Odvětrání spíže v dřevostavbě, jak řešíte?

Ahoj všem, pracujeme na projektu dřevostavby, řešíme ještě nějaké úpravy a došli jsme ke spíži. Já ji tam chci - nebudou tam jiné úložné prostory (žádný sklep, maximálně pochozí půda a samozřejmě technická). Ale - slyšela jsem jeden praktický názor a to na odvětrávání té spíže. Jak tohle řešíte? Pro nás by ta spíž měla být trochu jako skladiště na kompoty, brambory a pod. Když to nebude odvětrávané, prý tam hrozí plísně a teplo. Odvětrávat NED je pak trochu proti "pravidlům"..? Můžete sdílet vaše zkušenosti? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky jsme to řešili...chtěli jsme malinkou,jen něco přes m2 velkou spíž..všichni nám spíž neodvětranou rozmlouvali,od projektanta,přes zkušenosti lidí(teda zděné domy,ne dřevostavby) a musím říct,že se nám nic nepotvrdilo..máme tam veškeré zásoby,kompoty taky,brambory jsme mívali dříve,ale ty už skoro nejíme...každopádně i přes to,že máme spíž hned z obývací místnosti,kde topíme na 23°C,tak ve spíži je trvale o pěkných pár stupňů méně,nic nám tam neplesniví..prostě jsme to riskli a jsme spokojeni,kdyby to bývalo nevyhovovalo,byla by z toho komora...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@ja_fi máme odvětrání přes fasádu, tak jak se dělá i u zděných domů. To samé je i digestoř. Vše je důkladně kolem zapěnované a přelepené. Viděla jsem to takto na několika dřevostavbách a nikdo si nestěžoval, že by jim tam kondenzovala voda. Je to jako s okny, buď je máš pořád zavřené a větráš jen přes klimatizaci, nebo je normálně otvíráš. Já jsem na tom větrání trvala, okno by tam nevešlo, tak to máme řešeno takto. Jestli je to proti pravidlům, nevím, ale ta spíž je stejně furt zavřená tak by to nemělo tu klimatizaci ovlivňovat. Poradila bych se asi s projektantem nebo prováděcí firmou, jaké mají zkušenosti.
Odpovědět
@ja_fi Ahoj Jani. My chteli male okno, ale nakonec nam to rozmluvili a jsem za to rada. Mame tam zavareniny, brambory a cibuli. V zime je tam chladneji (kolem 10) a v lete tam zasadni teplo neni, protoze mame na severni stranu a nesviti tam slnko. Okno by bylo dalsi tepelny most a pokud nejsi doma, nemuzes ho mit otevrene. Nnic nam neplesnivi, ale je pravda, ze cibule a brambory nemuzes mit na desetikila, protoze je opravdu tepleji nez bezne, takze to zasadne dlouho (pulrok) nevydrzi. Ale par mesicu urcite ano. Ja bych nedoporucovala. Rozmlouvali nam i diru na digestor, ale chteli jsme ji a nenechali jsme si rozmluvit a udelali jsme chybu. Pres digestor tahne - i kdyz je pena kolem, ale tahne pres hlavni trubku i kdyz je tam klapka a je slyset hluk z ulice.
Odpovědět
tiez nemame ziadne odvetranie, zatial byvame len rok, ale nic neplesnivie.
Odpovědět
@linee Uli, a jak teda by se mela resit digestor? Jen ten filtr? To pak neodsaje ty pary, ne? Ja nejak ziju v domnenkach (svych.. nikdo se na nich nepodepsal :-) ), ze to odparovani z hrncu a spol. je lepsi dostat nekam do pryc...
Odpovědět
@ja_fi ja v tom zila taky. Nevim, jestli je jeste jina moznost. Jsou jeste digestore na uhlikovy filtr a nemusis delat diru do zdi, ale ten filtr musis docela casto menit (myslim, ze co 2-3 mesice). Nejlepsi je proste aspon na vyklapacku otevrit v kuchyni okno...ale mozno ti poradi alternativu. Skus se zeptat, jak to maji vyresene v tom vzorovem bungalovu v Predboji. Staveli ho po nas a vim, ze tam diru do zdi delat nechteli...Mozna prijdes na lepsi reseni...Pokud ano, dej prosim vedet, at jsme chytrejsi:))
Odpovědět
Profilova fotka
Zvláštní, nám bylo řečeno, že odvětrávání spíže je nutnost, teď nám to upomínkovala paní ze stavebního úřadu, že to nemáme popsané v projektu. A digestoř nám byla doporučena. Též budeme stavet NED.
Odpovědět
Profilova fotka
Píše se to ve vyhlášce č. 268/2009 o technických požadavcích stavby - (6) Spíže a komory na uskladnění potravin musí být účinně odvětrány.
Odpovědět
@vazko vetram - dverma:)
Odpovědět
@vazko staci zamenit spiz za technickou mistnost a nemas s tim problem. Co si tam pak nakonec ulozis je vase vec:) Digestor mame i my, ale mas dva typy - bud s vyvodem ven nebo tu s uhlikovym filtrem. Od jara do podzimu varim hlavne pri otevrenem okne, vyborne je to hlavne v zime, aby nesla do domu zima a poradne se odvetrala vlhkost z pary. Ja jsem digestor vzdy chtela a kvuli mene narocne nasledne udrzbe jsme zvolili tu s vyvodem. Mozna je to typem digestore, zateplene mame opravdu dobre, ale kdyz stojim v kuchyni, slysim pres trubku stekat sousedky psa a i zvuky z ulice. A v zime tudy opravdu tahne zima...
Odpovědět
@linee jsem si nejdriv myslela, ze jsi slysela "stekat" sousedku :-D ze se s nekym hadala :-D Pokud to zustane tak jak to je ted v planu, tak by nam digestor vedla na zahradu, na druhou stranu nez je ulice a vubec "zivo" (odmyslim - li, ze je to vcelku klidne misto i tak). diky holky
Odpovědět
@linee jo a jeste - vetsinou nam k nasim vymyslum, ktery nebyly uplne ok, psali vyhrady. k ty digestori tentokrat vubec nic.. tak nevim, jestli uz je to prestalo bavit :-) nebo jestli to neni takovej problem. Ale radsi se zeptam. diky za tip..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@linee jasně, vše se dá obejít, píšu jen, co bylo řečeno nám, aby pak nebyl někdo překvapený. Já žádný problém nemám, protože to máme tak, jak to má být, snad už i v projektu:-). Ani mě teda nenapadlo nemít odvětranou spíž. A digestoř budeme mít s odtahem ven. Odtah jde do střechy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?