Prizemni 5kk nazory

Dobrý den, zajímali by mě Vaše postřehy k pracovni studii našeho domu. Požadavkem byl prizemni dum, 3detske a 1 rodičovská ložnice. Vedlejší vstup zahrady přes technickou. Chtěli jsme obývací prostor situovat a propojit spíše se zahradou, proto je v zadní části.Druha varianta je s obývacím prostorem v přední části. Limitující byla šířka pozemku 18m a z toho vyplývající šířka domu cca 12m. Za postřehy děkuji.
Odpovědět
Mne se více líbí 1. Varianta. Jen mi přijde málo místa na sedačku, za to hluche místo u krbu, ale jinak za mě ok.
Odpovědět
@carlos4666 Za mne 2. Varianta a to z důvodu oken v koupelnách, i když ty dvě téměř shodné koupelny vedle sebe jsou zvláštní. Nejspíš bych na uspořádání ještě pracovala.
Odpovědět
@luckavra @veronikaka Dekuji moc za názor. Je to první nástřel a souhlasím s Vami ohledně prostoru v obývacím pokoji, ještě upravíme prostor. Možná prohodime šatnu a koupelnu a dostaneme do ní denní světlo. Obývací pokoj vychází na jihovýchod, pokoje na jihozápad, takže teď řešíme zda se vzdát propojení obýváku se zahradou a raději mít na OP na jihozapad. Jaké jsou vaše zkušenosti s orientaci sv. stran?
Odpovědět
.
Odpovědět
@carlos4666 Něco mezi by bylo nejlepsi, každé má své výhody a nevýhody: Var1 - nelíbí se mi nepřehledný vstup do objektu, přijde mi, že na mě někdo vybafne z tmave díry🙂; v obýváku se mi nelíbí, že při vstupu do místnosti je vidět sedačka zezadu, stejně tak krb je tam jen aby tam byl, protože je mimo dění; jídelní stůl má kolem sebe málo místa, na židli do čela se nemá šanci nikdo vlézt, natož aby kolem někdo prošel.. Schválně si vyzkoušejte dát stůl 60cm od zdi.. 🙂 obecně se mi líbí hodně úložných prostoru. Var2 - líbí se mi hala u vstupu, nelíbí se mi malý obývák; vemte si, ze vaše pračka má plošně k dispozici polovinu toho, co vase rodina v nejdůležitější obytné místnosti v domě.. Kuchyň mi prijde také spiis mensi, máte představu, co tam všechno bude? Oproti tomu koupelny jsou dost velkoryse řešené.
Odpovědět
Profilova fotka
Mne se líbí c. 1, jedinou výtku mám k řešení obývacího pokoje, jeho vnitřní uspořádání mi nesedí.
Odpovědět
Oba 2 projekty mi až nějaké detaily přijdou naprosto skvělé. Po tom prohození koupelny a šatny bych volila var. 1.
Odpovědět
Děkuji všem za názory. V obou dispozicich jsou věci, které bychom ladili (např. Varianta 2 je pro nás kuchyní a obývacím prostorem mala, bez spiže atd.). Ve variantě 1 bychom zvětšili prosklení směrem jihozapad, nicméně se obávám, že stale bude OP odpoledne zastinen a nebude tolik prosvetlen ...
Odpovědět
Osobně se mi více líbí první návrh a to hlavně kvůli většímu obýváku s kuchyní, sama bych ještě tento prostor zvětšila (na úkor TM, ale klidně i zmenšit spižírnu). Pokojíčky máte velice malé, takže asi budete trávit nejvíce času v obýváku. Také bych posunula koupelny a jednu koupelnu vyměnila se šatnou (Využití okna - ale zde bych zrušila záchod, přece jen je to okno na terasu 😉, další záchod může být v TM - vstup i ze zahrady). viz přiložený obrázek
Odpovědět
Spizirna nema okno? Ja bych prohodila loznici s kuchyni. Vidim to skoro v kazdem projektu, ze loznice rodicu je nalepena na jeden nebo 2 detske pokoje a nejak to nechapu. Pokud mam dostatecne velky dum, snazila bych se loznici odsunout tak, aby tam meli rodice soukromi. Pokud to nejde odsunout uplne, pak aspon, aby mezi loznici a pokoji byla satna nebo koupelna. Jinak na prvnim navrhu je ten krb skrceny v rohu a nejste u nej ani pri jidle, ani pri valeni na sedacce, takze trochu postrada smysl. Zkusila bych se cely projekt podivat uplne znovu, treba vas napadne nejaka uplne jina varianta. Ty 2 ukazkove jsou dost odlisne. Na tvaru domu tedy uplne nezezi? Samy o sobe nejsou spatne, maji oddelene zony, dostatek ulozneho prostoru. Jen myslim, ze se ctvercovym obyvakem s kuchyni se spatne pracuje, pokud nema 50+m2.
Odpovědět
@artep1987 Mockrát děkuju za věcný příspěvek a dokonce s grafickou upravou! Skvělé🙂 Úpravy obdobně jako jste udělal jsme zvažovali. Mám ale zásadní obavu ze světových stran. Dle mého ta první varianta nemá dostatek sluníčka a světla v obývacím pokoji a asi budeme dále rozvíjet variantu 2. Co si o tom myslíte?
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Děkuji za Váš komentář. Tady je to asi už o osobních preferencích. Do komory u jídelny bych určitě okno nepotřeboval a ložnici rodičů raději oddělím od obývacího pokoje, kde bude určitě větší rušno 🙂 Varianty jsou odlišné protože jsme si nejdříve udělali variantu 2, ale pak jsme začali vymýšlet jak propojit obývací pokoj se zahradou=varianta 1. Jenže rozhodující bude asi orientace světových stran🙂 Obávám se, že u varianty 1 by OP nebyl dostatečně prosvětlen. Děkuji Vám.
Odpovědět
Článek se načítá
@carlos4666 Ze nepotrebujete loznici mimo ostatni pokoje je nakonec jenom plus v planovani. Dum se na prvni pohled zda veliky, ale pri sachovani s pokoji a udrzeni poctu koupelen+satny najednou dum uz tak velkorysy neni 🙂 Varianta 2 je logictejsi. Kdyz prijde navsteva, nemusi prochazet celym domem, aby se dostala do obyvaku. Navic je fajn, ze z pokoju je pristup primo na terasu. Tu spiz bych tam.mozna precejen dala. Namisto wc. To bych vyclenila v technicke. U 2 se.mi taky libi vetsi manevrovaci prostor ve vstupni casti.
Odpovědět
@carlos4666 Můžete pouvažovat, zda nedat ložnici na druhou stranu jen s nějakým úzkým oknem. V tak malé ložnici asi stejně budete jen spát, takže není potřeba moc světla (až děti odrostou tak si prohodíte pokoj na slunnou stranu 😉 ). Vyměnila bych tedy ložnici za koupelnu (obětovala šatnu - ta nově jen jako vestavěná skříň na chodbě) a zvětšený prostor použila na obývák (a ten taky lehce rozšířila doprava na terasu). Nyní tam bude místo na krásnou kuchyň s velkým ostrůvkem (kašlete na spíž 😉 ). Nynější obrázek už trošku nepřehlednější, ale snad stále pochopitelný.
Odpovědět
@artep1987 @carlos4666 no já vám úplně nevím, jestli je snem každé ženy mít vstup do kuchyně a obýváku ze "špinavé" zóny zádveří. Největší štěstí samozřejmě pocítíte v tu chvíli, kdy bude venku pršet, někdo přijde na návštěvu a přes to mokré našlapané budete pak chodit na toaletu. Za mě jsou tedy oba návrhy nepraktické a chaotické. U toho prvního budete bojovat s osvětlením chodby a obecně to celé působí jako takové katakomby.. No a ten druhý jak jsem psal, vstup do obývací zóny, chodba je teda taky jak vlakový tunel a osobně nejsem moc zastánce oken z dětských pokojů na terasu - ale je to dáno asi i tím, že jsme vcelku družná rodina a terasu pravidelně využíváme. No a představa že se pak tišíme, aby jsme nehlučeli do oken dětem, případně pokud tam máte ložnici tak třeba i manželce když si jde dříve lehnout.. ale to je už o preferencích na základě způsobu života, takže vám to třeba zase z nějakého důvodu vyhovovat může, tomu rozumím Nicméně s takovým půdorysem jde určitě vymyslet daleko kompaktnější a využitelnější půdorys. Zkuste se inspirovat na hotových projektech. Takto mi to přijde škoda místa i peněz, které vás to bude zbytečně stát navíc.
Odpovědět
@carlos4666 u nás v domě jsme respektovali nejen světové strany, ale také okolní zástavbu a výhledy. Zkusila bych ve vašem případě zvážit i to. Taky bych si všude dala venkovní zaluzie a zabránila tak přehřívání domu. Nedala bych ložnice směrem k silnici, ale do zahrady. Nevím, jak to mate promyšlené k okolí, jen říkám, ze je to důležitý aspekt.
Odpovědět
@luckavra Mockrát děkuji za Váš komentář. Silnice je natolik vedlejší, že zde nic nejezdí a po zastavení okolních pozemku to bude pouze příjezdovka k domům čili žádný transit Naopak nás ohromne láká možnost propojit OP se zahradou a vidět na děti na ni. Venkovní žaluzie jsou samozřejmě v planu, ovšem uvidíme jak se vyvine současné predrazeni materialu (hold minimálně bude priprava).
Odpovědět
@doog Dekuji za komentář. Máte pravdu s předsíni, to mi úplně uniklo. Souhlas. Co se týká terasy, hlučnější posezení bych viděl samostatně v zadní části zahrady s ohnistem🙂 Musím ale říct, že jsem zřejmě neměl štěstí na hotové projekty, jelikož jsem nenašel žádný který by seděl na rozměry pozemku, požadavky jako např druhý vstup přes technickou apod.
Odpovědět
Mě na první variantě hodně vadí přístup do ložnic, zvláště pokoje 11,79m2. To když si u dveří vzpomene dítě, že něco zapomnělo v pokoji.. to se naběhá. To už bych udělala raději jednu koupelnu a chodbu i vlevo od koupelen.
Odpovědět
Druhá varianta... to chození z obýváku do další části domu přes špinavou zonu zádveří :-/ vidím jako veeelmi nešikovné (vlastní zkušenost - 3 děti - chlapečci). Dokud jsme bydleli v bytě, tak se domů tolik nenatahal nepořádek jako teď v domečku (před rekonstrukcí - takže i povrchy venku nemáme hotové). To i kdyby tam jezdil robo-vysavač nonstop, tak budete tahat nepořádek na ponožkách a přezůvkách po celém baráku...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?