Kterou nabídku od projektantů byste vybrali?

Hezký den, ráda bych znala vaše názory na nabídku od oslovených projektantů. Ti levnější nám tvrdí, že na elektřinu, vodu a topení není podrobný projekt třeba, že se řeší až na stavbě. Ten dražší to naopak intenzivně doporučuje. Nerozumím ale tomu, proč nabízí cenu bez DPH. Oba jsou s dobrými a ověřenými referencemi. Moc děkuji!
Odpovědět
1
2
@mariyanka zajděte se zeptat na SÚ, zda to po Vás budou chtít. Mě to projektant také tvrdil, že není potřeba, ale bylo. Dle vyhlášky to má být.
Odpovědět
@mariyanka My měli projekt na vodu a topení jen na oko pro úřad. Elektro myslím vůbec. Řešili jsme až na stavbě a hlavně, vodař to udělal tak, aby to bylo co nejlepší, trasy co nejkratší. Podle mě zbytečné. Hlavně jsme třeba pozici umyvadel, vany apod. x krát měnili v průběhu stavby. Důležité je mít odpady zhruba tam, kde jsou potřeba.
Odpovědět
Presne tak. Zalezi vzdy na stavebnim uradu. Nekomu staci schematicky, nekdo to chce podrobne. Nicmene pro vas by to melo byt vyhodnejsi PD mit, protoze az budete poptavat remeslniky, muzou vam na zaklade toho udelat cenovou nabidku a nebudete se potom dohadovat. Ta druha nabidka (drazsi) obsahuje dokumentaci pro povoleni sjezdu?
Odpovědět
@mariyanka Tak tohle záleží na vašem přístupu. Jací jste perfekcionisti, jak podrobný máte půdorys. Jak moc věříte stavební firmě. Já si nedovedu představit, že bych měnila x krát pozici vany nebo umyvadel. Toto je prostě naplánováno, voda zakreslena a firma to dle toho udělá. Tj. méně šancí na vzniklé chyby. Mám zkušenost z náročné rekonstrukce bytu, která se úplně nepovedla. Z dohadování se z řemeslníky. A tohle teda fakt už nechci zažít. Prostě bude jasné do největších podrobností, CO se má stavět, kdo to bude stavět a za KOLIK. A taky nejsme typy, co budou každej den jezdit na stavbu a řešit tam, co jako a kde se má udělat, na to není čas. Na bytě pak spousta věcí byla jinak, než se řeklo, prokázat se to nedalo nijak, uhlídat při našem vytížení taky ne. A samozřejmě dle toho pak byl větší prostor, aby si firmy něco někde ulily, napálily atd. Takže za mě podrobnější projekt je dražší, ale věřte mi, on vám ve výsledku ty peníze ještě ušetří.
Odpovědět
@puhelin to nevím, mám v ruce pouze to, co jsem vyfotila... Tím sjezdem myslíte nájezd ze silnice na pozemek? (Je to se mnou těžké, nemám o stavebnictví ani páru🤷‍♀️😅) Díky.
Odpovědět
@bayt to si právě říkáme taky, zvlášť když jsme ten případ, který popisujete - málo času a nerozumíme tomu🙂 jediné, čemu na té nabídce nerozumíme, je ta nabídka ceny bez DPH
Odpovědět
jako ta poznámka je fakt super... pokud není plátce DPH tak normálně vystaví daňový doklad bez DPH a jako když ten doklad na který máte právo a on má povinnost ho vystavit budete chtít tak Vám cenu zvedne o 21%? a jako jemu půjdou jako neplátci do kapsy, tohle je podvod jako sviňa
Odpovědět
@iveta_89 aha! Tak to je zajímavé... takže jde v podstatě jen o to vystavit “paragon” za cenu 21 % ceny projektu? A kdyby byl plátce DPH, tak by nejspíš cenu bez daně neuváděl? Trochu mě to udivuje, protože jinak se zdá být fér...
Odpovědět
@mariyanka Jako plátce DPH by ji uvedl, dál uvedl DPH a pak cenu vc DPH, jako je na každém účtu z obchodu, pokud není plátce tak uvede DPH 0 a napíše že nejsem plátce DPH, jestli je nebo není plátce lze najít na internetu podle IČO. Mimochodem toto co on pravděpodobně praktikuje, tak je trestné.
Odpovědět
@bayt Tak s tím ušetřením peněz tedy absolutně nesouhlasím, tedy, já to tak neměl a hlavně nevím, kde by se ty peníze daly ušetřit. Ale jinak asi ano, když člověk nemá čas, tak to asi potřeba je. Hlavně tedy nechápu, když si člověk staví domek, vesměs na celý život za x-miliónů, že tam těch pár hodit s řemeslníky nestráví. Ale my jsme se už bavili v jiném tématu a o vašich čistě teoretických názorech někdy mimo realitu jsem si obrázek udělal. O té změně umyvadel (vanu máme volně stojící, tak jsem měnil i pozici vany) si povíme, až to přijde i u Vás, když si vejdete do vyzděné koupelny a při zkoušce dispozice dle projektu se Vám něco nebude znát. Takže asi tak. Ale zase na druhou stranu, někdo je prostě movitější, že těchto pár desítek tisíc řešit nemusí. My jsme doma prostě průměr, tak mi to přišlo zbytečně. Hlavně, docela dost věcem rozumím, nebo chci rozumět.
Odpovědět
Já bych teda doplnila důležitou věc... Je super mít dokonalou DPS, ale je to dá se rict k ničemu pokud k tomu není dokonalý slepý rozpočet...
Odpovědět
Pokud tomu nikdo od Vás nerozumi, tak si nechte udělat prováděcí dokumentaci s rozpočtem a projektanta nechte dozorovat, to co vyprojektoval. Bude to dražší, ale jistější.
Odpovědět
Článek se načítá
@davex Pardon, ale jako nemám zapotřebí se s váma bavit tímhle tónem 😉 Na to jsem už nějak moc stará.
Odpovědět
@mariyanka Ano, jak pisete. Pokud tam nic neni, musi se to povolit rizenim pred samotnym umistenim a povolenim domu (povoluje to bud obecni urad, nebo silnicni spravni urad). To vyzaduje stanovisko dopravniho inspektoratu (policie) a oni k tomu budou chtit alespon situacni vykres, mozna i rozhledove trojuhelniky. To bude pro projektanta dalsi prace, tak at vite, kolik by vas to stalo dal. Mozna uz to ma zahrnute v te celkove cene.
Odpovědět
@bayt Já to nemyslel nijak zle, ale praxe bohužel (nebo možná bohudík), není taková růžová.
Odpovědět
@puhelin je to v lokalitě, kde obec kompletně zajišťuje sítě, DČOV i silnici, takže to by snad mělo být OK. Děkuji🙂
Odpovědět
@mariyanka Jestli to mate specifikovane ve smlouve od prodejce, pak je to asi ok.
Odpovědět
Vybrala bych si tu levnější, pokud má ta firma stejné recenze, jako ta dražší. To DPH:ano, je to trestné. Buď jsou tak pitomí (že se nebojí Finančáku) nebo takoví Supermani( že mají Finančák na háku). My jsme museli mít i na topení, elektro atd..projekt.. Ale byl jen orientační. Firma podle toho přesně nejela..
Odpovědět
Pokud má stavba do 350 m2 podlahové plochy, tak je DPH 15%. Nebo už to neplatí?
Odpovědět
@pepitocz 15% platí stále na stavební a montážní práce, máte pravdu:do 350m2.
Odpovědět
Všem moc děkuji za názory, pomohli jste!
Odpovědět
Profilova fotka
No já si nedokážu představit, že schválí projekt bez vyřešení ochrany před bleskem. Většinou to je nutnost.
Odpovědět
@radim2015 Zalezi na tom, co je v pozarni zprave. Kdyz hromosvod pozarni technik nepozaduje, nemusi byt.
Odpovědět
@puhelin to si doufam delate srandu 🙂 pobavilo
Odpovědět
Takto se černém na bílém přiznat k daňovým podvodům (dph, dan ze zisku, sociální a zdravotní odvody) se jen tak nevidí. Já platil před 4 lety 25 tis včetně PENB na velký dům. Elektro, voda, topení stačilo zjednodušeně - hlavně pro úřad. Např. projekt na topení můžete dostat "zdarma" od realizační firmy. Dobrý řemeslník udělá rozvody stejně dobře, jak projektant, někdy i lépe, pokud tam nejsou velké složitosti. Záleží také co o tom víte a jestli máte řemeslníky s dobrými referencemi. Jinak samozřejmě, čím více papírů, tím větší jistota, která ale něco stojí.
Odpovědět
@kutilgabi Uz si fakt neco v tomhle oboru nastudujte - stavebni zakon, normy.
Odpovědět
@puhelin Ja? Vy ma bavíte hneď od rána 🙂 akurát, chudák ľudia, ktorí čítajú príspevky od Vás,...ach jaj. máte nejaký konkrétny RD či iný objekt, kde nebol aplikovaný? a zároveň, doplnte mi údaj o výške poistky. Ja len dúfam, že vaše príspevky ľudia ignorujú a nie ste pre nikoho ani vzorom a ani inšpiráciou pri stavbe. Takéto a vami podobné príspevky hazardujú s ľudským životom. Prosím, uvedomte si to
Odpovědět
@kutilgabi No jasne, v jednom bydlim. Povoleny (zmenou dokoncene stavby) v r. 2018, prilohou zadosti bylo samozrejme Pozarne bezpecnostni reseni stavby autorizovanym pozarnim technikem. Casto tu lidem pomaham se zorientovat ve stavebnim zakone.
Odpovědět
@kutilgabi Berte to tak, ze pozarni technik svym autorizacnim razitkem pod PBRS prebira zodpovednost. A pokud mu to st. urad potvrdi, pak to vy, ani ja nemusime resit. A tak je to se vsim okolo stavebniho povoleni. Od toho se ta autorizace udeluje.
Odpovědět
@kutilgabi Nicmene mate pravdu, ze je bezpecnejsi hromosvod mit.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?