Jak starší osoby zvládají chůzi do schodů?

Ahoj, rozhodujeme se mezi stavbou bungalowu a patrového domu. Patrový dům nám připadá levnější a asi na pohled zajímavější, také mám pocit, že v ložnicích nahoře je pak větší soukromí. Hlavní obava je typická - ze stáří. Z okolí mám v patrovém domku jen jednu babičku a ta nahoru už prostě nechodí...samozřejmě by to asi zvládla, ale víc jak jednou denně by to pro ni byla příliš velká námaha. Takže - dá se patrový dům zvládat ve stáří? Nebo dá se to například ve spojení se sedátkovým výtahem?
Odpovědět
To je těžká rada. Jak kdo, někdo nevyleze do patra už v šedesáti, a na druhou stranu mám známého, bude mu osmdesát, a jezdí každý rok lyžovat do Rakouska. Každopádně, pokud se rozhodnete pro patrový, tak bych dole kromě obvyklého kuchyň, jídelna, obývák, udělala ještě jeden menší pokoj (zatím to může být pracovna nebo hostinský), kam by se, pokud by bylo třeba, na stará kolena přestěhovala ložnice.
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlas s aneri 53, v tomhle ti asi těžko někdo poradí...já sama mám v okolí více lidí, co jsou rádi, že už v 70 letech nemusejí do patra, ale babče je přes 80 let a až poslední rok by jí to bývalo dělalo problém...My si stavěli dům před čtyřicítkou,a víme, že v tomto domě už zestárneme,takže už na stáří jsme brali ohled a máme přízemní,ale rozhodovat se před 10,15 lety,a nemuset to být náš poslední dům, tak tohle asi vůbec neřeším...
Odpovědět
Profilova fotka
Jak píšou holky, nedá se to říct obecně. Moji prarodiče bydlí v prvním patře, schody chodí několikrát denně. Babička to zvládá v pohodě, děla už má trochu problémy ( koleno a dýchání ). Oběma je k sedmdesáti. A třeba u nás v baráku bydlí paní, 85 let, ve třetím patře, a schody chodí minimálně 3x denně a bez problémů.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme vzhledem k parcele neměli jinou možnost, takže máme podkrvoní a vždycky jsem i o podkrovním snila...tento problém jsme vyřešili tím, že dole máme i sprchový kout a na stáří si koupíme nějakou sedačku do obývacího pokoje, která bude sloužit i jako postel a do patra, pokud to nepůjde, chodit nebudeme. pevně doufám, že budeme ale co nejdéle čilí staroušci :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že tohle se v žádným případě nedá nijak určit dopředu :-N Pokud jste sportovně založený, je možnost, že ještě v osmdesáti budete běhat jak jurové, ale možná taky ne. Mám dvě babičky, jedna je od pětašedesáti téměř nepohyblivá, vysoká cukrovka, špatný nohy, atd. Druhá babička teď oslaví 70 let a jezdí na kole, chodí "s holkama" na pěší vejlety x kilometrů atd. Schody pro ní nejsou žádný problém. Řešila bych to jak píše aneri53 - nějakým malým pokojíčkem, který zatím v přízemí může mít jakoukoliv jinou funkci. A taky bych mysela na koupelnu.
Odpovědět
......pokud bude patrový, myslela bych nejen na pokoj , určený pro "méně mohoucí" do schodů, ale i na to, aby byla v přízemní koupelně sprcha /ne jen vana/. Vidím to teď u rodičů, pokoj sice mají, ale do a z vany se leze taky špatně, takže stejně chtějí do patra pod sprchu.
Odpovědět
Profilova fotka
též mám rozdílné zkušenosti .. moje babi ještě v 85 byla čiperná, teď v 90ti neujde ani po rovině 100m (3 schody do bytu zvládá jen s pomocí) ... přítelova babička od 65 nezvládá schody a to mají do baráku 6 schodů - ale prostě musí my máme taky pár schodů do baráku a rekonstruujeme tak aby mohl být lehce předělatený na dvougenerační a na stáří se dalo bydlet jen dole
Odpovědět
Moje babička už od 60 ti let problémy s klouby. Nyní je jí 85 a má problém s centimerovým prahem protože nemůže nadzvednout nohy. U nás v rodině jsou problémy s klouby asi dědičné, mě bolí kolena, takže když bych si mohla vybrat tak si postavím přízemní dům. I do budoucna člověk nikdy neví co se může stát. Nehoda, mám 35 letého spolužáka, co nešťastně spadnul a skončil na vozíku nebo jen zlomená noha. Pak je člověk rád, že nemusí do schodů. Takže pokud na to máš peníze tak neváhej. Vyjde to sice na víc peněz, ale máš jistotu na stáří.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?