Pozemek, projekt, hypotéka - jak začít a na co si dát pozor?

Pěkný den všem, mám trošku více otázek najednou, a tak se pokusím to shrnout... Chtěli bychom stavět. Poslední týdny jsme trávili prohlídkami domů, ale zdaleka nenašli nic, co by se blížilo tomu, "onomu" a tak příchází na řadu varianta stavby. "Bojujeme" teď o pozemek, jiný nám bohužel utekl. Je to takový začarovaný kruh a nevím, kudy do něj?! Máme tak nějak už i trochu na papíře naše představy, ale ty se budou upravovat, až bude jistý pozemek...pak necháme upravit projektanta, ale to taky až bude pozemek. (zaplatit projekt a pak nestavět - to by nebylo ono:-/). Pozemek ale bude součástí hypo, takže potřebujeme projekt předtím, abychom mohli hypo žádat. A teď jak to rozplést (snad sem se do toho sama nezamotala..) Ještě k hypotéce...večery trávím procházením různých diskuzí tady a hledáním informací...a občas člověk kouká, co by ho ani ve snu nenapadlo! U koho máte hypo, narazili jste na nějaké problémy, záludnosti, na co si prostě dát pozor? Např. v souvislosti s rozpočtem, apod. Mockrát díky! Lucie
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, hypotéku máme od české s úrokem 1,89 a fixací na 9 let. Ta fixace je podle mě důležitá, je dobré ji mít co nejdelší, aby se držel úrok co nejdéle stejný a v době konce fixace, tzv. výročí, se dá dát mimořádná splátka, pokud byste měli finance navíc a snížit si celkovou hypotéku. Mám hypo na 10 let, takže ta fixace mi stačí :-). Pozemek jsem měl svůj, takže takovému problému jsem se vyhnul, snad poradí někdo další.
Odpovědět
@lucaz nechápu na co potřebujete projekt když hypotékou plánujete zaplatit pozemek? bude stačit dobře udělanej odhad.
Odpovědět
Profilova fotka
Na koupi pozemku nepotřebujete řádný projekt. Kupovala jsem loni a nic třeba nebylo ;-)
Odpovědět
Jen neberte hypo od Modré pyramidy! Před lety jsme neměli jinou možnost a byly s nimi jen a jen potíže. Chyba byla na jejich straně, nevyplatili peníze v čas, my za to měli sankce a lidi v této společnosti se nám nechávali zapírat! Naštěstí je manžel kameraman, tak si na ně vzal kameru a najednou šlo vše jedna dva 8-). Po vlastních zkušenostech proto radím - při jednání ohledně hypo nebo i jinde, kde jde o peníze, nahrávejte si hovory a ukládejte e-maily. Jen má zkušenost.
Odpovědět
@iveta_89,k @slabici Pozemek bude součástí hypo společně s domem...! Asi jsem to nenapsala dobře srozumitelně...
Odpovědět
Jeden z tipů k hypo : Málokterý stavebník nakonec postaví za částku, kterou původně odhadoval nebo chtěl investovat - důvody teď neřešme. Ve fínále mnohdy dojdou ke konci stavby peníze a řeší se to dalšími, i třeba méně výhodnými úvěry nebo snížením kvality věcí, které se řeší nakonec (nábytek, spotřebiče, zahrada). Doporučuji si tedy nasmlouvat hypo o dost vyšší, než kolik je plánovaný rozpočet (pokud to tedy přijmy dovolí). Třeba u RB můžete až 50% nasmlouvané částky NEvyčerpat, bez jakékoliv sankce. Tato "virtuální rezerva" nic nestojí, protože úrok i úmor platíte jen ze skutečně vyčerpané částky. A zajistíte si klidnější spaní, zejména v fázi finalizace stavby.
Odpovědět
@mp77 také jsem hledala odpověď, jak je to s nevyčerpáním... I proto se raději nechceme vydat z úspor...spíše si nechat "polštář", kdyby se někde nějaká platba zdržela, nebo právě na konec... Díky za všechny jakékoliv tipy! Máme z toho hlavu kolem a to jsme zdaleka nezačali!
Odpovědět
@lucaz tak třeba KB má tuto toleranci jen 20% (tzn. sjednám si hypo 3 mil, musím vyčerpat bez sankce min. 2.4 mil) , RB má pěkných 50% .. a i proto jsem u RB :-)
Odpovědět
@mp77 Moc díky za tip - těch 50% mě opravdu celkem překvapilo...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?