Oprava špatně řešeného betonového schodiště

Dobrý den, máme špatně řešené schodiště, vysoké stupně, malá hloubka nášlapů, nehezké šikmé stupně v místě ohybu schodiště, jedná se o pravoúhlé schodiště ve tvaru L. Chtěli bychom schody upravit, máme možnost o něco prodloužit celkovou délku schodiště a tím získat nějaké cm na přidání hloubky stupnů a zároveň upravit výšku stupňů. Uvažovali jsme o dobetonování, položení nového samonosného schodiště, ale nabídky byly cenově vysoké. Uvažujeme, jestli bychom nemohli schody svépomocí upravit pomocí osb desek, kde by vznikaly větší rozdíly, použít pod desky hranoly. Slyšela jsem názor, že osb desky mohou natáhnout vlhkost z betonu, tak jestli použít nějaké vlhku odolné a zda se to dá zvládnout svépomocí? Máte někdo podobnou zkušenost popřípadě radu? Moc děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od janina2208:

Dobrý den, máme špatně řešené schodiště, vysoké s…
@janina2208 Použil by som a OSB dosky ako šalung a vylial betónom.
Odpovědět
Klasická osb se fakt umí nasáknout, takže buď vzít vlhkuvzdornou, nebo ji aspoň natřít penetrací nebo epoxidem, aby netahala vodu z betonu. Podklad by měl být suchý a ideálně oddělený třeba tenkou vrstvou lepidla, asfaltové pásky nebo fólie, ať mezi tím není přímý kontakt. 😉
Odpovědět
A co místo OSB použít cetris desky - pevnostně OK a co se týče nasákavosti, tak by to mělo být také dobré.
Odpovědět
Ak dáte širšiu nástupnicu, tak sa vám predĺži výstupná čiara. Máte tam na to priestor? Pri návrhu schodov platí, že 2x výška schodu+1x šírka, by mylo byť cca 58-64 cm- to dĺžka kroku. Pre deti je to menej pre dospelých viacej. Ak tam ten priestor máte, tak prvý schod bude začínať možno o pol metra skorej a teda prvé schody sa skovajú. Výstuš sa už obyčajne nedáva do stupňov, ale je pod stupňami. Ak by to tak bolo, tak zoberte príklepovú vŕtačku a zbíjačku a stupne (okrem tých prvých) zosekajte podľa potreby a urobte nové.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kntsz:

Ak dáte širšiu nástupnicu, tak sa vám predĺži výs…
@kntsz Ano prostor na prodloužení schodiště máme. Odbourat stupně nebude potřeba, budeme muset na schody přidávat. Prošla jsem už spoustu článků o výpočtu schodiště, to už celkem chápu a až přesně zaměříme, tak spočítám. Ale nevím zda se do realizace pustit😉
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od janina2208:

@kntsz Ano prostor na prodloužení schodiště máme…
@janina2208 Já hlasuji pro to, se do toho pustit. Pokud to tedy nejsou schody někam na půdu, kam budete chodit jednou za uherák. Jak se říká, že si člověk zvykne na všechno, tak u našich byly takhle špatně řešené schody do patra (i když ono to tam moc jinak nešlo, toho prostoru tam bylo málo) a štvalo mě to při chození po nich i po letech, plus jde i o bezpečnost (třeba dětí, nebo když po nich člověk jde a nese něco v ruce, tak aby se nemusel bát, že se z nich zřítí).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?