Přízemní dům s velkou technickou místností a druhým vstupem do zahrady

Zdravím Vás všechny, ráda bych nahlédla na projekty či domy, které se podobají naší vizi. Máme pozemek široký 19m a v přední části v mírném svahu - podsklepení jsme kvůli financím zavrhli. Jsme tedy omezeni šířkou domu a to zejména kvůli zachování vjezdu na zahradu - dům by měl mít max 12,5m v přední části. Vzhledem k tomu, že přední část pozemku je orientovaná na SV, zahrada je roientovaná na JZ, ze 3 stran jsme obklopeni sousedy. Preferujeme dům, který bude mít terasu na JZ, ikdyž si uvědomujeme i negativa přímého slunce, nicméně šířka domu a pozemku nám nepříjde natolik dostatečná, abychom si mohli dovolit dům do L a terasu k jedné straně - byly bychom blízko sousedům. To je tedy naše první kritérium - umístit obývák s kuchyní směrem do zahrady - možnost větší terasy, okna do zahrady. Většina projektů, které by nám vyhovovaly vším ostatním, mají kuchyni do ulice a následně obývák do zahrady, to by pro nás ale znamenalo pouze jedno okno směr zahrada a to už by nesplňovalo náš požadavek, že chceme být se zahradnou více propojeni a zároveň by např. okno u jídelního stolu bylo směrem k sousedům - výhled na zeď jejich domu, případně na auto, která tam budeme možná parkovat. Další s čím bojujeme je velká technická místnost se vstupem ze zahrady. Jakožto lidé žijící na vsi je toto pro nás velké kritérium, ano - zde by byla varianta třeba vchodu z boku, ale zatím jsme nepřišli na žádnou variantu, která by nám vyhovovala. Důvodem pro vstup ze zahrady přes technickou je určitě to, aby se v případě špinavé práce na zahradě nevyužíval hlavní vchod, zároveň v technické místnosti bude prádelna - snadný přístup na zahradu při věšení prádla, atd. Zkrátka nechceme neustále obcházet dům přes hlavní vchod - jak jsem psala, zde by byla možnost vchodu z boku - ale zatím nemáme žádnou schůdnou variantu, která by nám plně vyhovovala. Nicméně bylo by to určitě řešení a vyhnuli bychom se přenášení bot - ikdyž zde počítáme s tím, že by v technické místnosti byly ,,pracovní" boty trvale. Šatna u vstupu bude sloužit zejména na uložení bot, kabátů a bund, sportovního vybavení, motorkářského oblečení, kufrů, cestovních zavazadel, atd. Není to tedy šatna k ložnici - tam budeme mít vestavěnou skříň. Vzhledem k tomu, že nechceme dům s dlouhou chodbou a dům nebude ani dostatečně široký na to, aby mohla být klidová zóna zcela oddělena - zvolili jsme umístění dětských pokojů u vstupu. Ložnice je umístěna mimo dětské pokoje záměrně. S čím aktuálně bojujeme je technická místnost, která nám vyšla v takovémhle tvaru - i přesto, že v první části by byla prádelna a pak by navazovaly ty technické věci, zajímal by mě názor ostatních, zda je to za vás v pohodě a nebo je potřeba tvar zjednodušit, aby bylo více místo pro využití. Schůzka s projektantem nás teprve čeká, samozřejmě si necháme poradit i od něj, ale rádi bychom měli nějakou svoji vizi, která bude dávat smysl - což nám dává nynější rozmístění, až na tvar technické. Budeme tedy rádi za jakýkoliv připomínky, děkujeme!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cernmich:

Zdravím Vás všechny, ráda bych nahlédla na proj…
@cernmich Půdorys bez rozměrů moc neřekne. Jak jsou světové strany? Kde je silnice? Kde jsou sousedi? Zkuste si do místností rovnou dát v návrhu nábytek. Do L to tedy moc nemáte.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@cernmich Půdorys bez rozměrů moc neřekne. Jak js…
@jirkajiri jak jsem psala ... SV v přední části, zadní část pak JZ. Silnice vede podél domu, tedy na SV straně. Dům by byl zhruba 7 metrů od silnice, kvůli parkovacímu stání a schodům, které budou muset být ke hlavnímu vstupu a také kvůli nájezdu, který by byl jinak prudký, proto nebudeme mít dům vyloženě u silnice - v přední části pozemku je svah. Na zahradu pak povede pozvolný nájezd - vstup do technické bude bezbariérový, případně i hlavní vstup, kde bude navazovat chodník na nájez vedle domu. Sousedé jsou na straně dětský pokojů a na protější straně - u ložnice poměrně blízko. 3. soused je pak až za zahradou, která má za domem ještě zhruba 30 metrů. Nábytek máme samozřejmě v půdorysu již rozmístěný - přikládám půdorys i s nábytek a rozměry místností. Rozměry jsou pouze orientační, je to tvořeno v online programu.. Jak jsem psala, do L dům vyloženě nechceme, kvůli sousedům, kteří jsou blízko, vzhledem k šířce pozemku - proto chceme terasu podél obýváku a kuchyně do zahrady i přesto, že je to orientováno na JZ. U technické by jsme ale preferovali právě zastřešený vstup, proto je tam takový zub. Pozemek se postupně rozšiřuje, v zadní části má zhruba 21 m, proto ten uskočený plot v návrhu.
Odpovědět
Ahoj máme podobný pozemek, šířka domu ~12,5m. Bez nejakeho velkeho premysleni, prvni co mne napada u Vaseho projektu: 1. Příliš malé zádveří 2. Do šatny musím jít přes zádveří. Dalo by se řešit dveřmi do chodby 3. Chybí spíž 4. Záchod umístěn přímo v koupelně. Zamyslel bych se zda, by nešlo záchod obezdit. 5. Vchod technické místnosti zvenku je řešen pomocí extra rohu - toto je nákladné řešení, zamyslel bych se, zda by zakrytí vstupu nešlo řešit protáhnutím střechy a dům mít pouze se 4 rohy.
Odpovědět
Východ a západ je asi posunutý. Nejlépe hodit do projektu prvek směřující na sever. V projektu nevidím vanu. Zádveří malé. Vejzub nedává smysl.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Ahoj máme podobný pozemek, šířka domu ~12,5m. Bez…
@cast Mohli bychom poprosit o váš půdorys? rádi bychom mrkli 1. Velikost zádveří nám příjde dostatečná, nyní máme daleko menší, samozřejmě každého názor. 2. Dveře do šatny zvažujeme, jak píšete - i z chodby, s tím, že bychom ale ponechali i ty ze zádveří. 3. Špajz byla zprvu naše podmínka, ovšem časem jsme od toho tak nějak ustoupili, s tím, že se uvidí podle místa, je to něco, co bychom rádi, ale zároveň pokud nebude, tak se z toho nezhroutím. Ale právě proto bych ráda nahlédla na podobné půdorysy, kde by byl případně i špajz a celkově lépe řešená ta technická část domu, se zbytkem jsme totiž spokojeni takto... 4. Záchod máme i zvlášť, já chtěla teda zvlášť oba, jeden nejlépe v TM, nicméně chlap se přimlouval za druhý v koupelně. Nakonec jsem proto udělala ústupek, s tím, že jsem ale chtěla wc co nejdál od umyvadla (a co si budeme tento záchod bude stejně víc můj :D vzhledem k tomu, že v koupelně budu ráno trávit více času já, tak si prkýnko při splachování pohlídám), nicméně ano, také jsem prvně lobovala za 2 záchody mimo koupelnu... 5. Víme o tom, a je to něco co právě řešíme, celkově rozložení technické a jak píšete i ten roh navíc, který je zbytečný - doufám, že tyhle nedostatky právě vyřeší projektant bez větších zásahů do našich představ :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Východ a západ je asi posunutý. Nejlépe hodit do …
@jirkajiri Jasně, světové strany jsou pouze orientační, myslím, že na ukázku stačí 😉. Vanu nechceme, nyní máme vanu i sprcháč, s tím, že když používáme vanu, tak se v ní stejně sprchujeme. A do budoucna kvůli dětem nám nepřijde důležité vanu dělat, pro nás jinak nevyužitelné, zase každého věc. Zádveří za nás ok, ale jasně chápu, každý to máme jinak.. a technická je prostě na prd řešená, víme o tom, a je to něco, co právě potřebujeme vyřešit, proto jsem založila i tento příspěvek.
Odpovědět
Já myslím že ten průchod v technické místnosti je naprosto v pořádku na zahradu, dá se tam udělat právě botník, skříň na pracovní oblečení atd.... My máme vstupů do domu celkem 5, jen taková vsuvka, dvoje dveře, vrata, francouzské okno a balkonové dveře z terasy 😅, Ale taky ten dům je tak 4x velký jak ten Váš... Nicméně to jen tak na zpestření, že tolik vstupů je akorát. No jo... Už se nestaví megalomanské domy jaké se stavěly 20, 25 let zpětně..... Ta doba je pryč.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cernmich:

@jirkajiri jak jsem psala ... SV v přední části,…
@cernmich Celkovo mi ten návrh príde strašne kostrbatý. Na Vašom mieste by som navštívil architekta. Nie projektanta, ale architekta, to sú dve pomerne odlišné odbornosti. Určite to bude niečo stáť, ale z mojej skúsenosti to na celej stavbe domu bola tá najlepšia investícia, akú sme urobili. Z podobne kostrbatých návrhov, čo sme si kreslili sami nám už od prvého stretnutia bolo jasné, že človek so skúsenosťami je iná liga a s výsledným návrhom sme mimoriadne spokojní. Ladenie štúdie s architektom nám trvalo niekoľko mesiacov.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?