Názor na půdorys rodinného řadového domu

Dobrý den, prosím o názory k RD, který plánuji. Dům bude v řadové zástavbě (po demolici starého). Počty pokojů tak jak jsou. Sever jde nahoru. Jinak uvažován průjezd z ulice (dole) do dvora. Do 1.NP schodiště se samostatným vchodem (do budoucna), které mně vyšlo do průjezdu. 1.NP není uvažováno. Už se v tom rýpu tak dlouho, že nejsem schopen si to zkritizovat. Děkuji za postřehy! :-) :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
mě se to líbí :) já osobně by jsem samostatné wc nechala s rovnou zdí,ale to je věc vkusu a názoru.mě osobně mi tam chybí ještě v chodbě nějaké místo na skřín, ale jak říkám zase vec názoru mám ráda uložná místa, aožná mezi chodbou a kuchyní by jsem dala dveře do pouzdra. u nás to bývá stále otevřené :) ale zase máte velkou vstupní halu a technickou místnost. štedrý prostor máte :) my máme usmolených 100m2 :-D
Odpovědět
V garazi bude zima a taky hluk z vrat, proto bych nevolila vedle garaze hned ložnice. Naopak vych tam dala technickou místnost.Vyslovene nesnáším useknute rohy na wc a v koupelne to wc za dveřmi mi prijde taky nešikovně. To je muj osobni neodborny nazor.
Odpovědět
Já ty useknuté rohy také nemusím, přijde mi to jako starý dům. Jinak bych řekla, že máte kuchyň a obývák daleko od vchodu - návštěva projde přes celý dům (není oddělená klidová zóna). Navíc když dovezete autem nákup, tak ho ponesete přes ulic a zase přes celý dům - předsíň, chodba, obývák? Bych dala aspoň dveře z garáže do chodby. Koupelnu a technickou - pokud tam budete mít sušičku bych bez okna nechtěla, budete tam mít vlhko. Pokud plánujete do budoucna i bydlení nahoře, tak ty schody v garáži mi přijdou šílené, pokud nahoře bude hned obytná část.
Odpovědět
Obyvak je maly. 17m2 je ani ne panelakova velikost. Aspon tu priecku dat prec, aby to bolo vzdusnejsie.
Odpovědět
Co dát pokoje vedle sebe a předsíň dát vedle garáže? Já tedy na svém domku preferoval vzdálenost kuchyň - garážové stání a vchod co nejblíže, kvůli nákupu. Ale teď to nosím do patra a nepláču :)
Odpovědět
Ahoj, mně se naopak líbí zkosení.Chodba bude prostornější vzdušnější, jen ten detail u koupelny a vstupu do pokoje je opravdu hodně ztísněný. Jednak kvůli WC v koupelně a myslím, že to bude dost působit jako tmavý úzký koutek. V obývaku bude muset byt ulička na projití do kuchyně, tim bude hodně hodně malý a hlavně přes něj bude neustále někdo chodit tam a zpět. To bych vážně nechtěl. Také jak bylo řečeno, není možnost nijak oddělit klidovou zónu. Ale musím říct, že mi nic nepřijde špatně, je to jen o tom, kdo má jaké požadavky a osobní názory. 8-)
Odpovědět
@luckavra Stěny od průjezdu bych zaizoloval vatou, ta je také vhodná pro pohlcování hluku. Což by mohlo být dostatečné; snad tam nebude provoz jako na dálnici. ;-) Jinak ke zkoseným rohům - původně jsem je tam neměl, ale nějak tam vyplynuly (možná i z bezpečnostních důvodů - nikdo se tam "nerozstřelý" o ten roh), viz původní foto.
Odpovědět
@kerhal Ty rovné rohy se mi líbí víc :) Jak budete mít řešený obývák, co se týče uspořádání? Gauč zády k oknu a TV na té volné stěně?
Odpovědět
Tak ta "garaz" je asi prujezdna, nakupy tedy myslim můžete nosit terasou. I kdyz nevim, zda by nebylo mozne uplne prohozeni kuchyne atd. s ložnici, i kvuli klidu, je otazka zda by to šlo??? WC bych dala tez bez useknuteho rohu. Samostatne je urcite lepsi, ale kdyz mate dva, nebylo by z důvodu lepsiho vyuziti prostoru spojit wc a koupelnu (v poradi umyvadlo, wc, sprchac) . Do TM bych asi zvazovala nejake vetrani. Ale rozumím, ze v radovce je člověk trochu víc limitovan:). Obyvak, pokud nejde vetsi, bych tez volila bez pricky. Ale mate to moc hezke, tak pokud nechate jak je, bude to určitě i tak fajn! :)
Odpovědět
@shagga Useknuté rohy - viz příspěvek dříve. S nákupem bych to vzal garáží přes dvůr a rovnou do kuchyně, samozřejmě tam bude dostatečně přesazená střecha kvůli dešti. Nad dveřmi z garáže do chodby jsem též přemýšlel, ale moc se mi nelíbí, že by výfukové plyny letěly rovnou do ložnice. Sušička - předpokládám, že kondenzační příliš vlhka nedělá, případně by se hodila do koupelny s oknem.. Jinak k bydlení nahoře - tam bydlení neplánujeme. Spíš v tom vidím něco ve smyslu investice do budoucna, jako samostatná bytová jednotka s vlastním vchodem. Aspoň moji vrstevníci, kteří bydlí ve vícegeneračním domě preferují vlastní vstup, aby se míjeli se starýma. :-D
Odpovědět
@deto_oesya Ta "příčka" je namyšlená na cca 1 metr výšky s pultem nahoře. Jinak možná ten obývací pokoj trošku zvětším.
Odpovědět
@davex Asi bych to viděl tak, že za příčkou od kuchyně, resp. pultem bude gauč a vedle krbu (zatím v řešení) by byla TV. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@kerhal co se týče těch rohů, tak když to srovnám, tak se mi také více líbí, chodba vypadá dostatečně široká, tudíž nevím, proč by se tam měl někdo rozstřelit :-D S tím nákupem mi to přijde hodně nepraktické, ikdyž půjdete přes dvůr, představte si, že berete tašky, u garáže tašky položíte abyste si odemkl, to samé u kuchyňských dveří. A co se týče sušičky, tak aby se vám tam vlezla do té koupelny s oknem, vidím, že vevnitř máte i dveře od sprcháču a pochybuji, že by se tam vešla i pračka :)
Odpovědět
mě se to tedy více líbí s těmi skosenými rohy :-) jinak celkový návrh se mi moc líbí, máte to dobře vymyšlený :-)
Odpovědět
@shagga Za mě to zase tak komplikované s nákupem nebude, dveře si otevřu dopředu a nechám otevřené, navíc nebudu třeba sám.. Jinak když si srovnám současné nakupování: vylézt schody, odemknout a otevřít vstupní dveře, zavřít, pak další dveře, výtah, dveře od bytu - tzn. neustále pokládání a přeskládávání nákupu... tak toto se jeví jako sranda i přes ten dvůr.. :-D Jinak s tou sušičkou do koupelny s oknem byl asi planý výkřik do tmy.. bude v technické místnosti s tím, že na případnou vlhkost budu myslet a udělá se případně protiopatření.. :-)
Odpovědět
Jinak k WC v koupelně: toto WC je myšleno jako vedlejší, když bude obsazené samostatné (např. při návštěvách atd.), proto není kladen velký důraz na jeho umístění. Hodil jsem jej navíc za dveře záměrně: když už na něm někdo bude a nebude zamknutý a vleze mu tam někdo, tak nedojde hned k trapnému střetnutí... :-D Takže při otevření dveří do koupelny člověk spatří prvně vanu a umývadlo, WC až po zavření dveří.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se to líbí, více tedy ve variantě s normálními rohy. Osobně bych akorát preferovala ze zádveří do chodby zasupovaci dveře do pouzdra - zvětší to užitný prostor zádveří :-) jinak ale s ohledem na limity řádově zástavby pěkné. PS: máme sušičku v malé koupelně bez okna a vlhko z ní není, jen teplo 😉
Odpovědět
Rohy mi nevadí ani ty, ani ty, ale rozhodně bych doporučovala udělat dveře z garáže do chodby. V zimě třeba nebude prohrnutá terasa a necháte ve sněhu boty, abyste si nenašlapal v kuchyni,když půjdete s nákupem, nebo ponesete cokoliv? :) Nedovedu si představit že bych chtěla obíhat barák vždy, když něco zapomenu :D a s těmi výfukovými plyny to tak zlé není, pokud tedy auto netúrujete v garáži...jinak než se zavřou vrata, je to ok :)
Odpovědět
mě to přijde hodně špatný.... neznáme limity okolní zástavby, rozměry pozemku (délku), co je před okny z jihu? samozřejmě, že napasovat bungalov do řadové zástavby je hodně těžké, ale co třeba zkusit atriový dům? co udělat falešnou čelní fasádu? něco jsem viděla například tady, je zajímavé http://zette.cz/projekty/rekonstrukce...
Odpovědět
Profilova fotka
@kerhal Na to WC v koupelně pozor. Z obrázku to člověka třeba nenapadne, ale dveře se dají otevřít o víc než 90 stupňů. Takže musíš myslet na to aby dveře jednak nemlátily do mísy a hlavně aby když do koupelny někdo razantněji vejde, tak aby nepřizabily toho nebožáka který ho zrovna využívá (buď rána do kolene pokud sedí, nebo rána do boku pokud stojí). Představa nic moc.
Odpovědět
@iveta_89 Zajímalo by mě, jak se k něčemu takovému postaví územní plánování...
Odpovědět
@mirakr to si musíš zjistit dopředu
Odpovědět
já když na to teď koukám a pročítám si ty diskuzní příspěvky, které mají v lecčems pravdu, tak bych to úplně překopala a to následovně. Obývací pokoj s kuchyňským koutem bych dala hned vedle garáže a spojila bych to s tou ložnicí do ulice a na místo koupelny a WC. Tím vznikne světlý velký prostor, kde nevadí hluk ulice a garáže a je to pro návštěvy hned u vstupu. Z původní obývací části bych udělala 2 ložnice, chodba vpravo u zdi (vznikne klidová zona, můžete spát s otevřenými okny a v klidu), technickou místnost s koupelnou bych posunula trochu vlevo. Nevím no, nechci aby to vyznělo jakkoliv špatně, ale děláte ten dům pro vás na mnoho let a mělo by to být co nejvíce praktické. Co si vzít na pomoc architekta? V konečné částce rekonstrukce zanedbatelná částka a velká pomoc...
Odpovědět
@jakuda Jasné, to se dá pořešit patřičným dorazem.
Odpovědět
@luckavra Mi by třeba v obýváku hluk z ulice vadil. Když si to vezmeš, tak tam trávíš čas přes den do večera. Třeba u nás na vesnici prakticky večer auta nejezdí, přes den poměrně hodně, takže ložnici, kde jdeš jen spát, klidně.
Odpovědět
@iveta_89 Variantu postavit dům vzadu jsem vyloučil.. jsou tam dva vzrostlé ořešáky a nechtěl jsem je kácet. Pod stromy je v horku příjemné klima. A navíc bychom si hleděli se sousedy do oken Přikládám náčrt umístění plánovaného domu - vlevo klasický starší cihlový přízemní domek se sedlovou střechou, vpravo "štokáč": sklep v suterénu + 2 patra + sedlová střecha. Jinak šířka pozemku cca 14,5 m, od domu po chodník 6,5 m uprostřed. Obec malá (1 500 obv.), ne příliš velký provoz.
Odpovědět
@kerhal tak se také připojím: vjezd i vstup do garáže posunout o metr dozadu, prohodit pokoj 2 a předsíň a do ní udělat dveře ze vzniklého závětří, ubude problém s obíháním celého domu s nákupem. Z čelního pohledu budou tři okna, vjezd a vstup do průjezdu.
Odpovědět
@kerhal jo, ještě bych šla z chodby do jídelny, napravo by byla kuchyň a pak až obývák (zase ty nákupy přes celý obývací prostor :-( )
Odpovědět
Profilova fotka
Mě to přijde celkové hodně nahňoucané. Malej obývák koupelna též malá. Nevím no :-( jestli by nestálo za to spíš udělat alespoň obytné podkroví.
Odpovědět
@iveta_89 Ten navrh z tveho odkazu je priserny... :( Se nedivim, ze to doted nezrealizovali.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?