Projekt RD Vaše Názory

Profilova fotka
Zdravím všechny z Modré střechy, podělte se se mnou prosím o názor na projekt bungalovu, který plánujeme letos stavět. Za každý názor a námět k diskuzi děkuji😊
Odpovědět
Na první pohled bije do očí ta velká středová chodba. Když vidím ta rohová okna, členitý půdorys, komín....tak musím upozornit na nutné "drahé" investice do systémů s OZE (TČ, FVE, REKU, stínění apod.). Jsem si téměř jistý, že takovýto dům s elektrokotlem jako prim. zdrojem určitě nevyjde a samotné TČ (nejčastěji vzduch-voda) také ne. O "dohánění štítku" na izolacích to už 2 roky taky nejde.
Odpovědět
Chodby dohromady cca 30m2? To mi přijde jako mrhání místem. Asi vím o co Vám jde, aby byla část pro děti úplně oddělná od části dospělých, ale to by šlo vyřešit lépe. Očividně úplně rozpočet neřešíte a vizualizace může vypadat dobře, ale mi se to zdá strašně komplikované.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc Dekuji za názor. Budeme mít tepelné čerpadlo a jako záložní zdroj udelanou přípravu na plynový kotel.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex ano, chodba je větší, máme ale celkem úzký pozemek a potřebujeme vyřešit vstup na zahradu přes dům bez nutnosti průchodu obyvakem. S tím, ze do budoucna se pocita v tom výklenku se zimní zahradou. S oddělením dětské části mate pravdu. Děti už jsou relativně větší, tak ať máme každý své soukromí. Dekuji za názor.
Odpovědět
Kde je sever? 🙂
Odpovědět
První co mě napadlo bylo.. hoodně členité 😉😁. Ty jo, já mám v plánu stavět dům do elka (zatím pracujeme na projektu) a bojím se jak kvůli tomu dopadne energetický štítek a celkové náklady na bydlení vzhledem ke zpřísnění energetické náročnosti budovy od letošního roku 😁😁
Odpovědět
Profilova fotka
@veraplb sever je zhruba v levém rohu obýváku. Vstup téměř z jihu
Odpovědět
Profilova fotka
@calumka členitost byl trochu náš záměr😁 Snad budeme spokojeni. Je to náš třetí dům, tak si troufnu říct, ze už víme co chceme😊. Vám držím palce se stavbou. Ať se Vám staví bez komplikací a spokojeně bydlí😊
Odpovědět
@xxbarysekxxbarysekxx Mně se projekt líbí, je promyšlený, velkorysý, přesto pár připomínek. Já bych vyměnila kuchyň s obyvakem ze dvou důvodů, zaprvé bych nechtěla, aby mi návštěvy chodily přes kuchyň, zadruhé bych chtěla mít v obýváku více sluníčka - dala bych v obýváku a jídelně na západní straně okna. Dále bych krb umístila tak, abych ze sedačky mohla koukat do ohně. No a ještě bych se obávala hluku z TM, čelo postele je hned u zdi od TM.
Odpovědět
@xxbarysekxxbarysekxx Tepelné čerpadlo s plyn kotlem je pro "B" PENB ale málo...budete se muset poradit s projektantem na dalším řešení.
Odpovědět
Mě se to líbí. Co mi tam chybí je zádveří - pohozené boty a kabáty někde u vstupních dveří mi k té krasné prostorné hale nesedí 🙂 A ještě průchod přes ložnici do šatny -myslím že je lepší průchod přes šatnu.
Odpovědět
Profilova fotka
@panlorenc budeme mít i rekuperaci. Ohledně energií zatím nemáme vše dořešené. Zatím jsme řešili dispozice😊
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jitkako Dekuji. Na konci té zdi plánujeme pokud bude potřeba skleněnou stěnu, prave abychom oddělili zadveri, pokud bude potřeba, jinak budeme mít tyhle věci v šatně vedle vchodu😊
Odpovědět
Profilova fotka
@veraplb vše co jste zmínila jsme také promýšleli. Teď nám do obýváku svítí slunce a není mi to moc příjemné. Světlo ano, ale ne slunce. Vadí mi prach, který je vidět jak poletuje. V kuchyni ještě okno poresime a co se tyče postele u TM, tak abych pravdu řekla, nevím jak lepe vyřešit.
Odpovědět
Je vidět, že je to váš třetí dům a máte to fakt promyšlený - navrhnout si dvě paralerní chodby šířky 4,5m, obývací pokoj bez slunce, ložnici vedle technické místnosti, šatny šířky 1,25m, co nejdělší vzdálenost od auta ke spíži – to by mě nenapadlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondtom36 Jenom doplním pravděpodobně nezastřešený vstup od auta do domu, "zajímavý" výkus u vstupu, šatna u vstupu "za rohem", TV v ložnici se vstupem do skříňky, špatně použitelný ostrůvek v kuchyni, sedačka bez křesla, obtížně přístupné WC a sprcha z venku, dlouhé rozvody vody. V ložnicové koupelně se mi nelíbí umyvadlo daleko od dveří a stísněné, zato mísa je na očích přímo. V takové koupelně bych chtěl walk in sprcháč s mou preferencí bez skla. Ale i nějaké doporučení - u šatny u ložnice bych posunul dveře od okna a tam přidal skříňku (předpokládám okno pouze nahoře stejně jako u koupelny a přidal další dveře na chodbu (to se mi velmi osvědčilo, když vstáváme každý v jinou dobu). Ložnici bych trošku rozšířil, aby se pohodlně přistupovalo k posteli a zvážil bych druhou "mužskou" šatnu, aby oděvy neexpandovaly.
Odpovědět
@ondtom36 Naprosto souhlasim!!! Jako architekt mohu rici, ze tolik divnosti najednou se jentak nevidi. Tenhle dum urcite nebude levny, zainvestovala bych do kvalitniho architekta, ktery navrhne takovy dum, ktery bude splnovat predstavy klienta a zaroven bude davat smysl.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 takhle vypadá situace na pozemku s tím, že nový objekt musí být napojen na stávající dům. Nevím, jak lépe by to šlo vyřešit.
Odpovědět
@xxbarysekxxbarysekxx Neni problem v hmote domu (ta muze byt zajimava i kdyz financne narocna), ale v dispozici a usporadani mistonosti a zarizeni mistnosti. Hodne veci bylo jiz receno vys a dalsich spoustu tam je. Pokud nekdo stavi dum na uplne minimalnim rozpoctu, je jasne, ze musi udelat nejaky kompromis. Ale toto je velkorysy dum, ktery nedostal radnou peci. Napr. dvere do obyvaciho pokoje budou vetsinu casu otevrene, ale hned za dverma je WC, kazda navsteva (zvlast zeny) se ho bude stydet pouzit a vy budete pri popijeni vina poslouchat jejich zvuky. Za dalsi otevirat dvere do takto maleho WC neni spravne, navsteva se tam umlati a nedejboze kdyby tam nekdo omdlel, tak se tam nedostante. Toto je jen jedna z veci a mohla bych pokracovat dal. Myslim, ze v rozpoctu tohoto domu se studie od architekta temer ztrati.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 a můžu se tedy ještě zeptat, kromě záchodu a haly, jaké divnosti máte na mysli? Děkuji.
Odpovědět
@xxbarysekxxbarysekxx Jsou vypsane vyse.
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 Píšete “Hodne veci bylo jiz receno vys a dalsich spoustu tam je.”
Odpovědět
@xxbarysekxxbarysekxx máte velice velkorysí projekt. Zamyslela bych se nad několika body (většina už zmíněna výše): - velká vstupní hala a paralelně druhá chodba (myslím že zbytečné a hlavně pak pokoje jsou dost malé i šatny jsou malé), zde bych se klidně vzdala druhé chodby a udělala větší pokoje i šatny a také koupelnu se samostatným wc, v této části domu máte, 3 pokoje (jeden asi pro hosty) a jen malou koupelnu se záchodem. - ložnice vedle TM (bála bych se hluku, bude zde pračka a sušička spoustu dalšího vybavení, které bude hlučné či rezonovat) - určitě by šlo prohodit s šatnou nebo koupelnou - na tak velkorysou kuchyň mi přijde, že spíž je moc malá, ten záchod tam ubírá místa a uměla bych si ho představit větší a když tak i s bidetem - koupelny bych udělala klidně větší, samostatně stojící vany, průchozí sprcháče a záchody i s bidetem (časem to člověk ocení více a více 😉 ) - průchod přes kuchyňskou část nepůsobí moc příjemně (sedět u barového pultu a někdo za mnou prochází, pořád bych se otáčela) - máte krásné velké okna a si bude i nádherná zahrada, ale hlavní "prim" (tak jako u většiny) tu hraje tv, netuším proč točit sedačku zády k prostoru a koukat na zeď na velkou obrazovku (stejně teď už většina používá tablety či mobil, takže středobodem obýváků může být něco jiného - možnost trávit čas spolu, koukat ven či na krb,...) - zvažte třeba i možnost promítacího plátno - nemít obývací pokoj na jih mi nepřijde jako šťastné řešení, okna se dají vždy odstínit (žaluzie či pergola) aby nešlo přímé světlo, ale když světlo budete chtít (hlavně v zimě, tak už se tam nijak nedostane) Podle mě dobrý začátek - víte kolik chcete pokojů (se šatnami), kolik koupelen, jak velký obývací prostor, že kuchyň s obývákem, prostor pro terasu, velkou světlou vstupní halu - jak oslovíte projektanta určitě vám do detailu vymyslí krásný dům (a nejspíš bude vypadat úplně jinak než první verze 😉 ). Hodně zábavy s plánovaním a držím palce ať natrefíte na dobrého projektanta. Pokud bude album s fotkami, určitě budu nadšeně sledovat stavbu 😉
Odpovědět
Nemáte jednoduchou vstupní situaci, ale o to spíš by to chtělo kvalitního architekta. Stávající řešení bych (z hlediska svých požadavků na bydlení) nazvala "za hodně peněz, málo muziky". Některé části domu jsou opravdu velkorysé, ale jiné jsou jak z projektu, kde se šetří každá koruna. -v domě je extrémní plocha chodeb a průchozího prostoru ku obytnému prostoru, jistě by to šlo vyřešit líp -chybělo by mi zádveří a úložný prostor u vstupu (bundy do šatny budiž, ale kde se budete zouvat?) -zamyslela bych se nad šířkou dveří, třeba 50cm dveře by pro mě nebyly pohodlné Ložnice: -v takhle nákladném domě je spaní přes příčku u tm prostě špatně -průchod okolo tv je nepraktický -wc naproti dveřím a u balkonovek, tam bych se nevyčůrala 😄 -z vlastní zkušenosti nejsou moc využitelné rohy v šatně, klidně bych tam dala místo toho dveře na chodbu, aby se třeba ráno dalo projít mimo ložnici -francouzské okno v ložnici může být super, ale 2m od plotu směrem na západ bude za trest WC -když už stavíte 250m2 dům, oželila bych pár metrů a zvětšila wc -jak už padlo výše, dveře jsou v nejhorším možném místě, navíc neprakticky otevírané do malé místnosti -mezi wc a kuchyní bych se bála hluku, když tam bude jen pouzdro Kuchyň -určitě bych dala okno k lince, jinak si budete stínit -ostrůvek je malý na to, kolik je tam místa -lednice je umístěna neprakticky -spíž je malá, nevyužitelná kvůli otevírání dveří Obývák -sedačka je zády k prostoru, zády k velkému oknu, zády ke krbu -osobně bych dala místo tv okno a sedačku přesunula jinam (zrušila nějaké stávající okna) Terasa -vadilo by mi mít ze všech stran okna, pak se tam bude moci dát pouze stůl do středu žádný gril či tak Dětská část -máte velký dům, ale malé pokojíčky -minimálně ten horní pokoj bude težko zaříditelný, pokud by dítě třeba stálo o manželskou postel, tak nebude kam rozumně dát -pokud byste zůstávali u tohoto projektu, posunula bych dveře do druhého pokoje, aby nebyly proti oknu u vstupu a aby byly blíž hlavní části a koupelny -šatny jsou úzké a nedovedu si moc představit využití v praxi -nechápu to rohové okno v ?pracovně?, má jinou výšku než sousední a výhled na příjezd nejspíš nebude kdovíjaký Praktičnost Dům bude drahý nejen na postavení, ale i na provoz. Vytápění i s tč bude stát majlant- dům je velký, je hodně členitý, máte tam prosklené plochy na studené strany. Rozvody vody budou dlouhé. Nepřijde mi praktické nemít možnost dostat se vozidlem na zahradu, určitě bych nechala z jedné strany víc prostoru. Třeba někdo znalejší bude moudřejší, ale počítala bych, že některé části stavby budou kvůli umístění domu dost nákladné a pracné (například dopravu oken do obýváku si moc nedovedu představit). Nejsem odborník, ale tipla bych si, že budete potřebovat souhlas sousedů kvůli pnp, tak pozor na to. Hodně štestí se stavbou a snad budete s třetím domem spokojeni. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@artep1987 @nellv Moc Vám děkuji za důležité poznatky. Už jsme byli ve fázi odsouhlasení půdorysu, ale po dnešní schůzce s architektem začínáme od začátku.
Odpovědět
Pokud hrajete pingpong, tak se vám chodba bude hodit. Jinak je dost velkorysa🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@japona to je fakt. Pingpong hrajeme, to mě nenapadlo😆, ale asi si ho necháme na ven😊
Odpovědět
Dost těžký něco tady vymyslet.. třeba jen taková inspirace, prosvětlil bych kuchyň a OP z JZ pásovým oknem ve štítu pultovky spádované na SV.
Odpovědět
Profilova fotka
@thea2b Dekuji. Nakonec řešíme vše od začátku. Snad to bude lepší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?