Návrh přízemního domku - vaše připomínky

Ahoj, tak už konečně i já vkládám pravděpodobný půdorys našeho domku, který vznikl po několika návrzích od projektanta a diskuzích o výhodách a nevýhodách. Něco je dáno památkáři - obdélník se sedlovou střechou a 3 nebo 2 venkovská okna na západní straně. Dílna, sklad a stání budou samostatný stavební celek s plochou střechu, který se bude dostavovat později. S uspořádáním jsme takto spokojeni, ale přece jen už do toho koukám dlouho a nerada bych přehlédla nějaký zásadní zádrhel, který by nám pak vadil při praktickém užívání. Je to jen moje malůvka, takže drobné nedokonalosti prosím omluvte (např. mi při konvertování obrázku zmizela v koupelně zástěna pro walk-in, ale tu si snadno domyslíte). Dům bude pro 3-4 lidi (na místě dvou dětských pokojů nejdřív bude jeden a pak se uvidí). Tak sem s vašimi připomínkami :-)
Odpovědět
1
2
Tak zkouším posunout téma. Chápu, že se toho tady teď k připomínkování vyrojilo dost... za každou radu budu ráda.
Odpovědět
Pokud musíte mít úzký dům tak se mi to líbí, jednoduché a praktické, zastřešení vchodu zároven se stáním pro auta , jenom bych dala dveře do pouzdra mezi chodbu a obyvák a ze zádveří na chodbu, u nás jsou havně v létě víc otevřené než zavřené tak nezavazí a dveře do šatny z chodby, protože tam nakonec bude chodit celá rodina a nemusí courat do ložnice.
Odpovědět
@noemi77 Hm, nevím, jestli je to vhodná forma domu - ta 12 metrová chodba jak ve vagónu. Ložnice je velikostí pod normou, v obýváku 2/3 plochy pro stravování a jen 1/3 společenská a klidová zóna...Ta jižní okna bude třeba dobře stínit. Já bych ještě prověřil možnost vyskládat to do dvou podlaží (přízemí a podkroví) a nebo to nějak rozbít, nebo naopak propojit s dílnou... Prostě je to jen tak vyskládané, chtělo by to nějaký smysluplný nápad.
Odpovědět
Nechce se mi věřit, že je toto práce projektanta. Ložnice malá (není dle ČSN), obývací pokoj taktéž. Úzká, dlouhá a nejspíš i tmavá chodba uprostřed dispozice je taky na prd. Kde je samostatné wc? (dle ČSN musí být). Předpokládám, že projektant navrhl už v souladu s ÚP, IS, orientace pozemku, okolní zástavbou, pokud ne, tak znova a nejspíš jinak...
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc noemi psala, že je to jen její návrh...
Odpovědět
@zuzana_ka No ale v úvodu zas píse, ze je od projektanta. Tak jak teda :-D
Odpovědět
@daruna Ano, dům se musí hodit do okolní zástavby (památková zóna) a vzhledem k povinnosti mít sedlovou střechu s vysokým sklonem nic širšího ani nechceme. Dveře do pouzdra nejsou špatný nápad, ale do obýváku určitě nepůjdou kvůli dveřím do spíže. Šatnu chceme pouze pro sebe, takže dveře z chodby ne. Ale díky za konstruktivní připomínky.
Odpovědět
@pepitocz No, chodba je pravda delší, ale to už tak u dlouhých domů bývá, mně to v zásadě nevadí. Ložnice by nám takto stačila vzhledem k tomu, že je k ní samostatná šatna, ale můžeme ji malinko rozšířit nebo napsat jako ložnici tu místnost, která bude na místě dětských pokojů. Jako společenská zóna bude sloužit právě jídelní stůl, obývací kout max pro 3-4 lidi, takže tam žádný nepoměr nevidím. Stínění jsme zatím konkrétněji neřešili, ale určitě s ním počítáme. Na jižní orientaci jsme zvyklí z bytu a přijde nám lepší než východní nebo západní. Do patra z vícero důvodů nechceme, to byl primární požadavek. Ale díky za připomínky.
Odpovědět
@panlorenc Není to práce projektanta, ten se stále pohybuje ve fázi konceptu bez přesných rozměrů, jenže já už to potřebovala vidět konkrétněji, tak jsem si nakreslila toto. Pravda, normy jsem nezkoumala, to už nechám na projektantovi. O ložnici už jsem psala, pro obývací kout snad žádná norma neexistuje, když je součástí většího otevřeného prostoru, nebo ano? Chodba je dlouhá, ale jediná možnost, jak ji "vylepšit", je protáhnout ji ještě o 4 metry a nakonec přidat okno. To už ji radši nechám, jak je, a přidám do ní světlovod, ale uvítám jakýkoli další konstruktivní návrh. Samostatné WC je mezi předsíní a technickou, jen se mi nějak nevykreslilo stejně jako ta zástěna ve sprcháči. A půdorys právě přesně sedí na pozemek - jsme totiž dost limitováni požadavky památkářů, umístěním vjezdu, elektrickým vedením nad pozemkem a ještě nevhodnou pozicí studny. Do situačky bych už rozhodně nehrabala, ta nám dala celkem zabrat 😌
Odpovědět
Ad dveře z chodby a do spíže - existují řešení pro posun dvou křídel odsazených "v rámci síly stěny" tak, že se ve stěně minou, čili zašupovačky by na to místo použít šly... ;-)
Odpovědět
@grftz Hele, s těmi dveřmi jsi mě dost nahlodal 😄 U té spíže zbývá zeď jen asi 60 cm, takže tam pouzdro nenacpu, nicméně v předsíni by to šlo. Jen musím prozkoumat, jak moc by nás to finančně podojilo, v tom vidím hlavní zádrhel 😅
Odpovědět
Spíž bych zrušil a o to víc zvětšil kuchyň s obývákem. Kuchyň bych dal místo obýváku a obývák místo kuchyně. Když přijde návštěva, půjde do obýváku a neuvidí bordel v kuchyni. Dole kuchyň do U-čka nebo L-ka, pěkně schovaná. Ostrůvek bych dal tam, kde je na to více místa. Jen jsem to nabouchal v malování a koukni se, kolik tam je místa navíc. Přece jen ve spíži trávíš méně času než v kuchyni a obýváku. Spíže se dávaly kdysi, na severní strany, kde se netopilo, bylo tam chladno. V dnešních nízkoenergetických stavbách je to podle mě přežitek a v kuchyni se dá najít nespočet úschovných míst. Nebo třeba skříň v technické místnosti. Možná to shodíš ze stolu, možná inspirace.
Odpovědět
Článek se načítá
Mě se návrh líbí. Chválím spíž, protože ta je super! Máme dveře ve spíži taky takto - otevírací do kuchyně a žádný problém to není. Lidi na ni dnes docela zapomínají, ale myslím, že svoje využití pořád má - já ji měla v bytě a teď ji máme i v domě. Vleze se tam spousta věcí, který nemusí být v kuchyni - např. my tam máme i mikrovlnku a je to super, protože když ohříváme jídlo, tak ty pachy zůstávají za dveřmi ve špajzu a nejdou do kuchyňoobýváku. Jinak - asi bych to malé okno v kuchyni přesunula spíš na severní stranu. Myslím, že se ti bude líp vařit, protože už tak to bude dost pálit tou jižní stranou do obýváku. Malé okno v kuchyni na sever nebo východ je fajn - taky tak máme a když potřebuju vyvětrat, tak vzduch je z těchto stran prostě studenější, osvěží a líp se tam vaří :-) Tak držím pěsti!
Odpovědět
@janaa1 A proč sis do spíže nedala taky varnou desku, aby ti náhodou ty pachy nešly do kuchyně s obývákem?
Odpovědět
@davex No, moc nechápu tuhle urýpanou otázku a předpokládám, že asi ani nečekáš odpověď. Tobě jsem neodpovídala, takže - nemusíš nutně reagovat, když se tě to netýká, víš? Mám za to, že tady na MS máme dávat svoje postřehy, zkušenosti, náměty, připomínky a to taky dělám. Takže, když to shrnu, tenhle druh otázek si nech pro někoho, kdo je ochoten diskuze tohoto typu s tebou vést. Já to rozhodně nejsem a nebudu.
Odpovědět
@janaa1 Já jsem jen reagoval na umístění mikrovlnky ve spíži s naprosto primitivním zdůvodněním. Nic víc. A pochopila si to dokonale v sarkastické odpovědi...
Odpovědět
Ja bych se urcite spize nevzdavala. Schovavam do ni vse, co nechci mit viditelne v kuchyni a co muze za dvermi spize "vetrat" na cerstvem vzduchu (mam v ni cely rok otevrene male stresni okno - jsme v podkrovnim byte). Je v ni zelenina, ovoce plus mala zasoba mouky, cukru, mleka, sladkosti, sezonni doplnky, nadobi, robot se vsim prislusenstvim, marmelady a zavareniny.
Odpovědět
@puhelin No nic, co by se nevešlo do skříně navíc v kuchyni.
Odpovědět
@davex A proc kvuli tomu mit obrovskou kuchyn, kdyz to muzu zavrit do spize?
Odpovědět
@puhelin Nemusíš mít velkou kuchyň. Nemyslím si, že mám doma velkou kuchyň a mám tam všechno. Roboty, mixéry, kávovar, grill, plechy, asi 10 hrnců, pánvičky, asi 40 hrnků, ještě víc různých sklínek, mouku, mléko, cukr, zavařeniny, utěrky + hromadu jiných věcí... Prostě všechno, co normálně používám i nepoužívám a pořád mám hodně skříní prázdných. Ono je to asi o tom, co všechno potřebuješ. Já jen spíže v dnešní době moc nechápu, když tam opravdu není chladno. Ale moc dobře chápu jejich využití a nikomu to vyloženě nerozmlouvám. Jen ten využitý prostor a investice navíc (zdivo, omítky, skříně, dveře), když máš malý domek, se mi zdá zbytečné. Já bych tedy zvětšil obývák :)
Odpovědět
@davex Oceňuji, že sis s tím dal tu práci a překreslil návrh, ono se jinak snadno něco doporučuje, když to pak v reálu nevychází... Návrh není vůbec špatný, dokonce věřím, že valná většina zdejších členů by tuto změnu uvítala, jenže pro nás to porušuje několik základních požadavků, přes které nejede vlak. Tak jednak spíž každopádně chci. Bude tam i samostatný mrazák (v obci není obchod a já jsem tak nějak zvyklá nakupovat do zásoby) a úložným prostorem se spíž nedá srovnat s jakoukoli kuchyňskou skříní. Do technické žádné potraviny dávat nechci, stačí, že tam bude pračka se sušičkou a veškeré technické vybavení. Nečekám, že spíž bude nějak extra chladná (to už jsem se tady na fóru dočetla 😁), proto se ani nebojím tam umístit mrazák. Na severní straně je hlavně proto, že je tam i zbytek technického zázemí, takže se tam hodí rozměrově i typem okna. Navíc takhle má ta kuchyně méně skříněk a to se v ní ještě počítá s ukládáním potravin. Já teda v kuchyni trávím víc času než před televizí, tak to z toho návrhu asi dost křičí 😊. Dále jsme nechtěli okno za sedačkou, sedačku umístěnou v prostoru a velkou vzdálenost ze sedačky k televizi. Navíc ta jižní okna směřují na zahradu, takhle se ze sedaček kouká jen do zdi. Ale myslím, že tvůj návrh může být přínosnou inspirací pro jiné diskutující tady.
Odpovědět
@janaa1 Díky za podporu, pro mě je spíž taky zásadním prvkem domu. Máme ji i teď v 45m2 bytě a nevím, co bych si bez ní počala. Respektuji, že jsou vždy dvě skupiny lidí s diametrálně odlišnými požadavky (spíž vs potravinová skříň, garáž vs parkovací stání, zděný vs dřevostavba, šatna vs vestavné skříně, vana vs sprcháč, delší chodby vs průchozí místnosti, patrový nebo přízemní, spojené dětské pokoje vs samostatné... a takto bych mohla pokračovat do nekonečna. My už ale všechno tohle máme ujasněno, nicméně je dobré diskutovat o výhodách a nevýhodách, protože jak jinak má člověk k tomu svému ideálu dospět, že?😁 Já dřív např taky chtěla garáž, ale diskuze zde mě převrátily na jinou víru 😉 Okno v kuchyni přesunout nelze, je to požadavek památkářů, a další okno už tam přidávat nechci, protože to je jediný prostor pro umístění vysokých věží a horních skříněk. Původně jsem ho taky chtěla na sever, ale když za mě rozhodli jiní, nedá se nic dělat. Díky za tvoje komentáře, přesně takovéhle (z praktického života) jsem měla na mysli.
Odpovědět
Ahoj, špajzu bych se nevzdávala, ten mrazák uvnitř zvaž, máme to taky tak, v zimě v pohodě, ale teď v létě když je teplo, tu špajzku fakt vyhřeje hodně, zvažujeme, že ho odstěhujeme, a v kuchyni necháme menší příruční (už se stejně do jednoho nevejdeme ;-) Souhlasím taky s menší vzdáleností sedačka-TV, ale tohle je už fakt stísněný, zkus si to vyměřit třeba v současném obýváku. Co to zvětšit nějak takhle (viz nákres) - dveře nechat šoupačky do stěny za sedačkou. Sedačku můžete nechat i jak máš a prostě tam jen dostat víc prostoru a zkrátíš tak i tu zbytečně dlouhou chodbu
Odpovědět
@anneli No tak tím mrazákem jsi mě moc nepotěšila🤔 Jako že teď ve spíži kvůli mrazáku máte tepleji než ve zbytku domu? My teď máme ve spíži lednici, ale 30 stupňů máme v celém bytě, tak je to jedno. Vzdálenost k televizi máme teď 3 metry, když odečtu skříňku, ve které je postavená, a je to pro nás akorát, další 1,8 metrů mi prostě přijde moc (to už nepřečtu titulky 😊 a větší televizi nechceme). Ten tvůj návrh na první pohled vypadá velmi dobře, řekla bych "vzdušněji" a řeší tu dlouhou chodbu. Muselo by se sice ještě posunout parkovací stání na východ, aby šlo do domu pohodlně vstoupit , ale asi si to zkusím taky překreslit. Zatím tam vidím bohužel spíše nevýhody, a to je velká vzdálenost k televizi, ve spíži bych se pravděpodobně k tomu okénku neprotáhla, taky jsi mi zkrátila kuchyňskou linku a připravila mě o vestavný botník v předsíni. Technická je daleko od koupelny, takže by se musela dělat recirkulace a taky mi to znemožňuje udělat prohoz špinavého prádla z koupelny do technické. Navíc před televizí by se pořád couralo, z toho by manžel asi vyskočil z kůže 😵. No, je to prostě o prioritách, jen doufám, že se nevyšťavím hned na začátku...
Odpovědět
@noemi77 Už jsem nechtěl psát, ale...ten návrh anneli@ není sice zázrak, ale ukazuje lepší řešení, než ten tvůj původní návrh. Především tvar OP. Pokud máte předepsaný velký spád střechy, pak bych využil půdy k vybudování druhé TM nad koupelnou, kde by byl kotel a bojler a zařízení k solárnímu ohřevu (krásná střecha na jih). Lezlo by se tam padacími schody z chodby. Tím by se zmenšila TM dole, posunula a upravila šatna, zvětšila kuchyň, takže by nemusela být do J ale jen do L (nebo U), jídelní stůl by přišel na osu prostředního okna, větší sedačka by se dala doprostřed a TV na stěnu ložnice. Pak by zbyl v OP ještě kout pro knihy, stolek s PC nebo NAS, ušák, yogamatku atd. Pak bych ještě něco provedl s tou ložnicí a šatnou. Nezapomínej, že v šatně bude i neložní prádlo a mimosezóní věci dětí. Prohoz z koupelny do TM je tedy velký opruz :-D U nás v hlavní šatně máme košíky na prádlo a každý tam prádlo hází a třídí.....
Odpovědět
@pepitocz posunula a upravila spíž, pardon..
Odpovědět
@noemi77 ano, při letních třicítkách, kdy ven moc neodvětráš, je tam tepleji než v kuchyni, špajz máme cca o metr čtvereční větší, než máš v plánku.. V obýváku bys mohla nechat nábytek otočený,jak máš v plánku a chodit jakoby za sedačkou.. pak bys mohla mít i špajz a kuchyň,jako původně.. Vestavěný botník by šel udělat buď v té stěně s technickou nebo i u WC, když by se vestavná dala na druhou stranu,můžeš mít půlku botník a z druhé strany na WC výklenek na umyvadlo,aby ti nevyčuhovalo před mísu Rozvody nevím,do koupelny ke sprše/vaně by to takhle bylo cca 4m,jestli už je to moc a byla by nutná cirkulace,takhle zase máte dlouhé rozvody do kuchyně.. Jinak je stávajícímu plánu ještě - zvážila bych dát dveře TM doprostřed a pračku a ty další věci dát podél obou těch kratších stěn, taky bych v pokojíkách posunula dveře víc doprostřed,aby se vešla postel i na druhou stranu, bude to variabilnější pro rozmístění nábytku, můžeš pak oddělit pokojíky jen částečně třeba skříní nebo dát vestavku ne podél celé stěny v každém pokoji ale napůl se zalomenou příčkou, ať se pokoje zbytečně nezmenšují
Odpovědět
@noemi77 Místo tebou zminovaných světlovodů je mnohem jednodušší pořídit alespon částečně prosklenné dveře od pokojů,jejichž dveře vedou dochodby.
Odpovědět
@pepitocz O druhé TM na půdě jsem taky uvažovala, ale spíš na zařízení jako internet, rekuperace, motor digestoře, případně klimatizace. Dát tam bojler, aby trubky vedly ze studně ještě o další 3-4 metry metry výš... Nevím, technicky se v tom nevyznám, ale nebudu pak zase muset řešit nedostatečný tlak v trubkách? U kotle/TČ to je podobné, 6-8 metrů trubek navíc... Soláry nevím, jestli budeme moct mít, to se s památkáři ještě neřešilo, ale obecně větší skleněné plochy na střeše nepovolují. Jinak nevím, jestli jsem to nenapsala dost jasně, ale sedačku v prostoru prostě nechceme (na nízkých sedačkách se nám špatně sedí a vyšší zase vypadají v prostoru blbě 😉). Šatna bude pouze rodičovská, do DP se vejdou 2x3,5m skříně a to je víc, než máme v šatně pro dva. Mimosezónní věci budou na půdě - celkem se mi osvědčilo probrat každého půl roku všechny věci, aspoň se vždycky něčeho zbavím 😁.
Odpovědět
@anneli To ale zase předpokládá, že sedačka bude v prostoru a navíc ještě zády k tomu nejfrekventovanějšímu místu v místnosti, to vážně nee :-| Botník do technické by šel a vyřešil by i problém hůře využitelného rohu, pak by ten posun dveří dával ještě větší smysl. No, dveře asi posunem... problém je, že pořád nevím, jaká všechna zařízení tam budou, tak se mu to hrozně blbě plánuje. Výklenek na WC asi spíš ne, chceme na té stěně i bidetovou spršku, znamenalo by to lištu nebo kamenický roh... Delší rozvody do kuchyně by mi nevadily, tam stejně teplou vodu pouštím málo a nevadí mi chvíli počkat, ve sprše je to o něčem jiném. Ale máš pravdu, že ani takto ty trubky nejsou dramaticky dlouhé, já jsem si neuvědomila, že jsem sem dala variantu se sprcháčem vlevo, ve druhé variantě ho mám vpravo a to jsou další 3metry trubek navíc. Na druhou stranu, je tady daleko zase umyvadlo, takže to taky není ideální. S tou TM už chápu tvoji myšlenku, uspořádání by vlastně vzhledem ke dveřím bylo podobné jako ve skladu, získala bych místo 3metrů délkového prostoru 4metry a bylo by i víc místa na okno. Jen by mi to zase znemožnilo ten prohoz na prádlo z koupelny. Asi mi není souzen nebo co 😆 S těmi pokojíky to tak uděláme, je to nejlepší řešení v situaci, když nevíme, kolik dětí je nakonec bude obývat a jak bude potřeba ten prostor využít. Za to díky.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?