Nájem bytu - měsíční poplatky za energie v dnešní krizové době (single) (??)

Jednoduchý dotaz, chtěl jsem si už před nějakou dobu (rok a více) pronajmout byt, 1+kk asi, okolo 35m². Počítal jsem s poplatky za energie (voda, elektřina, topení, plyn...), prostě vše (kromě internetu) na cca 2500-3000kč za měsíc pro jednotlivce (v bytě bych byl sám). Bohužel válka na ukrajině a následné sankce a energetická krize situaci změnily. Chci se zeptat, s jakými poplatky komplet za energie (vše kromě internetu) teď můžu počítat pro jednu osobu (single domácnost) pro byt cca 35m²... V inzerátech někteří prolhaní "realitní makléří" častou píšou žvásty o "1500kč za energie" a podobné až vulgární prolhané nemysly. Mých zamýšlených 2500kč (až 3000kč) teď (v dnešní době, za dnešní situace) už taky prakticky určitě stačit nebudou... Kolik tak můžu realisticky počítat za energie, namísto 2500kč v dnešní době tak 4500kč...? Ideálně pokud je tu někdo kdo taky žije v podobném (menším) bytě sám a už mu došly nové zálohy za energie, kolik platíte prosím? Děkuji
Odpovědět
Všechny poplatky jsou velmi individuální a nelze to odhadnout. Například při topení závisí na tom, zda je dům zateplený apod., takže i pro stejné byty mohou být rozdílné poplatky. Na druhé straně spotřebu ovlivníš podle toho, jak topíš a kolik elektřiny spotřebuješ. Všechny tyto poplatky jsou zálohy a tudíž ty si můžeš nastavit jak chceš (podle dohody). Pokud nastavíš nízké, tak ti přijde vysoký nedoplatek. Pronajímatelé vždy raději nastaví větší zálohy a poté nemusí nahánět nedoplatky. Nám například zálohy na elektřinu pro větší byt zvýšily 2.5 krát oproti loňskému roku po odečtení státního příspěvku 3500KČ.
Odpovědět
No krize s energiemi tu byla již před tím, než to zasrané Rusko napadlo Ukrajinu. My co jsme spadli v minulém roce do DPI o tom víme své. Já fixoval jen na rok s vidinou toho, že se to uklidní 😄 No neuklidnilo, před pár dny přišly nové ceny a zálohy máme o 500 Kč nižší než teď. Tudíž já si stěžovat na vládu, válku a další věci nemohu. I kdyby nebyla válka, tak by to lidi postupně dohnalo... Co se týče energii v nájmu, tak jak zazněl příspěvek nademnou, je to silně individuální. Zda je zateplen barák, jaké patro, jak dlouho má majitel fixovano nebo už má nové ceny atp. Každopádně je třeba v takovém bytě odhadem počítat okolo 2000 plyn při topením a ohřevu teplé vody, 800 Kč elektřina jen spotřebiče, 450 voda... Vše odhad, navíc ovlivnitelné užíváním bytu.
Odpovědět
@friss pronajimala jsem byt a poplatky pro 42m2 byly i s úklidem společných prostor fo 3000 (bez internetu). Byla to ale novostavba. Podle mě velice záleží, kde ten byt je a zda jsou energie a voda na majitele (má dlouhodobě smlouvy) nebo se připisují na nájemce. Taky v starých domech bude vyšší energetická náročnost (především vytápění)
Odpovědět
@friss Někteří pronajímatelé (včetně mě) si zafixovali na několik let ceny energií ještě za poměrně slušné ceny. Pak může být těch 1500 reálných, zatímco vedle ve stejném bytě platí třeba 2x - 3x tolik. Jinak hlavně záleží na tom, jak (jestli) je to zateplené, na způsobu vytápění a na různých technologiích, které spotřebu snižují. Další věc je, že si v některých bytech nájemník na sebe převádí např. plyn i elektřinu a tím pádem v poplatcích nemusí být vůbec zahrnuta spotřeba lokálního plynového topidla, pokud je umístěné v bytě. Někdo si navíc nastavuje zálohy poměrně nízko aby nalákal nájemníky, ti ale pak musí doplácet. Někdo si zase naopak dává přehnaně velké zálohy, aby měl vše pokryto, kdyby mu nájemník utekl (typicky ti, kteří pronajímají cizincům) Takže bohužel je dost těžké to srovnávat. Pokud jsou někde hodně nízké poplatky a nevěříš tomu, tak tam klidně zavolej a nech si to vysvětlit. V dosti případech to bude zcela legitimní, ale budou i případy, kde je to levné jen na oko.
Odpovědět
Není nic lepšího, než si nechat ukázat poslední vyúčtování. Uvidíte tam pravděpodobně spotřebu i ceny. Krom uvedených připomínek taky nikdo neví, jak dlouho v bytě budete, co tam budete mít za spotřebiče (žrouti jako TV, klima, vinotéka atd.), proto se těžko radí. Já bych v dnešní době počítal cca 1500 el., 700 voda, 800 plyn (+- 1000 nahoru dolů 🙂 ).
Odpovědět
@friss Zdravím, aktuálně bydlíme v bytě cca 38m2, 2 osoby. Novostavba (2012), přízemní byt, okna na JV. Vlastní plynová kotelna pro TV a teplo. Zálohy (nastaveny již nyní na úroveň zastropovaných cen, přestože do konce roku jedu na starých cenách). Elektřina 1500 Kč, plyn cca 1800 Kč, voda 400 Kč, ostatní režie cca 400 Kč = cca 4000 Kč. V roce 2021 jsem platil okolo 2200 Kč...
Odpovědět
@friss nájemník platil zálohy na energie vč.elekteiny 2500kc. Bydlel sam, 2kk,46 m2 v cihlové novostavbě (bytový dum),energ stitek B.Posl.patro. A vracela jsrm mu kolem 8000kc. V této novostavbě není zaveden plyn,který jinak zbytečně zvedá cenu za energie,vari se na el. Dotycny byl ale velmi usporny člověk, jsou tací, kdy si rikam, že se u nich musel koupat celý barák. Takže ano, v podobné novych bytech malých stačí platit daleko menší zálohy než ve starých panelákovych. V tomto bytě se stále nemusí topit,je v něm stále kolem 21 st.
Odpovědět
@catle Některé paneláky jsou také slušně zateplené. Z vlastní zkušenosti, kde máme investiční garsonku v paneláku, tak tam také prakticky není potřeba topit a za teplo tam vychází pár stovek měsíčně.
Odpovědět
@michal_rybar díky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?