Umístění stavby na pozemek

Dobrý den, prosím o radu, jak vhodně umístit stavbu na pozemek. Bohužel máme pozemek, na kterém je věcné břemeno (ochrané pásmo je 1,5 m), tudíž jsem trošku limitováni prostorem. Při koupi jsme měli na výběr ještě jiný pozemek (také s věcným břemem, ale z obou stran sousedi), nicméně jsme preferovali mít jen jednoho souseda. Dle vyjádření obce můžeme mít vjezd na pozemek i z boční cesty, což je v podstatě zpevněná cesta na pole. Jediný požadavek obce k umístění stavby je ten, že musíme dodržet stavební čáru 4,3 m od hlavní cesty, což nám trochu zhatilo plány mít před domem kryté stání pro 1 vozidlo, neboť by se tam nevlezlo. Rádi bychom bungalov do L s tím, že jsme se snažili co nejvíce brát ohled na světové strany. Přikládám 2 návrhy, které se nám zatím nejvíce líbili, nicméně nevím si rady s umístěním. U žádného z nich si nedokážu představit, kde postavit kryté stání. K projektům mám nějaké výhrady, nicméně co jsem tak hledala, tak jsem zatím lepší nenašla. Ale možná se pletu a budu ráda za Vaše nápady. Děkuji.
Odpovědět
ješte tedy přikládám druhý půdorys 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Napadá mě dům orientovat podle hlavní cesty (sever/jih s tím, že by na západ byly pouze technické místnosti. Vstup ze severu a tam také dát kryté parkovací stání. Pokud L, tak zahrnout sever, kde se hodí dát na SV roh ložnici nebo obývák. Výhled by byl na JV, což vzhledem k cestě by bylo rozumné.
Odpovědět
Profilova fotka
@fazik Ehm, nebylo by logictejsi navrhnout si dum na miru svemu pozemku, nez si nejprve vybrat dispozici a pak resit, jak to placnout na parcelu?
Odpovědět
Určitě bych se snažila udělat vjezd z hlavní cesty. Nejde o to, jestli vám z boční cesty povolí stavební úřad vjezd taky, ale uvažujte i o komfortu - polní cesta není zpevněná, obec zřejmě nebude zajišťovat její údržbu (v zimě nebude odklizen sníh apod.) - nešla bych do toho a určitě bych orientovala příjezd z hlavní cesty. Jinak ohledně vjezdu - doporučila bych orientovat vjezdovou bránu co nejseverněji z hlavní cesty a kryté stání dát podél severní hrany pozemku vedle domu. Pokud byste šli do prvního půdorysu, auta by parkovala jakoby u stěny s ložnicí a koupelnou a vstup do domu by vedl na hlavní silnici. Druhý půdorys mi tam moc nesedí s ohledem na pozemek a nelíbí se mi ani daleká cesta od vstupu do domu ke kuchyni. Jinak jsou ty domy prostorově dost odlišné, takže zvažte i vaše prostorové nároky a finanční možnosti.
Odpovědět
Souhlas s carpatla a zvolit jednodušší tvar domu.
Odpovědět
Nic lepšího mne tedy nenapadá. ...Jedná se o půdorys č.2. Jde o to narvat co nejvíce technických místností na S. Vjezd mi prostě vychází ideálně z vedlejší cesty.Pozor ale na to, aby po vás případně hypoteční banka nechtěla příjezd po zpevněné komunikaci ( minimálně recyklát- jako po nás..)
Odpovědět
Dekuji za nazory, i bocni cesta je zpevnena, ale je pravda, ze jsme to jeste neresili z hlediska hypoteky. @carpatia urcite by to bylo lepsi mit dum primo na miru, nicmene na vsech jednani se stavebnimi firmami po nas jiz chteli nejakou predstavu. Proto jsou tohle 2 pudorysy, na kterych jsme se s partnerem jakztakz shodli. Stavebnictvi je celkove mimo muj obor, takze prepokladam, ze tady jsou lide, kteri tomu rozumi ci budou vedet poradit, jak s timhle pozemkem nejlepe pracovat. Takze pokud muzu poprosit, jestli Vas to napada lepe vyresit, byste byla tak hodna a treba mi neco navrhla? @norikakaa takhle jsme nad tim take ze zacatku premysleli, nicmene chteli bychom zaroven na zahrade nejake soukromi, proto mit ji otevrenou k hlavni ulici, se mi nezda moc idealni. Ale urcite nad tim zkusime znovu popremyslet 🙂
Odpovědět
@fazik Souhlasím s vámi, že mít to otevřené k hlavní cestě je na houby....
Odpovědět
Něco takového vás nezaujalo? Dostatek soukromí na terase...Technické místnosti na sever, vstup ze severu,.....Krycí parkovací místo vedle šatny....Vjezd zase z vedlejší cesty od severu..
Odpovědět
Profilova fotka
@fazik Ja bych osobne zacala spise u projektanta (architekta), nez u stavebni firmy. Poradne si rozmyslela stavebni program (rozvaha nad tim, jak ma byt stavba velka, kolik ma mit pokoju, jake prislusenstvi, kolik na ni mate penez, jake mate preference s ohledem na uzivani domu atd.) a na jeho zaklade pak oslovila vybraneho profesionala, ktery pro vas pripravi variantni reseni a zohledni v nich charakter pozemku, zastavby, svetove strany, moznosti prijezdu, vsechna omezeni apod. Firmy bych zacala oslovat az s hotovou koncepci, protoze jinak je to ztrata casu pro obe strany.
Odpovědět
@carpatia určitě máte pravdu, naštěstí máme určitou představu, co chceme, rozmístění, kolik pokojů atd. nicméně v současné době je problém najít projektanta, který má čas, tedy aspoň u nás v okrese 😄 proto jsem to zkusila tady, jestli by někoho něco nenapadlo. 🙂 Firmy jsme oslovovali z toho důvodu, že jsme neměli vůbec představu kolik co stojí. Když nám poté firmy doslali rozpočet na výstavbu RD, pomohlo nám to určit co kolik stojí, co opravdu chceme, a co jsme ochotní obětovat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?