Velikost bungalovu + velikost pozemku

Dobrý den, chtěli bychom bungalov, hodně lidí nám ho rozmlouvá, kvůli tomu, že budeme potřebovat velký pozemek, budou větší náklady atd. Proto bych se ráda zeptala, jestli někdo máte postavený bungalov, popř. jak máte velký pozemek a jak velký dům? Budu ráda i za jakékoli jiné názory a zkušenosti. Předběžně máme vybraný bungalov 5+kk, zastavěná plocha i s garáží 195 m2. Konkrétně tenhle, jestli nemáte někdo něco podobného :) http://www.euroline.cz/cz/projekty/ro...
Odpovědět
Profilova fotka
My máme zastavěnou plochu kolem 180m2 a pozemek máme 23,5x42,5m
Odpovědět
Minimální velikost pozemku pro stavbu domu je cca 700m2. viz stavební zákon. Zastavěná plocha by neměla přesáhnout snad 2/3. Do zastavěné plochy se počítá celková plocha i s přesahem střechy a chodníky a nájezdy či parkovací stání. Dříve než začnete uvažovat vůbec o stavbě, sjednejte si odborníka, se kterým proberete svůj záměr, nechte si udělat vizualizaci interiéru. Projekt si nechte udělat ve stupni realizačním. Jsou to sice trochu větší peníze navíc než co vám bude chtít nabídnout výrobce domu, ale vyplatí se to. V přípravě stavby ušetříte víc peněz než kolik na přípravu dáte. Bungalov nebo vila je celkem jedno. Záleží jen na tom zda chcete chodit po schodech nebo raději máte větší rozlehlost. Z praxe vidím, že nejlépe stavebník ( = investor) udělá, když si nechá udělat projekt nezávisle na dodavateli.
Odpovědět
Dám příklad pro srovnání bungalov 200m obytné plochy - 200m zastavené plochy dům na patro 200m obytné plochy - 100m zastavené plochy Pozemek na stavbu by (podle mě) měl mít alespoň 500m, ideálně okolo 1000m (nebo více, pokud člověk chce mít na zahradě více než krb a posezení) Takže ve variantě 1000m pozemek ti s bungalovem zbude 800m na zahradu, s domkem na patro 900m na zahradu..... je to tak velký rozdíl ???? a ohledně toho jestli je levnější bungalov nebo dům na patro jsou tady diskuze http://www.modrastrecha.cz/forum/proj... http://www.modrastrecha.cz/forum/rozp... http://www.modrastrecha.cz/forum/voln... http://www.modrastrecha.cz/forum/proj...
Odpovědět
My vůbec o patrovém domu neuvažujeme, ten nechceme v žádném případě, prostě jen přízemní domek. Zajímaly mě konkrétní případy, kdo má jak velký pozemek a jak velký dům, jenom pro představu. V našem okolí nikdo známý bungalov nemá, takže proto se ptám. Kamarádka teď staví a tvrdí, že 700-800 metrů nám musí stačit. Nebudeme chovat žádná zvířata ani pěstovat brambory, prostě klasická zahrada se zahradním domkem, možná někdy v budoucnu s bazénem.
Odpovědět
Profilova fotka
@fifidelux heh ten stavíme my:-D ale trosku pozměněný..a zmenšený:-) ne z důvodu malého pozemku (815m2) ale z důvodu nákladů a ohlášky místo povolení ;-)
Odpovědět
my máme 150m2 bungalow a 745 m2 pozemek...nám bohatě stačí
Odpovědět
Profilova fotka
Budeme mít bungalov i s garáží do 150 m2 a pozemek 1100 m2. A myslím, že až nakonec pozemku chodit uklízet nebudu, to vím už teď ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fifidelux tady nejde jen o plochu pozemku, ale taky o jeho orientaci a obecne podminky na tom pozemku...napriklad postavit rozumny bungalov na uzkem pozemku, jeste s nevhodnou orientaci ke svetovym stranam muze byt nemozne, i pokud byste meli treba 1500 m2. Takze nejprve je potreba mit pozemek a pote rozhodnovat, jaky dum na nej bude vhodny...a nebo naopak, vybirat pozemek podle toho, jaky dum chcete...
Odpovědět
Profilova fotka
budeme mít bungalov, zastavěná 170m2, pozemek 1300m2, ale myslím, že by stačil i menší :-) jak bylo napsáno, hodně záleží na tvaru a orientaci pozemku
Odpovědět
Profilova fotka
My mame 1000 m a bungalov 15 na 15= 225 m a mame tam tedy i venkovni krb. Kotelnu a kolarnu :-)
Odpovědět
pozemek 800m2, RD 204 m2 zastavěná....zahrada až až
Odpovědět
@fifidelux Máme pozemek 800 m2 a bungalov 228 m2. Zahrada nám bohatě stačí, máme 2 terasy, bazén, plochu na slunění, zahrada je čistě okrasná. Pokud chceš, kukni do albíčka. Co se týká nákladů - stavba bungalovu je asi trošku dražší - velká základová deska a střecha. Ohledně provozních nákladů - ty nás příjemně překvapily, máme je o dost menší než předtím v patrové řadovce. Snažili jsme se, aby dům byl co nejúspornější, u bungalovu je dost důležitá izolace podlahy a střechy, dobrá okna, zvlášť pokud jsou velká - my máme 4 velká fr. okna. Celkem se za energie vejdeme do 2.500,- Kč/měsíc.
Odpovědět
Článek se načítá
@stavitel_jf Smím se zeptat, který paragraf stavebního zákona řeší resp. stanovuje minimální velikost stavebního pozemku? Já tam nikde a ani v prováděcí vyhlášce k zákonu nic takového nenašel. @fifidelux zastavěnost je ale důležitá. Tuším, že si jí stanovují jednotlivé stavební úřady v územním plánu samy a u nás je např. povoleno zastavět max. 40% plochy pozemku, s tím že se za zastavěnou plochu považuje nejen dům. ale i to okolo, tj. příjezdová cesta, zpevněné plochy kolem domu, terasy, zahradní domky, stání pro auta a tuším, že třeba i bazény. Kde není žalobce, není soudce, ale dal bych si na to pozor a nechal si aspoň drobnou rezervu.
Odpovědět
@jiri_1477 Jo, to by mě také zajímalo, nikdy jsem o tom neslyšela. U nás se běžně prodávají pozemky 400-500 m2. To všichni přestupují zákon??? :-D @stavitel_jf Také bych prosila upřesnit paragraf, který stanovuje minimální velikost pozemku na RD na 700 m2. Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 minimalni velikost pozemku je opravdu hloupost, nic takoveho ve stavebnim zakone neni...jak uz se psalo, jednotlive obce si definuji v uzemnim planu Koeficienty zastaveni, vzdy je ale mozne zadat vyjimku na zaklade oduvodnene zadosti.
Odpovědět
Vážení dopustil jem se chyby. Není to dáno ve stavebním zákoně. Opravdu jak píše někdo z vás, je nutno respektovat územní plán obce na jejímž území se parcela nachází. Nicméně je nutno respektovat vyhl. č. 501/2006 sb. par. 25 Vzájemné odstupy staveb. Původně jsem četl v rozhodnutí SÚ jedné obce která odkazovala na územní plán + citace SZ. Zákon sám odkazuje na územní plán a uvedenou vyhlášku. Nicméně, 500m čtv na stavbu domu je skutečně hodně málo. To je spíše na rekreační chatu. Nedokážu si představit příliš možných řešení domů na tak malém pozemku aby byly dodrženy všechny zásady navrhování. domů pro bydlení.
Odpovědět
@stavitel_jf neřekla bych. Existuje spousta plnohodnotných domů na takových pozemcích i ještě menších. Stačí projít kterýkoliv katastr měst a uvidíš sám. Záleží na spoustě okolností - na velikosti domu, typu domu, na způsobu využití pozemku a zahrady. Samozřejmě na regulativech a na stanovené maximální zastavěnosti a pod. Asi takhle - jsem taky od fochu, stručně, živím se tak už 30 let. bydlela jsem v dvoupodlažním domě o zastavěné ploše cca 250 metrů se zahradou 750, bylo to fajn, dokud s námi byly děti. Ted jsme sami, máme přízemní vesnický domek o ploše 90metrů a celkovou plochu parcely 500 a bohatě mi to stačí. A pěstuju kytky, zeleninu, manžel tu má ovocné stromy, máme tu i trávník pro vnoučata, terasu, ohniště, parkování, všechno. Stačí jen hodně přemýšlet a jde to.
Odpovědět
Profilova fotka
@stavitel_jf Je jasne, ze takovy pozemek nebude vhodny pro bungalov a katalogovy projekt, ale bude vyzadovat individualni pristup...ale mozne je ledasco a kolikrat na takovem pozemku muze vzniknout architektonicky mnohem hodnotnejsi a pohodlnejsi bydleni, nez na leckterem dvakrat vetsim...
Odpovědět
@carpatia na tak malém pozemku když vznikna stavba se vším co k ní patří tedy včetně chodníků a nájezdů a krytého parkování, může se narazit na problém s odvodem srážkových vod. Jednou jsem u jednoho projektu narazil, když se pozemek zastavěl více jak ze 70% správce kanalizační sítě, nechtěl napojit srážkové vody na kanalizaci a nebyla jiná možnost než svádět do retence nebo zasakovat. Na zasakovací rýhu nebyl už na pozemku prostor tak se posílá spolu se sousedy do retenční jímky a do vodoteče. Takže i toto může být na zvážení.
Odpovědět
Profilova fotka
@stavitel_jf tak samozrejme, ze tady nikdo lidi nenabada, at si kupujou pozemky v prolukach, ale chtela jsem svym prispevkem rict, ze vsecko je resitelne a tvrdit, ze pozemek 500 m2 je takrka nepouzitelny pro bydleni je trochu mimo misu..
Odpovědět
@carpatia tak my mame asi nepouzitelny pozemek, ma jen 560m :-D svete div se, myslim, ze dum bude pekny a ze se nam tam vleze i posezeni a bazen :-D nekteri maji jeste mensi pozemky a leckdo jim muze zavidet, jak to maji dobre vymyslene... to je zase diskuse
Odpovědět
My teda mame 1500 metru vc. zastavene plochy (dum do L a samostatna garaz s dilnou) realne vyuzivame tak 600... a to je tam i sklipek... myslim ze 500 kdyz na tom nebudou zadne cicoviny a dalsi stavby staci... samozrejme dle stylu zivota... nekdo kdo zije vylozene na venkove ma na zahradu jine naroky nez nekdo v blizkosti mesta kdo jezdi navecer z prace a vyuziva zahradu na grilovani bazem a zazemi pro deti ..
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote @carpatia Haha, tak to my jsme podle stavitel_jf asi úplně mimo s našimi necelými 490 m :-D Neříkám, že to byl můj sen (ten byl vždy úplně jiný), ale myslím, že i na takovém pozemku může vzniknout plnohodnotné bydlení... Ne může, musí ;-) I když domeček máme malý, "rekreační chata" to tedy rozhodně není :-D A ani nemám pocit, že jsme nedodrželi "zásady navrhování domů pro bydlení"....
Odpovědět
@stavitel_jf No problém s odvodem srážkových vod do kanalizace vůbec nemusí souviset se zastavěností pozemku. U nás to vůbec nepovolí, myslím, že to spíš souvisí s kapacitou kanalizace. My to řešili 8,5 kubíkovou jímkou na dešť. vodu, zaléváme z ní zahradu a máme na ni napojena všechna WC v domě. Stálo to dost, dobrovolně bychom to asi nedělali, ale zase teď platíme minimum za vodu. :-D JInak už spoustu let odebírám časopis Dům a zahrada a někdy fakt žasnu, jaké krásné domy byly vyprojektovány a postaveny na malých či na první pohled problematických parcelách. Je to samozřejmě práce pro šikovného projektanta či architekta, ale výsledek většinou stojí za to. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fifidelux maximální zastavitelnost pozemku je 30% + splnit minimální rozměry umístění budovy od sousedů apod.
Odpovědět
@zuzana_ka Já mám pocit, že procento zastavitelnosti je dané územním plánem, t.j. může se obec od obce lišit. Před koupí pozemku by mělo být prvním krokem zajít na místně příslušný stavební úřad a tam si vše ověřit, může být stanoveno mnoho dalších omezení a regulativů, které bude nutné akceptovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 30% beru jako všeobecnou orientační hodnotu, samozřejmě bych se řídila pokyny SÚ a územním plánem:-)
Odpovědět
Máme zastavěné plochy cca 210 m2 a pozemek má velikost 1736 m2. Přijde mi to tak akorát, když stání pro auta bude zvlášť.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?