Naše vize rodinného domu, poradíte?

Profilova fotka
Ahoj, tak začneme pracovat s následujícím půdorysem... Jih směřuje přesně na roh domu, tam kde je pokoj s ložnicí. [url]http://www.elk.cz/index.php?id=fhaustyp&hausid=Praktic_128_W&bfkz=f[/url] Velikostně si myslím, že je to naprosto v pohodě, spíš obývák mi přijde až dost velký, možná ho trochu stáhneme na úkor toho L tvaru. Změny, které chceme provést jsou větší prosklené plochy na "jih"...z obýváku a do ložnice také dvě prosklená křídla jako ve vedlejším pokoji...Kryté stání přirazit k domu ze severu, kde by zakrývalo vstup do domu směrem na roh domu... Co Vy na to? Nějaké nápady na změny?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Možná bych se měl také rozepsat jako ostatní přispěvatelé. Půdorys domu praktik 128 se nám zalíbil jeho jednoduchostí. Žádné zbytečné chodby, rohy atp. Místo označené ložnice by byl dětský pokoj, chceme,aby syn měl větší pokoj, vhodný jak na hraní, tak v budoucnu i na velký psací stůl atp. Pokoj vedle by zatím sloužil jako pracovna, pro návštěvy, možná sušení prádla atp. Ložnici bychom umístili do pokoje vedle koupelny. Koupelna je svou velikostí dostatečná. Vstupní chodba mě svou velikostí také vyhovuje, nemám rád, když má někdo chodbu, kde se dva lidi nevlezou a vstupuje se na etapy. Samostatný záchod určitě a okno je výhra :-) Technická místnost… Tu bych měl rád větší. Topit se bude kotlem(plyn nebo elektro), počítám v tuto chvíli s bojlerem, ale do budoucna i s TČ. Přípravu nechám udělat,tzn.,že musím počítat s místem na akumulační nádrž(vzduch-voda). Pak do technický pračku,případně sušičku a já bych tam rád dával kola…Garáž mít zatím nebudeme a nechat kola na pozemku pouze pod visacím zámkem? Nevím nevím v dnešní době. Ale to právě nevím jak ji vhodně zvětšit. Špajz mě možná přijde jako zbytečnost,nevím co bych tam dával. Teď bydlíme v paneláku a vše se nám vejde buď do kuchyňských skříněk nebo do lednice… Ale pokud bych špajz zrušil, tak si stejně na technickou místnost nepomůžu. Max.si protáhnu kuch.linku…To je druhá věc, není ta kuch.linka malá v tom základním půdorysu? Nepřijde mi tam moc pracovních ploch…? Obývák si myslím,že je velký až až. Jídelák bychom přehodily s pohovkou, aby se na tv nemuselo koukat z úhlu. A mezi vstupní dveře stolel s TV by přišel krb. Manželka chce velké prosklené plochy,takže spodní strana OP by byla prosklená s výhledem na zahradu, dveře na terasu by zůstaly a do obou pokojů by přišly dvoukřídlé okna. Pak je otázka, jestli tu terasu zastřešit vlastní střechou. Fajn,že by se dalo sedět i za deště,ale prý to ubírá dost světla. Ty pergoly moc hezké většinou nejsou, pokud se přilepí k domu. To samé parkovací stání na druhé straně domu, je lepší pergola, nebo to vytáhnout ze střechy?Oken je v tom místě minimum a nedůležitých,takže tam bych se zastínění nebál… Děkuju všem diskutujícím :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme podobný půdorys a rozmístění pokojů, navrhovali jsme si ho sami a naprosto nám vyhovuje, nic bych nezměnila. Jen máme větší technickou místnost na úkor vaší kuchyně a obýváku a na té straně koupelny a pokoje máme garáž, takže je půdorys vlastně S. U toho tvého bych asi prohodila samostatné WC s technickou místností, máte ho takhle zbytečně daleko a budete na něj chodit přes zádveří, kde se chodí v botech. Spíž bych nerušila, tedy aspoň já si to bez ni nedovedu představit. V obýváku máme velké francouzské dveře na terasu a nad obývákem máme přesah střechy 2 metry, aby na ní nepršelo. Obývák máme na JZ, takže slunce je až moc a ten přesah střechy vůbec nevadí. Jinak to vypadá moc dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
Půdorys je klasický. Mě spíš zaujalo, že vás čeká celoživotní sběr míčků :D Ale dost trollování... ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@yess99 Můžu se zeptat jak si myslela zvětšit technickou na úkor kuchyně a obýváku? Mě žádné slušné řešení nenapadá... :-| To prohození wc mě taky napadlo,ale přijdu o možnost vyvětrat místnost wc oknem, budu muset řešit odtah vzduchu a nějaký hučící ventilátor.... Chtěl jsem nakouknout na Tvůj domeček,ale nemáš ho v galerii, bylo by možné vyfotit ten přesah té střechy, případně fotku pokoje pod tou střechou v tomhle zataženém počasí...Děkuju ;-) @hugo58 Tak tenista nejsem... Staví ho tam soused vedle,který tyto pozemky zasíťoval. Na jeho náklady se staví plot na jižní straně pozemku o výšce 3metry, my si máme zasadit živý plot (stejně chceme habrem obehnat pozemek kvůli soukromí. Jinak kurt by tam měl být jeden, hřiště na petanque a dětské hřiště, tak třeba to nějak zužitkujeme a začneme hrát tenis :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 my mame wc a TM taky prohozenou, ale dvere do TM jsou skrz to wc. A docela nam to vyhovuje. Zase do TM se nechodi tak casto. Je teda fakt, ze kola tam nedavame... A v zadveri je tak o jedny dvere min a tedy vic mista na ulozne prostory. To je jenom tip. Taky mi totiz prijde neprakticke chodit na wc tou spinavou zonou hned za dverma.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak se mi to libi moc. Spiz bych teda taky zrusila a dala misto ni kuchyn.
Odpovědět
@kota01 spíž bych taky zrušila a udělala kuchyň do U,měli by jste místa na potraviny požehnaně a technikou bych zvětšila,třeba právě o tu spíž.Máme taky jen přístřešek na auto a máme to napojeno na střechu domu,za mě to vypadá líp.
Odpovědět
Len jedna poznamka, urcite by som neprehadzoval pohovku s jedalenskym stolom. Nosit jedlo z kuchyne na opacny koniec miestnosti nie je moc prakticke ;) Skor by som sa posnazil to zmenit rozlozenim nabytku. Napr. miesto TV stolika dat pohovku, na opacnu stenu TV. Jedalensky stol zakompovat ku kuchynskej linke, ktora bude potiahnuta az do zadu namiesto spajze. Krb by som dal k stene technickej miestnosti, v ktorej potencialne moze byt komin (zalezi ci chces vlozku alebo kamna). Mat krb vedla TV je pre mnohych dost rusive. Pergola. Podla polohy domu to vyzera tak, ze dvere na terasu su orientovane na zapad, co ti behom dna velmi tienit nebude. Ak das velke presklenne plochy na juh bude to v pohode. Jediny problem so svetlom bude v izbe pri obyvacej casti. Ale pokial by to bola spalna pre rodicov, tak by som to ako velky problem nevidel.
Odpovědět
Já osbně bych spíž nerušila. Samozřejmě záleží na vašem stylu života - jak moc využíváte kuchyň a kolik pracovní plochy opravdu potřebujete a jestli tedy případnou větší linku upotřebíte. Nicméně na uskladnění např. brambor, zavařenin, málo používaných spotřebičů atd. je spíž ideální. Zvážila bych spíš zrušení dveří z kuchyně do spíže a realizování linky do tvaru U. Přístup do prostoru spíže by mohl být z technické místnosti, kterou prohodíte s WC - tedy zrušení příčky, jestli je to možné. Nepřijde mi ani moc praktické přesunout jídelní stůl až do nejvzdálenějšího rohu od kuchyně - pokud nehodláte jíst u baru.
Odpovědět
Profilova fotka
@petka80 Prohodit to můžu,ale přijdu o okno na wc, budu muset osadit hučící ventilátor... @bilbery Netušíš jak je to cenově...myslím protáhnout střechu nebo vystavět kryté stání? Protažení střechy asi bude dražší, ale jestli je to taková bomba? @deto_oesya Taky bych raději jídelák u kuchyně... To otočení nezní špatně, okna se na tu východní stěnu stejně upraví,možná úplně zruší... Jen ten krb...asi by nemusel být na stejné stěně s TV, ale na stěnu do technické asi ne, není tam moc místa a pokud půjdeš z chodby do kuchyně,tak bude vadit... Ale bylo by to fajn, schovat komín do technický... Poloha domu je přesně jak píšeš... Místnost vedle obýváku bude momentálně pracovna a bordel pokoj. V budoucnu možná dětský... I když momentálně tam může být i ta ložnice, je to jedno... @soleilll Bydlíme v paneláku a vše se nám vždy vejde do kuchyňských skříněk. Asi je to o zvyku. Mě by se líbil nějaký chladný sklípek...na pivo,víno atp. :-D Ale v nízkoenerget.domě asi nebudu nechávat ve špajzu otevřenou ventilačku přes zimu,takže já tomu špajzu moc nefandím...Ale posun kuchyně zní dobře,pak by prostor pro jídelák byl v pohodě ;-) Díky za reakce ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 my to mame tak, jak pisu, a ventilator nemame. Muzu vzdycky otevrit okno v te technicke mistnosti..... Plus teda rekuperace vlastne.
Odpovědět
Profilova fotka
@petka80 Tak my budeme mít pouze lokální výměnu vzduchu... pouze pro obývací pokoj.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kota01 Dům z venku ve fotoblogu nemám. Zítra nejsem doma, ale zkusím to vyfotit v neděli. Máme pořád zatažené tmavě šedé žaluzie, zadní stěnu máme vymalovanou taky tmavě šedě a pořád je dost světla. Myslela jsem zvětšit technickou rozšířením vpravo a kuchyně by byla součástí obýváku. Máme 2 technické, garáž, použitelnou pracovnu a pořád řešíme, kam dát: kola, lyže, bagy a plno dalších hrozně potřebných věcí. Taky nevím, kde budete mít kotel, pračku a pod.? Vložila jsem náš půdorys.
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 Teď jsem se dívala na bungalov 134 a ten přesah střechy i se sloupem máme přesně takhle řešený, celou tu vnitřní část do L máme stejnou.
Odpovědět
@kota01 věř tomu, že někdy je lepší ventilátor, než okýnko u vstupu do baráku ;-) :-) Z ventilátoru bych strach neměla, v práci máme na záchodě, spíná na fotobuňku a jede dost potichoučku. Záchod bych přehodila. A nápad @yess99 se zvětšením technické o kuchyň není špatný nápad.
Odpovědět
Profilova fotka
@yess99 Díky, kotel, pračku atd. chci právě narvat do té technické,aby to vše bylo schované...Přemýšlel jsem nad možností prohodit obývák s pokoji, aby byl obývák na jiho západní straně...Mít na jihozápadní straně obývák nemusí být špatný, ale v přechodném období si od prosklení slibuji nějaké vyhřátí interiéru. Obývák nebude tolik potřeba, bude na jih, ale hlavně se tam vaří(spojení s kuchyní), jede tam lednice, televize... bude tam krb. V pokojích není nic,tak proto to tak necháme. Počítáme buď s pevnýma roletama do kastlíků nebo venkovníma žaluziema na potřebná okna. Špajz zrušíme.Jeho přínos chápu,ale není zbytí. Prohodíme wc s technickou a novou technickou protáhneme o špajz. Kuchyně pak bude do U. Jižní stranu obýváku zkrátím ve tvaru L na 2 metry a severní stranu domu přifouknu o 0,5m. V první fázi bude ložnice vedle obýváku. Abychom také měli vstup na terasu a hluk od TV nás až tak trápit nemusí.
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 Já myslím, že takhle to bude v poho. Obývák s pokoji neprohazujte, je výhoda mít oddělenou obytnou a klidovou zónu, taky byste měli mít co nejblíž u sebe kuchyň a koupelnu kvůli rozvodu teplé vody. Máme východ na terasu i z ložnice a je to fajn. Ono je to těžké skloubit představy, finance a realitu, přeji klidnou stavbu a krásné bydlení.
Odpovědět
Já bych prohodila wc a technickou, aby nebylo wc tak blízko vstupním dveří a nechodilo přes špinavou zonu. A zrušila bych spíž, bylo by o jedno okno v kuchyní navíc a bylo by víc místa na varnou desku (nemusela by být v rohu) a na jídelnu a obývák.
Odpovědět
Profilova fotka
@yess99 Díky,jestli uděláš případně nějaké ty fota,tak se zlobit nebudu :-) @vaveva Už to radily kolegyně před Tebou, ani by mi to nějak nedošlo, špajz zrušíme, ale uděláme z něj část technický...Díky. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jsme se s panem projektantem zase trochu posunuli. Mám nějaké výhrady, ale počkám co napadne Vás. Máte k tomu nějaké připomínky?
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 je to pěkné. ale mě tam chybí úložné prostory (šatna)
Odpovědět
Profilova fotka
já bych si to bez špajzu nedokázala představit :-) kam dáte mrazák, balíky mouky, cukru, pití, pivo, zavařeniny? bydlíme u rodičů a špajz máme od kuchyně přes celý dům ... je to hrůza, ale dá se zvyknout :-|
Odpovědět
Teď je módní nemít špajz, ale já bych na něj nedala dopustit. Mám ho teď, bude i v novém domečku. Nedávno se byl u nás na stavbě podívat jeden místní chytrolín a taky mudroval, že špajzka už je out. Nooo coment. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@l_baruska Separé šatnu už do prostoru nevmáčkeneme, požadavek je na velké pokoje. Místo na oblečení bude ve vestavkách po stěnách pokojů... Tím docílím i většího odhlučnění. Probírali jsme to a rozhodli jsme se pro tohle řešení. Jedna bude ve vstupní chodbě a pak po pokojích... @effka84 @katty.w Nad špajzkou se dlouho přemýšlelo,ale do teď jsme jí neměli, veškeré věci se dávali do potravinových skříní. A venku bude garáž s domečkem, kam případný nadbytek piva umístím. Pijeme vodu z kohoutku, nezavařujeme nějaké velké množství. Mrazák separé nepotřebuji, nemáme možnost nákupu nějakého levnějšího masa(zabíjačky atp.) Budeme mít klasickou vysokou lednici s mrazákem.
Odpovědět
@kota01 Pravdou je, že okurky zavařuju a nějaké to ovoce taky, neodolám ani nákupu "akčních" zavařených broskví atp. Ale další výhodou je pro mě i to, že ve špajzu bývá chladněji, dávám tam upečený koláč a ostatní věci jako např. brambory, ovoce, kartony s mlékem... I to pivko mám po ruce, když ho potřebuju hodit do ledničky a schladit, do zahradního domečku by se mi nechtělo běhat. No já si to prostě nedokážu bez špajzu představit, ale je to samozřejmě každého volba. :-)
Odpovědět
...a nemluvě o tom, že tam mám regály až do stropu :-D, takže to co mi vleze tam, by mi do nějaké potravinové skříňky sotva vlezlo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@katty.w Jasný, cením si názoru. Třeba bych i do něj šel, ale pak by byla linka krátká,nedostatečná nebo by jsme jí museli vysunout do obýváku,což nechceme. Uvidíme, jestli nás to nebude štvát ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dávám ještě obrázek s našima připomínkama pro pana projektanta...
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 ta vstupní chodba je hodně malinká, a pokud tam ještě dáte vestavěnou skříň, tak už se tam nehnete.... Ale jinak je to moc hezký, ta nově řešená kuchyň je o 100% lepší než předtím.
Odpovědět
Profilova fotka
mě se to takto líbí :-) , jen bych posunula ty dveře do chodby jak máš upravené a taky ty dveře do pokoje naproti vstupu, bych dala uplně doleva, přijde mi to lepší pro rozmísťování nábytku. Se špajzem bych si hlavu nedělala, teď máme, ale na dvoře a v novém nebude, některé věci plánuju dát do místnůstky u kotelny a zavařeniny apod. budou na dvoře v chladném skladu, myslím, že je to individuální podle toho, jak kdo a co nakupuje
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?