Malá rozloha pokojů u typizovaných domů. Stačí vám?

Profilova fotka
Plánujeme stavbu domu a zvažuju zda typizovaný dům nebo vlastní projekt.Chtěla jsem se zeptat těch co typizovaný dům mají,jak velké jsou pokoje a zda jsou dostačující?Z půdorysů většinou vidím průměrné velikosti pokojů 10 -12m2, ale to se mi zdá dost málo.Stejně tak kuchyň s obyvákém mívá většinu do 40m2.Máte někdo pokoje o takových velikostech a jak jsou či nejsou prosím dostačující?Mám za to že ideální pokoj má rozlohu alespoň 4x4 tj. 16m2.
Odpovědět
tak my už jsme před stěhováním a velikosti pokojů máme následující: dětské pokoje 14,7m2, ložnice 10,5m2 a kuchyňo-obývák 35,5m2. Velikostně nám to připadá až až (samozřejmě každý má jiné nároky a požadavky). Velikost děcáků je (i podle názorů veškerých návštěv) luxusní a vejde se tam jak spaci, pracovní i hrací zóna. Ložnice nám slouží pouze ke spaní (někdy nejen to ;-) ) a tak je její vybavení pouze dvojpostelí, párem nočních stolků, vestavěnou skříní a "šlechtícím" koutem pro manželku více než dostačující. Co se týká typizovaných projektů spíše bych se obával chybějící nebo nepřiměřeně malé technické místnosti. Máme v ní jak druhé WC tak i kotel s bojlerem, pračku, sušičku, sušák, parkoviště na kočárek 8-) celkově má u nás rozměry 6m2 a je to jen tak tak. Nedokážu si ale představit že bych tyhle "drobnosti" skladoval jinde
Odpovědět
@nevesta2009 Ahoj, náš dům má obývací pokoj spojený s kuchyní 39,5 metrů čtverečních a připadá mi opravdu hodně velký :). Ložnice jsou 12,5 + 12 +10,5 (pracovna). Jsou menší, bohužel to umocňuje (hlavně v pracovně) šikmina. Máme celkem 3 místnosti, které slouží jako šatny apod. takže nemusíme mít v pokojích skříně, ty už si tam opravdu neumím představit :D. Pokud bych takové úložné prostory neměla, byly by pokoje podobných rozměrů velice limitující. U nás jsou však dostačující.
Odpovědět
Ano jak lollia zmínila tak druhým problémem u typizovaných projektů je nedostatek úložných prostor. Takže i na to pozor.
Odpovědět
Profilova fotka
nemáme sice typizovaný projetk, ale velikost obýváku s kuchyní je u nás 36m2 a je to dost .. ložnice 15m2 - také spoustu místa - na ložnici by klidně stačilo mín. co se mi opravdu nelíbí jsou velikosti dětských pokoju v typ. projektech - pod 12m2 bych nešla... u nás budou pokoje 3x22m2 a to je myslím OK .. bude to v podkroví, takže šikmina to trochu zmenší ..
Odpovědět
Profilova fotka
nas obyvak s kk ted v byte ma 30m a prijde mi maly, navic tady mame jeste jidelni stul a uz jsme se museli omezovat ve vyberu, proto v dome bude cca 46m2, ja mam rada prostor ;-) Oba pokojicky jsou okolo 15m :-) ale zase mame ind. projekt, z typizovanych jsme si nevybrali
Odpovědět
Profilova fotka
My máme momentálně v domě kde žijeme kuchyň+obyvák asi tak 70m2 což je zbytečně hodně a co jsem měřila ostatní pokoje tak dětský je 13m2 což mi přijde taky akorát.Ložnice těch 11 asi stačí pokud je tedy v domě šatna to je fakt. Tak teda říkáte že do 40 m2 obyvák +kuchyň je dost?Děkuji za názor uvidím jestli najdu vhodný tyypizovaný projekt nebo půjdeme cestou vlastního projektu.:)
Odpovědět
Záleží také na tom, jak žijete, kolik vás je. Pakliže máte ráda návštěvy početné, tak vám bude obývák s kuchyní kolem 40m málo. My jsme tři a máme asi 36m. Je to tak akorát. Ale pro pět lidí na stálo je to málo. Děti natahají do obýváku hračky... Pak bychom se nehli.
Odpovědět
Pokojíček máme asi 16m a k tomu ještě asi 6m šatnu. Je tam jedno dítě a je to taky akorát. Nemá v obytné části žádnou skříń. Líbí se nám to tak. Ložnici máme asi 12 m. K tomu šatnu. Bez šaten by byly místnosti nedostačující.
Odpovědět
ono je dobré nebrat v potaz jen samotnou velikost pokoje, ale i rozmístění dveří v něm a oken a vstupů na balkon, terasu - to taky hodně udělá, když se musí nechat průchozí "spojovací cesty". My máme obývák 30 m a je to skvěle uspořádané a prostoru dost, ale jakmile by v tom byl třeba jídelní stůl, tak už by to bylo malinkaté. Takže já říkám, že dva naprosto stejně velké pokoje, které jsou ale v napojení na ostatní části domu jiné, budou každý vypadat úplně jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacka.va jasne, to mas naprostou pravdu, jde i o ty okna a dvere. Jinak k tomu poctu navstev, my si treba nasi celou rodinu pozvat ani nemuzeme, je nas 20 - takze i s tim jsme pocitali u projektu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No, my máme obyvačku 30m2, kuchynu 32 a 6 špajzu, pracovna ale 13, spalna 32, detské x15 a ešte jedna sušiareň 12. no neviem, teraz mi to pripadá ako hovado veľké :D
Odpovědět
Profilova fotka
tedaaa, tu zavádzam. som sa pomýlila :) kuchyna je 27 a z toho 5 je špajza. a spálna tiež 27 :) pardon :D už neviem, čo ideme stavať, xixi
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Ahojky, taky jsme přemýšleli nad rozměry pokojů, chceme se vejít do 150 m2 zastavěné plochy, ložnice 12, jeden dětský taky a druhý 14, obývák kuchyň 38m2 myslíte, že je to málo? plus máme šatnu 8m2 na takové to sezonní oblečení, zatím si kreslíme domečky sami, ale nevíme jak hodně veliké máme preferovat a volíte spíše samostatný špajz a jak veliký nebo špajzovou skříň? děkuji
Odpovědět
Určitě bych se snažila víc obětovat úložným prostorům. Ložnice stačí úplně minimální (norma říká min 12 m2), víc bych opravdu nechtěla, jde se tam stejně člověk jen vyspat, jinak tráví čas v kuchyni, obýváku a tak. Děti mají mít své soukromí, ale těm bych spíš chtěla v pokojíku dát vestavnou skříň co nejdelší na všechny věci (oblečení, knížky, hračky) a v pokojíčku mít z nábytku jen postel, stůl, židli a třeba fatboye. Velké prostory vypadají pořád prázdné a člověk má tendenci je zaplňovat zbytečnostmi... Naopak bych chtěla velkou kuchyň s jídelním stolem pro rodinu a zvlášť obývák pro návštěvy. U nás jdou stejně návštěvy spíš do kuchyně a i s rodinou jsme tam častěji. Prarodiče obývák zrušili úplně a v kuchyni mají gauč, kde se všichni sesedneme a povídáme si a při popíjení čaje a mlaskání nad babiččinýma buchtama si nemačkáme břicho :)
Odpovědět
@denisaho Tomu úplně odpovídá dům Praktic 128 od ELKa, do kterého jsme se právě "zamilovali" - viz má jiná diskuze. Každopádně spíž bych chtěla samostatnou. Šatna se taky hodí vždy. Koneckonců je někdy řešením ještě dostavba garáže, kam se také něco sezonního schová. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mame dum na miru, pokojicky, pracovny, kuchyn vse po 12m2(vse normalni vyska stropu, zadna sikmina) a je to akorat, pokud by to mel byt pokoj se sikminou, tak bych preferovala tak 15m2, ale takto je to ok. Loznice 16m2, obyvak s jidelnou 30m2 + satna, 2xkoupelna, 2x wc. Jasne, ze by vse mohlo byt o neco vetsi, ale to bychom se uz pri 6+1 dostali na uplne jiny pudorys, ... Zarizeny 12m2 pokojicek najdes v mem albu.
Odpovědět
nevesta2009 Problémem velké většiny typových domů jsou nedostatečné úložné prostory. Protože chybějí, ukládání věcí (skříně) se musí řešit v pokojích. V tom případě se mi zdají pokoje 10-12 m2 malé. Pokud by k pokojíku přiléhala např. malá šatna, je velikost pokoje 12 m2 pro jedno dítě dostatečná. My máme ind. projekt a můj požadavek na architekta byl, aby žádný z pokojů (ložnice, 2 děcáky) nebyl pod 15 m2.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?