Rekonstrukce na klíč a faktury za nákup materiálu

Dobrý den Před nedávnem firma dokončila rekonstrukci bytu na klíč. Po dokončení jsem potřeboval kopii faktury od dodavatele podlah. Tzn fakturu od dodavatele podlah vystavenou firmě, která rekonstrukci prováděla. Paní sekretářka mi řekla, že mi ji ukázat nemůže, že jsou to interní dokumenty. Myslel jsem si, že jako investor mám právo vidět, jaké materiály, kolik a za jakou cenu byly použity. Napadl mě důvod, že mají na materiálu marži a nechtějí, aby zákazník věděl kolik. Ale moc to nechápu u té podlahy, kde jsem viděl a schvaloval nabídku přímo od dodavatele podlah. Mám jako investor právo vidět faktury za nákup materiálu? Díky
Odpovědět
Ještě dodám, že v kalkulaci na rekonstrukci byly zvlášť uvedeny materiály, zvlášť práce a zvlášť cena za dopravu, režii atd, která byla počítána procentuálně z ceny materiálu. Proto bych čekal, že na materiálu žádná marže nebude a firma mi materiál prodá za stejnou cenu, za jakou ho nakoupila.
Odpovědět
LOL, jsme v ČR. Tady jsou faktury, kde jsou položky včetně každého šroubečku za 1.50,- takže tuny textu. Ale už prý není čas vypsat množství a cenu. To by hodně zdržovalo 🙂 V ČR lidi zkrátka mají peníze, takhle jednoduché to je.
Odpovědět
@marekto6 ne, urcite nemate pravo videt faktury za nakup-z jakeho duvodu? Mate snad kalkulaci, se kterou jste souhlasil a tam to mate rozepsane, ne?
Odpovědět
@marekto6 a jeste by me zajimalo z jakeho duvodu jsi potreboval kopii faktury od podlah? Vzdyt ty jsi dostal fakturu od firmy, ktera ti delala rekonstrukci, ne? Tak proc fakturu, ktera ti nepatri?
Odpovědět
@kekita Díky za odpověď. Bylo to z důvodu soutěže na straně dodavatele podlah. A jelikož jsem vyhrál, potřebuji fakturu, že ta podlaha byla skutečně zakoupena a zaplacena. Jinak ano, schválil jsem nabídku od dodavatele podlah, kde bylo vše konkrétně rozepsáno - metry podlahy, lišty, lepidlo,.... V kalkulaci od dodavatele rekonstrukce jsem už viděl jenom celkovou cenu. Myslím si, že bych měl mít právo vidět, jestli to, co se konkrétně objednalo souhlasí s danou nabídkou. Nezáleží mně ani tak na ceně, jako spíš na množství. Jak můžu vědět, že dodavatel rekonstrukce neobjednal o 5m podlahy méně, než kolik byla nabídka, ale nechal mě zaplatit celou původní cenu?
Odpovědět
@marekto6 "Bylo to z důvodu soutěže na straně dodavatele podlah. A jelikož jsem vyhrál, potřebuji fakturu, že ta podlaha byla skutečně zakoupena a zaplacena." Tohle fakt nechapu-muzes mi to dovysvetlit?
Odpovědět
@marekto6 Tak takhle jsem nad tim nikdy nepremyslela-proc by meli objednavat o 5m min? Pokud mas pochybnosti, tak se s nima muzes domluvit, ze ti vsechny metry dodaji pred pokladkou a ty si je spocitas. A nepotrebujes k tomu zadnou fakturu. Ale to nic nemeni na tom, ze si tech 5m muzou ztopit v prubehu pokladky a stejne s tim nic neudelas, ptz ti reknou, ze byl velky prorez 😉
Odpovědět
@marekto6 Naprosto běžná praxe. Firma vám dá návrh z normálních cen nebo chcou zaujmout a tak dají 5% slevu že mají. Vy to schvalite a ve skutečnosti oni mají slevu klidně 30% a těch 25% z ceny matrosu jim jde do kapsy. A to není jen v ČR co vimod známého v Německu je to taky běžné asi to bude běžné všude. Mnohdy je lepší si zajistit materiál sám než to brát přes firmu.
Odpovědět
@edison101 jenomze to ti to pak asi tezko udelaji... Pokud chces rekonstrukci na klic, tak proste akceptujes cenu-nebo s ni nesouhlasis a udelas si to subdodavatelsky.
Odpovědět
Profilova fotka
@marekto6 Tak to netuším, jestli máte právo vidět fakturu. Podle mě ano, ale asi záleží na smlouvě s firmou. Nám bude stavět firma hrubou stavbu a plánuji dát do smlouvy, že můj nezávislý dozor bude mít právo kontrolovat faktury. Např. projektant určí třídu betonu do základu, budu chtít, aby tohle všechno dozor zkontroloval. Taky by se mohlo stát, že firma nakoupí méně kvalitní beton, bude to mít pak nějaké důsledky a co pak? Rozhodně nelze slepe důvěřovat firmě, že udělá vše podle projektu. Za mě si myslím, že je potřeba důkladná kontrola a k tomu tedy mít i možnost kontrolovat, že se nakoupilo to, co bylo domluveno - tedy v případě nutnosti i kontrola faktur.
Odpovědět
@jablko21 To vás budou mít ti naši podnikaví poctivci, filantropové přeskromní a sluníčka naše nejjasnější, "hodně rádi". Ale jejich rabaty stejně neuvidíte, předloží vám dodáky. Ostatně myslím si, že faktury skutečně nikomu, vyjma finančáku, předkládat nemusí. Jsou to jejich interní dokumenty, oni prodávají výrobky a služby s přidanou hodnotou, které vám také vyfakturují. Nikomu nic není do toho, za kolik nakupují. Bohužel. To by se hodně lidí divilo, jak dobře se na nich napásli. Příznačná je vznětlivá reakce firem na návrhy, že si materiál nakoupím sám. I z toho si lze udělat obrázek o realitě.
Odpovědět
Profilova fotka
@josef1 Ale nějaké ověření, že firma použila materiál v předepsané kvalitě snad musí být možné. Tohle proberu s dozorem. Dodací listy by mi asi stačily.
Odpovědět
Článek se načítá
@jablko21 To ano, dodáky vám přes "horu práce", kterou jim tím přiděláte, předloží. A budou se u toho cítit patřičně dotčení, jako že jim snad nevěříte. Takovým poctivcům, kteří by si bez váhání sami od huby odtrhli než aby práci ošidili, nebo snad zákazníkovo puštění žilou dopustili. Třeba kápnete na nějaké slušné lidi, o kterých jsem také slyšel, ale už možná 20 let je neměl tu čest zažít. Nebývalo tehdy ještě nijak výjimečné, že se skutečně i bez vyzvání dokládal pohyb zboží a peněz. Dnes takový požadavek působí mezi živnostníky jako něco nepatřičného, téměř jako zahajlování na židovském pohřbu. Ale i dřív se to kamuflovalo. Například když chtěli sehrát poctivce a ukázat zákazníkovi jak draze nakupují, tak jim prodejce napsal fakturu bez rabatu a tato se pro účetnictví opravila už s rabaty. Vím to proto, že jsem byl právě prodejce. Firmy a obchodníci jsou obvykle sehraný tým, proti kterému nemá osamělý koncák šanci. Snadno ho odrbou a ani se to nedozví. Tahá vždy za kratší konec. Takové je "tržní prostředí".
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?