Pasivní dům. Jak se v něm bydlí?

Profilova fotka
Ahojky, ráda bych se zeptala zda někdo z vás bydlí nebo staví pasivní dům. Zajímalo by mě jakékoli informace. Jak se v takovém domě bydlí, co se nesmí opomenout při stavení atd. Děkuj za info.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj lumber, tak my zatím nebydlíme, jsme ve fázi dokončené hrubé stavby, dodělávají se omítky a pomalu se bude zazimovávat :-N . Takže s referencemi jak se bydlí v pasivním domě moc neporadím, ale taky by mě to zajímalo ;-) JInak dle auditorského výpočtu stavíme pasivní dům, radi to zkusíme i na dotace, ale to se ještě uvidí, jestli je dostaneme =-) Vy se chystáte stavět EPS nebo už stavíte?
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme chtěli klasický, ale pan projektant nás přesvědčuje - musím říct že nenásilně, o výstavbě pasivního domu.Má to být přízemní domek do tvaru L o obytné ploše asi 130 m2, tak nevíme zda se nechat přesvědčit. Nikdo z okolí pasivní dům nemá takže vlastně nevíme do čeho pujdeme.
Odpovědět
Profilova fotka
Lumber, tak to je fajn, že máte chuť se do toho pustit ;-) Chystáte se stavět svépomocí či na klíč? Nechte si to od něj i propočítat ať víte, co Vás čeká. Ono člověk zase o tolik víc nepřeplatí, ale investuje se do věcí na kterých jiní třeba šetří, což se u pasivu nemůže (izolace). Jen mě překvapuje, že doporučuje v pasivu přízemní a do Lka, to nám zase naopak nebylo tohle doporučeno, bo např. střecha musí být hooodně zaizolovaná a tím pádem je výhodnější stavět do patra než větší přízemní domek. Ale všechno jde ;-)
Odpovědět
tvar L je dnes v mode, rovnako ako v 60-70tich rokoch boli v mode kocky. Tiez mam dom v tvare L , kde sa da pekne dat do toho Lka terasa a dokonca sa da pekne aj prestresit ta terasa. Tvar L ma ale nevyhody vo vacsich tepelnych stratach, predsa len je tam viac vonkajsich stien .Naklady na stavbu pasiovneho dom su o dost vyssie ako normalneho domu. A pri tvare L sa vam to predrazi este viac. Skuste si porovnat naklady na stavbu normalneho obdlznika a Lka. U stavieb plati, cim je dom viac tvarovo jednoduchsi, tym menej problematicky a lacnejsi ako na stavbu, tak aj na udrzbu. Kazdy archotektonicky excess ako oblee okna , vykiere, arkiere v podobe polovici 6hranu ktore su teraz v mode tiez stoja peniaze a cisto pragmaticky nedaju tolko uzitku za vynalozene peniaze
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s hipiskem ;-) , taky se mi domy do Lka velmi líbí a chtěla jsem takový, ale když jsme se rozhodli pro pasiv, tak jsme holt někde museli dělat ústupky, aby cena nebyla o tolik vyšší :-) Takže máte pravdu, čím tvarově jednodušší tím míň problematický a lacinější ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jůůů, ahoj Cori, to jsem ostuda, že jsem se tak dlouho neozvala, co :-N Doufám, že mi odpustíš. Přeju Ti i rodince všechno nejlepší do roku 2010, hlavně zdravíčko ať slouží a domeček ať je brzo hotový... Lumber, my stavíme pasivní domek, už jsme před finále, dneska nám namontovali rekuperaci a už to fičí :-) Stěhovat bychom se měli ke konci ledna, čeká se až vyschnou podlahy, pak se položí podlahové krytiny a stěhujem se. No, už se nemůžem s manžou dočkat. My tedy stavíme dřevostavbu tady s jednou regionální firmou HAZA, ale jsme maximálně spokojení a neměnili bychom. Máme menší patrový domeček, od severu ještě krytý garáží a sklady, naopak hodně otevřený na východ a jih, tak, abychom měli v zimě co nejvíce pasivních zisků. Naše zdi jsou silné cca 35 cm (díky izolacím), teplota se uvnitř drží krásně i teď, když byly mrazy, uvnitř se topilo jen jedním přímotopem radiátorkem (kvůli vlhkosti z podlah), zatím jsme moc nadšení. Topit jsme se rozhodli, že nebudeme rekuperací (ta naše jen bude převádět ohřátý vzduch, který odchází a tím předehřívat čerstvý vzduch, který do domku jde), ale do přízemí jsme dali el. rohože pod dlažbu, do pater pokud to bude nutné, tak přijdou nějaké sálavé panely. Cena našeho pasivního domku je cca 3,3 M, z toho dostaneme téměř 3OO T dotaci (máme v první fázi schválenou), se stejným nízkoenergetickým bychom se dostali na 2,8M, takže připlatit se cca 200T za podle mě lepší dům se nejen vyplatí, ale za pár let (se stoupající cenou energií) i vrátí.... Pokud by Tě něco zajímalo, tak napiš, třeba i do IP. První zkušenosti fyzické pak dodám třeba v průběhu února, března... určitě budeme první zimu počítat náklady na vytápětí atp...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Vendelinko, teda koukám, vy už skoro bydlíte - no paráda, dřevostavba holt roste rychleji. Držím pěsti ať se brzo stěhujete. Koukám, že jste si nakonec taky rekupku s vytápěním rozmysleli, my ji taky nemáme, budeme mít el. přímotopy. Co fotky, nezaložíš album, ráda bych kukla ;-) Tak ještě k tobě budu chodit na rady a na inspiraci. My se teď plahočíme s interiérovým vybavením, jsem ve stádiu, že se mi nic nelíbí :-N , takže to bude asi těžké povybírat. Jinak supr, že máte předschválenou žádost, dávali jste si rovnou i na soláry? Nám se to trošku zpozdilo, takže o ni budeme teprve žádat, žádali jste sami, nebo vám to podávala firma. A do nového roku taky přeji hlavně zdravíčko a ať nám ty pasivní domky všem dobře slouží ;-)
Odpovědět
2vendelinka: Vy stavíte někde na Ostravsku, jako většina klientů fy. HAZA? Koukal jsem na jejich www-stránky, trochu prolustroval jejich účetní uzávěrky a podle ekonomiky, konstrukčních řešení i cen vypadají seriózně, tak jsem jim napsal dotaz, jestli staví i v okolí Prahy, kde máme pozemek...
Odpovědět
Profilova fotka
lubosk: no my stavíme kousek od Opavy, takže na severní Moravě. Firmu jsme vybírali docela dlouho a hlavně jsme dali na reference - obešli jsme si pár domů, jak rozesstavěný, tak rok starý, tak i jeden z těch, se kterýma Haza začínala a nikdo nám neřekl nic špatného. Třeba ten pán, co s nima stavěl už před 6 nebo 7 lety, tak říkal, že mu po nějaých 3 letech praskla omítka, že jim volal a oni, že to opraví, tak si myslel, že to spraví nějakým silikonem a přetřou, ale oni mu sundali celou omítku na té jedné obvodové zdi a dali novou! No a další věc, která nás přesvědčila byla, že oni co uvedou v rozpočtu, to dodrží - musím potvrdit, my teda už máme před sebou zaplatit jen cca 100 000 nebo tak něco, ale neplatili jsme od rozpočtu ani o kačku navíc (tj. žádné vícepráce apod.), jedině to, co jsme si sami nad rámec vymysleli... Takže já nemůžu než doporučit, i když k Praze cesta daleká a nevím, jestli by se Ti to neprodražilo - dovoz dílů apod. Ale oni Ti určitě rádi zpracují docela podrobnou cenovou nabídku. A realizace s nima je paráda, opravdu nemusíme nic řešit, žádné problémy....
Odpovědět
Profilova fotka
Cori, No s tou rekupercaí jsme si to rozmysleli, to je pravda. Všichni nám doporučovali ne Atreu, ale jmenuje se to Paul nebo tak nějak, je to německý výrobek. Album bych v dohledné době mohla založit, fotek máme hafo :-) Žádost jsme si podávali sami a taky na soláry - ty jsme původně nechtěli, ale pak jsme si to rozmysleli. Nemám teď moc času, tak večer něco připíšu kdyžtak.
Odpovědět
Zajímavý odkaz na pasivní dům od firmy RD Rýmařov: http://bydleni.idnes.cz/za-pet-dni-po...
Odpovědět
2vendelinka1: Díky za odpověď, mezitím mi odpověděl i osobně přímo majitel fy. HAZA, že staví jen na Ostravsku a v okolí. Škoda:-(
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Vendelinko, budu se těšit na podrobnější info a na fotky :) A co test vzduchotěsnoti, už vám dělali, či kdy ho máte v plánu?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, tak jen další info :-) včera jsme prošli zkuškou ohněm - byl u nás pan Paleček a dělal nám blower door test. Měli jsme všichni docela obavy, že nám to na těch 0,6 nevyjde, protože když se blower door test dělal ve fázi hotové hrubé stavby, tak nám vyšel 0,92. Pro jistotu byla nachystaná i termokamera a v případě, že by test nevyšel do 0,6 byla firma rozhodnutá sundat sádrokartony a opravit to. (je fajn, že výsledek blower door testu jsme měli upřesněný ve smlouvě). Ale všechno dobře dopadlo, první měření 0,28, druhé 0,29, což jsou krásné výsledky... Takže dotaci jsme zas o kousek blíž. Teď už jen dokončit (prý na sádroších je cca týden práce) a podlahy, schodiště a kuchyň a můžem se stěhovat! Zatím máme ale v domečku pořád poměrně vlhko, takže se s prácemi na sadroších začne až za týden.... Cori, pokud bys měla nějaké konkrétní dotazy, tak spíš písni do IP. Nedostanu se sem tak často, jak bych chtěla, takže proto...
Odpovědět
Profilova fotka
ahojky, přidala jsem si do fotoblogu pár fotek našeho domku, tak kdo chcete, kuknětě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Vendelinko, ty prosluněné fotky z obýváku vypadají moc hezky, to bude mooc příjemné posezení a co plánujete na okna, žaluzky nebo nějaké rolety? Koukala sem i na půdorysy - ten hořejšek máme skoro stejně :-N a ono i rozměrově jsme na tom podobně ;-) držím pěsti, ať se dobře dozařizuje a brzo bydlí.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Cori, no od jihu a západu chceme venkovní žaluzky. Ale jeden rok to odzkoušíme bez nich, vyjde to strašně draho, i když přípravy udělané máme. Zevnitř bych si představovala takové ty japonské stěny - možná i ve více vrstvách... nebo se nám s manžou hodně líbily dřevěné žaluzie, viděli jsme to v Ikei. Ještě není rozhodnuto :-) No ono asi na těch půdorysech není moc řešit, zvlášť v patře, že. Pokoje, ložnice, koupelna a co nejmenší chodba :-) Ještě jsem hodně zvědavá na schodiště - nevím, jestli jsem Ti to psala, ale budeme mít z jilmu - je to dost netradiční dřevo, ale české :-), barevnější, tak jsem fakt zvědaví, bude se montovat příští týden, nebo ten další. Jestli si dneska vzpomenu, tak vyfotím aspoň na mobil koupelnu ve fázi rozpracování :-) Já taky moc držím pěsti, ať vám to jde od ruky a ať co nejdřív bydlíte. A pevné nervy na to vymýšlení interiérů. Pozdrav manžu i děti, Karolínku i prcka v bříšku :-)
Odpovědět
ahoj Cori a Vendelinko, můžu se zeptat, proč jste se rozhodli netopit přímo rekuperací? A vendelinko, nejsou venkovní žaluzky nebezpečné v tom, že tam jsou tepelné ztráty (musí se to zamontovat do fasády)?
Odpovědět
Profilova fotka
Evmi, zprvu jsme o vytápění rekuperací uvažovali, ale pak nám to projektant spočítal, že by návratnost nebyla tak rychlá - mno prostě se to nevyplatilo. Za přímotopy by jsme se měli vejít cca do 15 tis. a výhoda je v tom, že si každou místnost můžeš ovládat na jinou teplotu, což u rekuperace nejde - stejná teplota všude, takže vlastně i to byl ten důvod, proč jsme šli do přímotopů. Tak uvidíme, snad vše splní svůj účel :-N
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Něco o tepelné technice v energeticky efektivních domech: http://www.xella.cz/html/czk/cz/objed...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Ahojky všem, ráda bych znovu otevřela tuto diskuzi. Přece jen je to už nějaká doba a určitě pár z vás přibylo, kdo bydlí v PD. Jak se vám v něm bydlí? Co v létě? Není tam moc horko? Kolik jste měli doma stupňů, když byla letos ta vedra? Budu ráda (a určitě nejen já), za jakýkoliv postřeh. Děkuji
Odpovědět
@parcelads 13.-15.11. 2015 probíhají dny pasivních domů: http://www.pasivnidomy.cz/domy/ moravskoslezký kraj: http://www.pasivnidomy.cz/katalog-dne... vyberte si dům a zkuste navštívit ;-)
Odpovědět
@viktor78 děkuji, víme o tom. Loni jsme byli, letos nám to nevyjde. Já jen chtěla trošku oživit diskuzi. Ačkoliv je to žhavé téma, skoro žádné zkušenosti přímo uživatelů jsem nenašla. Spíš jen jak to postavit, jaké jsou výhody. A pak už nic. A mě právě zajímá to dál. Na návštěvě si to člověk sice vyzkouší, ale je to spíše jen takový nepatrný zlomek. Vy sám bydlíte v pasivním domě?
Odpovědět
@parcelads zatím ne, příští rok začínáme stavit
Odpovědět
Profilova fotka
@parcelads Ahoj, bydlime v PD neco pres rok a zatim si jej nemuzeme vynachvalit. Mame orientaci na jih, v lete jsme tak pouzivali venkovni zaluzie a teplota vevnitr byla kolem 25 stupnu. Coz mame i ted na podzim, kdyz sviti slunicko :)
Odpovědět
@lumber Do pasívu určitě jděte. Za 3 - 4 roky již to bude standard - běžná věc. nejlepší je na tom ta dotace, klidně přes 600 000,- Kč. I při stavbě svépomocí,. Navýšení ceny dnes bývá do 140 000,- Kč proti běžnému domu. Tedy na tom ještě vyděláte. Provoz velkého pasivního domu je velmi levný. 3 děti, 2 dospělí, přesto platí jen 1250,- Kč měsíčně elektřinu, 600,- Kč za vodu + 4 kubíky dřeva. Celkem tedy za energie 19 000,- Kč za rok.
Odpovědět
Zajímavé jsou i Moderní domy bez topení : Co tak moderní domy bez topení ? Neděláte komín, neděláte podlahové topení, neděláte radiátory,----dost ušetříte. A ještě dostanete dotaci. :-p
Odpovědět
Ceny pasivních domů propadly. Za posledních 5 let pomalu 2 miliony dolů, navíc je tam dotace. Pasivní dům je perfektní věc. Pasivní dům - 2,19 kW tepelná ztráta. Není pasivní dům jako pasivní dům. Různé materiály, různé technologie, různé peníze za energie. A různé ceny domů. Pasivním domům se věnuji od roku 2005, kdy jsem měl sérii přednášek v Energy Centre České Budějovice. Na téma "Vytápění a větrání pasivních domů." A vývoj v oblasti pasivních domů za 10 let učinil obrovský kvalitativní i cenový skok, mohu - li srovnávat. To, co bylo před 10 lety zbožným přáním, je dnes skutečností. Naopak, ceny neuvěřitelně klesy. A systém v domech se zjednodušil, spolehlivost se zvýšila. Taky jsme společně s kolegy vypracovali přes 50 energetických posudků pasivních domů. Z různých materiálů. A pomohli zajistit dotace.
Odpovědět
@viktor78 Dotaci na pasivní dům můžete žádat ještě před stavebním povolením. Stačí mít pozemek.
Odpovědět
@login8 dotace přes 600.000,-? není B2 nyní 450.000,- + 35.000,- na BD test?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?