Cesta na hranici pozemku

Mame dum postaveny na hranici pozemku se sousedem (bez oken). Soused chce nyni dům zbourat a postavit novy tak, ze bude umisten dal na jeho pozemku ale s hranici naseho pozemku bude sousedit jeho vjezdova cesta a parkovani vozidel. Tato cesta a parkoviste bude tedy teoreticky primo za zdi naseho obyvaciho pokoje. Bojime se hluku. Musime se k tomuto projektu souseda vyjadrit, zajimalo by mne tedy, jestli ma soused pravo postavit cestu primo na nasi hranici (pak bude vzdalenost mezi domy cca 3 metry) nebo zda se proti tomuto vjezdu mame pravo nejak branit. Dekuji
Odpovědět
Mame dum postaveny na hranici pozemku se sousedem (bez oken). Soused chce nyni dům zbourat a postavit novy tak, ze bude umisten v cele proluce, tj. bude u tretiho domu i u nas (nas dum jenopatrovy se sedlovou strechou - kdyz jsme jej staveli, minuly majitel pozemku si vynutil, ze stresni okna nesmeji byt v boku, ale v temer rovne casti strechy), jeho dum dvoupatrovy rovny.S hranici naseho pozemku bude sousedit jeho vjezdova cesta /kryta) a parkovani vozidel. Tato cesta a parkoviste bude tedy teoreticky primo za zdi naseho obyvaciho pokoje. Bojime se hluku. Musime se k tomuto projektu souseda vyjadrit, zajimalo by mne tedy, jestli ma soused pravo postavit cestu primo na nasi hranici (pak bude vzdalenost mezi domy cca 3 metry) nebo zda se proti tomuto vjezdu mame pravo nejak branit. Prvni a druhe patro jeho domu bude primo na nasi hranici, v prvnim patre bez oken, ve druhem se dvema velkymi okny. Jakym zpusobem se muzeme branit proti teto dost dramaticke stavbe?Dekuji
Odpovědět
@miru5 Pokud si soused nelibuje v tuningu sportovních výfuků, tak bych se toho nebál. My máme totéž - ze zadní strany nám domek těsně přiléhá k dřevěné stodole, kde soused parkuje auto, a vůbec nevíme, kdy přijíždí nebo odjíždí...
Odpovědět
@horst_fuchs Dekuji za odpoved. Ale co s tim, ze bude mit dum na hranici pozemku a mnohem vyssi nez my?
Odpovědět
@miru5 Soused má právo takovou cestu vybudovat. Žádnému právnímu předpisu ani normě to neodporuje. Samozřejmě máte v řízení právo podat námitky proti povolení této cesty. Budete-li argumentovat hlukem, bude posuzován nejen hluk z případného provozu, ale i stavebně technické vlastnosti Vaší obvodové zdi. Jinými slovy: Pokud máte zeď k sousedovi vyzděnou v nedostatečné tloušťce (protože doposud máte dvě zdi vedle sebe - Vaši a sousedovu), tak bude na Vás, abyste si Vaši obnaženou zeď vhodným způsobem dobudovali.
Odpovědět
@miru5 Tak v tom druhém příspěvku už dost plácáte. Píšete, že mezi domy budou 3 metry, ale současně píšete, že dům bude stát v hranici. Tak jak to teda je??
Odpovědět
@jozkakomosny Omlouvam se, asi jsem to napsala nejasne. Prilozila jsem obrazek, nas dum je uplne vpravo. Vedle nasi zdi bude sousedova krata cesta (prujezd) a pak prizemni cast domu - to jsou ty tri metry. Prvni a druhe patro sousedova domu bude primo na hranici pozemku s okny ve druhem patre na nas pozemek - pres nasi strechu bude videt na nasi zahradu....
Odpovědět
@miru5 Žádný stavební úřad nepovolí RD s okny z obytných místností v hranici pozemku. Pokud by se tak"náhodou" stalo (blbost, neznalost, úplatek), tak se odvolejte a odvolací orgán to zruší. Tady se opravdu nemusíte bát.
Odpovědět
@jozkakomosny Dekuji za odpoved. Muze tedy soused bez naseho souhlasu postavit dum na hranici pozemku (viz nakres, kdyz my jsme jiz na hranici) a jeste i o patro vyssi nez nas dum? Muzeme pozadovat minimalni odstup jeho stavby od nasi hranice 3,5 metru?
Odpovědět
@miru5 Požadovat můžete cokoliv, jiná věc je, jak to posoudí stavební úřad a úřad územního plánování. To nejde posoudit jen tady od stolu, záleží na podmínkách v území, územním plánu, charakteru zástavby, velikostech pozemků, atd. atd. Doporučuji zajít na úřad a tam vše zkonzultovat. Tady na fóru můžeme jen hádat.
Odpovědět
@jozkakomosny Dekuji.
Odpovědět
Okna nahoře ale bude mit do ulice/do zahrady a ne směrem k vam,ne? Jinak jsem to pochopila tak, ze ted byl dům nalepeny na vas, tzn řadová výstavba, takze řadový dům by teoreticky mohl postavit znovupredpokladam. Hluk vedle domu nebude vetši nez ten z ulice. Toho bych se nebala. A videt k vam na zahradu bylo z domu uplne vlevo, takze min soukromí nez ted taky nebudete mit. Jen k vam uvidí soused vedle a ne obdum. Jeste zalezi, jak moc do zahrady je a jake jsou světové strany.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?