí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?