První nástřel architelktonické studie - prosím o názor

Profilova fotka
Ahoj, prosím o názor na první variantu od architekta, která se bude upravovat, samozřejmě něco vidíme sami na první dobrou, ale nechci Vás tím ovlivňovat, děkuji :) jinak šírka domu je 7,5m a pozemku 13,8m...
Odpovědět
1
2
mně se to líbí. Přijde mi zbytečné mít 3 malé koupelny a pokojíky 10m2, ale to je vaše věc.
Odpovědět
líbí se mi to, celkově dobrý nápad, ale má to mouchy; 4x wc mi přijde příliš; dole bych nechala jen 1x v koupelně a zvětšila zádveří, přidala úložné prostory; nahoře 2 koupelny vedle sebe.... :-| (já osobně tento trend mít koupelnu jen pro rodiče nechápu =-) ) dále nevím, proč je ložnice tak velká na úkor dětských pokojů.... a v celém domě mi chybí něco jako "pracovna" (nebo to bude součástí pokoje pro hosty?)
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji za Vaše reakce, zatím jsme 2 dospělí a pes, s dětmi skrz zdravotní problémy nemůžeme počítat na 100%, i když bychom je chtěli. O zrušení dolního wc a naopak rozšíření TM a zádveří uvažuji také (+ i o tom, že by vchod byl zepředu, nikoliv z boku). Já z domu nepracuji a manžel výjimečně a ani v bytě nevyhledává k práci soukromí, může tedy využívat dětské pokoje, pokoj pro hosty, koutek u knihovny, jídelnu i terasu na zahradě, nebo v horním patře, takže ohledně tohoto zrovna problém nevidím :) níže přikládám ideu od architekta "Orientace pozemku a samotného domu vychází tak, že hlavní fasáda (obývací pokoj / dětské pokoje a vaše ložnice) budou orientované na jihovýchod ---> směr výhledu na zámek, kostel povýšení sv.kříže a centrum města. Konceptem domu a celého návrhu se tedy stává centrální společenská místnost. Srdce domu, kde se děje všechno - sedí u krbu, kouká na televizi, chodí po schodech do patra, pracuje v knihovním koutu, večeří u jídelního stolu, paří se a tancuje. Už od vchodu do srdce domu je člověk propojen se zahradou, jak klidovou na jihovýchodní straně, která bude více zarostlá, zeleninová, květinová, okrasná. Tak je propojen s rekreační zahradou, kde bude terasa, bazén, grilování. Takže z obýváku se člověk rozběhne a může proběhnout jídelnou, přes terasu až do bazénu. Dům je rozdělen na jihovýchodní a severozápadní část. Je to logické a ekologicky výhodné uspořádání, kdy na jihovýchodní části jsou umístěné obytné místnosti s dostatkem denního světla a na severozápad jsou orientovány obslužné provozy (šatna, sklad, technická místnost, kuchyně) a chodby. Ložnicové patro je pak řešeno se stejnou orientací. Vaše ložnice navržena prostorově luxusně, kdy se vstupuje přes šatní část a máte přímý přístup do soukromé koupelny. Vzhledem k technologické a stavební jednoduchosti je společná koupelna (dětská) hned vedle. Idea je taková, že ze všech ložnic bude výhled na zámek a věže kostelů. Východní orientace ložnicím svědčí, ráno tě přirozeně probouzí slunce a večer není místnost přehřátá."
Odpovědět
Přijde mi to super! Taky bych asi dole ponechala jednu koupelnu a samostatné WC už zrušila. Rozšířila bych na technickou a u ní udělala dveře i ven, ať můžete pohodlně skladovat i zahradní náčiní.
Odpovědět
Pekny nakres. Souhlasim s ostatnimi ohledne poctu wc/koupelen. Tu pro hosty bych zrusila a zvetsila technickou mistnost, kam bych pridala sprchu. Pokud tedy mistnost pro hosty nema byt jako napr. gasronka pro nemohouciho rodice, o ktereho se planujete starat. Hostum staci sprcha v technické se vstupem s chodby. Totez wc, staci to u schodů, jen bych presunula vstup na wc z predsine. Clivek nechce slyset v obyvaku zvuky wc pres dvere. Tech par kroku do predsine kazdy prezije + je to urcite soukromi. Nahore je to v pohode. Mozna bych ten krajni maly pokoj nechala jako druhy obyvak, resp. vecerni kinokoutek, cteci kout nebo tak neco. Prislcka se tam da dat vzdycky. Ale zalezi taky na vasem zivotnim stylu. Koupelny bych tam klidne nechala obe. Ale ja osobne bych chtela mit loznici s okny do zahrady, takze bych to hodila nahore opacne. Jenze to by zase nevychazela koupelna u tech schodu.
Odpovědět
Pokud nevíte ještě jak to bude s dětmi, nechala bych prostor pro jejich pokoje spojený. V případě jednoho dítěte bude mít úplně na pohodu pokojík, v případě dvou to lze vždycky rozdělit v době kdy budou starší a bude jim stačit klidně menší prostor. Do TM bych přidala sprcháč pro psa a osobně bych tam dala aspoň jedno menší okno. Tím spíš pokud se tam bude prát a potenciálně i sušit (nepočítám-li že takhle pokaždé když tam vlezete, budete muset rozsvítit, což je zbytečné). Koupelnu čistě pro rodiče taky moc nechápu a nebo když už, nechápu ten záchod. Nevím jestli jste to takhle někdy měli v reálu, ale není nic horšího než smrad linoucí se celou ložnicí jen protože jednoho bolelo břicho nebo si prostě došel na velkou... ložnici beru jako intimní čistý a klidný prostor. Takhle to nebude ani jedno. Se záchodem takhle blízko kuchyně můžete mít problém. A šatnu bych osobně koncipovala jinak... ale to je samozřejmě individuální pocit. Jednak takhle se tam nedá schovat (ani dočasně) bordel, nedá se tam převléct aniž by se rušil ten druhý (je vidět světlo), bude se tam výrazně více prášit (budete muset mít zavřené skříně, což je dražší, dělá to větší hluk, méně přehledné, méně komfortní apod.) a co mě osobně na tomto řešení přijde nejhorší je vstup do ložnice... místo instantního navození pocitu klidu vchází člověk tak nějak prapodivně a vidí akorát skříně, hromadu úhlů, ten prostor působí strašně stísněně. Navíc je strašně nepříjemné spát s hlavníma dveřma za hlavou (a obecně s otevřeným prostorem vedle hlavy). Někomu to třeba nevadí, ale spousta lidí si na to pak hodně stěžuje.
Odpovědět
Profilova fotka
Dámy, děkuji za každý nápad :) místnost pro hosty budoucí garsonka pro nemohoucí rodiče bude, proto je tam velký bezbariérový sprcháč, ještě bych tam chtěla přidat bidet. O variantě spojeného pokoje již také diskutujeme, přestě takto, že se kdyžtak později přepaží. Ve svých požadavcích na doplnění evidujeme i sprchu pro psa (okno je dobrý nápad). Koupelnu pro nás jsme chtěli, se záchodem nemáme problém, o posunutí postele ke zdi, prohození většího a menšího okna v ložnici a šatny udělané na straně u koupelny budeme uvažovat, díky (teď je to tak nejspíš proto, že se neví, zda a jak velká bude nahoře terasa a odkud se tam bude chodit, v případě francouzského okna naproti ložnici ti dle aktuálního řešení a otevřených dveří nebude koukat návštěva do postele).
Odpovědět
@rulexnone no ja bych urcite nerusil dole samostatny zachod. mame mnohem mensi baracek (jen bungalov) a vedle sebe samostatne WC a koupelnu s WC. A opravdu VSECHNY navstevy pouzivaji samostatne WC... kdyz uz neco zrusit, tak ten zachod ve spodni koupelne (pri zachovani samostatneho WC)
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se dům líbí, kdybych chtěla patro, tak bude můj dům vypadat podobně. Redukce WC už tu zazněla, koupelnu u ložnice schvaluju. Asi bych počítala s tím, že do budoucna budete taky jednou obývat tu spodní ložnici. Nahoře bych místo jedný koupelny udělala společnou šatnu a trochu jinak uspořádala ložnici, ušetřený metry bych dala do pokojíků. U patrových domů mi dává smysl prát a sušit prádlo nahoře - budete se tam svlékat, jsou tam skříně, tak proč se s prádlem tahat dolů? Vstup bych chtěla aspoň minimálně krytej a celkově bych tu prostředí část přízemí zrcadlově otočila, aby byl vstup blíž kuchyně, ne aby se do kuchyně chodilo kolem ložnice a přes obývák
Odpovědět
Profilova fotka
@xhex Já nesouhlasím s nápadem prát v patře. Mám patrový dům a jsem rád, že pračka je umístěna dole, kde neruší, i když ji pustíme přes noc. Nám se osvědčil shoz z koupelny v patře do technické místnosti v přízemí.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se to líbí, jen tu ložnici bych předělala, v podstatě by stačilo zrcadlově - zkusila jsem to pro představu přeházet v malování.
Odpovědět
Za mě osobně jsou ty dětské pokoje fakt hodně malé. Narozdíl od pokoje pro hosty nebo ložnice. V ložnici trávíte minimum času, chodíte tam vlastně jen spát. Ale děti si v pokojích často hrajou. Mám 6 letou dceru a je schopna být v pokoji x hodiny a stavět lego, vláčkodráhu apod. Pokoj má 15m a je to tak tak na hraní. Osobně bych pod 12m dětského pokoje nešla. Co se týče šatny v ložnici, opravdu potřebujete tak velkou šastnu jen pro vaše oblečení? Nebo tam bude i hromada dětských věcí, sezonńích krámů apod? Pak vám totiž budou děti neustále do ložnice courat. Osobně si myslím, že pokud by byla šatna jen pro vás dva, tak bych ji zmenšila. Pokud v ní budou i další věci, oddělila bych ji od ložnice. Samostatná koupelna pro ložnici mně osobně přijde také zbytečná. Zvlášť, když z toho pak vzniknou dvě mini koupelny.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jakuda to pak asi jo, já jsem teda nikdy přes noc neprala :-) shoz je určitě super věc, taky už jsme si říkali, že jsme měli dát dvířka mezi koupelnu a technickou, kde je pračka
Odpovědět
@rulexnone ad do technicke mistnosti doporucuji urcite okno, ze susicky vznika hrozne teplo a vlhko... stejne tak shoz z vrchni koupelny do TM. Obyvak s kuchyni ma cca 60m. Opravdu tak obrovsky potrebujete? Nebylo by lepsi ho zmensit a presunout loznici dolu? Vznikl by tak nahore pekny prostor pro deti. Nebo bych pridala dolu satnu. Nebo sklad se vstupem z venku. Myslete na to, ze budete muset nekde uskladnit zahradni veci, kterych neni malo. Budete kvuli tomu stavet nejaky dalsi zahradni domek? Nebo radeji ozelite 12m z obyvaku? Berte to jen k zamysleni. Mame takovy sklad 20m a na zahradni nabytek na zimu, sekacku, pilu, atd se to strasne hodi.
Odpovědět
@rulexnone Za mě palec dolů. Především není možné otevírat místnosti s WC do obytného prostoru. Dále chybí úložné prostory a hlavně ten komunikační uzel u nástupu na schodiště, to je tedy dílo. Já bych schody v obýváku nechtěl, přináší to zmatek a ruší soukromí. Konstrukčně je dům této velikosti zbytečně překombinovaný, zřejmě šlo o snahu být originální, jenže za cenu neekonomických řešení. Jestli je to první nástřel, doporučuji znovu zamířit a vymyslet jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
@rulexnone Neni to vylozena tragedie, je videt, ze nad tim nekdo premyslel. Nicmene, urcite se da spousta veci vyladit. Jak uz bylo vyse zmineno, chybi mi dodstatek uloznych prostor. Celkove se mi nelibi reseni hlavni obytne mistnosti, at uz dispozicne, tak usporadanim. Vadi mi vstup na wc z obyvaku, vadi mi ulicka k pracovne a koupelne, nelibi se mi umisteni sedacky a ten podivny minipredel s televizi mezi jidelnou a obyvakem. Zvazila bych, kdyz uz nic, otoceni schodiste, aby mohla vzniknout u detskeho pokoje alespon mala satna pro deti. Pokoje bych delila asi az dodatecne, pokud to bude nutne. Zrusila bych koupelnu u loznice a misto toho si udelala vstup do hlavni koupelny i z loznice, kdyz uz. Usetri se tim misto, ktere se muze vyuzit jinak, na lepsi usporadani dispozice, ale pritom se zachova ten komfort koupelny k loznici. Jako zaklad to neni spatne, ted by to chtelo ale jeste s tim dale popracovat, moznosti tam jsou.
Odpovědět
Profilova fotka
@rulexnone Jo, a jeste se mi zda silene moc schodu. Vetsinou si s beznou svetlou vyskou mistnosti (2,6-2,7 m) vystacim se 16 nebo 17 stupni. Tim se samozrejme zase usetri nejake to misto. Chtelo by to proste k tomu pristoupit vice usporne a vymacknout z toho maximum:).
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za všechny tipy, mimochodem, co říkáte na umístnění doprostřed pozemku (šířka)? Do obou boků jsou 3m, ze zákona lze jít přeci na 2m a s výjimkou ještě na méně, přisunuli byste k nějaké straně více k plotu? Uprostřed pozemku je voda a rádi bychom měli zachovaný průjezd kolem domu, kdyby se cokoliv stalo..
Odpovědět
@rulexnone ano, muzes jit na 2m, ale pak by jsi tam uz nemohla mit okna... a jestli to dobre chapu, vetsina oken je prave po stranach, kde jsou ty 3m od hranice...
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote 7m mezi okny musíš dodržet v případě rozestupu 2 rodinných domů - na pravo je garáž a na levo není a nebude nic, takže v zákoně problém nevidím, jak moc budou efektivní okna nalepený do živýho plotu z hlediska světla, to netuším, nejspíš nic moc, ale za cenu možnosti průjezdu
Odpovědět
@rulexnone jak vite, ze nic nebude? Za pet nebo deset let klidne muze byt. Jak misto garaze, tak na volnem pozemku. Nas kamarad ted resi neco podobneho... jeho soused si postavil dum pred cca 7 lety 2m od hranice pozemku, predchozimu majiteli to nevadilo, kamarad ted pozemek koupil a po nem se ted chce, aby sel 5m od hranice... cimz je jeho pozemek dost zabity a na houby. Protoze kdyz dodrzi rozestup i z druhe strany, bude muset stavet nudli na dve veci. Jinak my mame 3m od hranice pozemku a prujezd bez problemu.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote a čím tam projíždíte, kromě osobáku?
Odpovědět
Profilova fotka
@rulexnonenna Tak ty máme 3m od hranice a kolem bez problémů projede traktorbagr.
Odpovědět
@rulexnone projede to osobak i bagr....
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to jste mi udělali radost :)
Odpovědět
Profilova fotka
@rulexnone @tulda27 je myslím dopravní inženýrka a když jsem řešila velikost brány, tak mi psala, že v ČR nejezdí nic sirsiho, než 2,7 metru, jestli si dobře vzpomínám 😉
Odpovědět
Profilova fotka
K osazení domu - bez měřítka a bez pozice vjezdu, umístění stání to moc nejde komentovat. Pod 3m od hranice bych obecně nešla, pokud by to ale pomohlo šlo by o 0,5 m posunout k sz (u vstupu)? To vyjde u SZ 2,8 a u jv 3,5 m. Pokud totiž plánujete plot, živý plot, keře atd. Už tam 3 m na průjezd nebudou. Nebo alespoň 3 a 3,3 m. Přijde mi hodně úzká příjezdová cesta, ale když nevidím branku, stání/garáž nemůžu se k tomu vyjádřit 🙂.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Dobrý večer všem, co prosím říkáte na update? 🙂
Odpovědět
Ja myslim, že ten záchod s otevíráním do obýváku vám neprojde....Ložnice se mi nejvice líbila od @zmrz_lina. Teď jsou lepší dětské pokoje 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@rulexnone mně se nelíbí ta ložnice, nemá to moc logiku. Já se svlecu, pak se jdu umýt, pak se oblékám do pyžama (ráno naopak), šatnu bych dala dolu, abych nemusela lítat sem/tam. No a ten záchod za sedačkou taky nic moc.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?