Jaká je reálná cena stavby domu v roce 2021

hoj, všude se teď píše o zdražování stavebních materiálů a stavebních prací... Strýček google moc moudrý není, tak by mě zajímalo jaká je vaše zkušenost? Jak nyní, v roce 2021 vchází cena metru domu (bez pozemku, oplocení). Prostě cena za metr domu postaveného na zelené louce. Pasiv. Díky
Odpovědět
@pernicek1 bohuzel tenhle rok si myslim ze vam to nikdo nerekne… kalkulace 3mesice stare jsou celkem nepouzitelne a druha vec neuvadite kde mate v planu stavet(v polsku se da material sehnat levneji…), co (jestli zdeny nebo drevostavbu - ta uz se asi ani nevyplati) a zda svepomoc nebo skrze firmu….
Odpovědět
Bohuzel se to meni ze dne na den.
Odpovědět
@raziel628 nyní jsou nesmyslné kalkulace z týdne na týden, když nečekaně stoupne cena matroše třeba o 50 i 100% řemeslníci ani nechtěj naceňovat, protože nevědí a ještě se všechny nadávky snesou na ně
Odpovědět
@petros4 @puhelin @raziel628 a myslíte si že se ty ceny stabilizují?
Odpovědět
@pernicek1 my už s domem naštěstí finišujeme, včera elektrikář dodělával světlo na fasádě a říkal že i ty kabely jsou strašně dražší, že se v obchodě divil a ptal se co si myslí kdy to spadne a prodavač mu řekl že se bojí zle nespadne, pokud to lidi budou kupovat i tak a na ty šílené ceny si zvyknou. Tak snad to spadne.
Odpovědět
@pernicek1 Pokud bych měl pozemek a chtěl stavět, tak snad aktuálně zkusím pár let počkat. Pokud to lze. Všechno je aktuálně strašně špatně. Vysoká cena realit, nedostatek surovin, plastů, kovů, elektroniky. Ať už to má různé důvody, tak je to strašně špatně. Spousta firem se na této vlně veze, včetně restauratérů, ale třeba světová cena mědi šla za 12 měsíců na dvojnásobek. Pro nás koncové uživatele, lidičky, si myslím, že to už nespadne. Ojebou nás. V průmyslu bude situace trochu jiná a až se to srovná se surovinami (hlavně kovy, plastové granuláty) a s výrobou elektr. součástek, tak v průmyslu to nějak dolů půjde. Pro nás ne.
Odpovědět
Podle toho za kolik se nabízí některé domy na klíč, tak to bude od 30tis, což je základ, takže bych počítal tak 30 až 50 tis za podlahovou plochu a hlavně záleží na vlastnostech domu a náročnosti na výbavu. Některý materiál meziročně zdraží o skoro 100%, ale není to všechen materiál a práce zatím také neskáče o tolik. Např. nyní drahý EPS oproti ceně před 3 lety je jen o málo dražší.
Odpovědět
@pernicek1 obávám se, že letos se ty ceny určitě nesrovnají. Spíš to pořád poleze, min po dobu stavební sezóny když jsem na to koukal, děkoval jsem nahoru, že jsme začali včas a od podzima bydlíme. teď bych ani nezačínal
Odpovědět
@pernicek1 Letos urcite ne, je to zrejme celosvetovy problem.
Odpovědět
@petros4 přesně, taky děkujeme, že od loňského léta bydlíme. Nás stavitel nám nedávno říkal, že má chuť se na to vykašlat. Že vše šíleně zdražilo, co měl podepsané smlouvy, tak cena je už někde jinde.
Odpovědět
@pernicek1 na 5mio jsem po přepočtu rozpočtu ze září o 700k nahoře. A to desku a zdivo se zateplením jsem stihl naštěstí zaplatit minulý rok. Hutní materiál drží cenu 3 dny a jsem na +100%... Polystyren má jít ještě nahoru a pak se stabilizovat. Dle info z výrobních podniků, tak všichni objednávají, co mohou. Letos to dolu nepůjde...
Odpovědět
Jedine, o cem vim, ze extremne zdrazilo, je sadros. Cenu kazdopadne porad jeste urcuje poptavka 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt jo sádroš, dřevo minimálně o 100% a to jsou staré nářezy, teď pily kupují o 150% dráž, tak si spočítejte, co to udělá třeba s cenou krovu, za 2 měsíce. O dřevostavbách ani nemluvě. Železo vám řeknou cenu a než pro něj dojedete, je dražší. Dodělával mi pán hromosvod. A říkal, že tesař - klempíř, co s ním občas dělá, už ani nechce naceňovat a raději si vzal dovolenou, že nebude poslouchat denně něco o zlodějích, když nabídku neudrží ani týden.
Odpovědět
Poptávala jsem v květnu fasádní vatu - nejdříve prý v září, když budeme mít štěstí... Řezivo dražší a nedostatkové...Cenová nabídka od zámečníka na bránu platí jen tři dny, protože se to takhle rychle hýbe nahoru...
Odpovědět
Dnes jsme kupovali obycejny trapezovy plech na strechu, kdyz jsme byli na vylete ve vedlejsim kraji. Platba okamzite na miste, protoze v pondeli bude cena z dnesnich 200,-/m2 nekde okolo 290,-/m2. Ted hledame, cim to ze stavebnin v pondeli odvezeme 🙂
Odpovědět
@petros4 Kamarad truhlar ma praci domluvenou nekdy do Vanoc a ted nebude delat nic jineho, nez pred zahajenim zakazly objizdet zakazniky s novou cenou a dotazem, zda ji akceptuji nebo ne. Uz se mu toho par zrusilo a bohuzel bude hur. Samozrejme je za zlodeje on. Jakoby lide posledni tydny byli nekde na Marsu a nevsimli si, co se v obchodech deje.
Odpovědět
@puhelin promiňte, a co vlastně se děje v obchodech? Slyším podobné nesmysly od března, ale snad mám nějaké jiné obchody v mém okolí.
Odpovědět
Děje se to, že v obchodech rostou ceny a mění se každý týden. U něčeho i dost výrazně. Kdo teď bude stavět, zaplatí mnohem více za materiál.
Odpovědět
@viktrpi Nebyl jste v poslednim mesici ve stavebninach nebo v hobbymarketu? Nekupoval jste stavebni drevo? Polystyren? Preklady? OSB desky? Temer vse vyprodane.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdražují i kabely (klidně o 30% ze dne na den) - očekává se zdražení asi o 100%-150% oproti jarním cenám - cena mědi je na maximu, není nějaká chemie na výrobu pláště kabelů. Obalový karton jsem zaslechl od distributora až +500%. Dle info od kolegů v místních stavebninách nekoupíte ani blbou střešní lať, ytong, OSB, okapy - vše vyprodané.
Odpovědět
@viktrpi kabely se zdrazily pres noc v kvetnu o 50% a pak to skakalo co den, tak 10%. Nikdo nechapal. Ale co je horsi, tak vam to ani nikdo nedoda, ikdyz akceptujete cenu. Vetsi zakazky se nevykryvaji-proste to nikdo nema. Kdyz nam vezli zavoz driv objednanych, tak vsichni rikali, ze si toho mame vazit, ze to ma cenu zlata 😮 jako clovek v dnesni dobe nechape 🤔 Driv treba cenova nabidka platila mesic, pak tyden, dneska ti rano vystavi cenovku a kdyz volas za 3 hodiny, tak ti reknou, ze se pohnula cena a uz to neplati....
Odpovědět
@puhelin o dřevostavbech nemám zájem. Co třeba cihlová stavba? Cihly Ytong 500 mm v roce 2019 stali 2229 Kč za metr, teď 2450 Kč za metr čtvereční, takže a ohledem na inflace žádné zdražování tu nevidím. Jak někdo výše psal o kabelech, tak vidím to samé. Kabel CYKY-J 3x2,5 v roce 2019 cca 20 Kč/m, teď asi 25 Kč/m. Samozřejmě dá se najít prodejce, který nabízí ten samý kabel za 60 Kč, ale to neznamená 150% růst ceny. O polystyrenu tady psal pan před měsícem, jakožto mu nacenili nějaké nesmyslné čísla: https://www.modrastrecha.cz/forum/fas... Dnes stále vidíme polystyren za 440 Kč/bal v Hornbachu nebo 540 Kč/bal v Deku. Zatím nárůst ceny zůstal jen v rozpočtu řemeslníka.
Odpovědět
@viktrpi Drevo potrebujete i u zdeneho domu. Polystyren neni, podlahovy i fasadni. Tak si ceny muzou psat jakekoliv. Vse zamluvene nebo vyprodane. Z jakeho aktualniho ceniku cerpate? Zajedte si do stavebnin.
Odpovědět
@viktrpi i cihlový dům potřebuje střechu..... 🤔 včera mi přivezl řidič z DEKu po 3 týdnech ztracené bednění (dřív by bylo druhý den), sám říkal, že už nerozumí vůbec ničemu a dělá tam hodně let. Že ty co stavěj snad už ani nelituje, protože na to už neexistuje správný výraz. Tak asi tak, jestli koukáte na ceny na netu, ty už kolikrát nikdo neaktualizuje, protože by nedělal nic jiného
Odpovědět
Ono by se asi chtělo vice specifických údajů. Jaké nenahraditelné materiály se pro Vas vážně zdražily, a co přesně nejste schopni sehnat? Mimo dřevo. Prozatím vypadá to všechno opravdu jen jako toaleťáková krize 2020.
Odpovědět
@viktrpi na ceny kabelu na shopu (spis tech mensich) se moc nemuzes divat-opravdu to neopravuji a jakmile clovek udela objednavku, tak ti to stornuji. A nebo ty levne kabely ve srovnavacich byvaji treba zbytkove kousky z motacky. Pro priklad 2019 3x1,5 za 11,- kc 2021 3x1,5 za 18,- kc 2019 3x2,5 za 16,50- kc 2021 3x2,5 za 30,- kc Ale mnohem horsi je dostupnost-ted jsem se divala k dodavatelum a velkoobchod ma skladem asi 20 000m 3x2,5...To je proste nic... Druhy ma na kazde podobcce tak cca 5000-10 000m - takze u vsech je situace stejna.
Odpovědět
Ten stejný trik na mě zkoušela holka v autoservisu. Prej, všechno je drahý, tak musíte přes nás kupovat olej za 2 tisíce, nehledě na to, že třeba na internetu ten stejný olej lze koupit (a koupil jsem) za 762 Kč, a filtr za 143 Kč místo pětikila.
Odpovědět
@kekita 16,5 Kč za kabel CYKY 3x2,5 to nevěřím, ale kolem 20 Kč by to bylo asi pravděpodobnější. No, tedˇ těch 30 Kč, stále to nevypadá nějak úplně krizově. A pokud Vám 500 metru najednou je málo, tak třeba se da sehnat vice po několika prodejnách.
Odpovědět
@bayt nám mají začít dělat sadrose v pondělí a oproti loňské nabídce z podzimu mi zdražil o 50 Kč na m2, tak snad to tak zůstane do pondělka 😂
Odpovědět
@viktrpi 500m je opravdu malo-asi na jeden stredni barak 😉 elektrikari standardne berou po 2000m od kazdeho typu... a ted si vem, ze do toho obchodu prijde kazdy den treba 20 elektrikaru-tem prodaji co? A tobe to opravdu prijde zvyseni ceny o 100% vklidu???? I kdyby to bylo jen o 50%, tak je to proste silene a neuveritelne. A ohledne cen-divala jsem se do faktur a ceny jsou opravdu takove, za jake se prodavalo. Cena medi kolisala, takze jsme treba ten rok nakoupili kabely levneji, nez rok predtim (to se stavalo celkem bezne). Jinak treba priklad pro tebe: objednali jsme si zlutou dlazbu, dodali sedou- proc? Protoze zluta nikde neni a dodaci doba minimalne 2mesice a to ti jeste reknou, ze ti to negarantuji... Obvolali jsme kompletne vsechny stavebniny v okoli a i vyrobce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?