Menší vzdálennost od hranice pozemku než je v projektu

Dobrý den, "Vybojovali" jsme po 4 letech stavební povolení na krásném pozemku na kraji vesnice u řeky. Je pravomocné a jali jsme se tedy stavět. Zmíněný důvod "boje" je s vlastníkem vedlejšího pozemku, který má vedle nás ještě užší nudličku, asi 3m širokou, než je naše 11ti metrová. Soused není místní, ani tady nebydlí a vlastně ho neznáme a ani nikdo tady. Je od nás 2 generace mladší. Přizpůsobili jsme projekt na š9 x d12m, po bocích nemáme okna, ale zase do 130m zahrady prosklený štít. Pokud postavíme, budeme spokojení. V projektu máme odstup 1m, jenže když jsme zadali geometrické vyměření, geometr obeslal vlastníky sousedících parcel a obce, a vlastník sousedního pozemku vyměření rozporuje, nesouhlasí s ním. Zadal vlastní, přijel geometr z „daleka“ a jeho pozemek rozšiřuje do našeho o 80cm. Pokud by to byla pravda, nemáme odstupy na obou bocích domu 1m, ale jen 60cm. Mluvit s ním nelze, máme na něj jen adresu. Psali jsme mu 3x dopis, nikdo nereaguje. Poradíte prosím co v takové situaci dělat?
Odpovědět
Takže hranici pozemku vyměřili v terénu dva geodeti a rozchází se o 80 cm? To je nějaké divné. Mají oba úřední oprávnění (kulaté razítko)? @geodett, co Vy na to??
Odpovědět
... říkal, že v přesnosti zaměření 8, je tolerance v kruhu o poloměru 2m 🤔
Odpovědět
@milansebek Copak u vás ještě neproběhla digitalizace?? Pokud vím tak digitalizováno je už cca 96 % území ČR.
Odpovědět
Reste radeji na Vasem stavebni uradu (ne tady) pokud zacnete stavet a pak nebudete mit dle projektu odstup ( uz tak na vyjimku maly) muze to skoncit velice spatne. Urad Vam poradi presne jak postupovat
Odpovědět
@7lucas7 To není problém stavebního úřadu, ale katastrálního úřadu. Na stavebním úřadu mu řeknou jen to, že si napřed musí vyřešit hranici.
Odpovědět
Profilova fotka
@jozkakomosny tak predem hlasim ze hranice nemerim, takze moje informace nebudou uplne presne, kazdopade ten rozpor je klidne mozny kod kvality 8, umoznuje chybu dokonce v kruhu o polomeru 2,83 m a bude to v pripade splneni oznaceno za spravne - digitalizace v tomto nic neresi, pouze prevedla stare papirove mapy do digitalni formy, ale vcetne vetsiny chyb kdyz se zjisti tato skutecnost ma probehnout vytyceni hranice v terenu, na ktere je nutne predem (datavkou, doporucenym dopisem) seznam dotcene vlastniky, geodet provede vytyceni hranice v terenu s nalezitym komentarem, ze proste lepe jak na x metru neni schopen z dostupnych podkladu hranici urcit a vlastni se na miste musi dohodnout kudy sporna hranice pujde, podepsat to, geodet provede zamereni dohodnute hranice a ta se zanese do katastru jako zpresnena hranice (tam je pak povolena odchylka 14 cm) pokud se vlastnici na miste nedohodnou a protokol nepodepisi, zustava v katastru puvodni sporna hranice pokud ovsem jeden geodet provede vyse uvedeny postup, dalsi geodet jiz v katastru zjisti ze hranice je zpresnena a vyse uvedene divadlo se jiz nekona, pouze vytyci onu zpresnenou hranici napada mne ze rozpor muze vzniknout pokud mereni jednoho geodeta nebylo jeste zapsano do katastru a druhy o tom teda nevi, ale pokud sezve vlastniky dalsi geodet tak ti by mu meli jasne rici ze reseni hranice uz probehlo pokud se vlastnik nezucastni ma do 10 dnu moznost se k nove hranici vyjadrit - presneji je to popsano v §89, katastralni vyhlasky pokud se jeden z vlastniku ovsem dohodnout nechce, nezbyde ve finale nic jineho nez se obratit na soud, ale to je pak na palici, protoze to je beh na dlouhou trat
Odpovědět
Díky geodettovi za vyčerpávající odpověď a z ní pomale vyplouvá o co vlastně jde. Ano, máme vyjímku a mohlo by se zdát, že je vlastně jedno, jestli od zdi na hranici 100, nebo 60cm. Často jsme slyšeli, že SZ mluví hlavně o odstupu staveb a oklo nás do 120 metrů žádná není, "stavíme" zde první. Začínáme z toho mít dost těžkou hlavu.
Odpovědět
apropo. nedostali se někdo do podobné situace? a jak jste v ní postupovali? Na SU půjdeme jistě, i za projektantem, ale jsme zvědaví předem 🤔
Odpovědět
No v první řadě než na stavební odbor bych se vypravil na Katastrální úřad, tam by Vám měli k uvedenému rozporu podat náležité vysvětlení a i poradit jak tu věc řešit. No a podle toho pak dále postupovat, i včetně návštěvy stafvebního odboru a řešení s projektantem. Ale první bych řešil ten KÚ.
Odpovědět
@jozkakomosny Je rozdíl mezi správcem informací a garantem jejich správnosti, takže KN jako taková "instituce"/úřad garantuje správnost informací pouze pro značení pozemku (č.p. ...) ale v konečném právním důsledku neručí za správnost ostatních jako (průběh hranic a tedy ani výměry) stejně jako tak vlastníka a doplňující informací 😉 Tím zase neříkám, že je to záležitost SÚ.
Odpovědět
@panlorenc Však jo, já jsem jen odkazoval na úřad, kde se tazatel dozví správný postup, kde mu poradí. Nic víc, nic míň.
Odpovědět
No samo o sobě již odstup 1m je divný a neodpovídá standatním požadavků dle vyhlášek. To tam máte garáž, nějaké řadovky, dvojdomky či městskou uliční zástavbu, že vám to povolili? Na druhou stranu píšete, že vám byl geodet vyměřovat pozemek, tak to vypadá jak nová zástavba na poli a pak nerozumí tomu vydanému stavebnímu povolení, jedině něco v ÚP? Je zde hrozně málo vstupních informací, jak vypadá současný pozemek, jak ty sousední? Už někde něco stojí, někde jsou ploty? Co vám řekl, ten Váš geodet, z čeho vycházel? Jaké tam jsou katastr mapy atd. atd.... Přeji pěkný den...
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?