Projekt hotov - před stavbou špatný pocit, jestli to nemohlo být lepší

Profilova fotka
Dobrý den,(předem se omlouvám je to spíše na chocholouška) chci se zeptat jestli jste někdo měl špatný pocit - před zahájením stavby že ikdyž máte projekt hotový nejste tím úplně jistí , že to mohlo být větší,lépe řešené nebo že to mohl být bungalov místo patrového domu. Mám hotový projekt který se táhl 9 měsíců od potvrzení varianty . během toho jsem tam já už udělal hodně změn (okna, příčky) projektant už to měnit nechce má hodně práce) z projektanta jsem němel také moc dobrý pocit - měl hodně práce neměl moc čas ani ted už mi nechce nic předělat. nevím jestli to celé nesmést ze stolu a začít nanovo přece jenom je to dům na celý život ... ale zase mě tlačí čas . celé vyřízení je zase min na rok :-( o penězích nemluvě měli jste před stavbou něco podobného a pak jste byli spokojení nebo jste pak dům raději prodali a začali znova :-/ děkuji za rady
Odpovědět
Profilova fotka
ještě fotky - už při zaměření laviček mi říkali že se musí dát garáž výš jinak bude proti komunikaci utopená . takže první změna proti projektu :-( mi moc nepřidala. dům je 7,8 x 11,3m , garáž s tech.místností 9x3,8m
Odpovědět
já myslím, že budete moci být spokojení, u všeho člověk nakonec zjistí, že to mohlo třeba být trošku jinak, ale nemá to cenu řešit, protože, kdyby to tak udělal, tak by pak stejně přišel na "lepší" řešení, který ale nikdy neozkouší a to "lepší" je pořád jen další varianta a vždy bude lepší varianta, ale i ta lepší, nebude nikdy bez úvah, že by to třeba jinak bylo zase lepší... :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
@wario co se týče projektanta, že měl moc práce a málo času je čistě jen jeho problém - pokud to nebyl schopen zvládnout, měl si toho vzít méně. Když jsme řešili projekt my, tak se nám projektant věnoval dle našich přání a potřeb, měli jsme x konzultací a v projektu jsme dělali x změn a to jednu zásadní i těsně před dokončením projektu - dokonce se za námi po schválení povolení několikrát stavil zda něco nepotřebujeme.. takže toho vašeho bych asi kopnul do prd.. pokud se takto choval - přecijenom jak píšete, investice do bydlení není zanedbatelná. Co se projektu týče, tak já bych určitě nevolil wc v zádveří (původně jsme to tak taky měli, než mě mladá přemluvila a teď jsem za to skutečně rád, protože představa, že na wc courám přes celý dům do chladného a někdy špinavého zádveří teda není nic moc. Rovněž se mi zdá, že nemáte nijak extra dobře řešené využití prostoru, ale to je spíše o tom, v čem se cítíte dobře vy a co od domu čekáte - takže zde je to hodně individuální. Pokud nebudete nijak významně zasahovat do nosných konstrukcí, tak lze změny dělat i během stavby a následně je před kolaudací přiznat jako změnu projektu před dokončením (pokud bude patrná, pokud ne, pak bych to ani neřešil) - ale samozřejmě pokud uděláte desku, tak z odpady už nijak neposunete. Jen si prostě sedněte, projděte projekt a zjistěte, jestli je to to, v čem se budete cítit dobře a bude vám to vyhovovat. Nějaká nejistota samozřejmě je asi na místě - je to značená investice a závazek.
Odpovědět
Ja bych ted taky udelala par veci na nasem dome jinak, ale to uz by byl asi uplne jiny dum. Rozhodnuti je na vas, ale ja bych treba udelala jinak to spodni patro, moc mala vstupni chodba (navic jeste dvere do garaze), wc u vstupu a ty schody do patra z obyvaku/kuchyne (prenaseni hluku).
Odpovědět
Asi to bude spíš jen nervozita, navíc jak se projekt táhne tak člověk přichází na nová a nová řešení, my od projektu několikrát za běhu změnili dispozice. manžel a i projektant byl ze mne na prášky, pořád jsem přicházela s něčím novým a měnila jim to. Měli jsme podobně zasekaného projektanta. Stejný pocit jsem měla jen při zadání kuchyně do výroby (tím to nechci srovnávat s dokumentací domu, je to jen otom pocitu), asi 2 týdny po zadání jsem to chtěla výrazně měnit, naštěstí to nešlo:-), pořád jsem nacházale nová, lepší, hezčí řešení a pak se bála následné realizace jak to bude vypadat..
Odpovědět
Jinak souhlasím s @doog, wc v zádveří bych taky nedala, navíc zádveří průchozí z garáže a ještě k tomu dveře na wc, nepřijde mi to moc šikovný. A ještě bych zaměnila kuchyn s obývákem, kuchyn bych dala do předu hned za vchod a obývací část do klidné zony vedle pokoje..ale každému vyhovuje něco jiného.
Odpovědět
@wario Za mě dobrý, i to WC v zádveří. Zase ho máte poblíž, když jste venku nebo v garáži. Nemáte dole místo na dvě WC. Možná jen to přehození kuchyňské a obývací části, jak píše @alisek.
Odpovědět
Profilova fotka
kuchyně je na sever-západ (obývak na západ), kdybych jí přehodil bude kuchyně na jiho-západ a to prý není kvůli slunci ok .
Odpovědět
Profilova fotka
@wario obavy chapu, ja kdybych nemel architekta jako @doug tak bych byl stejne nespokojen jako ty. Nebudu komentovat pudorys i kdyz bych pro sebe asi resil jinak ale mam zadadni pripominky: 1) garaz klidne udelej vyskove jinak, je to lepsi nez pak platit obrovske penize za terenni upravy 2) pro mne by byla neakceptovatelna vyska nadezdivky v 2NP. 1060 je zoufale malo. Nejde jen o to ze metr od zdi se nepostavis, ale hlavne o pocit kdyz budes mit v posteli nad hlavou 60cm sikminu, je to dost klaustrofobicky. Taky je to v rozporu s feng-sui kde v miste postele ma byt nad hlavou prostor aby mohla energie volne proudit. I kdyz nejsem fanaticky vyznavac techto filozofii, tohle ma neco do sebe - vyzkousel jdem di to na vlastni kuzi. V tvem pripade bych pridal min 2 rady cihel na 150. Nebo zmenit usporadani pokoju a premisteni posteli. Pokud mas regulativ na vysku domu zvazil bych nizdi sklon strecchy - 35st vypada taky dobre. Ja osobne mam nadezdivku 180 minus vyska krokve (17) a je to pro mne minimum. Mel jsem 20cm pridat... Co se tyce architektonickeho a vizualniho pohledu tak mi v pohledech nesedi nenavazanost okennich linii mezi 1np a 2np pripadne stresnich, ale to jsou detaily.
Odpovědět
Profilova fotka
Špatný pocit mám od podepsání hypotéky. Tomu se říká zodpovědnost. Chcete postavit ten nejlepší dům pro rodinu. To není lehký úkol. Stavba domu prověří pevnost svazku. Já bych se toho nebál. Hlavně soudnost a ochotu se poradit a reagovat rychle na změny.
Odpovědět
Profilova fotka
děkuji za příspěvky pravděpodobně jsem u takhle malého domu neměl chtit střechu 45°, ale v patře udělat klasická okna a tupější uhel střechy
Odpovědět
@wario Nikdy to nebude dokonalé a vždycky příjdeš po stavbě na to, že něco mohlo být jinak a lépe. Říká se, že až ten třetí dům je perfektní. :-D A i když to bude znít jako klišé, tak hezký domov nedělá dům, ale lidi a pohoda v něm ;)
Odpovědět
Článek se načítá
@wario Máme střechu 45°a nadezdívku 950. Žádný problém tam nevnímám a děti s postelí taky ne.
Odpovědět
Profilova fotka
no není to jednoduché. Jak už tu píší přede mnou, ano blbý pocit už je při podpisu hypotéky, to je naprostá pravda. Další blbý pocit nastane, až začneš domlouvat firmy, bagristy, materiál a až to budeš mít domluvené tak ti do toho na týden vstoupí počasí...to je taky super:-) Ale teď vážně, dům je takový jaký si ho uděláš a nejhorší jsou teoretické možnosti, jiné jsou praktické. Ve smyslu to, jestli ti bude stačit chodba 1.2m, nebo 1m. Já si do vizualizace kuchyne nechal vložit i lidi, abych zbytečně neplácal místem kde nebude potřeba. A to máš koukám taky-což je dobře. V rozměrech místností jsem vycházel z bytu, ze kterého odcházíme, začlenili jsme trochu jiný životní styl, kde jsme vzali v úvahu 2dospívající dcery a možnost, že by na stáří u nás bydleli jedni rodiče (teorie). jinak náš projektant toho měl taky hodně - jeho reakční doba na email je týden. Vizualizaci domu přímo v terénu včetně vnitřního usporadani domu jsme kreslili na 17 variant cca rok a kousek. Z mého pohledu celkem dost času, abychom si řekli je to oka a jdeme do hlíny. A co se vyskytne při výkopech a dalších pracích se musí řešit ihned, jak se píše výše a nesmí se zbořit hlavní myšlenka celého projektu. Hlavně milion lidí bude mít jiný názor na to co už máš hotové - musís se naucit je odpalkovat nebo neudelas nikdy nic. Je to tvoje (vase) a tecka. A chocholouška nevolej, ještě je brzy:-)
Odpovědět
@wario Já si myslím, žetakový pocit má skoro každý, záleží jak moc a jaké věci ti vadí. Pokud jsou vyřešit v průběhu stavby, tak bych to udělala takto-ušetří ti to čas, pokud ne (např. okna bymohl některý SÚ dost řešit), nebo jiné zásahy-nosné zdi, velikost domu...tak bych trvala na předělání. Není tvůj problém, že toho má architekt moc, prostě na něj zatlač, že na tom trváš. Samozřejmě za to asi bude chtít zaplatit.Já bych nestavěla dům, ze kterého bych měla pocit, že je tam něco zásadně špatně ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
jééé zrovna dnes jsem si říkala to stejné... máme pred ohláškou a já jsem nejistá jak... ted zase stojím pred myšlenkou, že jsme místo drevostavby meli poslavit z jiných materálů... řešíme to už skoro rok... přítel by me asi zabil... ale já jsem "na zhroucení" , že to stejne nebude ono... jak jsem si to predstavovala... už ted tam vidím dost chyb... :( :-S :-S :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@michaelaemail proč máš pochybnosti o dřevostavbě? To je ale docela zásadní.
Odpovědět
Profilova fotka
@michaelaemail vítejte do klubu , moje paní to také nenese zrovna dobře :-( kor když celé okolí se furt ptá jestli už stavíme ... dřevostavbu máte celou od firmy ne ?
Odpovědět
Profilova fotka
@wario ano budeme mít drevostavbu na klíč od firmy... nemyslím si, že by to firma nejak zkazila... spíš ten pocit, že to za ty prachy mohlo být víc promyšlenejší, atd atd ...
Odpovědět
@jumpmans Jedna ze zakladnich poucek je, ze by mel byt z okna byt videt horizont....pri nadezdivce 1500mm pulka lidi nic neuvidi a deti vubec......toto je vhodnejsi reseni, i kdyz nejvhodnejsi je nedelat podkrovi, to je z hlediska energii uplne spatne.
Odpovědět
@doog Bohuzel s cenama za projekt, ktere dneska vyzaduje vetsina lidi nelze klientovi dat plny komfort. Nekdo tady nedavno prohlasil, ze na projektu nic neni a vlastne si ho nakreslil s kamaradem za jedno odpoledne.....s takovym obecnym pristupem nelze dodavat co klient zada. Ja z vlastni zkusenosti podhodnocene projekty vubec neberu, neni cas a kapacita na zadne upravy atd, stesti je, ze se najdou osviceni investori, kteri chteji kvalitni projekt od A do Z, tem se pak venujeme na 150% a casto se setkavame i kdyz uz dum davno stoji. Tim vubec nechci hodnotit @wario jaky projekt a za kolik si objednal, jen hodnotim obecny pohled na projekcni prace.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 aha, mě to s těmi energiemi tedy v souvislosti s pasivním domem říkal projektant naopak - že ideální je tvar koule, tudíž v případě domu kostka a to už patro nageneruje. Nebo je to míněno na zkosené podkroví?
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 v jednom pokoji i v loznici maji stitova okna a v tom jednom je mozne to resit stresnim oknem lomenym do fasady. https://static.4nets.sk/photo/42/4598... Nevyhody nizke nadezdivky jsou inho vetsi zejmena pri zde navrhovanem Rozmisteni nabytku
Odpovědět
@tulda27 Obecne podkrovi by nevadilo, ale musi byt hodne otevirave plochy. Na velka atelierova okna dneska penize skoro nikdo nema....tudiz uzavrene podkrovi je spatne a hromadi se tam energie, ktere neproudi. Pokud je dvoupatrovy domecek a je to kostka, je to v poradku ..... ale zase zalezi na dispozici a oken. Obecne by nemely vznikat tupe rohy, kde dochazi k hromadeni a naopak ostre rohy. Dispozice se by se mela skladat v podstate ze sten, ke kterym dobihaji okenni otevirave vyplne. Ale porad je to jen teorie :) Co jsem psala o prispevek vyse.....horizont a kontakt cloveka je dulezity z hlediska psychiky....to je dokazane, pokud to tak neni, casto dochazi k depresim.
Odpovědět
@jumpmans Jj, ma to sve vyhody i nevyhody....lomene okno je drazsi. Pokud je navic stitove, jak rikate, je to v poradku....ale oni maji jednu loznici jen stresni okna. Tohle je presne uloha projektanta, rici vsechny vyhody a nevyhody kazde moznosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 oki děkuji, to je složité to si musím promyslet :) máme v podkorví v obytných místnostech vždy i okno (ne jen střešní) a nechávám na dům dělat ještě i studii Feng šuej, ale na okna v podkroví zatím negativní zpětnou vazbu nemám, ale raději se explicitně zeptám, za chvilku se staví :) (kostka to bohužel není) vím, že jsem se u známých v pokoji pro hosty jen se střešním oknem necítila dobře, tak to jsem si pohlídala, ale určitě to není dům dle všech teorií i když je taky od arch. :)
Odpovědět
My máme podkroví, což byla podmínka ÚP (max. 1NP+podkroví), ale protože nebyla podmínka na sklon střechy, máme ho 30° a nadezdívku vysokou tak, že v podkroví je čistá výška u vnějších zdí 220 cm. Tudíž máme všude normální a nikde střešní okna.
Odpovědět
Profilova fotka
my neměli na takové myšlenky tedy vůbec čas, jinak by samozřejmě byly. až v průběhu stavby zjišťujeme co vše by se nám více líbilo jinak, ale už je to jedno. není čas ani peníze, aby se to mohlo předělávat. prostě si na to zvykneme tak, jak to bude. žili jsme na mnohem "horších" místech, než co si stavíme a člověk nemůže mít ve většině případů vše a dokonalé ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vaveva my třeba máme taky schody přímo z hlavní obytné místnosti a máme je tak schválně. extrémní přenášení hluku se zatím nekoná. pokud si přítel pustí hudbu nehorázně nahlas dole, tak se tedy nedá moc vydržet to dunění na schodišti, ale zatím je to holodům, v pokojích už je klid a to tam nejsou dveře, nábytek...myslím, že pokud je to stavěno s ohledem na to, tak ten hluk problém nebude :-)
Odpovědět
Profilova fotka
když bude měnit sklon střechy a výšku zdí v patře tak je to na pomalu nový projekt
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?