Krb se zadním přikládánim jako hlavní zdroj tepla

Zdravím, plánujeme stavět dům, klasický patrový, mame možnost mít menší místnost na krb se zadnim přikládánim, ale nevíme jestli ho brát jako hlavni zdroj tepla, či k němu elektrokotel, plynový kotel nebo tepelné čerpadlo. Nemáte někdo zkušenosti co je nejlepší a levné? Nebo by bylo lepší mít tepelné čerpadlo, vykašlat se na zadní přikládani, dát jen krb s předním na občasné topení? Díky moc za odpovědi 🙂
Odpovědět
@netolic my máme teda prizemni dum,ale mame krb se zadnim překládáním s vymenikem a k tomu plynovy kotel. A spokojenost.
Odpovědět
@miseel a můžu se zeptat jak často přikládáte? Mame možnost mít uskladneno jenom málo dřeva v té místnosti. Jde krb "narvat" dřevem, aby se nemuselo déle přikládat nebo jenom malá hranice, aby byl i vizuální efekt zepředu a nejsou dvířka nějak extrémně špinavá od ohně ze strany do obyvaku? Omlouvám se za debilní dotaz, ale celkem me to zajímá 😅
Odpovědět
To teda vam neřeknu jak casto přikládáme. A máme venku drevnik,jinak by to neslo. Pokud chcete topit drevem,musite mit neco do foroty a aby bylo vyschle. No a davame tam polena asi 40 cm dlouha. Zadni prikladani je naprosto bajecna vec. No a cistime predni dvirka tak jednou za 3 tydny,mozna i dele. To zalezi jak dobre budete topit. Ja kdyz jdu se synem ven,hodim tam jedno,nebo dve polena a stahnu to,tak se za dve hodky vratime a jsou tam uhliky,na ktere dam dalsi polinko a v pohode to chytne,ale neni to o tom,že bych narvala krb a odesla,to neni treba.
Odpovědět
@netolic ahoj ono je těško vám odpovědět. Ono záleží jestli chcete opravdu topít v krbu a mit ho jako primární zdroj nebo jen občas na atmosféru a využívat převážně třeba plynový kotel nebo elektrický potom je krb docela vysoká investice a kdyby ste sečetl investici krb, Aku nádoba + kotel tak bych asi volil tepelko. Bohužel nemůžu mluvit ze skušenosti my sme si vybrali krb jako primární zdroj napojenou na Aku nádobu a El.kotel jako záložní co kdyby ale opravdu záleží jakou má člověk prioritu a hlavně čas.(priprava dřeva atd) Přeji šťastnou volbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@netolic budem mít jen hlavní zdroj kamnovou vložku Brunner nebo hoxter, ležatý dvířka na až metrový polena,přikládání 1-2denne,kde se naakumuluje nádrž v TM ,sklo se čistit nemusí, skrz čištění žádná práce není,jen zatahani za kliku a vše propadne. Udává se ale cca 1procento popela,vše se spálí. Nějak podobně to chceme ale modrý kachle. Prostě buď jste spíš ,,bytový,, a nechcete doma žádný prach a skladovat venku dřevo,nebo si dům s ohněm přejete a cítíte,že by vám to tam chybělo. Jako doplňkový proč ne,jen k TČuž asi nepočítá s vyšší částkou ještě do krbu a pořídíte nejspíš nějaky kolem kterého je té práce víc,než kdyby to byl hlavní zdroj a ta cena se tam projevila na ty obsluze
Odpovědět
Za mě se vyplatí kombinace vložky/krbu a elektrokotle. Plyn bych naprosto neřešil, ani ho do domu netahal.
Odpovědět
Máme krbovou vložku Romotop se zadním přikládáním a obestavbu s hypokaustem- topnou stěnou a máme jeden průduch do chodby ke schodišti aby se mohlo trochu tepla dostat i do podkroví. Máme ho ale jen jako doplňkové, myslim ze cely dům by to takto určitě nevytopilo, zatím stavíme, takže nevím jak to bude fungovat až uděláme fasádu a zateplíme půdu. K tomu máme čerpadlo tepelné s podlahovkou. Zvažovali jsme napřed napojit krb na aku nádobu a topit tím, ale nechci být otrok muset topit a muset dělat dřevo na 2 roky dopředu a hlavně nemáme les a dřevo kupujeme, takže za mě je s tím práce a vyjde to dřevo na stejné peníze jako elektrika k TČ. Jinak přikládám celkem často, zkušenost teda zatím jen z prosince kdy jsme si na stavbě topili na práci. Není to tak že čím víc dřeva tam dáte tím dýl to bude hořet.
Odpovědět
@jajinka121 U krbových vložek se udává maximální dávka dřeva. Nemůže se nacpat až po střechu
Odpovědět
Nepadlo tu jakou bude mít TZ váš dům, od toho se bude odvíjet doba doba potřeby topit a velikost AN. Celé toto zařízení bude v topném období dost časově náročné na obsluhu protože to nebude jen udržováni ohně jak tu někdo psal. Aby se za rozumnou dobu ohřála AN tak musíte přikládat a krb-kamna udržovat na horní hranici výkonu což muže způsobovat přetápění místnosti kde jsou kamna umístěná. Hlavně se nesmí zapomínat na prostor pro skladováni a čas na přípravu dřeva a s dvouletou zásobou, protože spalováním vlhkého dřeva přicházíte o mnoho výkonu. Celé toto zařízení kolem kterého budete běhat bude stát asi jako TČ za rozumnou cenu. O el. kotli neuvažujte protože v dnešní době to nikdo už neschválí bez toho že si dáte na střechu FV elektrárnu která bude mizivým pomocníkem pro vytápění protože v našich lokalitách když potřebujeme topit v domě s menší TZ tak prostě slunce nesvítí. Podle mě topení realizovat jako PT i v patře v koupelnách kombinované žebříky s možností ohřevu EE. V centrální místnosti malé krbovky a nebo silnější přímotop na přechodné období.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme ocelovou trizonovou AN, která slouží jako zásobník TUV, zároveň ohřívá vodu do podlahy. Natápět se dá čímkoliv. Máme zapojený plynový kotel a k tomu právě i krb s výměníkem (prikládání zadem). Krb byl vybrán s ohledem na NED, a takový, aby dával 80% tepla do výměníku a jen 20% do místnosti, aby se OP neprehrival. Jedeme primárně na plyn, ale topime i dost v krbu. Dřevo mame od obce už nařezane a nastipane. Topit v krbu manžela baví. Takže krb chtěl. Jednu zimu nám vypověděl službu plynový kotel, byla jsem na mateřské se 3M synem, než se vyřešila reklamace, tak se vytapel celý dům včetně TUV jen krbem a šlo to dobře... ale přikládat se prostě musí. Co 3h třeba, záleží na dřevě. Akumulačka se nahřala a vydrzela v pohodě do dalšího dne a zase se zatopilo. Výhoda akumukacky je změna zdrojů tepla. A i výstup různé teploty vody. Do podlahy podlahy máme méně než jde do radiátorů a pak jako TUV. Vše v jednom systému. Ještě zvažujeme napojit solary, když se vyplatí s dotací a není problém případně přejít i na tepelné čerpadlo, vše je připraveno.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?