Kotel na dřevo

Budu teď rekonstruovat nějaké rodinné domky na pronájem a vzhledem k situaci vážně uvažuji o instalaci kotle na tuhá paliva, v kombinaci s velkou akumulační nádobou, jako hlavní zdroj vytápění. Rád bych tam dal opravdu velkou nádrž o oběmu kolem 5 kubíků. A teď je otázka, jaký by k tomu měl být ten kotel. Chtěl bych, aby se v tom dalo pálit obyčejné dřevo dotažené z lesa, z pily apod. Představa je taková, že to nájemník naláduje a pak se o to nebude muset týden starat. Dřevo shoří, natopí se akumulační nádrž a dokud se to nevyčerpá, mělo by to fungovat automaticky. Jaký byste zvolili druh a výkon kotle? Uvažuji tak, že do té akumulační nádoby by se schovalo 300-400 kWh tepla. Takže kdyby to měl natopit třeba 30 kW kotel, trvalo by to cca 10-15 hodin. Ale už třeba nevím, jestli by ten kotel musel někdo celou tu dobu ládovat dřevem, nebo jestli to stačí nakrmit, zavřít a odejít. Předem díky za konstruktivní odpovědi
Odpovědět
1
2
@m_i_r_e_k zdravím tak to asi fungovat nebude známí co to tak mají s akumulackou 1-2kubiky podle velikosti domu zatopí 2-3 přiloží a tak vydrží 1 až 2 dny když není zima stěží 3. Záleží i na zateplení. Aby nahřál 5 kubíků tak by to musel celý den ládoval. Navíc dřevo letí o obrovsky nahoru a je problém sehnat. Ještě levné se dá sehnat samotežba ale i ta zdražuje o stovky procent. Pokud chcete aby to fungovalo že jednou Zajdu a pak mám týden klid tak leda automat na pelety nebo uhlí a podobně.
Odpovědět
Úvaha dobrá, ale nevyplatí se. Můžete dát 2000L nebo 2500L cca nádrže, kdy budete topit do té nádrže a z ní se bude čerpat do topení, ale i toto bude velmi dlouhé topení
Odpovědět
@m_i_r_e_k Do nádrže 5m3 dostanete při teplotním spádu 40/80 asi 270 kWh. To by měl zvládnout kotel 30 kW do 10 hodin topení. Na výrobu 270kWh potřebujete spálit tak 70kg suchého dřeva jestli budete přikládat tak na tom záleží kolik na 1 přiložení dostanete do kotle dřeva.
Odpovědět
@wpavel Ano, dopočítal jsem se zhruba k podobným číslům. Ale otázka je, jaká je ta praxe. Jestli se dá kotel naložit najednou a pak těch 10 hodin pojede, jestli se tam vůbec vejde tolik dřeva? Nebo jestli tam dát výkonnější kotel? Ale aby ten výkonnější kotel zase fungoval dobře.. Kdyby to bylo teoreticky kotel třeba 100 kW, tak by se v něm topilo 3 hodiny - stihne se ten kotel vůbec pořádně nahřát? Slyšel jsem, že se musí nahřát i komín atd. Tedy výpočtově mi to vychází, ale zajímalo by mě, jak to funguje v praxi. Také otázka, jestli kotel dává trvale ten nominální výkon, nebo jestli nemám v průměru počítat třeba 50% toho udávaného výkonu.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Zatím tu nepadla žádná značka kotle a velikost přikládacího prostoru je dána kotlem. Viadrus vám bude hořet tak 2 hodiny a dá tak 40kWh. Tam naložíte 22 kg dřeva. ATTACK 45 DPX STANDARD, 45 kW, má zásobník 190 litrů kolik se tam naloží kg dřeva nevím. Kotle Blaze mají objem 120-150l.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Nepřehánějte to, obvykle se výkon kotle a AN navrhuje pro jednodenní toperní při výpočtové teplotě a 2 až 3 dny v přechodném období. Bylo by ale vhodné znát TZ domu
Odpovědět
@m_i_r_e_k kotel na dřevo který vydrží hořet na plny výkon 10 hodin není většinou vydrží 2-3 hodiny ale to se zavřeným vzduchem kdy je výkon hodně omezen.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi. Bylo by tedy lepší tam dát silnější kotel, třeba řekněme 200 kW, aby se to dalo jednou za pár dnů naládovat, zapálit a odejít od toho? Nebude něčemu vadit, že ten kotel jede takto nárazově?
Odpovědět
@m_i_r_e_k to nevadí že pojede jednou za týden ale to už máte investici jen za kotel a nádrž přes půl mega. Navíc nepocitate se ztrátami za týden vám polovička energie uteče obalem nádrže je to obrovské mrhani energii. P roste vám to tak fungovat opravdu nebude. Za ten týden ikdyz nebudete odebírat vodu tak budete mít nádrž studenou. Bylo by fajn umět tak uchovávat energii. Třeba na zahradě v podzemí udělat nádrž o objemu 200m³ a pořádně zaizolovat aby nebyly ztráty a přes léto ji nabít třeba solary atd a přes zimu sni topit.
Odpovědět
@edison101 Samá utopie vrate se na zem. Totální blbost je 200kW kotel a i ten sezonní zásobník zakopaný na zahradě.
Odpovědět
V létě nabít a v zimě vybíjet, to bohužel nejde. Základem je, aby byla AN v baráku, kdy úniky tepla z AN pomáhají vytápět barák. Čím větší nádrž, tím větší úniky tepla. Od určité velikosti nádrže už jsou ty úniky tak velké, že by to barák přetápělo a stejně by to nevydrželo do zimy nahřáté. Dnes se dělají AN běžně kolem 1-2 kubíků. Z výpočtového hlediska mi přijde, že by pořád dávalo smysl kolem 5 kubíků, kdy by se ztráta pohybovala řádově kolem 1 kW. Ale praxi neznám, nikdy jsem neměl teplovodní kotel na tuhá paliva.
Odpovědět
@wpavel Proč je 200 kW kotel blbost? Kvůli ceně? Díky za vysvětlení
Odpovědět
Článek se načítá
@m_i_r_e_k Jak jste napsal nikdy jste žádný kotel neobsluhoval. Zeptejte se kominíka jaký komín na výkon 200kW ke kotli na dřevo. To si myslíte že je to tak jednoduché naládovat 100kg dřeva a jít od 200kW kotle přič. Když to napíšu moc slušně tak si to představujete jak Hurvínek válku. Dřevo se zdraží tak jako uhlí jen je s tím navíc hromada práce. Kupte si AK na uhlí a ušetříte hromadu času, prostoru a peněz.
Odpovědět
@wpavel dřevo můžu mít (legálně) téměř zadarmo. Nicméně automatický kotel na uhlí je také varianta, o které bych uvažoval. Ale opět chtělo by to nějak udělat, aby se s tím nemusel nájemník každý den špinit. Co jsem tak viděl za možnosti, tak tam bývá nějaký malý zásobník. Jestli to správně chápu, tak do toho zásobníku to musím po vyčerpání vždy naházet lopatou. Kdyby bylo nějaké řešení, které si to tahá nějakým dopravníkem samo, třeba z místnůstky, kde je toho několik tun... to by byla paráda. Ale nemůžu takové řešení nikde najít
Odpovědět
@wpavelja stojím na zemi a pevně. no zatím to utopie je ikdyz někde jsem četl že se už něco zkouší a musí se dělat hlavně když je ten bum se solary a pokud plyn nebude. Přes léto budou totiž obrovské přebytky energie a v zimě zase nedostatek a řeší se jak uchovat energii z léta do zimy. Samozřejmě něco takového budovat zatím nejde. A souhlasím že dávat 200kw kotel na RD je blbost ale kominík by neřekl nic postavil by se komín který tento kotel vyžaduje. @m_i_r_e_k to chcete mít AN v obýváku aby vám tam topila? Nebo někde v kotelně a odtamt vzduchotechniku odvádět teplo po domě? U topeni kotlem prostě musíte chodit a manuálně kolem toho pracovat. Co vím od známých co mají automat na uhlí tak jim plný zásobník vydrží i 10 dní ale v přechodovém období. V mrazech 3-4dny. Ale musím říct že nedávno jsme měli výcvik v evakuaci nového senior domu a ten má kotelnu že se otevře poklop přijede kamion s uhlím vysype do zásobníku odkud si šnek z kotle postupně bere uhlí. Jen co pár dní musí někdo vybírat popel. Ale zbytečně to komplikuje té udělejte to klasický a hold bude nájemník chodit topit jinak tam dejte TC nebo plynový kotel.
Odpovědět
Já bych začal zateplením těch budov, protože tím, jak budete mít velké TZ bude zároveň záviset na AN a kotlích atd.... Pokud dobře zateplíte, tak stačí, když jeden den se zatopí a den další vydrží teplo v domě z nádrže a ještě třetí den bude teplo v domě udržené. Rozhodně je blbost topit na týden dopředu, to snad ani nejde, nehledě na to, že ten popel pravděpodobně nestačí 1x za týden vynášet
Odpovědět
@m_i_r_e_k Má domek obytná plocha asi 135m2 a topím AK přikládám a vybírám popel jednou za týden a to i v mrazech. V domě neklesne teplota v topné sezoně pod 20st. Jinak topím na 22-23st. Spotřeba uhlí tak 35q za sezonu. Měl jsem dřevo zadarmo ale přivezeným dřevem nezatopíte nebo vám ho skoro zadarmo někdo nařeže naštípe 2x přerovná a nanosí ke kotli?
Odpovědět
Není tedy nějaký plně automatický systém, který by to uhlí bral podle potřeby z nějakého velkého zásobníku, topil podle potřeby (např. na ekvitermu), vysypával ten popel podle potřeby zas někam do zásobníku.. Přeci nejsme v 18. století aby se to ládovalo lopatou.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Za každý komfort se draze platí. Asi existují nástavby na některé kotle na odpopelnění a šnekový podavač na uhlí ale asi žádná veliká nabídka nebude. Většina baráčníků si to raději odpracuje než by vyhodila hromadu peněz. To uhlí je také třeba trochu kontrolovat aby se do kotle nedostal nějaký bordel co zablokuje šnek.
Odpovědět
@m_i_r_e_k lopatou nemusíte můžete v kyblech a nevím že by to někdo v RD měl ani jsem neslyšel protože za topení s tuhými palivy nikdo nechce dávat několik set tisíc Kč. Ale určitě na zakázku vám udělají vše dle přání až budou mít čas ale to musíte u firem ne tady na fóru. Ale pořád nechápu proč to tak komplikuje te proč tam nemohou chodit? Prostě už při hledání nájemníků je na to upozornite že se topí takto a buď do toho půjde nebo ne.
Odpovědět
@edison101 Pokud tam budou nájemníci muset klasicky přikládat, tak se to pronajme cca za 10 tis/měsíčně. Pokud tam bude automatický systém a nájemník na to nemusí sáhnout, tak se pronajme kolem 15-20 tis/měsíčně. Mám ještě v záloze starší tepelné čerpadlo, ale mám zase obavy z toho, že by na to muselo být nějaké stavební povolení, hluková studie (na již nevyráběné TČ) a mohlo by to reálně rušit sousedy. Plyn tam není. Takže hledám nějakou schůdnou variantu, jak to vytopit s rozumnými náklady.
Odpovědět
@m_i_r_e_k O automatickém topení můžete uvažovat jen EE+ TČ nebo LPG už i pelety potřebují nějakou obsluhu a cena bude jako u plynu. Vždy když se bude jednat o úplnou automatizaci tak to bude i provozně dražší a to také nebude chtít každý akceptovat. Možná že když topení nebude stát 100t za kok a bude za 50t tak jim nebude vadit chodit jednou týdně do sklepa.
Odpovědět
@wpavel A proč by měly být ty provozní náklady vyšší při plné automatizaci? Je tam i další aspekt. Když se do toho bude nájemník montovat, tak to potenciálně zničí, nebo to bude dělat nějak nesprávně. Automatický provoz znamená klid i pro mě jako pronajímatele. LPG nebo TČ by asi vyžadovalo projekt, povolení od stavebního úřadu atd. - do toho se mi moc nechce, nerad bych strávil X měsíců zařizováním. Ale beru také jako variantu. Záměnu kotle za automat (myslím si) hlásit nemusím a nikdo to snad nebude řešit. Co je EE?
Odpovědět
@m_i_r_e_k Elektrická energie. Jako levný zdroj tepla beru dřevo/ uhlí, už jste našel kotel který se bude sám nakládat a vynášet popel asi ne tak že to asi nebude automatické topení. Automatické topení je plyn elektřina kde výroba 1 kWh je několika násobně dražší.
Odpovědět
@m_i_r_e_k že to tak řeknu. Můj názor je že o RD i pronajmech moc nevíte. Jen vám na učtě leželo x mega a aby vám to nezralá inflace tak jste nakoupil RD. Nevím co to je za RD a v jakém stavu jsou ale naprostá většina komínů je nevyhovující a legálně neprojdou kontrolou kominíka. A taky nesplňují požadavky nových kotlů. Takže stejně budete muset buď překopat i komíny nebo postavit nové na to potřebujete projekt a přetáhnout to přes SÚ projekt potřebujete i na jiné věci. A nevím kde ty domy jsou ale u nás ve vesnici je opraveny dum co se pronajímá a jsou rádi že dostávají 7000/měsíc. To by jste je musel mít hodně luxusní nebo v hodně žádané lokalitě aby vám za to někdo dal dvacku . Hlavně v dnešní době. Obyčejný člověk raději půjde do bytu za sedmičku a ten co má na to platit dvacku to raději dá na hypotéku kde mu dům říkal pane. Ale třeba takové blázny seženete.
Odpovědět
Opravdu neexistuje na tuhá paliva žádný rozumný systém, kde by člověk nemusel pravidelně přicházet do fyzického kontaktu s popelem, s uhlím, šmourem a podobně? @wpavel elektrokotel určitě ne, to vidím jako úplně poslední variantu. @edison101 Barák za 7000? To jsou ceny tak z roku 1995 😄 Podívejte se třeba na sreality, v celé ČR tam za tu cenu není jediný obyvatelný RD. Za tu cenu tam jsou tak akorát sdílené pokoje, nebo byty nižší kategorie.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Taky jsem psal EE+TČ. Až takový kotel najdete tak jsem dejte odkaz. Hodně zdaru.
Odpovědět
@m_i_r_e_k pokud to nemáte v žadaném městě tak ceny nejsou velké schválně jsem dal 40km kolem mého bydliště a nejdražší je za 15 ve městě velky barák s velkou garáží a krásnou zahradou atd plus energie topení plynem proto už je v nabídce měsíc a půl. jinak kolem 10-11 tisíc plus energie na vesnicích kde není třeba ani škola i min kolem těch 8. Ale jak říkám nevím kde to máte v jaké lokalitě, napište kde to máte ne? Ale pokud to nemáte v Praze moc tomu nevěřím ale můžete blázny najít. Osobně dám určo dvacku na hypotéku než na nájem někomu.
Odpovědět
Takže abych to shrnul. Kloudnou radu jsem tady nedostal, ale míst toho se tady šťouráte v mém business modelu a chcete mi radit s pronájmem... Opravdu nikdo neumí poradit na mojí původní otázku? Chtěl jsem kotel na dřevo + větší akumulaci. Je to skutečně nereálné? Nikdo to nemá? Díky
Odpovědět
@m_i_r_e_k ne neexistuje stačí? 😁 Nikdo takou blbost nechce.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?